Toledo: 1 van de oudste en onbekende steden van Spanje

Toledo is de hoofdstad van de provincie Castilië – La Mancha. Deze stad is vrij onbekend, vooral bij degenen die nooit in Spanje zijn geweest of er bijna nooit komen. Vraag maar eens of iemand er wel eens van gehoord heeft. Weinig mensen zullen de stad kennen. En dat is juist zo leuk, want dat betekend dat het niet zo toeristisch is. Het ligt 70 km. vanaf Madrid, dus je kunt ook een bezoekje aan deze stad plannen als je in Madrid bent. Toledo staat in het lijstje van belangrijkste steden van Spanje. Ook is de historische stad Toledo werelderfgoed. Het is een schitterende stad met nog duidelijk zichtbare invloeden vanuit de geschiedenis.

De Romeinen noemde de stad ‘Toletum’ toen ze het van de Iberiërs veroverden. Daar komt de naam Toledo vandaan. Toledo was de hoofdstad van het Iberische Carpetani. Nadat de stad door de Romeinen verovert was en in het bezit kwam van de Visigoten en werd de stad opnieuw een hoofdstad. Daarna kwamen de Moren en daarna werd het een zelfstandig koninkrijk. Er werden wapens gefabriceerd en er werd zijde en wol geproduceerd. Dat was een bloeiend tijdperk voor de stad!

Op een gegeven moment nam de Castiliaanse koning Alfons VI de stad over en werd het een kerkelijk centrum. Op een gegeven moment verhuisde de toenmalige koning Philips II naar Madrid en toen verloor de stad haar betekenis.

Je kunt er verschillende kerken, kathedralen, kloosters en musea bewonderen. Er zijn zelfs verschillende synagogen. Er zijn allerlei invloeden uit de geschiedenis terug te vinden. Erg mooi en zeker als je van geschiedenis houdt is deze stad DE stad om te bezoeken!

Er rijdt een treintje door de stad, dus als je daar instapt dan krijg je op een comfortabele manier een rondleiding door de stad. Het treintjes maakt 1 stop en dat is op een uitkijkpunt over de stad. Je kunt ook een ticket kopen voor de “hop on / hop off” bus, dan kun je in en uit stappen waar je wilt. Zo’n ticket is 24 uur geldig.

De stadspoort “Bisagra” is zeer indrukwekkend, en gebouwd door de Moren. Zo is er nog een stadspoort, de Puerta del Sol. Ook bezit de stad een imposante brug, de Puente de San Martín. De stad heeft ook een Joodse wijk. Verder zijn er genoeg winkeltjes en restaurantjes om een kijkje te nemen en wat te eten.

 

Een leuk detail is dat er een hotel is wat voordien het woonhuis van een bekende flamenco artiest, Paco de Lucia, was. Hij is in 2014 overleden en men zegt dat hij de flamenco in Spanje heeft heruitgevonden. Hij heeft 40 albums gemaakt. Als je in de stad wilt overnachten is het leuk om daar een kamer te reserveren. Er zijn in totaal 6 kamers in het hotel.

Het is zeer goed mogelijk om een dagje door te brengen in de stad. Als je het allemaal wat rustiger wilt bekijken en niet van toeristische gebieden houdt, dan kun je hier prima langer verblijven.eHet