De mooiste plekjes van de Costa Brava – ontdek ze allemaal!

De Costa Brava is met 200 kilometer aan prachtige zandstranden, idyllische baaitjes en kliffen één van de mooiste bestemmingen van Spanje. Pittoreske vissersdorpjes en bruisende badplaatsen wisselen elkaar af. Overblijfselen uit lang vervlogen tijden geven je een uniek inkijkje in hoe men hier eeuwen geleden leefde. De historie bepaalt nog altijd de sfeer in de oude dorpjes en stadskernen. De adembenemende natuurpracht is iets waar je niet omheen kunt, met berglandschappen in het achterland tot aan de verrassende onderwaterwereld. Met zoveel moois is het soms lastig kiezen wat je wil zien. De allermooiste plaatsjes aan de Costa Brava hebben wij daarom alvast voor je op een rijtje gezet.

Costa Brava, ofwel de Woeste Kust

De Costa Brava aan de Middellandse is de meest noordelijk gelegen kust van Spanje. De streek maakt deel uit van de regio Catalonië en loopt van de grens met Frankrijk 200 kilometer zuidwaarts. Net voorbij Blanes gaat de Costa Brava over in de Costa Dorada.

Het Mediterraan klimaat zorgt voor zachte winters en warme zomers. Vanwege de gunstige ligging én dat heerlijke klimaat trekken jaarlijks vele toeristen naar deze streek.  Je vindt er dan ook beroemde badplaatsen, waaronder Lloret Mar, Blanes, Tossa de Mar­­ en Rosas.  Maar ook wie op zoek is naar minder bekende badplaatsen wordt niet teleurgesteld

De letterlijke vertaling van Costa Brava is trouwens `Woeste kust`. Wanneer je de ruige kliffen en rotsen ziet die vanuit het de bergen in het achterland doorlopen tot in de Middellandse Zee begrijp je waarom deze streek zo wordt genoemd.

Meer dan 200 kilometer aan stranden en baaien

Met een kustlijn van 200 kilometer heeft de Costa Brava ontelbaar veel stranden en baaien, waarvan de één nog mooier is dan de ander. Veel van deze stranden beschikken overigens over de Blauwe Vlag. Dit is een kwaliteitskenmerk dat garant staat voor onder andere schoon water en hygiëne.

Tussen al die prachtige stranden zijn er enkele pareltjes die je zeker niet mag missen. Zo is Cala Aiguablava bij Begur een paradijs op aarde. Het heldere blauwe water is rustig en ondiep en de kleuren steken mooi af tegen het witte zandstrand en de groene naaldbomen. Aigua Xeilia bij Tamariu is nog zo’n paradijselijk plekje in een afgelegen baaitje.

Bij Tossa de Mar vind je het rustige, maar goed bereikbare zandstrand van Cala Senyor Ramón, dat omringd wordt door rotsen en natuur. Vlakbij Lloret de Mar geniet je bij Santa Cristina van een heerlijk zandstrand, omgeven door dennenbossen en prachtige kliffen. In het noorden van de Costa Brava, vlakbij Rosas, breng je een heerlijke stranddag door op Platja de Sant Pere Pescador. Met een lengte van ruim 6 kilometer is dit het grootste strand van de Costa Brava.

De mooiste en meest authentieke dorpjes

Ontelbaar veel stadjes en dorpjes liggen verspreid langs de Costa Brava. Veel van deze plaatsjes hebben een goed bewaard historisch centrum en stralen door de nauwe, kronkelende straatjes veel charme en sfeer uit. Cadaques, gelegen in het noorden, wordt geroemd als één van de mooiste dorpjes. Het ademt niet alleen nostalgie uit, maar er heerst ook een artistieke sfeer, vanwege de verwevenheid die het dorp heeft met de beroemde kunstenaar Salvador Dalí.

Dat visserij nog altijd belangrijk is voor de inwoners van de Costa Brava zie je terug in het idyllische dorpje Palamos. Het is een charmant en rustig plaatsje, met een prachtige historische stadskern en één van de grootste vissersvloten en havens van de hele regio.

Llafranc vormt samen met de dorpjes Tamariu en Calella de la Palafragell één gemeente. Toch hebben de drie plaatsjes ieder hun eigen kenmerken en charmes. Zo heeft Llafranc een wat luxere vibe met een mooie jachthaven en promenade, terwijl in Tamariu en Calella de Palafrugell de houten vissersbootjes op het strand liggen.

In het binnenland vind je de Middeleeuwse dorpjes Pals, Palau Sator en Peratallada. Samen vormen ze de zogenaamde Gouden Driehoek. Kenmerkend zijn de kleine, smalle steegjes in de dorpskernen en de eeuwenoude gebouwen rondom gezellige pleintjes en fonteinen. In Palau Sator bezichtig je de oude stadskantelen, terwijl even buiten Palls het kasteel Castell de Pals staat. Ook in Peratallade vind je een Middeleeuws kasteel dat nog grotendeels intact is, met daaromheen een wirwar aan pittoreske straatjes en pleintjes. Een bezoek aan deze dorpjes is alsof je teruggaat in de tijd.

De natuurpracht van de Costa Brava

Natuurliefhebbers halen hun hart op aan de Costa Brava, zowel aan land als in en langs het water. In het noorden breng je een bezoek aan één van de grootste natuurparken van Catalonië: Cap de Creus. Door de lokale bewoners wordt dit gebied ook wel de “punt van de duivel” genoemd. Het natuurpark is maar liefst 14.000 hectare groot en bestaat uit bergen en rotsen die doorlopen tot in zee. Hoge kliffen, ruige baaitjes en kleine eilandjes zijn het leefgebied voor honderden verschillende soorten planten en dieren,  zowel aan land als in zee. Naast wandelen en fietsen, kun je hier ook snorkelen en duiken.

Een andere schitterende duikspot zijn de beschermde Medeseilanden, voor de kust van L’Estartit. Het is één van de belangrijkste zee reservaten van de Middellandse Zee en daarmee ook een populaire plaats om de paradijselijke onderwaterwereld te verkennen. Je kijkt er je ogen uit tussen verschillende soorten koraal, barracuda’s, langoesten en roggen.

Een letterlijk hoogtepunt van de Costa Brava is het bergmassief van Gavarres, waarvan de top op 532 meter hoogte ligt. Het gebied wordt doorkruist riviertjes, poeltjes en meren en je bezoekt er daarnaast ook oude monumenten en Middeleeuwse dorpjes.

Ultiem genieten in de mooiste villa’s en vakantiehuizen

Te midden van zoveel mooie en beeldschone plekjes verblijf je tijdens je vakantie natuurlijk graag in een evenzo mooi vakantiehuis. De keuze aan de Costa Brava is enorm met in iedere badplaats of dorpje de meest schitterende droomplekjes onder de zon. Van kleine, maar charmante vakantiehuizen tot aan grote luxe villa’s, vaak zelfs met privézwembad voor een optimale vakantiebeleving. Club Villamar heeft een zeer uitgebreid aanbod vakantievilla’s aan de Costa Brava. Wat je wensen ook zijn, je vindt hier jouw perfecte villahuis. Verzeker jezelf bij Club Villamar van die mooie villa voor je ultieme droomvakantie aan de prachtige Costa Brava.

********************************

Meer informatie over Spanje? Bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alles te weten over je vakantie naar Spanje.