Alicante, de poort naar de Costa Blanca

Alicante, één van de meest bloeiende steden van Spanje

Alicante, de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante, maakt deel uit van de regio Valencia en ligt in het zuidoosten van Spanje.

Vakantiehuizen en villas in Alicante

Alicante en haar milde middellands zeeklimaat

In Alicante aan de Costa Blanca heerst een mild middellands zeeklimaat met zachte winters aan een gemiddelde temperatuur van 11°C, en aangenaam warme zomers met een gemiddelde temperatuur van 26°C. Dankzij de vele zonuren kan je in Alicante volop zonnebaden van mei tot en met oktober. Aangezien Alicante omgeven is door heuvels, vind je hier een soort microklimaat en valt er het ganse jaar door maar weinig regen. De meeste regen valt tijdens de maanden september en oktober.

Hoe je verplaatsen in Alicante en de Costa Blanca

15 kilometer ten zuiden van Alicante ligt de vlieghaven Alicante El Altet zodat de Costa Blanca gemakkelijk bereikbaar is vanuit heel Europa. Talrijke shuttle- en taxidiensten verbinden de vlieghaven met de verschillende badplaatsen van de Costa Blanca. Vanuit het centrum van Alicante vertrekt een metrolijn naar de verschillende stranden van de Costa Blanca. Een tramlijn verbindt Alicante met de stad El Campello, vanwaar je kunt overstappen op de trein naar Benidorm. Regelmatige veerdiensten brengen je naar het eiland Tabarco en af en toe kan je ook een veerboot nemen naar de Balearen eiland zoals Mallorca, Ibiza en Menorca, en zelfs naar Algiers.

Alicante kent een bewogen geschiedenis

Alicante werd in 320 voor Christus gesticht door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas die de stad de naam Alkra Leuk gaf, wat Witte Landtong betekent in het Oude Grieks. In het jaar 201 werd de stad ingenomen door de Romeinen die haar een nieuwe naam gaven, Lucentum of de Lichtstad. Tijdens de Moorse invasie van 711 werd Alicante belegerd en uiteindelijk ingenomen. De vluchtende bewoners sloten zich in het binnenland aan bij het Visigotische leger, die naar de Pyreneeën in het noorden trokken.

Het zijn uiteindelijk de Moren die de stad haar huidige naam Alicante gaven. Alicante bleef in de handen van de Moren van de 8ste tot de 13de eeuw. Zij bouwden op de rotsachtige heuvel die de stad domineert, een vesting om de stad te beschermen tegen aanvallers. Deze vesting is sindsdien verder uitgebouwd tot de Castillo de Santa Barbara. Na lange schermutselingen tussen de Arabieren en de christenen is Alicante eind 13de eeuw overgegaan tot het Koninkrijk van Aragon.

Begin 18de eeuw tijdens de successieoorlog werd Alicante eerst bezet door de Britten, vervolgens tijdens de Spaanse oorlog door Frankrijk en eind 19de eeuw door de Carthagen. Nog later kreeg Alicante de Italianen en de Duitsers te verduren tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Zwartvoeten tijdens de Algerijnse oorlog. Het is pas in 1960 dat Alicante zich grondig heeft kunnen ontwikkelen en het aantal inwoners aanzienlijk is beginnen toenemen.

De bezienswaardigheden in Alicante

De oude stad van Alicante en haar vele kerken en kloosters

De kleine oude stad, ingeklemd tussen de Rambla aan de vroegere stadsmuur en de heuvel waarop het kasteel van Santa Barbara zich bevindt, herbergt de meeste monumenten.

– In de oude wijk Santa Cruz met zijn schilderachtige smalle straatjes en trapjes, omgeven door witte huizen versierd met bloemen en tegels, staat de pittoreske Hermitage van het Heilige Kruis.

– In de oude stad van Alicante vind je ook verschillende mooie en goed bewaarde kerken zoals de onlangs gerestaureerde Iglesia de San Roque, de vierkantige barokke kathedraal de San Nicolas de Bari en de gotische Iglesia de Santa Maria, gebouwd op de funderingen van een Moorse moskee, die nog zichtbaar zijn door de glazen vloer.

– Het mooie barokke gemeentehuis valt op door haar twee torens, de prachtige ingangspartij en haar koepel.

– Het 18de-eeuwse klooster van de Zusters van het Heilige Bloed is van de buitenwereld afgesloten door tralies, maar de kerk kan wel bezocht worden.

– De Palacio Maisonnave aan de Calle Labradores is een voormalig herenhuisuit de 18de eeuw, waarin het provinciaal archief is gehuisvest.

Alicante aan de Costa Blanca en haar kastelen

– De Castillo de Santa Barbara is een complex van gebouwen en verdedigingsmuren die stammen uit verschillende tijdperken van de 9de-eeuwse Moren tot de 18de eeuw, gebouwd op de Monte Benacantil heuvel die hoog boven de stad Alicante torent. Hier zijn overblijfselen gevonden uit de prehistorische Bronstijd, het Keltische en het Romeinse tijdperk. Dit is het grootste kastelencomplex van de Costa Blanca en het hele Middellands Zeegebied en is omgeven door mooie parken en tuinen, terrasjes en kiosken, en verschillende tentoonstellingsruimten.

