Het bijzondere Dali museum in Figueres

Wie was Salvador Dali?

Salvador Dali werd geboren in 1904 in Figueres. Toen Dali 10 jaar was kreeg hij tekenles van Pichet. In 1918 werden zijn werken voor het eerst tentoongesteld in het Stadstheater van Figueres. Dali was altijd een excentriek persoon en was zeer ingenomen met zichzelf! In 1926 vertrok ook Salvador Dali naar Parijs, zoals vele andere kunstenaars, en ontmoette daar dan ook andere kunstenaars, zoals onder andere Pablo Picasso. In Parijs nam Dali de surrealistische stijl aan doordat hij in contact kwam met André Breton. Hij gebruikte vaak wel realistische achtergronden, maar verder was het totale fantasie. Hij ontmoette in 1929 zijn vrouw, die toen nog getrouwd was met een ander. In tegenstelling tot Picasso was hij loyaal naar zijn vrouw en hij was er dan ook kapot van toen ze overleed in 1982. Zijn gezondheid ging sindsdien hard achteruit en hij overleed aan het hartstilstand in zijn eigen museum waar hij woonde. Dat is ook zijn laatste rustplaats geworden.

Het ontstaan van het Dali museum

In 1974 werd het Dali museum in Figueres geopend. Het museum is gevestigd in was vroeger het Stadstheater was en waar de eerste werken van Dali tentoongesteld waren. Van het Stadstheater was niet zo veel meer over door de gevolgen van de Spaanse Burgeroorlog. Dali en de burgemeester van Figueres besloten het te herbouwen om er een museum van te maken. Het is een prachtig gebouw geworden in een stijl die bij Dali past. Het museum is een surrealistisch gebouw op zich. Er zijn niet alleen werken van Dali te bewonderen, maar ook van kunstenaars die hij erg kon waarderen. Dali ontwierp ook sieraden en parfumflesjes.

Bijzondere feiten over Dali en zijn museum

Dali had een opgekrulde dunne snor wat echt kenmerkend was voor hem. Hij zei dat het zijn sensoren waren om inspiratie op te doen uit de kosmos. Het bijzondere was dat zijn snor nog intact was toen hij op werd gegraven in 2017, omdat men dacht dat hij een dochter zou hebben. Dit bleek niet het geval te zijn. Dali was een bijzonder persoon, of je verklaarde hem voor gek of je zag hem als een genie!

In augustus kun je het museum ’s nachts bezoeken, tot 1.00 uur. Dat is natuurlijk wel een bijzondere ervaring! Weer eens wat anders!

Het Dali museum is echt iets van Dali zelf, zijn levenswerk, en een kunstwerk op zich. Als je in Figueres of Girona bent, dan is het zeker een aanrader om dit museum te bezoeken en een kijkje te nemen in het leven van deze excentrieke, bijzondere man. Grappig is het feit dat de bekende Freud onder de indruk was van Dali. Dali veranderde de mening van Freud wat betreft het surrealisme in positieve zin. Het feit dat Freud hem bijzonder vond geeft wel aan dat hij een bijzondere persoonlijkheid had!

Een bezoek aan het museum van Dali is een ervaring die je maar 1 keer in je leven meemaakt!