Calella – Alle Ins and Outs – Wat te doen en te zien?

Calella is de vakantie “hoofdstad” van de Costa Maresme, en dit plaatsje wordt natuurlijk niet voor niets zo genoemd. Het is een kustplaatsje dat echt aan toeristen gewijd is, wat er voor zorgt dat er altijd veel te beleven en te doen valt. Zowel overdag als ‘s nachts…

…Overdag kun je hier heerlijk genieten van de mooie stranden, de vele watersport mogelijkheden of van het historische gedeelte van het stadje. ‘

…in de avonden, kun je buiten heerlijk een drankje drinken op één van de vele terrassen, lekker eten in één van de vele restaurants of zelfs tot in de vroege uurtjes dansen in de vele discotheken. 

Callela is een levendig en bruisend plaatsje dat veel jongeren aantrekt. Maar ook onder families is Calella een populaire vakantiebestemming vanwege de vele faciliteiten en haar ideale ligging. In Calella kun je namelijk heerlijk genieten van het warme Mediterrane klimaat, een prachtige natuur en de mooie stranden, zo heb je gegarandeerd een succesformule voor je vakantie.

Ben je benieuwd naar wat Calella allemaal te bieden heeft? Lees dan zeker de onderstaande ins & outs over Calella. 

Wat heeft Calella te bieden?

Het centrum van Calella is zo een drie kilometer lang en wordt begrensd door gouden stranden en de Mediterraanse zee. Het kent het hele jaar door een erg fijn klimaat, de zomers zijn warm (maar niet te warm) en de winters zijn mild (maar je kunt dan natuurlijk niet meer in je bikini op het strand liggen).

Je kunt in Calella veel watersporten beoefenen en de plaatselijke Yacht Club kent ook vele faciliteiten. Calella kent mooie stranden waar je overdag heerlijk kunt zonnen (en even kunt bijkomen van de lange nachten). In Calella vind je een ideale mix van oud en nieuw, en jong en oud. Het is een toeristisch plaatsje waar zowel families als jongeren op af komen. Je zult hier dus vrijwel alle voorzieningen vinden waar je tijdens je ideale vakantie naar op zoek bent.

Wat valt er aan geschiedenis te ontdekken in dit plaatsje?

Calella is veel meer dan alleen maar parelwitte stranden en feesten tot in de late uurtjes, zo kent het plaatsje een oud gedeelte dat rondom de Santa María kerk ligt. Het is een mooie kerk die zeker een bezoek waard is en die een goed startpunt vormt voor een bezoekje aan deze historische wijk. In Calella vallen er namelijk heel wat mooie historische plekken te ontdekken:

El Mercadal La Plaza

Calella kent een uitgebreide markt geschiedenis die terug gaat naar 1327. Als je van historische plekken houdt, dan is het marktgebied op het hoofdplein ook zeker een plek om te bezoeken. Het ´centrale plein´ waarop elke woensdag de markt plaatsvond, was echt het plein van Calella waar het leven in de regio volledig om om draaide. 

El Far de Calella

De pittoreske vuurtoren van Calella is echt het symbool van het dorpje en daarmee ook een onmisbaar onderdeel in deze lijst van dingen die je zeker moet zien tijdens je verblijf in Calella. De vuurtoren is uiteraard open voor publiek en kent een informatief museum voor kinderen en volwassenen.

Ajuntament Vell de Calella

Sinds 2008 is het oude stadhuis ´Ajuntament Vell de Calella´ een cultureel centrum geworden die ook zeker een bezoekje waard is. Dit gebouw heeft in de loop van de eeuwen meerdere doelen gediend: van hostel, bakkerij, slager, stadhuis tot aan het huidige doel….een cultureel centrum. Deze veelzijdige geschiedenis is dan ook terug te zien in het gebouw.

Andere historische gebouwen in Calella die ook zeker een bezoekje waard zijn: Casa de los Salvador (14e eeuw), Casa Sivilla (16e eeuw), de San Quirze kapel, de Santa Julita kapel en de oude Llobet-Guri fabriek.

