6 redenen waarom de Costa Brava dé perfecte bestemming is voor een romantische getaway

Als je aan een romantische vakantiebestemming denkt, dan denk je natuurlijk al snel aan de typische bestemmingen zoals Parijs of Venetië. Maar er bestaan nog andere romantische pareltjes waar je niet zo snel aan zult denken. Romantiek vind je namelijk niet alleen maar in steden, ook de natuur heeft vele mooie plekjes te bieden die ideaal zijn voor een romantische getaway met je geliefde.

Dit is ook zeker het geval met de romantische kant van Costa Brava: een kust met prachtige, afgelegen baaien, romantische wijngaarden, pittoreske dorpjes, adembenemende natuurparken, een bruisende cultuur en heerlijk eten.

Zeg nou zelf…wat wil je nog meer dan datDit klinkt toch al als het perfecte recept voor een romantische vakantie?

Ben je dus een romantische reis aan het plannen met of voor je liefje, overweeg dan zeker de Costa Brava! Laat je overhalen door deze 6 redenen waarom dit dé perfecte bestemming is voor een romantische getaway.

1. De stranden

Wat is nou romantischer dan samen naar het strand gaan, lekker zonnen, een heerlijk picknick meenemen en toosten op jullie geluk? Nou, gelukkig zit het qua stranden aan de Costa Brava wel goed. Deze kust kent namelijk een grote verscheidenheid aan stranden: van stadsstranden, resort stranden tot stranden aan afgelegen baaien in een prachtige natuur. Je vindt hier van alles wat. Costa Brava kent vele mooie stranden om uit te kiezen, er is voor iedereen wat wils.

Wil je graag samen naar een romantisch strand waar je maar weinig andere strandgangers zult tegenkomen? De Costa Brava heeft vele mooie afgelegen stranden, ga bijvoorbeeld naar de Cala Jugadora baai in de buurt van Cap de Creus, je kunt hier samen genieten van een prachtig uitzicht en een heerlijk strand. Of ga naar Aigua Xelida, het is een afgelegen strand waar jullie gegarandeerd veel privacy zullen hebben. Het is namelijk niet zo makkelijk om hier te komen, je kunt dit baaitje namelijk alleen maar per voet bereiken via het nabijgelegen Tamariu. Maar dit prachtige strand is deze moeite dubbel en dwars waard, je komt hier namelijk aan in een echt paradijsje.

Ben je benieuwd naar de mooiste stranden van de Costa Brava? Klik dan vooral hier!

2. De kunst en cultuur


Deze mooie kustregio kent ook een bruisende cultuur, meerdere bekende kunstenaars werden aangetrokken door deze prachtige regio en hebben dan ook hier hun culturele voetsporen achtergelaten. Zo ook Salvador Dalí, er bestaan in de Costa Brava maar liefst twee musea over deze kunstenaar. In Figueres vind je het Dalí theater-museum in een erg bijzonder gebouw. Kunnen jullie geen genoeg krijgen van deze spraakmakende kunstenaar? Dan vind je in Cadaqués ook nog het huis-museum van Dalí, het oude huis van deze kunstenaar is namelijk omgetoverd tot een inspirerend museum.  

Maar Dalí was zeker niet de enige kunstenaar die geïnspireerd werd door deze regio, ook Marcel Duchamp, Federico García Lorca en Pablo Picasso kwamen op de schoonheid van de Costa Brava af. Zeker het dorpje Cadaqués was erg populair onder de kunstenaars en kent tegenwoordig dan ook nog een bohemien sfeer en een bruisend cultureel leven.

3. De festivals

Deze kustregio kent ook een rijke traditie aan lokale festivals, oftewel fiestas. Zo vindt er bijvoorbeeld in Girona jaarlijks in mei een bloemenfestival plaats, temps de flors. Het is een prachtig festival waarbij de straten van deze leuke (en romantische) stad versierd zijn met bloemarrangementen. Zo wordt deze pittoreske stad, nóg romantischer. En het leuke aan dit festival, is dat het samenvalt met een andere festival, namelijk het A Cappella Festival. Als jullie dus in mei naar Girona gaan, dan kunnen jullie hier heerlijk struinen door de prachtige versierde straten en tegelijkertijd genieten van mooie muziek.

Ben je een romantisch reisje in juli naar de Costa Brava aan het plannen? Elke eerste zaterdag in juli vindt er in het oude vissersstadje Calella de Palafrugell het festival La Cantada d’Havaneres plaats. In een prachtige setting rondom een baai kun je hier groepen horen zingen, ze zingen liedjes die havaneres genoemd worden en dateren uit de 19e eeuw.

