Calonge: Beleef je mooiste vakantie aan de Costa Brava

Droom je van een onvergetelijke vakantie waar rust, gezelligheid, cultuur en natuur hand in hand gaan? Boek dan je volgende vakantie naar het prachtige en nog onbekende Calonge, een van oorsprong Middeleeuws dorp aan de azuurblauwe zee van de Costa Brava. Het is de ultieme bestemming voor gezinnen met kinderen, maar vanwege de centrale ligging aan de Costa Brava is het plaatsje ook een perfecte uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. En met een heel scala aan sportieve activiteiten komt ook de sportief ingestelde vakantieganger hier aan zijn trekken. Wil je weten wat er in Calonge allemaal is te zien en te doen? Lees dan snel verder!

Calonge algemeen

Calonge is gelegen aan de baai van Palamós aan de Costa Brava. Deze nog onbekende plaats bestaat uit het oude deel dat stamt uit de 12e eeuw en een modern deel. Het oude Middeleeuwse dorp ligt circa 4 kilometer landinwaarts. Hier vind je de smalle, kronkelende straatjes en pleinen met de oude gebouwen die nog altijd een authentieke sfeer uitstralen. In de 18e eeuw, toen de visserij belangrijker werd voor de bewoners van de regio, ontstond er pal aan de kust een nieuw deel van Calonge, dat Sant Antoni de Calonge werd genoemd. Het vissersdorpje groeide in de loop van de jaren uit tot een gezellige badplaats waar je geniet van zon, zee en strand, zonder onder de voet te worden gelopen door massatoerisme.

De mooiste stranden en baaien van Calonge

Calonge baai

Ga je op vakantie naar de Costa Brava dan zul je ongetwijfeld een bezoek brengen aan de fijne stranden en baaien die langs de 200 kilometer lange kuststrook te vinden zijn. Ook Calonge is gezegend met een aantal pareltjes die je zeker niet mag missen. De meeste stranden beschikken bovendien over de zogenaamde Blue Flag, een waarborg voor kwaliteit, veiligheid en milieu.

Platja de San Antoni en Platja Es Monestri

Het hoofdstrand, Platja de San Antoni en het aangrenzende strand Es Monestri, zijn prachtige goudgele zandstranden die geliefd zijn bij gezinnen met kinderen. Pal achter het strand ligt de promenade, Passeig Maritim de Palamós, waar je gedurende de dag en de avond heerlijk flaneert en mensen kijkt.

Cala Cap Roig

Een van de mooiste baaitjes nabij Calonge is Cala Cap Roig. De markante rots aan het begin van de baai zorgt voor mooie en idyllische plaatjes. Door het groffe zand en de rotsachtige bodem is Cala Cap Roig een zeer geschikte locatie om te snorkelen of te duiken en de onderwaterwereld van de Middellandse Zee te bewonderen.

Platja Torre Valentina

Aan het eind van de baai, een paar honderd meter zuidelijk van El Monestri, ligt Platja Torre Valentina. De naam van het strand komt van de naam van de oude uitkijktoren die hier op een klif staat. Het fijne, goudkleurige zand, de faciliteiten en de ligging bij een rotspunt die het eind van de baai markeert, maken dit strand tot de perfecte locatie voor een dagje zon, zee en strand.

Cala Cristus en Platja de Ses Torretes

Deze twee rotsachtige stranden zijn relatief rustig gelegen in een kleine baai ten zuiden van Platja Torre Valentina. Het zand is hier wat grover dan op de andere zandstranden, maar dat staat genieten van het azuurblauwe water van de Middellandse Zee niet in de weg.

Terug naar de middeleeuwen in het oude dorp

Smalle kronkelende straatjes, gezellige pleintjes en eeuwenoude gebouwen. In het historische dorp Calonge waan je je weer even terug in de Middeleeuwen. Het hart van het dorp wordt gevormd door Castell de Calonge, dat tevens het grootste kasteel van de regio is. Hoewel de binnenruimtes helaas niet zijn opengesteld voor het publiek, is een bezoek aan de tuinen en de binnenplaats wel mogelijk en zeker de moeite waard. Naast het kasteel ligt de Plaça Major, een sfeervol plein omzoomd door oude gebouwen, waar je op een terrasje geniet van al het moois om je heen.

Een kleiner, maar zeker net zo leuk kasteel om te bezichtigen, is Torre Lloreta. Het werd in de 13e eeuw gebouwd en nadat het zijn oorspronkelijke militaire functie verloor werd het een boerderij. Bezoek ook Pere Caner, een voormalig ziekenhuis met een bijzondere bouwstijl, dat vandaag de dag de bibliotheek huisvest. Ook de oude kerk en bijbehorende klooster Santa Maria del Collet mogen op je lijstje van bezienswaardigheden niet ontbreken. Aan de kust kun je de oude stadsmuren en de verdedigingstoren Torre Valentina bezoeken, terwijl een stukje landinwaarts Villa Romana del Collet ligt, de opgravingen van een oude romeinse villa.

