Voor de voetbalfans: DE grote voetbalclubs van Spanje

Aan het einde van de 19de eeuw brachten de Engelsen het voetbal naar Spanje. Als eerste werd Recreativo Huelva opgericht in 1889. Daarna Athletic de Bilbao in 1898 en als derde FC Barcelona in 1899. In de jaren 60 domineerden de Spanjaarden, wat daarna verdween. Maar aan het einde van de jaren 90 groeiden ze uit tot de sterkste van Europa. Van alle Spaanse voetbalclubs zijn Real Madrid en FC Barcelona de meeste succesvolle voetbalclubs van Europa en dus ook van Spanje. De derde succesvolste,  Athlético Madrid, is ook afkomstig uit Madrid, dus als je meer te weten wilt komen over de grootste voetbalclubs van Spanje, moet je in Madrid of Barcelona wezen.

Op 6 maart 1902 werd Real Madrid opgericht en Atlético Madrid in 1903. Ze waren tot 1920 een dochterclub van Athletic Bilbao en vanaf 1920 zijn ze onafhankelijk. Van de drie grootste voetbalclubs in Spanje is FC Barcelona dus het eerste opgericht in 1899. Het stadion Estadio Metropolitano is de thuishaven van Athlético Madrid. Ze hebben lange tijd hun thuiswedstrijden in het stadion van Real Madrid gespeeld. Estadio Santiago Bernabéu is het stadion van Real Madrid. FC Barcelona bezit het stadion Camp Nou. Erg leuk om te bezoeken als je in Madrid of Barcelona bent. Er zijn ook museums te bezichtigen met allerlei informatie over de voetbalclubs. Als je een voetbalfan bent kun je het niet maken om even te gaan kijken!

FC Barcelona hebben we ook wat binding mee als Nederlanders, want er hebben Nederlandse voetballers in deze club gespeeld. Dan hebben we het over Johan Cruijf, Rinus Michels en Johan Neeskens. Ook glorieerde de club onder leiding van Cruijf, Louis van Gaal en Frank Rijkaard. Daar mogen we toch best een beetje trots op zijn, dat deze Nederlanders voor goede tijden hebben gezorgd bij deze club!

Het is dus zeker wel bijzonder om het stadion van FC Barcelona te bezoeken als je in Barcelona bent. En natuurlijk als je in Madrid bent zijn de stadions daar ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Zo zijn er ook bij Real Madrid trouwens Nederlanders die er gevoetbald hebben, zoals bijvoorbeeld Arjan Robben. Dus ook daarvoor geldt de speciale band tussen Nederland en Spanje.

Ik weet niet zo veel van het huidige voetbal, maar het lijkt me best leuk om de stadions eens te bezoeken. Gewoon al dat imposante wat ze uitstralen en het verkrijgen van informatie door het bezoek van de museums. In het stadion van Real Madrid kunnen 85.000 toeschouwers en in die van FC Barcelona kunnen er bijna 100.000. Dus als je nu geen voetbalfan bent is het nog steeds interessant! Misschien wordt je wel fan?

De stadions lenen zich trouwens ook prima voor concerten, dus twee vliegen in 1 klap. Als je van muziek en voetbal houdt.

Ook in het WK heeft Spanje het goed gedaan! Ze zijn best ver gekomen! Spanje doet het vandaag de dag in ieder geval een stuk beter dan Nederland.