Almeria: “Spiegel van de zee”

Almeria ligt in Andalusië, aan de Middellandse Zee. Almeria kent de meeste zonuren van Europa, per jaar. Het kan hier ’s zomers flink warm worden. Het heeft in deze stad nog nooit gevroren! Almeria heeft een eigen vliegveld en treinstation. Vanuit Almeria kun je naar Noord – Afrika oversteken, maar het is goedkoper om dit vanuit Algeciras of Tarifa te doen, want hier vandaan zijn de afstanden kleiner. Ooit was deze plaats een belangrijke havenplaats, maar dat stopte toen de Spaanse katholieken de stad van de Moren veroverden. Ook werd de stad later nog eens verwoest door een aardbeving.

Almeria bezit 1 van de belangrijkste Arabische monumenten van het land. Het gaat om de Alcazaba de Almeria. Dat is een Arabisch fort waarvan de bouw in 955 is begonnen en geëindigd is in de 11e eeuw. Het is een prachtig fort om te bezoeken en je waant jezelf er in het sprookje van de duizend en 1 nachten.

Ook vindt je er de kathedraal van Almeria. Deze kathedraal is in de 16e eeuw gebouwd. Er is Gotische en Renaissance architectuur te vinden. Kenmerkend is het fortachtige uiterlijk wat als verdediging diende tegen onder andere de piraten.

Voor de voetballiefhebber is er een stadion in Almeria. Ze hebben ook een eigen voetbalclub. Leuk om een voetbalwedstrijd te gaan kijken of zomaar even langs te gaan!

Heel erg bijzonder is het ondergrondse gangenstelsel wat onder Almeria doorloopt. Deze schuilkelders zijn gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Je krijgt een film te zien met Engelse ondertiteling en vervolgens loop je 1 km. door de gangen heen. Zeker aan te raden om dit met een gids te doen als je Spaans kunt. Als je er om vraagt kunnen er wel wat gidsen zijn dat wat in het Engels uit kunnen leggen. Een hele bijzondere ervaring!

Als je in Almeria bent moet je ten minste in Cabo de Gata geweest zijn, een prachtig ongerept natuurgebied. Je kunt een dagexcursie boeken en dan rijdt je met een bus door het natuurgebied. Ook bezoek je dan de vuurtoren, de kliffen en de vissersdorpjes. Je kunt ook heel goed met je eigen auto of een gehuurde door het natuurgebied rijden.

Er is een archeologisch museum in Almeria en dat ligt een beetje verstopt in een woonwijk, maar het is de moeite waard om even te zoeken. Het is gratis en er bevinden zich allerlei archeologische vondsten. Het is niet echt bekend, spijtig genoeg!

Als je met kinderen bent dan kun je naar Parque de las Familias gaan, wat overigens ook geheel gratis is. Ook Oasys Minihollywood is leuk voor kinderen. Dat is een western/hollywoodpark waar verschillende shows worden gehouden. een leuke dierentuin. Ook is er een zwembad. Een leuk dagje uit voor de kinderen!

Verder zijn er wandelgebieden, een Kathedraal die je kunt bezichtigen, nog meer musea, dus voor een ieder wat wils in Almeria. Het is een heel diverse stad en ook ’s winters leuk om te bezoeken, want het is er nooit heel erg koud!