Barcelona – voor een unieke winterse vakantie

Barcelona is het hele jaar door een heerlijke stad om te bezoeken! Goed weer, lekker eten, een bruisend nachtleven, prachtige architectuur, geweldig shoppen en een fijn strand.

Maar wist je dat Barcelona ook een hele fijne stad is om te bezoeken in de winter?

Zo ontloop je tijdens de winter de hordes aan zomertoeristen. Maar ook de hitte die de stad teistert in de zomer, en de verrassende buien die Barcelona kent in de herfst. Tijdens deze prachtige tijd van het jaar kun je genieten van mild winterweer, lege straten en vele culturele evenementen. Versierd met kleurrijke decoraties, levende kerststallen en vrolijke kerstmarkten, barst Barcelona van het leven in de winter.

Mediterraans als het is, heeft deze stad alle juiste ingrediënten voor een perfect uitje in kouder weer! Een goede sfeer, heerlijk eten, prachtige architectuur en een heldere blauwe hemel om het helemaal af te maken. Verder vind je er ook nog genoeg geweldige musea, gezellige cafés en leuke winkels om in op te warmen.

Ben je benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt in Barcelona in de winter? Lees hier wat er allemaal te doen en te zien is in deze heerlijke stad. Ga voor een unieke winterse vakantie in het prachtige Barcelona.

Het weer

First things first, het weer. Barcelona in de winter is wel een stukje kouder dan je misschien van deze stad of het warme Spanje gewend bent in hartje zomer. Maar de wintermaanden zijn in vergelijking met ons koud landje vrij mild en kennen ook maar weinig regenval. Je kunt dan ook genieten van blauwe luchten en temperaturen die rond de 12 graden liggen. Over het algemeen wordt de temperatuur hier niet lager  dan 5 graden. Dankzij dit fijne klimaat kun je hier dus heerlijk overwinteren en genieten van de festivals en bezienswaardigheden die Barcelona in de winter te bieden heeft.

Festivals en feestdagen

Cabalgata de Reyes Magos (Driekoningen) – De eerste week van januari is een geweldige tijd om Barcelona te bezoeken, aangezien de stad dan de Driekoningen viert. Ze komen meestal aan via de zee op de avond van 5 januari en worden met veel tamtam begroet door de bewoners van Barcelona. Na het aanmeren in Port Vell rijden de drie wijze mannen op opvallend versierde wagens door de stad om uiteindelijk te stoppen bij de Magische Fontein van Montjuic. De processie, plaatselijk bekend als Cavalcada de Reis of Cabalgata de Reyes Magos, is een spectaculair evenement, waarbij dansers en muzikanten de straten doorkruisen in prachtige kostuums en duizenden kinderen wachten op snoepjes en kleine cadeautjes die naar ze worden gegooid. Je merkt het al, het feest zal voor ons misschien wel wat weg hebben van een Sinterklaasoptocht.

Het festival van Santa Eulàlia –  Eulàlia is één van de twee beschermheiligen van de stad en wordt gevierd met een groot kinderfeest in de hele stad. De festiviteiten duren vier dagen lang en vinden plaats rondom 12 februari. Je kunt dan genieten van gratis openluchtconcerten, parades, optredens, correfocs (vuurlopen) en castellers (catalaanse menselijke kastelen). La Laia, zoals het lokaal genoemd wordt, is vooral bedoeld voor kinderen, maar gezien het rijke culturele programma, zullen volwassenen er zeker ook meer dan genoeg plezier aan beleven.

To-do en To-see 

Kleed je warm aan en wandel door Parc de la Ciutadella

Op een milde winterse dag kun je natuurlijk heerlijk wandelen door deze fijne stad. Een echte aanrader is dan ook vooral het mooie park Parc de la Ciutadella. Er bevindt zich hier een prachtige barokke waterval (waaraan een zeer jonge Gaudí nog gewerkt heeft) en vele beelden en sculpturen. Ook is het een leuke optie om hier een ontspannen boottochtje op het meer te maken. En wil je even opwarmen? Je vindt rondom het park genoeg leuke zaakjes waar je lekker kunt opwarmen met een warm drankje of een heerlijke rode wijn.