Naar welke stranden moet je echt gaan?

Platja De Garbí

Platja de Garbí is een “Blue Flag” strand, wat betekent dat het strand een internationale milieuonderscheiding toegekend heeft gekregen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die kunnen aantonen dat zij schoon en veilig zijn. Hierbij moeten ze uiteraard aan verschillende criteria voldoen! 

Platja de Garbí is daarnaast ook nog eens een toegankelijk strand met een goede ligging aan het belangrijkste hotelgebied van Calella. Het strand ligt direct aan de boulevard en kent vele sport- en spelgebieden. Zo zijn er maar liefst 9 volleybal en 2 strandvoetbal gebieden. Ben jij echter niet zo van het sporten? Dan kun je hier uiteraard ook gewoon genieten in één van de 8 strandbars. 

Platja Gran

Platja Gran is het hoofdstrand van Calella, dit is echt een levendig strand waar enorm veel te doen is. In de zomer is dit een drukbezocht strand en vinden hier vele leuke activiteiten plaats.

In het hoogseizoen vinden hier namelijk diverse concerten en voorstellingen van het traditionele Sardana dansen plaats. Verder kent dit heerlijke zandstrand ook meerdere sportgebieden. Het strand bruist in de zomer echt en dat komt natuurlijk ook zeker door de perfecte ligging aan de boulevard. Het strand is 72 meter breed en 1500 meter lang, met recht is dit dus ook echt een groot strand te noemen.

Platja De Les Roques

Ben je eerder van de rustigere stranden met veel natuurlijke pracht en praal? Dan is dit strand voor jou wellicht een betere optie. Dit prachtige strand ligt onder de vuurtoren, ten zuiden van Calella en kent een prachtige natuurlijke omgeving. Zo kun je hier zwemmen in haast transparant water terwijl je uitkijkt op dennenbomen en rotsen. Het is een natuurlijke zone met mooie baaien, wat het ook een ideale omgeving maakt om te gaan snorkelen. Het strand ligt in de uitlopers van het natuurpark Montnegre en is 750 meter lang en 25 meter breed.

Is de omgeving van Calella ook nog een bezoekje waard?

We gaven het hierboven ook al aan, Calella kent een ideale ligging en vormt daardoor ook een goed startpunt vanuit waar je excursies kunt ondernemen naar de rest van de omgeving. Zo kun je heel goed vanuit Calella naar de steden Barcelona of Girona afreizen, waar je een dagje cultuur kunt opsnuiven, rond kunt struinen door de drukke straten of even lekker kunt shoppen.

Houd je meer van de natuur? Dan heb je ook meerdere opties in de nabijgelegen omgeving, zo liggen de Montnegre bossen vlakbij en vormen zij een perfecte optie voor diegenen die van een korte wandeling houden. Wil je nog meer avontuur? Ga dan naar de Montseny Massif, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Catalonië.

Hoe zit het met de festivals?

We gaven eerder al aan dat je in Calella goed kunt feesten. Dit zal de jongeren natuurlijk erg aanspreken, maar de feesten die alle leeftijden aan zullen spreken zijn natuurlijk de festivals. Die focussen zich ook wat meer op families. Het hele jaar door vinden er wel festivals plaats in Calella, zo vinden er een Renaissance festival, internationale folklore dagen, en Sardana dansfeesten plaats. En dit is nog maar een kleine greep van het uitgebreide aanbod aan festivals in Calella.

En hoe zit het met de ligging?

De uitstekende ligging zorgt er natuurlijk ook voor dat Calella een populaire vakantiebestemming is, zo ligt het op maar 69 kilometer afstand van het vliegveld in Barcelona en op 160 kilometer afstand van het Reus vliegveld. Het kustplaatsje is goed verbonden met andere plaatsjes, waardoor het allemaal makkelijk te bereizen is per auto, trein of bus. Kom je vanuit Barcelona? Dan kun je heel gemakkelijk de trein pakken naar Calella.