Javea in Spanje: Indrukwekkende stranden en natuur

Het paradijselijke Javea in Spanje ligt aan een prachtige baai aan de Costa Blanca. Het is een geliefde badplaats. Zowel in de zomer als in de winter komen er veel toeristen genieten van zon, zee en strand. Het Playa de la Granadella, het meest zuidelijke strand van Javea, is al 2 keer verkozen tot beste strand van Spanje! Maar Javea is niet alleen een populaire badplaats, het heeft ook een sfeervol, historisch centrum met smalle straatjes, terrasjes, barretjes en winkels. Na een dagje strand, is het hier heerlijk vertoeven. 

Javea in Spanje is echt een fascinerende plek voor zowel energierijke als relaxte momenten. Naast de prachtige stranden zijn er veel interessante bezienswaardigheden, indrukwekkende natuurgebieden en volop activiteiten te beleven. De prachtige halvemaanvormige boulevard, de jachthaven, de baai met fijne zandstranden, de vele dennenbomen, de rotsen en de mooiste onderwatergrotten van Spanje vormen de belangrijkste ingrediënten van een vakantie in Javea in Spanje. Wil jij een ultieme vakantie beleven? Lees hier alles over het Spaanse Javea en laat je inspireren.

Javea algemeen

Jávea is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia en telt ongeveer 30.000 inwoners. Het ligt tussen de kapen Cabo de San Antonio en Cabo de la Nao, beschut door het massief Montgó. El Macizo del Montgó, ofwel de olifantenberg, is één van de mooiste plekken die je kunt bezoeken tijdens je vakantie in Javea. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de kust langs de Middellandse Zee. Tevens beschermt de Montgó de kust tegen harde winden en zorgt voor een gunstig klimaat. In de wintermaanden is er vrij weinig neerslag en de temperatuur aangenaam. 

Ook in de zomer is Javea een populaire bestemming. De zon schijnt volop en de temperaturen liggen van mei t/m september tussen de 24-32 graden. De kust is 20 km lang met een enorme afwisseling van stranden en baaien. Ten noorden van Javea ligt de populaire badplaats Dénia. Ook is Javea perfect gelegen tussen de steden Valencia en Alicante, beiden op slechts een uurtje rijden! 

Javea in Spanje wordt steeds populairder bij vakantiegangers. Veel toeristen houden van de charmante sfeer en de grote diversiteit aan mogelijkheden die Javea biedt. Ondanks een duidelijk zichtbare toename van toerisme, blijf je de authentieke Spaanse sfeer proeven. Javea was vroeger een vissersdorp en in tegenstelling tot vele andere vakantieoorden is de traditionele vissershaven van Javea bewaard gebleven. In de authentieke vissershaven meren jachten aan tussen de lokale vissersboten. Je geniet er van de gezellige Spaanse havensfeer met bars en restaurants, waar je heerlijke visgerechten kunt eten.

De adembenemende stranden van Javea in Spanje

Zoals we hierboven al schreven, heeft Javea prachtige stranden, waarvan er één behoort tot de mooiste stranden van Spanje: het Playa de la Granadella. Dit kiezelstrand is het meest zuidelijke strand van Javea en ligt bij de Cabo de la Nao. De pittoreske hoefijzervormige baai heeft kristalhelder water en wordt omgeven door grillige rotsen en pijnbomen. Zowel zonaanbidders als fervente duikers en snorkelaars komen hier graag. Een bezoekje aan dit strand mag echt niet ontbreken!

Het Playa El Arenal is het enige zandstrand in het Spaanse Javea, zoals de naam al doet vermoeden. Ook hier kun je heerlijk relaxen en ontspannen. Dit stadsstrand is 480 meter lang en heeft ondiep water en grof zand. Het is één van de bekendste en meest bezochte stranden door zwemmers. Dit strand wordt jaarlijks bekroond met de blauwe vlag, een milieukwaliteitscertificaat. Daarnaast zijn er langs het strand uitkijktorens van waaruit strandwachten de veiligheid van zwemmers waarborgen. De mooie promenade heeft om de paar meter restaurants, gezellige bars en uitnodigende terrassen. Ook komen er steeds meer luxe Ibiza-stijl strandtenten, de zogenoemde chiringuitos. Heerlijk chillen en loungen aan het water met je voeten in het zand terwijl je geniet van een frisse fruitcocktail. Wat wil een mens nog meer?

De prachtige natuur van het Spaanse Javea

Liefhebbers van natuur kunnen in Jávea hun hart ophalen. Door de combinatie van zee en bergen is het perfect voor wandelaars. Jávea heeft bovendien een prachtig natuurlijk erfgoed: de berg Montgó. In 1987 is het tot natuurpark uitgeroepen. Dappere wandelaars die de top van de el Montgó bereiken, ontdekken de unieke flora en fauna van het natuurreservaat en worden beloond met een schitterend uitzicht over de Middellandse zee, de omgeving van Javea en het berglandschap van de Costa Blanca. De Cabo de la Nao sluit het gebied van Javea af met een 142 meter hoge vuurtoren, die uitzicht geeft over de hele kuststrook van de Costa Blanca. Ook in het achterland kun je mooie wandelingen maken langs de wijngaarden en akkers met hun typische huizen met overdekte galerijen.

Het oude centrum van Javea

Maar Javea in Spanje is meer dan een mooie badplaats met prachtige stranden en natuur. In de oude, historische stad beleef je de Spaanse geschiedenis en cultuur. Ondanks de toeristische invasie is er niets veranderd in het oude centrum. Maak een reis door de tijd en geniet van de Middeleeuwse uitstraling, het doolhof van smalle straatjes, witte huizen, gotische accenten, stenen bogen en kleurrijke bloemen.

