Costa de Huelva, de nog onontdekte schat van Spanje

DE vakantietrend van dit moment is om op zoek te gaan naar een rustige plek en die is te vinden in Costa de Huelva. Veel mensen hebben er nog niet eens van gehoord en dat zegt al genoeg! Veel Costa´s zijn bekende toeristische plekken, maar deze Costa tot nu toe nog niet. De kust van Huelva ligt meer in het westen. Het loopt bijna door tot de Portugese grens. Het is een onderdeel van Costa de Luz en ook hier zijn brede parelwitte stranden en blauwe zee te vinden, maar dan een stuk rustiger. Hier staan geen torenhoge flats en hier hoef je niet op zoek te gaan naar een plekje op het strand. Het enige nadeel is dat het er soms waait en dat je niet altijd kunt zwemmen.

De hoofdstad van deze regio heet ook Huelva. Deze stad ligt niet aan de kust, maar aan een rivier, Odiel, en hier kun je boottochten maken. Het is een schitterend natuurgebied, dus zeker aan te raden. Ook cultureel is Huelva een mooie stad om eens rond te kijken. Vlakbij ligt het havenplaatsje, Palos de Frontera en het schijnt dat Christoffel Columbus hier een paar ontdekkingsreizen heeft gepland. Vandaar dat ook veel hier naar hem verwijst. Je kunt het klooster La Rábida bezoeken waar hij deze reizen plande en je kunt ook replica´s van zijn boten bekijken.

Als je in Costa de Huelva bent voor je rust dan moet je zeker het Nationaal Park Doñana bezoeken. Dit is een park van  50.000 hectare en hier kun je veel soorten dieren tegenkomen. In dit park zijn wandel / en fietsroutes uitgezet. Ook zijn er bezoekerscentra en tours te boeken. Als je in het goede seizoen komt zijn hier duizenden trekvogels te bewonderen.

Isla Canela is een schiereiland aan de Portugese grens en daar kun je in alle rust genieten van de zon. Dit eiland hoort bij het vissersdorpje, Ayamonte. Er is trouwens ook luxe te vinden als je daar naar op zoek bent. Er zijn verschillende resorts, golfbanen en een jachthaven te vinden.

Isla Cristina is de meest toeristische badplaats van Costa de Huelva als je van wat meer leven houdt. Hier kun je watersporten beoefenen, natuurlijk zonnen, maar ook van de natuur genieten in de omliggende natuurgebieden.

Als je in Huelva bent dan is het leuk om eens de Salmorejo te proberen. Dit is een soort van tomatensoep, maar dan wat steviger. Het is gemaakt van brood, verse tomaten, knoflook, olijfolie en azijn. Het wordt geserveerd met gekookt ei en serranoham.

Het dorpje El Rocío is bekend bij de pelgrims. Zij komen in grote getalen met Pinksteren naar dit dorpje om Virgen del Rocío te eren.

Als je dus op zoek bent naar een wat rustigere bestemming in Spanje dan is deze regio wat je zoekt. Ook bij reisorganisaties zijn deze bestemmingen in opkomst, wat aan de ene kant jammer is. Want over een paar jaar zijn misschien ook deze plaatsen overspoeld door het toerisme!