Waarom de Balearen een echte aanrader zijn

Het prachtige party eiland Ibiza

Natuurlijk zijn we allemaal gek op het vasteland van Spanje, maar ook de Spaanse eilanden blijven ieder jaar weer een populaire vakantiebestemming. En het is niet zo gek dat we zo graag naar de Balearen gaan: met idyllische baaitjes, schitterende zonsondergangen en prachtige natuur raken veel mensen toch een beetje verliefd op de hoofdeilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Deze prachtige eilanden liggen in de Middellandse Zee, op ongeveer 90 tot 200 km ten oosten van het Spaanse vasteland. En het duurt ook helemaal niet lang om de eilanden te bereiken: na 2 uur sta je al met je voeten op deze mooie eilanden. Als je een beetje Spaans spreekt, dan kom je hier bij de locals al aardig uit de voeten, maar ook Catalaans is een taal die je hier veel hoort. Misschien dat je het zelf tijdens je bezoek ook zal opmerken, maar het Catalaans dat men hier spreekt verschilt enigszins van het Catalaans dat ze in Barcelona spreken. Daarom staat de het “Catalaans” hier ook wel bekend als Balearisch.

De BalearenIeder eiland is uniek

Net zoals het Spaanse vasteland, bieden ook de Balearen uiteraard volop zon, zee en strand. Maar ieder eiland heeft ook zijn eigen unieke redenen waarom je het eiland absoluut eens moet bezoeken. We zetten ze eens voor je op een rijtje:

IBIZA, het feesteiland met ook een rustige kant

Als we zin hebben in een eiland waar we tot in de vroege uurtjes kunnen dansen, dan gaan we natuurlijk naar Ibiza. Grote clubs, dure cocktails en wijntjes en de volgende dag weer bijkomen op het zonnige strand. We kennen dit eiland natuurlijk als een echt feesteiland voor vooral de jongeren onder ons. Maar dit is maar één kant van het eiland. Als je namelijk niet zo’n fan bent van het bruisende nachtleven, dan kan je hier alsnog een heerlijke vakantie hebben.

’s Middags bezoek je een van de rustige stranden om de dag af te sluiten op een terras met een lekkere cocktails, uitzicht op de ondergaande zon en met live gitaarmuziek op de achtergrond. Benirras Bay is een mooi zandstrand dat is omringd door pijnbomen en groene heuvels. Het is een ideale locatie voor duikers vanwege het heldere water en de rotsachtige bodem van de zee. Bovendien kan je hier een schitterende zonsondergang meemaken waarbij in zee de rotspartij ‘God’s vinger’ te zien is.

Benirras Bay – Ibiza

Voor een stukje cultuur kan je de historische muren van Dalt Vila bewonderen, de oude stadskern van Ibiza stad. De kathedraal die over deze stadskern uitkijkt is de 14e-eeuwse Santa Maria D’Eivissa. Het ei van Columbus vind je ook op dit eiland in het plaatsje San Antoni de Portmany. Het ei is een monument ter ere van Columbus die hier geboren zou zijn. Hoewel het in de vroegere jaren een klein vissersdorpje was, staat het nu vooral bekend om de prachtige zonsondergang vanaf Café del Mar.

MALLORCA, feestbestemming met karakteristieke sporen

Dit is het grootste eiland van de Balearen en over de jaren heen hebben verschillende heersers hier hun sporen achtergelaten. Of je nu jong of oud bent, een feestbeest of op zoek naar rust, Mallorca is voor velen een ideale vakantiebestemming. Als je al eens op Mallorca bent geweest, dan zal je zeker al de hoofdstad Palma de Mallorca hebben bezocht. Een bruisende stad met lekkere restaurants, gezellige barretjes en een historische binnenstad. Natuurlijk vind je hier ook de grotere clubs waar het eiland zo om bekend staat.