Ontspan in één van de heerlijke spa’s en wellnesscentra van deze stad

Er is geen betere manier om te herstellen van een dagje winkelen en sightseeing in de stad dan met een warm, stomende bad in één van de vele spa’s en wellnesscentra van Barcelona. Je kunt dan heerlijk bijkomen in de sauna of lekker ontspannen door middel van een goede massage. Vind je het moeilijk kiezen? Aire de Barcelona is een bijzondere keuze. Deze met kaarslicht verlichte spa is gevestigd in een voormalig pakhuis in de Gotische wijk en herleeft de oude Romeinse en Arabische badrituelen. Het heeft een verscheidenheid aan zwembaden bij verschillende temperaturen. Naast warme, koude en drijfbaden, is er ook een bad met rode wijn.

Ga naar een echte kerstmarkt: Fira de Santa Llúcia

Fira de Santa Llúcia, de grootste en beroemdste kerstmarkt in Barcelona! Deze mooie kerstmarkt lokt vele bezoekers naar het oude gedeelte van de stad met haar uitgebreide aanbod aan activiteiten. En dan die feestelijke houten kraampjes die werkelijk van alles verkopen: van originele handgemaakte decoraties, kerststalletjes, weelderige planten tot traditionele muziekinstrumenten. Deze eeuwenoude markt wordt elke winter opgezet op het plein buiten de opvallende gotische kathedraal van Barcelona. De markt duurt ongeveer een maand, van eind november tot eind december, en sluit net voor kerst.

Ga naar de Pedralbes Schaatsbaan

Deze schaatsbaan is zeker één van de meest charmante winterseizoen attracties van Barcelona te noemen! Deze geeft de stad dan ook een mooi winters tintje dat goed combineert met het artistieke, mediterrane stadsbeeld. Geïnspireerd door The Rink in het Rockefeller Center in New York, is deze populaire ijsbaan de eerste in zijn soort in de stad. De ijsbaan ligt in de wijk Les Corts en is deel van één van Barcelona’s meest unieke winkelcentra. Dus…je kunt een bezoekje hier ook altijd goed combineren met een shopping spree.

Ga heerlijk shoppen in deze hippe stad

Barcelona en shoppen, dat zijn echt twee dingen die hand in hand gaan. En laat de winter nou eigenlijk het fijnste seizoen zijn om te gaan winkelen. De winkels zijn mooi versierd, de winkelcentra hangen vol met kerstlampjes en er zijn vaak ook uitverkopen waar je van kunt genieten. De uitverkoop, in het Spaans rebajas en in het Catalaans rebaixes genoemd, begint meestal de week na de Driekoningen feestdag, half januari, en duurt ongeveer een maand. En verder is het natuurlijk ook extra leuk om in deze mooie stad je kerstinkopen te doen. Van chique ontwerpers, bekende Spaanse merken tot kleine vintage winkeltjes, Barcelona is echt een shopping walhalla.

Geniet van de Kerst in Poble Espanyol

Voor een perfect dagje uit in Barcelona deze winter, hoef je niet verder te zoeken dan Poble Espanyol. Versierd met feestelijke slingers en ornamenten, verandert dit openlucht architecturale museum aan de voet van de Montjuïc tijdens de kerstvakantie in een winterwonderland.

Verwacht en geniet hier van de fantastische kerststallen, wensbomen en de overvloed aan gezellige kerststalletjes met ambachten, unieke geschenken en heerlijke lokale gerechten.

Maak een winterse strandwandeling

Barcelona in de winter is vaak te koud om echt op het strand te gaan zitten, maar je kunt er alsnog heerlijk wandelen. Even uitwaaien en genieten van het koude briesje en misschien wel een mild zonnetje. In Barcelona zijn er genoeg stranden te vinden waar je even kunt uitwaaien en opwarmen kun je altijd weer doen in de vele barretjes of cafés rondom de stranden.

Bezoek één van de vele musea

Ook tijdens de winterperiode zijn de musea in Barcelona natuurlijk een echte must! Deze prachtige stad kent maar liefst 55 musea, er zijn dus genoeg plekken waar je kunt genieten van tentoonstellingen over kunst, geschiedenis, architectuur, sport tot zelfs voedsel. Met zo een uitgebreid aanbod, zal er bijna voor iedereen wel een museum naar wens zijn. Ben je in Barcelona tijdens een koudere dag? Struin dan fijn door één van de vele musea en warm heerlijk op.

 

Bezoek het bruisende Barcelona in de winter en verblijf in een droomvilla!