Ben je van plan om naar de Costa Brava te gaan in een ander moment van het jaar? No worries. De Catalanen houden wel van een feestje, en dat is ook zeker het geval in de Costa Brava. Wanneer je ook naar deze regio reist, er vindt altijd wel een festival plaats.

4. De culinaire traditie

Wil je je liefje graag mee uiteten nemen? Voor een bijzondere restaurant-ervaring die zij of hij nooit meer zal vergeten, dan moet je toch echt in het restaurant El Celler de Can Roca zijn. Dit restaurant in Girona kent drie Michelinsterren en behoort tot ‘s werelds beste restaurants. Maar dit is zeker niet het enige restaurant in de regio met een Michelinster, wist je dat de regio maar liefst zo een 15 restaurants met Michelinsterren kent? De traditionele keuken met een innovatieve geest zorgt dan ook voor een onvergetelijke ervaring. Reserveer wel van te voren, het zijn populaire restaurants en sommigen hebben zelfs wel een wachtlijst van maanden.

Is een drie sterren restaurant niet helemaal jullie ding? Er zijn nog vele andere opties, je vindt in de Costa Brava vele leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Het fijne aan deze regio is namelijk dat het een heerlijke culinaire traditie kent met een aantal authentieke gerechten waarin vis en schelpdieren overheersen. Verder kennen ze ook de bijzondere combinatie van Mar i Muntanya, wat zee en berg betekent, hierbij worden er visgerechten gecombineerd met het inlandse eten. Zo bestaan er gerechten waarin er vis met vlees gecombineerd wordt. Waar jullie dan ook uit eten gaan, zelden zullen jullie slecht eten. Dus neem het er vooral van en geniet samen van een heerlijk maaltijd en de lekkerste wijnen. Buen provecho!

5. De avonturen

Zijn jullie meer een avontuurlijk stelletje? Dan zijn de festivals, het eten, de stranden en de kunst natuurlijk leuk en aardig, maar dan mist er nog wat voor jullie. Gelukkig kun je ook veel avontuur vinden aan de Costa Brava. Zo vind je hier vele natuurparken waar je gave hikes kunt maken, ga bijvoorbeeld naar het Garrotxa Nationale park waar je kunt hiken op oude vulkanen en kunt mountainbiken. Je kunt hier zelfs een luchtballon tocht maken over het park. Om maar even iets te noemen dat avontuurlijk én romantisch is. Zo kunnen jullie samen genieten van de hoogte en de prachtige uitzichten.

De echte sportliefhebbers moeten zeker naar Girona toe gaan, dit is dé Sport Toerisme Bestemming van de regio. De stad en zijn omgeving bieden namelijk vele sportmogelijkheden voor amateurs en professionals, zoals rennen, fietsen, hiken, wild zwemmen en het spelen van tennis.

De Costa Brava kent een prachtige natuur waar je kunt genieten van sportieve activiteiten: van bergbeklimmen, mountainbiken, raften, kajakken, hiken, tot nog veel andere opties. Gaan jullie dus graag het sportieve pad op, dan kun je samen uitstekend genieten hier. En achteraf koel je dan gewoon heerlijk af op één van de mooie stranden, kom je bij met een lekkere koude sangria of ontspan je op een van de bruisende festivals.

6. De dorpjes


De Costa Brava zit vol met pittoreske dorpjes, stuk voor stuk zijn dit bijzondere dorpjes met unieke karakters en vele bezienswaardigheden. Maar wat de dorpjes allemaal delen is dat het heerlijke plekken zijn om als stelletje te verblijven. De mooie dorpjes vormen de perfecte romantische plek om samen doorheen te struinen, te genieten van een wijntje en lekker eten in een knus restaurantje en wat te keuvelen met de vriendelijke Spanjaarden.

Houden jullie van adembenemende, mediterrane kustdorpjes? Dan zijn Cadaqués, Calella de Palafrugell, Roses of Tamariu voor jullie echt een goede keuze. Dit zijn allemaal prachtige dorpjes met een mediterrane uitstraling waar je ook nog eens kunt genieten van heerlijke stranden. Of zijn jullie echt geschiedenis liefhebbers? De Costa Brava kent een rijke geschiedenis die goed terug te zien is in vele dorpjes, zo ook Tossa de Mar, Begur, Figueres, Pals en L’Escala. Maar waar je in de Costa Brava ook maar heen gaat, elk dorpje heeft weer iets unieks te brengen, dus het kan ook zeker leuk zijn om meerdere dorpjes te combineren tijdens jullie romantische vakantie.

En wil je je geliefde echt verassen? Boek een vakantievilla tijdens je verblijf in Spanje!