De Gotische kerk Bartolome en de verschillende musea die terugkeren naar de Romeinse tijd zijn zeker een bezoekje waard. Op het plein zijn meer architectonische hoogtepunten  te vinden, zoals het stadhuis, het gebouw van de toeristische informatie en de overdekte markt. Wandel ook eens over de drukke markt met streekproducten zoals verse vis, groenten en fruit. Dag of nacht, het is een avontuur om het dagelijkse leven van Javea mee te maken. Met kunstgalerijen, leuke winkeltjes, overheerlijke restaurants en een café op bijna elke hoek van de straat zul je je optimaal vermaken.

Bezienswaardigheden in Javea

Om ervoor te zorgen dat je echt alles uit je vakantie haalt, noemen we hier de drie meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het Spaanse Javea:

1. De olifantberg: El Macizo del Montgo

Op nummer 1 staat natuurlijk het natuurpark El Macizo del Montgó. Vanuit de verte zie je de berg in de vorm van een olifant met zijn slurf in de lucht. Het is één van de mooiste plekken die je kunt bezoeken tijdens je vakantie in Javea. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de kust langs de Middellandse Zee. Wanneer je de wandelroutes volgt kom je langs tal van prachtige schoonheden en prachtige natuur. Je kunt naar de 11 windmolens lopen en naar het uitkijkpunt Cap de San Antoni, de Santuari Mare de Deu dels Angeles, Torre Gerro, de grot Cova Tallada, het balkon van Montgo (Balcón Montgo), en je kunt door naar het hoogste punt (Cim Montgo). Al met al: fenomenaal!

2. Natuurgebied Cap de la Nau

Het zuidelijke deel van het Spaanse Javea wordt gevormd door Cap de la Nao en haar vuurtoren, het meest oostelijke puntje van Spanje. De kliffen bij Cap de la Nau zijn adembenemend mooi en bij helder weer heb je zelfs zicht op Ibiza. In dit prachtige natuurgebied kun je je zeker een dagje vermaken. En je zult geen honger lijden, want net iets hoger gelegen dan de vuurtoren is een restaurant.

Een beetje verder vind je El Castell de la Granadella, het kasteel Granadella, die je herkent aan zijn ruwe steenbouw in hoefijzervorm en de 2 bronzen kanonnen.

3. De kerk La Parroquia Nuestra Señora de Loreto

Een ander fascinerend hoogtepunt is de kerk La Parroquia Nuestra Señora de Loreto bij de haven van Javea. Deze indrukwekkende kerk is gebouwd ter ere van de plaatselijke vissers van Javea die een bootcrash hebben overleefd. De kerk heeft de rompachtige vorm van een schip en ziet eruit als een boot die door de golven breekt.

Meer weten over de must-see bezienswaardigheden in Javea? Lees dan hier verder: Boost je zomervakantie met 10 verschillende hot spots en een extra exclusiviteit van Javea

Wat te doen in Javea? 1.001 activiteiten

Op de stranden van Javea in Spanje is van alles te beleven. Het Playa el Arenal, het drukke strand van Javea ligt in het centrum van de baai en heeft een prachtige boulevard met talrijke terrasjes en restaurants. Klimrekken en volleybalnetten op het strand zijn zeer populair bij spelende kinderen en jongeren. Hou je echter meer van de rust en de natuur, trek je dan terug in de rustige inham Granadella, waar je ook kunt snorkelen en duiken in wateren van zeer hoge kwaliteit. Het maritieme reservaat van de Cabo San Antonio biedt een grote rijkdom aan onderwaterfauna en flora. In dit unieke duikparadijs met natuurlijke grotten vind je talrijke beschermde soorten zoals langoustines, tandbaars en hoornkoraal. Je kunt er ook diverse watersporten beoefenen: voor zeilers is het in Javea the-place-to-be.

De wijde omgeving van het Spaanse Javea is een echte 7e hemel voor wandelaars, hikers en fietsers die willen genieten van de prachtige bergen en valleien, boordevol flora en fauna. Je kunt ook een mini-cruise boeken van Javea naar Denia. Zonder een file en met puur natuur airconditioning ga je een uitstekend dagje uit tegemoet! In de ochtend kun je genieten van een heerlijk ontbijt in de haven van Javea onder de opgaande zon. Gevolgd door je exclusieve boottocht op het dek. Je hebt een uitstekend panoramisch uitzicht over de kustlijn, terwijl je ontspannen zit met een licht briesje om je heen. Na ongeveer 7 kilometer over het water te hebben gevaren kom je aan in de fascinerende historische stad Denia. Een authentiek typisch Spaans dorp met het kasteel van Denia als voornaamste attractie.

Geweldige accommodatie mogelijkheden in Javea in Spanje

Je hebt je keuze laten vallen op een vakantie in Javea? Twijfel niet langer en reserveer nu je vakantiehuis bij Club Villamar. Begin je vakantie gelijk goed in Javea. Een villa met privé zwembad biedt je de privacy, de vrijheid en de luxe, zodat je eindelijk wat tijd door kunt brengen met je partner, familie, kinderen en vrienden. Ontdek hier de prachtige villa’s in Javea van Club Villamar!

*****************************************

Lees ook onze blog: Javea – De Parel van de Costa Blanca – voor meer leuke weetjes over de prachtige badplaats! Meer weten over een vakantie in Spanje in het algemeen, ontdek dan: Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje