Malaga – Wat een Top Stad! – Wat te zien en te doen?

Malaga, de hoofdstad van de Costa Del Sol

Malaga, een mooie badplaats in het centrum van de Costa Del Sol, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Malaga en behoort tot de regio van Andalusië in het zuiden van Spanje. Malaga is prachtig gelegen tussen de Gibralfaro heuvel en de Middellandse Zee aan de monding van twee rivieren, de Gualdalmedina en de Gualdalhorce. In deze ‘stad zonder winter’ wonen officieel 550.000 inwoners, maar door de vele Europese overwinteraars schat men zo’n 700.000 inwoners. Met haar grote haven, is Malaga de poort naar Afrika en de Canarische eilanden. In Malaga leefde men hoofdzakelijk van de visvangst en de wijnteelt, maar sinds de sterke toeristische ontwikkeling van de laatste decennia leeft Malaga nu voornamelijk van het toerisme. De moderne infrastructuur zowel op de stranden als in de woningbouw, maken dat Malaga een aangename badplaats is geworden. Malaga dankt haar aangename klimaat met 300 dagen zon per jaar aan haar bevoorrechte ligging.

Villas en vakantiehuizen in Costa del Sol

Malaga door de geschiedenis heen

Malaga heeft een geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. De stad werd vermoedelijk gesticht door de Feniciërs en werd nadien een Carthaagse vesting, een Romeinse kolonie, een Visigotische nederzetting en een Moorse stad. In de 15de eeuw veroverden de Spaanse christenen Malaga en in de 19de eeuw hebben er ook de Fransen de scepter gezwaaid gedurende 2 jaar. Twee rijke families van de bourgeoisie hebben vervolgens Malaga tot economische bloei gebracht. De industrialisatie en de wijnbouw waren de belangrijkste bronnen van inkomsten totdat de toeristische sector de overhand nam. Van al deze volkeren heeft Malaga een rijk historisch patrimonium overgehouden, die nog duidelijk zichtbaar is in de mooie monumenten van de oude wijken. De mensen van Malaga zijn heel open en sympathiek, een aangenaam karaktertrekje die ze wellicht hebben ontwikkeld vanuit hun geschiedenis.

Malaga en de belangrijkste historische bezienswaardigheden

Na de christelijke verovering van Malaga zijn veel islamitische gebouwen gesloopt, doch niet allemaal. De binnenstad van Malaga ligt vlak achter de haven, waar je de belangrijkste oude wijken vindt zoals de wijk rond de kathedraal en de wijk rond Alcazaba en het Castillo Gibralfaro. Verder beschikt Malaga over zo veel musea dat deze stad ook wel eens de stad van de musea wordt genoemd. Malaga is immers de geboortestad van Pablo Picasso en daar zijn de inwoners van Malaga oprecht fier op.

In de oude stad staan de belangrijkste monumenten op wandelafstand elkaar. Een wandeling door het oude centrum neemt je mee door de geschiedenis van Malaga. Na de Spaanse verovering door de Katholieke Koningen werden vele religieuze gebouwen opgezet, waarmee ze tot doel hadden de islamitische sporen zo veel mogelijk uit te wissen. De kathedraal de l’Encarnacion, gebouwd van de 16de tot de 18de eeuw, is gebouwd op de oude Aljama moskee. De rechter toren is echter nooit afgeraakt. Opmerkelijk zijn de prachtige motieven waarmee de koepels, het kroonwerk en de zuilen zijn gebeeldhouwd waardoor de kathedraal een majestueuze indruk achterlaat. De 42 beelden van de koorstoel zijn een streling voor het oog. Het prachtige 18de-eeuwse orgel met maar liefst 4000 pijpen is nog in een perfecte staat. Aan de kathedraal is ook een interessant museum verbonden.

Naast de kathedraal zijn er in Malaga nog een hele serie mooie kerken te zien. Alcazaba was het voormalige versterkte paleis van de Arabische gouverneurs van Malaga, gebouwd in de jaren 1057 tot 1063 binnen de muren van Malaga door de koning van Badi. Ooit was dit de machtigste citadel van het islamitische Spanje, dat bestaat uit een labyrint van muren, gangen, poorten en binnenplaatsen. Ongeveer 200 jaar later bouwden de inwoners van Malaga een woonwijk binnen de muren van de Alcazaba. In 1934 werden archeologische opgravingen uitgevoerd, waardoor interessante delen ontdekt werden zoals de kamers van Granada. Daarna is men aan de restauratie begonnen. Een steil pad brengt je van de Alcazaba naar de top van de 130 meter hoge Gibralfaro rots waar vroeger een vuurtoren stond (faro). Daar hebben de islamieten het Castillo Gibralfaro gebouwd met als doel het Alcazaba te verdedigen. Het Moorse bouwwerk stamt uit de 14de eeuw en bood plaats aan woon- en opslagruimtes, bronnen, baden en een moskee. Van daaruit heb je een schitterend uitzicht over de stad Malaga, de stranden van de Costa Del Sol, de Plaza de Toros, de haven van Malaga, het gemeentehuis en de lange boulevards langs de zee.

