11 must-visit plaatsen aan de Costa Brava

De Costa Brava zit vol met pittoreske dorpjes, prachtige kustplaatsen en leuke stadjes. Ze vormen allemaal een perfecte vakantiebestemming en er is voor ieder wel wat wils te vinden:

…of je nou op zoek bent naar feesten, strand, geschiedenis, cultuur of juist natuur.

Maar dit uitgebreide aanbod kan er soms wel voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien en moeilijk kunt kiezen. Maar wat als je helemaal niet hoeft te kiezen? Het fijne aan deze regio is namelijk dat alles super goed te bereiken is, je kunt er dus voor kiezen om tijdens je vakantie in meerdere plaatsjes te verblijven óf om juist in één van deze leuke dorpjes te verblijven en vanuit hier de rest van de Costa Brava te ontdekken en dagtripjes te maken.

Ben je benieuwd naar wat de Costa Brava allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker deze 11 must-visit plaatsen aan de Costa Brava.

Pals

Pals kent een prachtige ligging op een bergtop, rondom een middeleeuws fort. Dit maakt het één van de meest pittoreske dorpjes aan de Costa Brava. De oude kern van dit plaatsje is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een plek van historisch belang. Het is dus echt een historisch dorpje waarbij je het gevoel krijgt dat je terug in de tijd reist.

Ben je echt een foodie?

Ook dan kun je in Pals gerust je hart ophalen, ze kennen hier heerlijke culinaire tradities en er worden hier ook meerdere gastronomische evenementen georganiseerd gedurende het jaar.

Maar Pals is niet alleen maar cultuur, geschiedenis of gastronomie, Pals kent namelijk ook een prachtig natuurpark met ongerepte stranden, duinen en moerassen.

Tossa de Mar

Strand en geschiedenis, is dat voor jou de perfecte combinatie?

….dan is Tossa de Mar echt iets voor jou!

Hier kijk je namelijk vanaf het hoofdstrand, Platja Gran, uit op het middeleeuwse fort dat het oude gedeelte van het plaatsje omringt. Vila Vela is de naam van dit oude gedeelte van het stadje, dit fort is perfect bewaard gebleven wat vrij uitzonderlijk is aan de Costa Brava. En achter deze hoge muren, vind je heerlijke restaurants, charmante straatjes en de beste uitzichten over de Costa Brava. Je kunt heerlijk struinen door dit historische gedeelte met geplaveide straten, leuke winkeltjes en pittoreske details.

Cadaqués

Houd je van kunst, cultuur en een bohemian vibe? Dan is Cadaqués voor jou the place to be. Dit witte dorpje en zijn prachtige omgeving inspireerde namelijk de bekende kunstenaar Salvador Dalí. Maar Dalí was zeker niet de enige kunstenaar die geïnspireerd werd door dit plaatsje, ook Marcel Duchamp, Federico García Lorca en Pablo Picasso werden betoverd door de schoonheid van Cadaqués. Kunst en cultuur zijn hier nog steeds in overvloed aanwezig, zo vind je hier het Huis-Museum van Dalí, modernistische gebouwen en een bruisend cultureel leven met vele evenementen.

Dit alles vindt plaats in een pittoresk dorpje met zomerse witte gebouwen, blauwe details en geplaveide straatjes. En dat is niet alles, rondom Cadaqués vind je ook prachtige stranden, zo is er het nabijgelegen Cabo de Creus natuurpark met mooie stranden in adembenemende baaien. Je kunt hier mooie wandelingen maken of heerlijk relaxen op het strand en zwemmen in het kristalheldere water.

Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell kent een magische sfeer dankzij de witte huisjes, de nauwe straatjes, de houten bootjes op het strand en de charmante baaitjes. Dit prachtige plaatsje is dan ook niet voor niets benoemd tot cultureel erfgoed van nationaal belang.

Dit plaatsjes kent acht prachtige omliggende stranden waar je heerlijk kunt zwemmen of lekker kunt zonnen.

En kun je niet goed stilzitten, bezoek dan in de omgeving de botanische tuin, het kasteel van Cap Roig of het Iberische dorpje San Sebastián de la Guarda. Verder zul je je hier ook prima vermaken qua cultuur, er vinden vele feesten, festivals en evenementen plaats gedurende het hele jaar.

Blanes

Dit voormalige vissersdorpje kent prachtige stranden, mooie baaien, adembenemende uitzichten en één van de mooiste botanische tuinen van Europa. En Blanes zelf heeft ook veel te bieden met een mooi oud centrum, een leuke strandboulevard en vele restaurants en bars.

Blanes is één van de weinige nog altijd functionerende vissershavens van de Costa Brava! Dit zorgt er dan ook voor dat Blanes net wat anders is dan de rest van de plaatsjes aan deze kust.

Wil je al het pracht en praal van Blanes graag even bekijken vanuit grotere hoogten? Beklim dan de San Juan heuvel met het gelijknamige kasteel en krijg een spectaculair uitzicht over Blanes en de kustlijn.

Rosas

Een ander bijzonder dorpje met een rijke geschiedenis en een bijzondere ligging is Rosas.

