Denia: een charmante badplaats aan de Costa Blanca

Aan de prachtige Costa Blanca vind je het charmante en karakteristieke Denia. Hoewel deze badplaats nog redelijk onbekend is, biedt het je werkelijk alles voor een heerlijke vakantie. Van prachtige zonovergoten zandstranden tot aan gastronomische hoogstandjes in de vele restaurantjes in de stad. Van relaxen aan de rand van het zwembad van je privé villa tot aan het beklimmen van de hoogste bergtop van de omgeving. Met het Mediterrane klimaat leent Denia zich niet alleen voor een geweldige zomervakantie, maar ook als plek om te ontsnappen aan de koude Nederlandse winters. De perfecte plek dus om je volgende, welverdiende vakantie door te brengen. Lees dus snel verder, we vertellen je in dit blog alles wat je wil weten over Denia.  

Denia algemeen

Denia is een gemeente in de provincie Alicante en ligt precies tussen Valencia en de stad Alicante in. Beide steden bereik je in nog geen uurtje rijden. Vanwege de warme zomers en het milde klimaat in de winter is het een bestemming die je een heel jaar door kunt bezoeken. De zon schijnt er namelijk bijna altijd en regen valt er nauwelijks. Dit komt vanwege de ligging aan de Middellandse Zee in het oosten en de bergflanken in het achterland. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur daardoor rond een aangename 17 graden of zelfs warmer, terwijl in de zomer het kwik stijgt tot 32 graden.

Hoewel Denia aan populariteit wint en alle faciliteiten biedt die je als vakantieganger zoekt, wordt het stadje nog niet overspoeld door hordes toeristen. Het heeft zijn charme weten te behouden en dat zie je terug in de oude binnenstad met het kasteel, de smalle straatjes en de gezellige haven. Aan de kilometerslange stranden is het goed toeven en er zijn volop activiteiten gericht op wandelen, fietsen en watersporten. Ga je graag op avontuur in de bergen, zet dan een bezoek aan het nabijgelegen natuurpark Montgó op je vakantieplanning.

De prachtigste stranden en baaien van Denia in Spanje

Eén van de voornaamste redenen om de Costa Blanca te bezoeken zijn natuurlijk de mooie stranden en in Denia word je zeker niet teleurgesteld. Rondom de stad ligt maar liefst 20 kilometer aan stranden en baaien, uiteenlopend van fijn zandstrand tot aan rotsachtige baaitjes. Voor iedere smaak is er dus wel een strand te vinden.

Het meest populaire zandstrand is Playa les Bovetes, dat bijna 2 kilometer lang is. Het beschikt over de Blue Flag, een waarborg voor veilige en schone stranden, en is daarmee uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. El Punto de Raset is het stadstrand met veel voorzieningen. Bezoek je liever een wat rustigere plek, ga dan naar Playa les Deveses. Vanwege de ligging kan er hier een flinke wind staan, wat deze plek een uitstekende plek maakt voor het beoefenen van watersporten.  

Ten zuiden van Denia vind je Playa la Marineta Casiana, waar het zand een wat donkerdere kleur heeft. Er zit hier een duikschool, maar je kunt er ook andere watersporten beoefenen. Een schitterende plek is Playa las Rotas, een rotsachtig beschermd maritiem reservaat, waar je een dagje strand perfect combineert met een snorkeltrip. Wil je hier duiken, dan heb je wel toestemming nodig, want het gebied behoort tot een beschermd maritiem reservaat.

Natuurpracht in Parque Natural del Montgó

Ben je een natuurliefhebber, dan word je in Denia op je wenken bedient. De omgeving van de stad wordt namelijk gedomineerd door het bergmassief Montgó, waarvan de hoogste top op 753 meter boven de zeespiegel ligt. Het gebied strekt zich uit van het binnenland van Denia tot aan de kust van het zuidelijk gelegen Javea. Het is een paradijselijke plaats waar honderden plantsoorten groeien, waarvan enkele alleen maar in dit deel van de wereld voorkomen. Onder de dieren die je er tijdens een wandel- of fietstocht tegenkomt behoren hagedissen en gekko’s. Met een beetje geluk spot je ook uilen en zie je valken op zoek naar een prooi door de lucht scheren.

Het natuurpark domineert niet alleen het binnenland van Denia, maar ook de kust. Eén van de mooiste plekjes van het park is Cabo de San Antonio, een karakteristieke kaap met kliffen tot wel 150 meter hoog. Het is een eldorado voor vissen en er komen zelfs gestreepte dolfijnen voor. Wil je de prachtige onderwaterwereld aanschouwen dan is dit de perfecte plek om je snorkel tevoorschijn te halen. Duiken is ook mogelijk, maar ter bescherming van dit unieke gebied heb je daar wel een vergunning voor nodig.

Het charmante oude centrum van Denia

Denia kent een zeer rijke geschiedenis. Van oorsprong is het een Griekse kolonie, maar ook de Romeinen en Moren hebben dit gebied bezet en hun sporen nagelaten. In de oude binnenstad vind je dan ook vele resten uit oude tijden tot aan architectuur uit de 19e eeuw. Het meest opvallend is het kasteel, gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Het heeft een Islamitische stijl, maar door de vele aanpassingen door de jaren heen heeft het ook kenmerken uit de Renaissance.

