De Sagrada Familia: het prachtige kunstwerk van Gaudi

De geschiedenis van de Sagrada Familia

Een boekhandelaar, Jozep Maria Boccabella, richtte in 1886 de vereniging van de volgelingen van Sint – Jozef op. Van de donaties die ze ontvingen kochten ze een stuk grond en Francisco de Paula del Villar zou gratis de plannen voor een kerk maken, die ze op dit stuk grond zouden laten bouwen. In 1882 begon deze bouw, maar er was een probleem: Villar kreeg ruzie met de opdrachtgever. Villar werd ontslagen en Gaudi kreeg in 1885 de opdracht om een kerk te ontwerpen en te laten bouwen. Gaudi maakte van deze kerk zijn levenswerk. Hij had de touwtjes stevig in handen. Men zegt dat hij zelfs een tijdje op de bouwplaats heeft gewoond! Van 1914 was hij alleen met deze kerk bezig. In 1926 liep hij naar de Sagrada Familia en verongelukte door een aanrijding door een tram. Gaudi overleed in een armenhospitaal. Gaudi was een simpele en sobere man en voelde zich thuis bij de armen. Hij was 73 jaar toen hij overleed en zijn laatste rustplaats was natuurlijk nergens anders dan in de crypte van de Sagrada Familia. Ontwerpers bouwden door naar aanleiding van de ontwerpen die Gaudi achtergelaten had, maar deze verbrandden helaas tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Feiten over de Sagrada Familia

Gaudi wilde 18 torens, 12 die staan voor de 12 apostelen, 4 voor de evangelisten en 2 voor Maria en Jezus Christus. De kerk krijgt 3 façades die het leven van Jezus Christus voorstellen. Elke façade is omringt door 4 klokkentorens. Deze, in totaal 12 torens staan voor de apostelen. Er is een geboorte façade, een lijden façade (façade van Passie) en een façade van Glorie. Aan de laatste moet nog gewerkt worden. De Sagrada Familia is een verzoeningskerk en mag alleen gebouwd worden van giften. Daarom gaat de bouw ook zo langzaam. De Sagrada Familia zal de hoogste kerk ter wereld worden met de hoogte van de toren die Jezus Christus vertegenwoordigd van 172, 5 m. Net niet zo hoog als de hoogste heuvel, de Montjuíc, want Gaudi respecteerde zijn Schepper. De Sagrada Familia is het meest bezochte monument in Spanje en dat helpt ook mee aan de bouw ervan.

De toekomst van de Sagrada Familia

Men wil de Sagrada Familia in 2026 af hebben, want dan is het precies 100 jaar geleden dat Gaudi stierf. Maar of dat gehaald wordt, er moet nog veel gedaan worden. Volgens de regisseur kan deze datum gehaald worden als de bezoekers blijven komen. Het artistieke deel zal niet voltooid zijn, want daar wil de regisseur zich niet aan verbinden en ook de ingang waar de gemeente voor verantwoordelijk is, zal niet af zijn. Daar moeten gebouwen voor gesloopt worden en de gemeente zegt dat dat geen prioriteit heeft. Deze toegang tot de hoofdingang betekend een trap boven de straat van Mallorca, het slopen van gebouwen en er zullen honderden mensen moeten verhuizen. Er bestaat een filmpje op het internet waarin te zien hoe de kerk eruit komt te zien als hij klaar is!