Wat moet je weten over tapas als je naar Spanje gaat?

De geschiedenis van tapas

Men zegt dan de Spaanse koning Alfonso X de tapas heeft uitgevonden, omdat hij wat naast de wijn wilde hebben, zodat het niet te snel naar zijn hoofd steeg. Andere zeggen dat Karel V de herbergen had bevolen eten bij de wijn aan te bieden, omdat de ruiters dronken op hun paard zaten. Het was in ieder geval bedoeld om de drank niet of minder snel naar het hoofd te laten stijgen. Vroeger werden tapashapjes gebruikt om de drankjes af te dekken tegen vuiligheid. Ook nu heeft de Spanjaard nog steeds de gewoonte om tijdens het nuttigen van een drankje in ieder geval 1 tapashapje te bestellen. Vroeger bestond tapas alleen uit een sneetje brood, maar tegenwoordig zijn er heel veel soorten tapas.

Wat zijn tapas?

Tapas zijn allerlei kleiner hapjes die de Spanjaarden de hele dag door eten onder nuttiging van een alcoholisch drankje. Als je in Spanje op vakantie gaat kun je er niet onderuit om eens tapas te gaan eten, en je hoeft niet ver te zoeken, want deze hapjes zijn overal te vinden. Er zijn 13.000 tapasbars in Spanje. De Spanjaarden zijn gewend om servetjes op de grond te gooien en naar aanleiding van de vloer kun je zien hoe goed de tapas er is. Een vuile vloer betekend goed eten! Er zijn meer dan honderd soorten tapas te onderscheiden in koude en warme tapas. Ook in Nederland kun je tapas eten, dus je kunt je herinneringen aan Spanje in Nederland nog eens ophalen door tapas te gaan eten. Ook in Nederland zijn tapas erg populair!

Leuke weetjes over tapas

In Andalusië krijg je vaak een tapas naar keuze gratis bij je drankje. Een andere naam voor tapas is pinxtos, dus als je dat woord tegenkomt of hoort in Spanje dan weet je dat het om tapas gaat. Bij deze ‘soort’ tapas gaat het om een sneetje stokbrood met allerlei soorten beleg. De Spanjaarden zijn blijkbaar goed van vertrouwen, want er zijn barmannen de naar het aantal prikkertjes op de bord kijken hoeveel je moet betalen. Of men gooit de prikkertjes op de grond en zegt men zegt eerlijk hoeveel hij heeft gegeten. Elke streek in Spanje heeft zijn eigen tapashapjes, want als je in een kustplaats bent zal je meer vistapas aantreffen en andere streken hebben meer vleestapas. Wat ook wel handig is om te weten dat er vaak meerder prijzen bij een gerecht staan. De goedkopere is de tapas en de duurdere voor raciones. Dan krijg je hetzelfde gerechtje, maar dan groter. De bedoeling van tapas is dat je het deelt met elkaar! Zo kun je dus ook meerdere dingen proeven en proberen. Een leuke vorm van uit eten gaan met elkaar! Het gaat de Spanjaarden ook vooral om het socializen, niet alleen om het eten. Ze kunnen gerust uren doorbrengen in de tapasbar.

De meest geliefde tapas zijn: Jamon serrano, Patatas bravas, Albondigas, Pan con tomate, Croquetas, Pincho Moruno, en Tortilla de patatas.