Dé plek die je in Denia zeker niet mag missen is de wijk Baix la Mar, de oude traditionele visserswijk aan de haven. Dit karakteristieke deel van de stad is een wirwar van smalle straatjes met gekleurde pakhuizen en is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Dagelijks varen hier de vissersboten uit en je eet in dit deel van de stad dan ook de allerlekkerste visgerechten. Struin door de gezellige straatjes en strijk neer op een terrasje aan de ietwat verborgen Plaça del Convent. Het mooiste plein van de hele stad is de Plaza de Constitucion, waar het prachtige gemeentehuis en de Iglesia de la Asunción staan, en waar een scala aan barretjes en terrasjes de Spaanse sfeer helemaal compleet maakt.

Exceptioneel eten in de gastronomische stad

Hou je van lekker eten? Dan is Denia the place to be aan de Costa Blanca. De stad is door UNESCO namelijk verklaard tot “Creative City of Gastronomy”, mede vanwege de visie die Denia heeft op het gebied van innovatie en ontwikkeling van lokaal en ecovriendelijk voedsel.  

In de vele horecagelegenheden die Denia telt, nuttig je dan ook de lekkerste gerechten, van internationaal tot typisch Spaans. Zo’n typisch gerecht is de rode garnaal, die zeer moeilijk te vangen is, maar ook andere gerechten laten je het water in de mond lopen. Calle Loreto in het centrum is een aaneenschakeling van Spaanse bars en restaurants. Vergeet niet om goed om je heen te kijken, want van al die lekkernijen zou je bijna vergeten dat je door een prachtige straat loopt met historische gebouwen met smeedijzeren balkonnetjes.

Meer weten over dineren in Spanje? Lees dan vooral ook: Waar voor je Geld krijgen als je uit Eten gaat in Spanje!

De leukste winkeltjes en markten in Denia

Voor wie van winkelen houdt zal Denia zeker niet teleurstellen. Er zijn talloze winkeltjes en markten en je zult je moeten inhouden om niet gepakt en gezakt huiswaarts te keren. Eén van de leukste manieren om een Spaanse stad al winkelend te leren kennen is door een bezoek te brengen aan de lokale versmarkt. Die van Denia vind je in het oude centrum. Verse groenten en kleurrijk fruit liggen uitgestald in de kraampjes, de typische Spaanse hammen hangen te drogen en in het deel waar de vis wordt verkocht ligt de vangst van die dag prachtig uitgestald op een bed van ijs om de vissen en schaaldieren koel te houden. Ook is er iedere maandag een weekmarkt met meer dan 400 kramen. In de zomermaanden vindt iedere avond de Explanada Cervantes plaats, waar artisanale producten worden verkocht, zoals sieraden, tassen en riemen.

Naast de markten die Denia heeft, kun je ook naar hartenlust shoppen in de vele winkeltjes die de stad heeft. Dé winkelstraat is Calle Marques de Campo, gelegen in het centrum. Deze straat met kleurrijke huizen wordt omzoomd door schaduwrijke bomen en ben je moe van het shoppen, dan plof je er gewoon neer op één van de vele terrassen om te genieten van een drankje en een hapje.

Sportieve activiteiten in Denia

Ben je toe aan iets meer actie en wil je je van je sportieve kant laten zijn? Er zijn tal van mogelijkheden in Denia en de omgeving van de stad. Gezien de ligging aan de kust kun je kiezen voor één van de vele watersporten. Stap op een waterski en raas over het azuurblauwe water van de Middellandse Zee, ga kitesurfen of neem letterlijk een duik in het maritieme leven van de Costa Blanca tijdens een snorkel- of duiktocht.

Ben je meer een landrot, dan zijn een wandeling of fietstocht aan te raden. Het Parque Natural Montgó is dan de perfecte bestemming. Neem wel voldoende water mee voor onderweg wanneer je probeert La Creueta te bereiken, het kruis dat de top van de berg markeert.

Meer weten over wat je allemaal kunt doen tijdens je vakantie aan de Spaanse Costa Blanca? Lees dan ook: Wat te doen aan de Costa Blanca – Onze Top 10 !

De mooiste accommodaties voor een welverdiende vakantie in Denia

Villa Les Angles - Denia
Villa Les Angles – Denia

Het besluit is genomen, je gaat op vakantie naar Denia. Maar waar ga je verblijven, waar vind je die geweldige accommodatie waar jij en je reisgezelschap zich helemaal thuis voelen? Zoek niet verder en reserveer je comfortabele vakantiehuis of villa bij Club Villamar, zodat je verzekerd bent van een fijne plek onder de Spaanse zon en je optimaal geniet van je welverdiende vakantie!

*****************************************

Wil je meer weten over reizen naar Spanje in het algemeen, bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en ontdek hier alles wat je moet weten over je vakantie naar Spanje.