Heb jij de Authentieke Kant van de Costa Brava al Ontdekt?

Costa Brava - The beautiful beach
Costa Brava en haar azuurblauwe zee

Als ik Spanje zeg, denk jij dan aan zon, zee en strand? En als ik vervolgens de Costa Brava noem, zie jij dan Barcelona en Lloret de Mar voor je met een massa toeristen die hard aan het feesten zijn? Natuurlijk is dit één kant van de Costa Brava, maar wist je dat je hier ook rustige middeleeuwse dorpen, idyllische baaien en het groene heuvelachtige achterland van Catalonië vindt? Deze 200 kilometer lange kuststrook aan de Middellandse Zee is niet alleen hét uitgaansgebied voor jong en oud, ook als je liever van rust, natuur en cultuur geniet, met of zonder kinderen, is dit een ideale vakantiebestemming. We lichten graag een tipje van de sluier:

Typische Spaanse dorpen om heerlijk door te slenteren

Ok, een bezoek aan de Costa Brava is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Barcelona. De Sagrada Familia, Park Güell en de Ramblas ontvangen ieder jaar weer duizenden bezoekers. Voor de een leuk, voor de ander misschien wat benauwend. Laat je liever die drukte achter je, waarom bezoek je een van deze schitterende dorpjes niet eens:

Een straatje in Pals

Pals

Nu moet ik eerst bekennen dat Pals in de zomer erg druk zal zijn. Het is namelijk een van de mooiste en typische dorpjes in Spanje. Als je aan drukte wilt ontsnappen, bezoek het dan in het voor- of najaar. Het dorp is gebouwd op een heuvel en met de zon in de rug struin je door een doolhof van kronkelende paden en steegjes langs keramiekwinkels en boetiekjes. Hier vind je ook

het natuurlijk gevormde uitkijkpunt Josep Pla waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de zandstranden en de lagergelegen delen van Pals. Pals bestaat dus uit twee delen: het inlandse gedeelte waar je het historisch centrum vindt, en Platja de Pals, het gedeelte aan de kust waar je ook veel hotels en vakantiewoningen met privézwembaden ziet.

Calella de Palafrugell

Dit is een oud vissersdorpje waar de charme van Spanje overal te zien en voelen is. Door smalle geplaveide straatjes en langs traditionele witte vissershuisjes wandel je naar het relatief kleine zandstrand met rotsen die tot in het water lopen. Als je je benen na al dat lopen wat rust wilt geven, dan kan je in een van de restaurants genieten van heerlijke koude en warme tapas en deze vervolgens weg te spoelen met een echte Spaanse wijn.

Llafranc

Wandelen over de Camino de Ronda

Schuif de slippers maar in het hoekje van je koffer om plaats te maken voor een paar stevige wandelschoenen.

Langs de kust loopt namelijk de Camino de Ronda, een smokkelaarspad dat door de douane is aangelegd om het smokkelen langs de kust in de gaten te houden.

Je stapt hier langs een ruiger gedeelte van de kust met veel rotspartijen, maar ook kleurrijke vissersdorpjes en baaien met kleine zandstranden. Uiteraard bepaal je zelf hoe lang je hier wandelt, maar het is natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden.

Als je in de badplaats Llafranc aan de voet van de vuurtoren ‘’El Far de San Sebastian’’ begint, dan kan je hier in het restaurant energie opdoen met een sterke kop Spaanse koffie, een luchtige salade of olijfolie op vers brood. Volg hierna het pad en geniet van een schitterend uitzicht op de baai van Llafranc, terwijl je wandelt over rotsen, kleine trapjes, door tunneltjes en langs oude muurtjes met enorme uitstekende boomwortels.

Baaien die zo uit een reisgids lijken te komen

Je kent het beeld natuurlijk wel: kilometerslange Spaanse zandstranden die iedere zomer weer overvol raken. Maar langs de kust vind je ook enorm veel pittoreske baaien waar het strand veel rustiger is. Laat het toeristische strand van het feestparadijs Lloret de Mar eens achter je, en bezoek Sa Caleta. Dit schilderachtige strand ligt in de baai Sant Feliu de Guixols. Terwijl je hier je handdoek neerlegt, kijk je op tegen een middeleeuws kasteel bovenop de rotsachtige inham.

Nog een prachtige baai, welke wordt omringd door rotsen, is Cala Rovira. Dit strand ligt in de buurt van het vliegveld van Gerona bij Platja d’Aro. De helderblauwe zee, een wit zandstrand en indrukwekkende rotsen staan midden in een groene en heuvelachtige omgeving. Ideaal voor lange wandel- en fietstochten in de warme zon.

Tenslotte mag ook Cala de de Fosca genoemd worden, een baai in het plaatsje Palamos. Hier vind je geen massatoerisme, het is voornamelijk de lokale bevolking die je op dit strand vindt. Het is ideaal voor gezinnen met kinderen omdat het zand langzaam afloopt in het water. Grote resorts vind je hier niet, maar leuke restaurants en tapasbar juist weer wel.

Spanje, of de Costa Brava, is dus niet altijd die drukke trekpleister waar je tussen duizenden anderen dagenlang op het strand ligt te zonnen. Ook als je op zoek bent naar kleine rustige stranden, dorpjes waar die echte Spaanse sfeer nog hangt en prachtige natuur, dan ben je hier goed op je plek. En het voordeel is, dat je werkelijk overal kunt genieten van die heerlijke Spaanse keuken!

Laat je dus verassen en ontdek de authentieke kant van de prachtige Costa Brava!