Als je een keer romantisch wilt dineren, bezoek dan een keer het rustige dorpje Porto Costa. Hier heb je een geweldig uitzicht over zee, maar je kunt hier ook een bootje huren om langs de kust te varen. Hiernaast is dit ook de plek waar je de bekende grotten van Ham en Drach en het ondergrondse meer Lago de Martel bezoeken.

Alcúdia is een middeleeuws stadje waarvan de stadsmuren en stadspoort nog intact zijn. Je kunt hier heerlijk over smalle, geplaveide straatjes wandelen langs de vele oude en kleine huizen. Vanaf hier kan je ook het schiereiland La Victoria bezoeken met de gezellige badplaatsen Mal Pas en Bonaire. Vooral voor gezinnen met jongere kinderen is dit een leuke bestemming.

MENORCA, een rustig eiland ideaal voor gezinnen met jonge kinderen

Menorca is het op een na grootste eiland van de Balearen en is een stuk rustiger dan Mallorca en Ibiza. Het heeft langzaam aflopende zandstranden waardoor het een perfecte bestemming is om met kinderen te bezoeken. Als je graag actief bent tijdens je vakantie, dan is Fornells een leuke bestemming om niet te missen. Dit ligt in het noorden van het eiland tussen Cap de Cavalleria en Port d’Addaia. Mountainbiken, golfen, klimmen, paardrijden, wandelen en zwemmen houden je de gehele vakantie actief. Hier krijg je natuurlijk wel flink honger van en in de restaurants van het dorp kan je hierna dan ook heerlijke visgerechten bestellen in een gezellige sfeer.

In het noordoosten van het eiland ligt het grote natuurpark Parque Natural de s’Albufera d’Es Grau. Hier vind je ontzettend veel soorten (water)vogels en andere diersoorten. Je kunt hier heerlijk wandelen, ook langs een schitterend meer. Op het strand van het plaatsje Es Grau zelf, ligt een zandstrand dat ideaal voor kinderen is omdat het langzaam afloopt in zee.


Verder is hier ook een fantastisch waterpark, Los Delfines, waar je de hele dag van glijbanen glijdt en door de avonturenrivier en watertunnels kunt zwemmen. Volwassenen kunnen de jacuzzi instappen om met een leuk boek op een ligbed van het zonnetje genieten.

Tenslotte vind je in Menorca schitterende baaien zoals die van Cales Coves met zijn grotten en heldere water met kleurrijke vissen, krabben en octopussen. In de grootste stad van het eiland, Mahón kan je door de oude binnenstad langs historische gebouwen slenteren, de middeleeuwse poort uit 1359 bewonderen of over de haven met het Sant Felip kasteel en het fort La Mola wandelen.

FORMENTERA, rustige parelwitte zandstranden

Als je heerlijke fiets- en wandeltochten wilt maken langs prachtige natuur, terwijl je op parelwitte zandstranden even een break neemt, dan is Formentera het eiland voor jou. Je vindt hier ook verschillende vuurtorens en mooie uitkijkpunten voor mooie uitzichten over het eiland. Far de la Mola is het hoogste punt van het eiland. Een gedenksteen van de Franse schrijver Jules Verne en een vuurtoren staan bovenop de steile kliffen en vanaf hier heb je echt een waanzinnig uitzicht.

Op het eiland liggen schitterende natuurparken zoals Ses Salinas met de oude Es Molí de Sal molen en het prachtige meer des Peix. Ook veel vogels vind je in dit schitterende park.

Het paradijselijke strand Ses Illetes op Formentera

Maar de echte trekpleister van dit eiland zijn toch wel de parelwitte zandstranden die jaarlijks veel toeristen trekken, maar toch vrij rustig zijn. Ook nudistenstranden zijn hier genoeg. Zorg er daarom wel voor dat je eerst controleert of het om een naaktstrand gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een aantal van deze schitterende stranden zijn Sa Roqueta, Ses Illetes, Es Pujois, Es Calo en Llevant.