Het Teatro Romano ligt aan de voet van het Alcazaba en werd gebouwd in de 1ste eeuw voor Christus ten tijde van Keizer Augustinus. Later werd dit theater door de Moren gebruikt als steengroeve voor de bouw van de Alcazaba. Het Romeinse theater werd ontdekt tijdens opgravingen in 1951 en kan nu gratis bezocht worden. Ben je een liefhebber van musea, dan zal je in Malaga zeker verwend worden. Malaga noemt zichzelf trouwens de stad van de musea. Momenteel vind je hier niet minder dan een 20-tal musea, waarvan het grootste aantal zich in het historische centrum bevindt. Picasso is in 1881 geboren in Malaga en heeft er uiteraard zijn sporen achter gelaten. Een zaal van het Museum voor Schone Kunsten in het Palacio Buenavista is aan Picasso gewijd. Voor de echte liefhebbers is her natuurlijk ook het Picasso Museum van Malaga. Daarnaast kan je het geboortehuis van Picasso bezichtigen.

Malaga houdt ook van mooie tuinen. Ze maken immers deel uit van het monumentale en historische patrimonium van Malaga. De exotische tuinen zijn architecturaal ontworpen met prachtige planten die goed gedijen in de hoge zomerse temperaturen van Malaga. Tijdens een wandeling door de stad, moet je beslist in één van de mooie parken en tuinen tot rust komen op een schaduwrijk plekje. De mooiste tuinen vind je op het culturele en historische erfgoed van de Alcazaba-Gibralfaro wijk. De havenwijk van Malaga is het bruisende moderne centrum van de stad. In de 19de eeuw werden de stadsmuren hier gesloopt zodat dit gedeelte van de stad geopend werd naar de zee. Een prachtige met palmen omzoomde promenade met fontein loopt langs de haven.

Playa de Malagueta, erg populair onder de spanjaarden.

De stranden in Malaga

Wie op zoek is naar een strandvakantie in Malaga kan zich tegoed doen op één van de mooie stranden langs de 40 kilometer lange kustlijn van de provincie Malaga. Je hebt er de keuze van fijne zandstranden tot rotsstranden. De meeste stranden van Malaga zijn uitgerust met verschillende voorzieningen zoals douches, kustwacht, strandkiosken, verhuur van ligstoelen en parasols, en een uitgebreid aanbod aan strandactiviteiten en watersporten. Malaga stad beschikt zelf ook over een viertal stranden: De beroemde anderhalve kilometer lange Playa de Malagueta is een stadsstrand in het centrum van Malaga, dat vooral populair is bij de inwoners van Malaga. De goed onderhouden Playa de la Caleta is eveneens een stadsstrand van Malaga en beschikt over goede voorzieningen. Dit strand is ongeveer een kilometer lang en kenmerkt zich door donker zand. De Playa Pedregalejo en Las Acaciaszijn goed onderhouden kleinere strandjes die een familiale sfeer uitstralen. Ze zijn perfect toegankelijk voor mindervaliden en voor families met kinderen.

Culinair genieten in Malaga

In de historische binnenstad vind je oude wijnwinkeltjes met oude kelders, waar je lekkere tapas kunt eten met een goed glaasje wijn. Als je op zoek bent naar een goed restaurant zijn dit alvast enkele aanraders: La Meridiana met een seizoensgebonden traditionele keuken, El Chinitas met een traditionele Andalusische leuken, Café de Paris met zijn vernieuwende en toch traditionele Andalusische keuken, Adolfo en Palo Cortado, de keuken van twee auteurs en Antonio Martin met zijn terrasje aan de rand van de zee en zijn traditionele keuken van Malaga. In Malaga net zoals aan de hele Costa Del Sol kun je bijzonder goed eten in de typische chiringuitos, kleine restaurantjes in hutjes aan het strand. Maar het is ook aangenaam om een restaurant te zoeken op een plein in de stad. Naast gepaneerde vis, brochettes van sardines, paella, zeevruchten en haring moet je beslist ook proeven van de ansjovissoep, kabeljauw met olijven, gamba’s met pili pili, marinades en stoofvlees en natuurlijke de typische salades van Malaga.

Vind je droomvilla of vakantiehuis hier