Las Palmas – Lekker naar Gran Canaria: Genieten!

Las Palmas: historische stad omzoomd met mooie stranden en een grote haven

De gemeente Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en het eiland Gran Canaria, één van de Spaanse Canarische eilanden. De stad Las Palmas ligt in het noordoosten van het eiland Gran Canaria, waar het zich over 10 kilometer uitstrekt van het schiereiland La Isleta in het noorden tot het heuvelachtige achterland in het zuiden. Las Palmas is een langgerekte stad die omzoomd wordt door prachtige goudgele zandstranden en beschikt over een dynamische haven. Las Palmas bezit een rijk historisch patrimonium verdeeld over verschillende wijken en kijkt uit op prachtige landschappen. Deze geanimeerde stad is gekend om haar feesten zoals de wereldberoemde carnavalsweken tijdens de maand februari. Daarnaast kan je in Las Palmas ook genieten van het filmfestival en het festival van de Canarische muziek. Vandaag is de toeristische activiteit de economische motor van Las Palmas en trekt jaarlijks duizenden toeristen vanuit alle hoeken van de wereld.

Vakantiehuizen en villas op Gran Canaria

Las Palmas en haar zachte klimaat

Las Palmas dankt haar zachte temperaturen aan de milderende effecten van de oceaan. De temperatuurschommelingen tussen zomer en winter, maar ook tussen dag en nacht zijn matig. De gemiddelde temperaturen in de zomer schommelen tussen 20 en 27 graden en in de winter tussen 15 en 21 graden. Typerend voor deze streek is de droogte. In de zomer regent het quasi nooit, in de winter slechts sporadisch.

Las Palmas, een langgerekte stad met verschillende wijken

Als bezoeker doorlopen we de 10 kilometer lange stad Las Palmas en ontdekken we de interessante bezienwaardigheden van de verschillende wijkenin volgorde van zuid naar noord en van oud naar nieuw: de historische wijken Vegueta en Triana, de tuinstad Giudad Jardin, de Santa Catalina wijk en het schiereiland La Isleta. De historische wijken Vegueta en Triana maken deel uit van de oude stad van Las Palmas en werden in 1478 gesticht door Juan Rejon, de gouverneur van de katholieke koningen. De eerste kolonisatoren vestigden zich in deze wijken waardoor ze een deels koloniaal, en deels andalousisch karakter kregen.

De oude Vegueta wijk in het zuiden van Las Palmas

Met haar prachtige patios en balkons heeft de Vegueta wijk haar koloniale architectuur van de 15de en 16de eeuw weten te bewaren. In het centrum van de oude stad staat het prachtige met palmbomen omzoomde Plaza Santa Ana, dat eind 15de eeuw aangelegd werd in opdracht van de Spaanse koningen. Dit plein is nog steeds het visitekaartje van de stad Las Palmas. Het meest opvallende gebouw aan het plein is de Kathedraal de Santa Ana, met twee imposante torens. Aan deze kathedraal is 500 jaar gebouwd. Ondanks de stijlenmix van gotiek tot neoclassicisme, voelt het gebouw aan als één geheel. Met een lift kom je op het panoramaterras waar je geniet van een prachtig uitzicht over de stad Las Palmas. Tijdens een bezoek moet je beslist het hoogaltaar en de kerkschatten bezichtigen in het diocesaan museum voor heilige kunsten. Aan de overkant van het plein staat het stadhuis, dat met zijn vele schilderijen en beelden op een museum lijkt.

Achter de kathedraal vind je de sfeervolle Plaza de Pilar en de Calle Los Balcones waar de mooiste herenhuizen deel uitmaken van de Centro Atlantico de Arte Moderno, het Atlantische centrum voor moderne kunst. Het loont de moeite om eens door de prachtige historische vertrekken met hun gewaagde avant-garde kunstwerken te wandelen. De Casa de Colon, het oude paleis van de eerste gouverneurs van het eiland, waar ook Colombus heeft gelogeerd tijdens zijn verblijf op de Canarische eilanden, herbergt vandaag een museum die de expedities naar de nieuwe wereld doen herleven. Je vindt er allerlei voorwerpen van Colombus zoals plannen, makettes, fragmenten van zijn boordjournaal, enz. Het Canarisch museum of museo Canario omvat interessante overblijfselen van de Guanchescultuur. De Guanches waren de inwoners van de Canarische eilanden tijdens de prè-columbaanse periode. Dit musuem is van onschatbare archologische en antropologische waarde.

De iets jongere oude wijk Triana in het centrum van Las Palmas

Iets meer noordwaarts van Las Palmas komen we in de jongere oude wijk Triana langs de kust waar je heerlijk kunt flaneren in de 1 kilometer lange autovrije winkelstraat. Tussen de traditionele winkels en internationale winkelketens ontdek je een aantal gebouwen in jugendstil. Het geklasseerd monument Gabinete Literario en het Perez galdos theater dat gedecoreerd is met art nouveau schilderingen zullen je zeker kunnen bekoren.

De Plaza de las Ranas verandert na de siesta in een openbaar salon. De terrasjes onder palmbomen lopen vol en de trap van de bibliotheek dient als tribune om naar de mensen te kijken en gezien te worden. Nog iets verder naar het noorden heb je de Ciudad Jardin of de stadstuin, een residentiële zone van Las Palmas met gebouwen in een mix van bouwstijlen. In de groene zone van de stad Las Palmas bevinden zich de Rubio en de Dorama tuin, met hun fonteinen en palm- en drakenbomen. Breng ook eens een bezoek aan de dierentuin van Las Palmas en de Pueblo Canario, het Canarische Dorp met een met kinderkopjes bestraat plein waar elke zondag
voormiddag folkloristische optredens
plaatsvinden. De witte huizen op dit plein kenmerken zich door hun houten balkons.

De moderne noordelijke Canteras-Catalina wijk van Las Palmas

Op het smalste deel in het noorden van Las Palmas ligt de Canteras-Catalina wijk met aan de westkant de promenade Paseo de la Canteras langs één van de mooiste stranden ter wereld, de Playa de la Canteras. In Santa Catalina vind je de betere restaurants waar je heerlijke visgerechten en exotisch fruit kunt eten. Aan de oostkant ligt de grote haven Puerto de la Luz. Deze 19de-eeuwse haven wordt vandaag heel druk bezocht door de toeristen. De haven zelf en het Alcaravaneras strand zijn de twee belangrijkste trekpleisters van deze wijk.

Het schiereiland La Isleta, het noordelijke puntje van Las Palmas

Het noordelijke topje van de stad Las Palmas mondt uit in het schiereiland La Isleta, een militaire en maritieme zone, waar ook nog het een en ander te zien valt. De Castillo de la Luz dateert uit de 16de eeuw en werd destijds gebouwd om de inwoners van Las Palmas te beschermen tegen de aanvallen van de piraten. Tegenwoordig worden hier regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden en vinden diverse culturele activiteiten plaats. Midden tussen de moderne lanen en residentiële wijken vind je de overdekte markt of Mercado del Puerto, een smeedijzeren gebouw in art deco stijl. Las Palmas, een prachtige vakantiestad met goed bewaarde bezienswaardigheden, het mooiste zandstrand ter wereld, een grote toeristische haven en geanimeerde carnavalsweken: de droombestemming voor al wie houdt van veel afwisseling, betere restaurants en veel zon.

Vakantiehuizen en Villas op Gran Canaria