Uitzonderlijke natuur in Nationaal Park Les Gavarres

Calonge

De Costa Brava staat bekend om haar uitzonderlijke natuur en ook in de directe omgeving van Calonge kom je de prachtigste plekken tegen waarvan sommigen echt uniek zijn. Eén van die plekken die je zeker niet mag missen is Gavarres, een bergmassief op 18 kilometer van Calonge. Je kunt hier een autotocht maken, maar ook wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Met 532 meter is Puig d’Arques het hoogste punt van het massief. Het gebied is maar liefst 29.000 hectare groot en wordt doorkruist door riviertjes, poeltjes en meren. Naast natuurschoon tref je hier ook veel monumenten en diverse Middeleeuwse dorpjes. Deze afwisseling maakt een uitstapje naar Gavarnas één van de hoogtepunten van je vakantie.

Sportief en actief in Calonge

Ben je sportief aangelegd, of wissel je een dagje aan het strand graag af met actie, dan zal je je in Calonge zeker niet vervelen. Er zijn tal van activiteiten die je op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een gids kunt ondernemen.

Wandelen en fietsen

Met de prachtige omgeving spreekt het voor zich dat er vele wandelmogelijkheden zijn. Je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan, maar er zijn ook uitgezette wandelpaden die je langs de mooiste plekjes voeren. Loop bijvoorbeeld een deel van de bekende route Caminos de Ronda of ga met een gids op pad in het nabijgelegen natuurgebied Las Gavarres. Heb je je wandelschoenen thuisgelaten? Ontdek de omgeving dan per fiets. Er zijn diverse mogelijkheden voor het huren van een mountainbike of zelfs een tandem. In het Officina de Turismo (VVV) verstrekken de medewerkers je graag alle informatie over de mogelijkheden.

Te paard de omgeving ontdekken

Een wel heel bijzondere manier om de omgeving te ontdekken is per paard. Vooral in het natuurgebied Las Gavarres is dit een activiteit die je niet snel zult vergeten. Onder begeleiding van een gids ontdek je alle mooie plekjes. Terwijl je paard over de paden in het bos loopt en je langs de hunebedden, riviertjes en dorpjes voert, heb jij alle tijd om op je gemak om je heen te kijken en alle indrukken in je op te nemen. Wil je het jezelf makkelijker maken, boek dan een tocht per huifkar, een echt avontuur voor kleine kinderen!

Watersporten

Wanneer je vakantie viert aan de Costa Brava zal zee centraal staan tijdens je verblijf. Naast pootje baden of een verfrissende duik in het water, zijn er natuurlijk nog veel meer activiteiten op en in het water. De vele baaitjes in de omgeving lenen zich bij uitstek om met je snorkelset de onderwaterwereld te ontdekken. Wil je leren duiken of ben je een ervaren duiker, dan kun je onder begeleiding van een gids per boot verder de zee op. Zo bewonder je bij de Medeseilanden bij l’Estartit de unieke onderwaterflora en fauna van de Middellandse Zee.

huren spanje duiken

Liever genieten van de azuurblauwe zee zonder kopje onder te gaan? Een populaire watersport in deze regio is Patí de Vela, een typisch Catalaanse zeilsport die wordt beoefend in een speciale zeilboot, zonder giek of roer. Hou je van snelheid, stap dan op een waterski en laat het water opspatten terwijl je over het water zoeft. Of huur een zeekayak en peddel langs de mooiste verborgen baaitjes en strandjes van Calonge en omgeving.

Estiu actiu: het activiteitenprogramma voor de hele familie

Calonge is een echte familiebestemming. Ieder jaar wordt in de zomer daarom estiu actiu georganiseerd, een activiteitenprogramma voor het hele gezin dat deels gratis is. Jong en oud kunnen deelnemen aan sport en spel, culturele evenementen en workshops. Voor kinderen is er de Kiddies Beach Club met activiteiten als knutselen, zandkastelen bouwen en filmmiddagen. Je kunt ze met een gerust hart achterlaten terwijl jij aan de boulevard een drankje drinkt of met een goed boek aan het strand ligt. Met het uitgebreide programma met meer dan 100 activiteiten is er altijd wel iets leuks te doen en beleeft iedereen een heerlijke vakantie in Calonge.

De mooiste villa’s en vakantiehuizen in Calonge

Misschien wel het belangrijkste van je hele vakantie is een comfortabele accommodatie voor jou en je reisgezelschap. Als je kiest voor een vakantiehuis of villa ben je verzekerd van zo´n fijne plek. De kinderen spelen er heerlijk in de tuin of zwembad, terwijl jij je terugtrekt met een goed boek of geniet van een glas wijn tijdens de zwoele avonden. Boek je jouw vakantievilla in Calonge bij Club Villamar, dan ben je altijd verzekerd van luxe, vrijheid en privacy. En dat is toch precies wat je wil op vakantie? Ontdek hier de mooiste vakantiehuizen en villa’s in Calonge voor jouw droomvakantie.

******************************

Wil je meer ontdekken over vakantie naar Spanje, lees dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alvast helemaal in je vakantiestemming.

Meer weten over de Costa Brava? Lees nu dan ook: Ontdek de schoonheid van de Costa Brava in Spanje!