Spanje: het land wat rijk is aan kunst en cultuur!

 

Als je aan Spanje denkt dan denk je aan de flamenco, aan Gaudí en aan Picasso. Dat zijn wel de meest bekenden die het eerste bij je opkomen. Maar in Spanje is veel meer te vinden dan dat! Wat moet je nu echt bezichtigen als je in Spanje bent en kunst en cultuur wilt snuiven? Als eerste zou ik de Sagrada Familia noemen, de bekendste basiliek van Barcelona. Antoni Gaudí heeft deze basiliek ontworpen en de eerste steen gelegd in 1862. Omdat er iedere dag duizenden toeristen de basiliek bezoeken kan de bouw continu doorgaan en wordt verwacht dat de basiliek af is in 2026. Als de basiliek af is dan staan er 18 torens die symbool staan voor de apostelen, evangelisten, Maria en Jezus. Het is een prachtig meesterwerk en is zeker de trots van Spanje!

Als tweede zou ik het Prado museum noemen, in Madrid.Hier zijn schilderijen van de 11e tot en met de 18e eeuw te vinden. Zij hebben de meeste variëteit qua collectie schilderijen die je je maar kunt bedenken. Ook heeft het gebouw zelf een imposante uitstraling! El Greco wordt als de meest bekende kunstenaar van Spanje gezien en Pablo Picasso komt op de tweede plaats. Ook Salvador Dalí is een bekende schilder die zijn angsten beschilderde en daardoor “griezelige” schilderijen schilderde. Veel van El Greco’s schilderijen zijn in het Prado museum te vinden en natuurlijk ook de schilderijen van Picasso en Dalí. Je kunt zelfs deelnemen aan cursussen Spaans en kunstgeschiedenis in Spanje. Erg leuk, want zo leer je de taal beter kennen, maar kom je ook veel meer te weten over de Spaanse kunst.

Als derde zou ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella aanraden. Langs deze wandelroute is absoluut cultuur te snuiven. Onderweg kom je monumenten, van die kleine typische Spaanse dorpjes en ook nog eens schitterende natuur tegen.

Salamanca is een goede stad als je cultuur wilt snuiven! Hier zijn prachtige oude gebouwen te bezichtigen. Salamanca bezit kathedralen, een prachtig stadshuis met een groot plein ervoor. Zelfs de universiteit bevindt zich in een prachtig gebouw. Een aanrader! Deze stad barst van de cultuur. Het is een prachtige oude stad!

Ook aan te bevelen om Spanje te bezoeken als er van die typische Spaanse feestdagen zijn. DE gelegenheid om echte Spaanse cultuur te snuiven! Dan heb ik het over het Tomatenfeest, of het Spaanse carnaval. Ook Kerstmis en Pasen is leuk om mee te maken in Spanje, want elk land heeft zo zijn eigen gewoontes. Een land kun je leren kennen door zijn manier van feesten! Ook de stierengevechten zijn typisch Spaans. Een erg leuke manier om Spanje te leren kennen!

Genoeg te beleven in Spanje voor kunst – en cultuur liefhebbers! Elke grote stad heeft wel een oude kathedraal, musea of iets dergelijks wat je kunt bezichtigen. Er zijn veel invloeden uit de geschiedenis terug te vinden in de steden. Erg leuk om je verder in te verdiepen! Het oude en het moderne Spanje komt elkaar tegen!