Eet als een local in Barcelona – een culinaire gids voor deze bruisende stad

Barcelona is een stad waar de liefhebber van lekker eten en drinken met veel plezier los kan gaan. Hij of zij zal in de Catalanen dan ook een echte zielsverwant vinden, de Catalanen zijn namelijk dol op lekker eten en drinken. Deze regio kent dan ook niet voor niets een rijke culinaire traditie met de lekkerste gerechten.

Uitgebreid ontbijten, urenlang lunchen, heerlijke tussendoortjes en laat avondeten. Er is voor de Catalaan altijd wel een reden of excuus te vinden om lekker en uitgebreid te dineren. Uiteraard dit alles onder het genot van lekkere Spaanse wijn!

Loopt het water je al in de mond bij alleen al de gedachten aan al die lekkere specialiteiten? Wil je graag eens eten als een echte local in Barcelona? Ontdek dan de tips & tricks in deze culinaire gids voor het bruisende Barcelona.

Het ontbijt

Spanjaarden hebben de gewoonte om twee keer te ontbijten, één keer iets lichts wanneer ze net wakker worden (zoals toast of fruit) en iets zwaarders later in de ochtend (zoals een croissant of sandwich).

Dat de Spanjaarden twee keer ontbijten is op zich helemaal niet zo gek wanneer je je bedenkt dat ze in Spanje pas laat lunchen. In Spanje lunchen ze namelijk heel uitgebreid, dit gebeurd echter wel pas na 14.00 uur. Maar we vertellen je later meer hierover.

Wat betreft het ontbijt, je kunt in Barcelona in veel bars en cafés een heel voordelig ontbijtmenu vinden. Je krijgt in dit geval een typisch  Spaans ontbijt welke bestaat uit o.a. croissants met koffie of thee.

De lunch

Zoals hierboven al even kort aangegeven lunchen ze Spanje relatief laat. Veel van de restaurants openen ook pas ergens tussen 13.00 en 13.30 uur. Wil je dus graag eerder uitgebreid lunchen houdt er dan rekening mee dat je in Barcelona wel eens teleurgesteld kunt worden, veel restaurant zullen namelijk nog dicht zijn. Uiteraard kun je in dit geval nog wel gewoon op veel plekken een broodje of sandwich krijgen.

Wil je echter mee gaan met de locals, geniet dan gewoon van je ´tweede´ ontbijt en lunch wat later. Wees dan wel voorbereid op een uitgebreide lunch. In Barcelona, net zoals in de rest van Spanje, wordt er namelijk vaak urenlang getafeld. Een lunch bestaat dan ook vaak uit meerdere gangen. De lunch in Spanje is namelijk de grootste maaltijd, het diner, voor de Spanjaarden.

Houd je van paella? Bestel dit dan zeker eens voor lunch, dat doen de locals namelijk ook. Dit is een heel populair gerecht in Barcelona, ook al komt het oorspronkelijk uit Valencia. Als je je buikje helemaal rond hebt gegeten dan volg je dan uiteraard ook gewoon de Spaanse traditie in de vorm van een siesta, een heerlijk middagputje om weet lekker uit te buiken.

Ga voor een echte lekkere paella naar het Barceloneta gebied, hier vind je de beste restaurants gespecialiseerd in dit gerecht.

De middag snack

Ja… In Spanje blijf je maar eten. Na twee keer ontbijten, uitgebreid lunchen, is het nu weer tijd voor de middag snack. De Spanjaarden noemen dit de merienda en eten dit rond 17.00 of 18.00 uur. Je merkt het al, eigenlijk rond de tijd dat wij Nederlanders alweer aan avondeten gaan denken. Daar denken ze echter rond deze tijd nog lang niet aan in Barcelona rond dit tijdstip, ga dus local en geniet van wat zoets van één van de patisseries.

Koop als ultieme middag snack bijvoorbeeld een churro en een warme chocolademelk, de Catalanen zijn dol op deze combinatie.

Heb je niet zo een zin in iets zoets? Dan kan dit ook een perfect moment zijn voor een aperitiefje. Bestel bijvoorbeeld een heerlijke Cava uit de regio of een Spaanse rode wijn. En dit gaat natuurlijk perfect samen met wat lekker hapjes zoals worst, kaas of olijven.  