– De Castillo de San Fernando werd gebouwd als verdediging van Alicante tegen de invasie van de troepen van Napoleon. Gebouwd op een lagere heuvel is dit kasteel nooit volledig voltooid geraakt en maakt tegenwoordig een verwaarloosde indruk.

De moderne wijken van Alicante

De wijken Centro, Sant Anton en Mercado kenmerken zich door hun fraaie boulevards, die de moeite waard zijn om bewandeld te worden.

– De Plaza de Los Luceros valt op door haar mooie fontein met sculpturen van paarden en mythologische figuren.

– Het Provinciehuis met neoklassieke en barokke elementen op de Avenida Estacion herbergt sinds 1934 het archeologisch museum dat nu te zien is in de MARQ.

– Het markthallencomplex of de Mercado Central dateert van 1912 en bestaat uit 2 verdiepingen, gebouwd op de plaats van de vroegere ommuring. Langs de kust van Alicante wandel je langs prachtige met palmen omzoomde boulevards die uitzicht geven op de jachthaven.

– De Arena of Plaza de Toros, gebouwd in 1888, omvat een stiervechtersschool, een museum over stiergevechten en een groep van bronzen beelden.

Alicante en haar interessante musea

Voor wie houdt van cultuur, biedt Alicante verschillende interessante en bezienswaardige musea:
Het Museum voor Schone Kunsten, gevestigd in het 18de-eeuwse Gravinapaleis, opende haar deuren in 2001 en geeft een overzicht van 500 jaar schilderkunst van de 16de tot en met de 20ste eeuw.

Het Museum voor Moderne Kunst, gevestigd in het 17de-eeuwse Valenciaans barokke La Asegurada gebouw, herbergt moderne kunstwerken uit de 20ste eeuw van onder -andere Pablo Picasso, Juan Gris en Joan Miro. Voordat dit gebouw een museum werd, is het achtereenvolgens gebruikt als gemeentehuis, gevangenis en graanopslagplaats.

– Het kleine Museum voor kerststallen in de oude stad van Alicante belicht de Spaanse traditie in het maken van kerststallen.

– Het Provinciaal Archeologisch Museum of MARQ bevindt zich in een groot gebouw uit 1924 en omvat verschillende zalen met prehistorische, Keltisch-Iberische, Romeinse en Middeleeuws-Moorse en Christelijke cultuur. Zowel veld-, stads- als onderwaterarcheologie komen hier aan bod. Vanwege de moderne tentoonstellingstechnieken werd het MARQ verkozen tot Europees Museum van het jaar 2004.

– In de campus van de universiteit, ten noordwesten van Alicante, bevindt zich het Universiteitsmuseum, dat geopend werd in 1999 en voornamelijk gewijd is aan eigentijdse kunstvormen en de conservering ervan.

Het Lichtcentrum van Alicante is het compleetste en modernste audiovisuele complex van Europa en bevindt zich 7 kilometer buiten de stadskern. Dit centrum biedt alle installaties nodig voor de filmindustrie, de televisie en de publiciteitswereld. Dit project omvat 10 filmsets, een specifieke zone voor de opname van waterscènes en een school voor de opleiding van audiovisuele technieken.

Wandelen in Alicante

– De Spaanse Esplanade is een prachtige met palmen omzoomde boulevard langs de kustlijn van Alicante, belegd met 6.600.000 mozaïeken tegels in een schakering van 3 kleuren. Je kunt er terecht in verschillende bars en restaurants en hier is ook een openlucht auditorium aanwezig.

– In het verlengde van de Spaanse Esplanade bevindt zich het Parc de Canalejas met zijn indrukwekkende honderdjarige ficussen die bijna 20 meter hoog reiken.

– De Parc de L’Erata op de helling van de Benacantil heuvel bestaat uit verschillende tuinen en nodigt uit tot een kleine wandeling aan het Kasteel van Santa Barbara. Op de kleine Esplanade de Ramiro aan het strand van Postiquet heeft men resten van de oude stadsmuur ontdekt.

Alicante aan de Costa Blanca, uiteraard ook een badstad met stranden

En uiteraard heeft Alicante ook mooie stranden, waar de zonnekloppers terecht kunnen voor een echte strandvakantie:

Cala la Salinas is een rustig en rotsachtig strand dat populair is bij sportvissers en van waar je de huizen in de verte kunt zien staan. De zee kenmerkt zich hier door middelmatig hoge golven.

– Cala los Borrachos met zijn middelmatig hoge golven is eveneens geschikt voor vissers.

– El Postiguet is een aangenaam en groot wit zandstrand met rustig water dat uitermate geschikt is voor allerlei watersporten. De toeristen vinden hier de nodige faciliteiten voor een aangename strandvakantie.

– San Juan is een enorm uitgestrekt goudgeel zandstrand met middelmatig hoge golven. Dit strand biedt talrijke faciliteiten zoals douches, volleybalnetten, verhuur van pedalo’s, strandkiosken, speelpleinen voor kinderen en verschillende bars en restaurants langs de boulevard.

Kies nu uit het rijke aanbod vakantiehuizen te huur in Alicante bij Vind je vakantievilla in Alicante hier