Waar voor je Geld krijgen als je uit Eten gaat in Spanje!

uit eten gaat in spanje
Dit is niet een maaltijd om iedere dag even te proberen!

Spanje staat bekend om haar absoluut heerlijke en authentieke keuken, met verrukkelijke tapas én Sangria die ervoor zorgt dat je de hele nacht door kunt feesten. Maar wat moet je met het “bedrog” waar je wellicht weleens over gehoord hebt?

Het goede nieuws is: er is helemaal geen bedrog!

Meestal gaat het gewoon om een misverstand, waarbij gebrek aan communicatie of misvatting in de communicatie tussen een Spanjaard en een buitenlandse toerist de boosdoener is. Dus wanneer je je zorgen maakt of je wel waar voor je geld krijgt wanneer je uit eten gaat in Spanje; maak je dan  geen zorgen! Houd simpelweg de onderstaande tips in gedachten en dan zal het ongetwijfeld allemaal goed komen!

1. Vermijd Restaurants zonder Menukaarten

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, afhankelijk van waar je woont, maar probeer niet naar een restaurant te gaan die niet echt een menukaart heeft. Hetzelfde geldt voor restaurants met menukaarten waar geen prijzen op staan. Want, wanneer je bij een van deze restaurants eet, dan vraag je er min of meer om dat ze gebruik maken van hun “alles kan” mentaliteit. Je wilt toch immers weten wat je eet en waar je voor betaald, alvorens je de rekening gepresenteerd krijgt! Kijk dus altijd eerst of er een menukaart is, uiteraard in een taal die je begrijpt, kijk dan naar de prijzen, vergeet de kleine lettertjes niet te lezen en kijk tot slot je rekening goed na voordat je gaat afrekenen.

2. Bekijk het Menu del Dia

Menu del Dia is een dagmenu welke op doordeweekse dagen, tijdens de Spaanse hoofdmaaltijd, door ieder respectabel restaurant aangeboden wordt. Het biedt gasten een heerlijke complete maaltijd, veelal inclusief drankje tegen zéér betaalbare prijzen! Doordat het Menu del Dia iedere dag wijzigt, moet je er wel rekening mee houden dat niet alle restaurants het menu in het Engels weergeven. Dit maakt het dus wel wat ingewikkelder voor diegenen die de Spaanse taal niet of nauwelijks beheersen. Je kunt het echter altijd even aan de ober of gastheer vragen, vóórdat je van de standaard menukaart besteld!

3. Wat is inbegrepen bij de “Menu del Dia”

Het doel van Menu Del Dia is, dat de regering besloten heeft, dat ieder restaurant een betaalbare maaltijd moet bieden tijdens de hoofdmaaltijd. De hoofdmaaltijd in Spanje wordt in de middag genuttigd en er zijn veel Spanjaarden die te ver van huis werken om voor deze maaltijd naar huis te gaan. Zij moeten dus buiten de deur een volwaardige hoofdmaaltijd kunnen eten die betaalbaar is! Op het Menu del Dia staat dus sowieso altijd een voorgerecht en hoofdgerecht, maar dan met een Spaanse twist! Heerlijk dus als je de Spaanse keuken wilt ontdekken. Ook zit er bij de Menu del Dia vaak een dessert, brood en of drankje inbegrepen, maar maak je niet druk als niet ieder restaurant dit standaard erbij serveert.

Een puntje van aandacht is wel om zeker te zijn dat wat je krijgt ook echt inbegrepen is in het Menu del Dia. Zo proberen sommige obers je het brood of drankje in rekening te brengen, dus voordat je besteld moet je altijd even vragen of dit bij de prijs inbegrepen is! Wanneer er vervolgens toch brood in rekening gebracht wordt op je rekening, dan moet je er gewoon naar vragen, of beschouw het als “fooi”. En dan nog iets: een fooi geven in Spanje is niet standaard, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, maar uiteraard wel netjes en gewaardeerd. Voel je echter niet schuldig om fooi achterwege te laten en zo wat extra geld te besparen.

4. Vraag Of Het Duurder Is Om Buiten Te Zitten

Dit lijkt misschien een manier om toeristen op te lichten, maar voor de Spanjaarden is dit écht gebruikelijk! Er geldt een “suplemento”, oftewel toeslag, voor zowel Spanjaarden als toeristen, wanneer je buiten zit. Dit is om de kosten te dekken voor de extra ober die nodig is om deze tafels te bedienen. Indien je niet zeker weet of je meer moet betalen om buiten te kunnen zitten, kijk dan op het menu, of vraag het even voordat je gaat zitten. Het kan heerlijk en de toeslag meer dan waard zijn om buiten te zitten, om te genieten van het Spaanse klimaat en schitterende landschap, zeker aan de stranden of pittoreske straatjes in de stad. Maar als je geen toeslag wenst te betalen, dan kun je beter binnen gaan zitten bij een restaurant.

5. Ken Je Paella!

Dit is het enige echte “bedrog” op deze lijst, want sommige restaurants zullen het “Paella bedrog” proberen bij toeristen die weten wat paella precies is. Om te voorkomen dat je opgelicht wordt, zoek dan online naar goede, respectabele restaurants of via mond-tot-mond reclame. En informeer ook even bij bekenden of op Google hoe een èchte paella eruit moet zien, ruiken en proeven! Paella wordt net zo bereid als risotto en gemaakt van een korte rijstgranen, Sofrito en bouillon. Het is dus geen gewone rijst met een geel kleurtje en wat toppings erop. Het is een zeer groot verschil en zodra je dit weet, dan helpt dat je om je geld verstandiger uit te geven aan de èchte Spaanse keuken!

paella
Een échte Paella!

De Spaanse Keuken is de Investering Waard!

Zolang je deze 5 simpele tips volgt, dan kun je echt genoeg authentieke etablissementen vinden die een scala aan heerlijke Spaanse gerechten bieden voor een goede prijs. Weet gewoon waarnaar je op zoek bent, en welke vragen je moet stellen wanneer je twijfelt en dan zal je een geweldige eet-ervaring beleven, waarbij je bovendien niet onnodig blut zult raken!

*********************************************

KLIK HIER om jouw luxe villa in SPANJE te boeken!