Rosas is een prachtig mediterraans dorpje dat omgeven wordt door geweldige stranden en natuurparken. Zo vind je in de omgeving van Rosas twee van de meeste belangrijke natuurparken van Catalonië: Aiguamolls del Empordà (Marismas del Ampurdán) en het Cabo de Creus park. Je kunt hier leuke wandelingen maken en je vindt hier de geweldigste baaien met mooie stranden.

Rosas zelf heeft ook veel te bieden, zo kent het mooie historische plekken zoals La Ciudadela. Dit is een militair fort dat dateert uit de 11e eeuw en waar je archeologische vindplaatsen van Griekse, Romeinse en Visigotische nederzettingen kunt bekijken.

L’Escala

Dit mooie kustplaatsje biedt een heerlijke combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur. Zo kent L’Escala aan de ene kent vele culturele activiteiten en traditionele festivals, en aan de andere kant ook indrukwekkende natuurreservaten en prachtige stranden.

Ten slotte kun je ook veel aan historie terugvinden in dit dorpje, zo vind je hier het Archeologisch Museum van Catalonië, een Romeins forum dat het centrum was van de oude citadel en Griekse en Romeinse ruïnes op het Moll Grec strand.

L’Escala biedt dus een prachtige combinatie dat ervoor zorgt dat het een ideaal vakantieplaatsje is waar er naast relaxen op het strand ook nog veel te ontdekken valt qua cultuur en geschiedenis.

Figueres

Ben je echt een Dalí fan? Dan moet je tijdens je vakantie op de Costa Brava ook zeker even een bezoekje brengen aan Figueres. Het voormalige theater van Figueres is namelijk door Dalí zelf uitgekozen om zijn museum in te huisvesten. Onderdeel van het museum is Torre Gorgot, de enige toren die over is van de middeleeuwse muren die Figueres eens beschermden.

Figueres kent daarnaast ook veel historische plekken, zoals het middeleeuwse plein Plaza del Ayuntamiento, de kerk Iglesia Sant Pere en delen van de voormalige Joodse buurt.

Ben jij een wijnliefhebber? Houd dan zeker de festivals in dit plaatsje in de gaten. Figueres huist meerdere belangrijke festivals, waaronder een aantal die verbonden zijn met de wijn van de Empordà regio. Een echte must dus voor de wijnkenner en liefhebber!

Lloret de Mar

Lloret de Mar, daar heb je vast wel eens van gehoord! Dit is namelijk één van de meest populaire vakantiebestemmingen aan de Costa Brava onder zowel jongeren als families.

Dit mooie stadje heeft zowel prachtige stranden, mooie natuur, leuke cultuur als een bruisend nachtleven te bieden. Verder vind je hier ook het grootste waterpark van Europa, Water World. Qua cultuur vind je hier middeleeuwse kastelen, informatieve musea en historische gebouwen.

In Lloret de Mar zul je je gegarandeerd nooit vervelen, er valt hier altijd wel wat te beleven: van het uitgaansleven, heerlijke restaurants tot uitjes zoals golfen, paardrijden of karten.

Begur

Wil je het massatoerisme ontwijken? Dan is Begur een goede keuze, het is een minder voor de hand liggende optie voor de meeste toeristen, alhoewel het maar op één uur rijden ligt vanaf Barcelona.

Het dorpje wordt omringd door middeleeuwse muren, kent een mooie ligging op een heuveltop en ligt landinwaarts maar nog steeds vlakbij de prachtige baaien van Aiguablava, Aiguafreda en Tamariu. Geschiedenis en historische plekken zijn in overvloed aanwezig in Begur. De rijke geschiedenis van het dorpje gaat zelfs terug tot in de prehistorische tijd. Overblijfselen van verschillende tijdperken zijn in dit pittoreske plaatsje teruggevonden.

Houd je van geschiedenis? Dan kun je dus gerust je hart ophalen in Begur, struin door het dorpje en ontdek het kasteel, de historische huizen en de pittoreske straatjes. Het uitzicht vanaf het kasteel is geweldig, het is de klim er naartoe dan ook zeker waard. Neem je camera mee, je zult zeker foto’s willen maken van het adembenemende uitzicht over de kust en het platteland.

Tamariu

Tamariu is een voormalig vissersplaatsje en is tegenwoordig één van de populaire zomervakantie bestemmingen voor de Catalaanse families. Het ligt op één uur rijden van Girona en is ondanks zijn populariteit nog klein en intiem gebleven. Het dorpje zit vol met terrasjes die op de zee uitkijken en waar je heerlijk kunt eten. Probeer tijdens je verblijf dan ook zeker eens de tapas of heerlijke verse visgerechten.

Tamariu heeft daarnaast ook nog eens een prachtig strand met haast ongerepte natuur. Je bent hier even helemaal weg van al het lawaai van auto’s of het stadsleven. Je kunt hier dus heerlijk relaxen op het strand of wandelen door de natuur.

Kun je niet goed stilzitten? Dan kun je hier ook duiken, zeilen of kajakken.

Wacht dus niet langer en boek nu jou droomvilla aan de Costa Brava!