Het avondeten

In Barcelona nuttigen ze, voor ons gevoel, pas laat het avondeten, tussen 21.00 en 22.00 uur, en in het weekend vaak zelfs nog later. Ook hierbij moet je gewoon weer meedoen met de locals, veel restaurants openen ook pas rond 20.00 uur.

In Barcelona is het avondeten een lichte maaltijd, niet zo gek ook als je kijkt naar wat ze allemaal eten tijdens de dag. Tapas is dan ook vaak een populaire keuze onder vele locals. Tapas zijn heerlijke kleine gerechten die je combineert en deelt met je tafelgenoten.

Eten als een sociale ervaring

In Spanje, en zo ook in Barcelona, is eten echt een sociale ervaring. Ze zijn gek op eten en zijn ook gek op het delen van deze ervaring. Met familie, vrienden, collega’s en zelfs met vreemden. Ben je dus op vakantie in Barcelona, kijk dan niet gek op als de ober of andere bezoekjes een praatje aanknopen. Eten doe je samen en dat is één van de leuke dingen in deze bruisende stad, samen kun je immers nóg meer genieten.

Maar wát eten de locals nou tijdens al deze maaltijden?

Ben je benieuwd naar wat er geserveerd wordt in de restaurants in Barcelona? Bekijk dan dit overzicht met typische gerechten:

Voorgerechten:

  • Amanida – Salade
  • Amanida Catalana – Gemengde salade en vleeswaren
  • Canelons – Cannelloni
  • Croquetes Casolanes – Huisgemaakte kroketten
  • Gaspatxo – Koude groentesoep
  • Macarrons – Macaroni met bolognesesaus

Hoofdgerechten:

  • Botifarra amb mongetes – Gegrilde worst en gefrituurde bonen geserveerd met aioli
  • Calamars a la Romana – Calamares
  • Fricando – Stoofpot van vlees en groenten
  • Xai a la brasa – Getaande lam
  • Carn arrebossada – Verkruimeld vlees (kip of rundvlees)
  • Peix a la plancha – Gegrilde vis
  • Mandonguilles – Gehaktballen

Desserts:

  • Flam – Flan
  • Fruita – Fruit
  • Gelat – IJs
  • Mel i Mato – Verse kaas en honing
  • Music – Gedroogde vruchten en noten die normaal worden geserveerd met zoete wijn
  • Koffie

De wijn van de regio

Als je als een local culinair wilt genieten in Barcelona, dan moet wijn ook echt een onderdeel van je maaltijden zijn. Wijn is in Barcelona bij bijna elke maaltijd wel aanwezig, iets wat ook niet zo gek is als je ziet uit wat voor geweldige Spaanse wijnen je kunt kiezen. Één van de wijnregio’s die het dichtst bij Barcelona ligt is Penedés, een regio die vooral bekend staat om de heerlijke bruiswijn Cava. Dit is een wijn die je heel goed kunt combineren met zeevruchten, vis en de meeste tapas.

Ben je meer een rode of witte wijnliefhebber? Ook dan kun je met de wijnen uit de Penedés regio gerust je hart ophalen. Zuidelijk van de Penedés regio, vind je de Priorat regio waar sommige van de beste wijnen van het land gemaakt worden. Je merkt het al, er is genoeg om uit te kiezen en om uit te proberen.

Tips:

  • In Barcelona vind je vaak meertalige menu’s, vaak zit hier ook een Engels menu tussen, vraag er dus gerust om.
  • Ga maandag tot en met vrijdag tijdens lunchtijd voor een menu del día, dit is een speciale deal voor tijdens de lunch waarbij je voor een vaste prijs meerdere gangen, wijn en water krijgt. In het weekend geldt deze promo niet.
  • In Barcelona bestaan er vaak geen kindermenu’s, maar je kunt wel om kleinere porties vragen. Het is in Barcelona heel normaal om je kinderen mee te nemen naar een restaurant, dus aarzel niet en laat je kids lekker hun gang gaan.