Artistieke daguitstap uit met Dali

Catalonië heeft vele beroemde kunstenaars ter wereld gebracht. Eén van hen is de surrealist, Salvador Dali. Profiteer van jouw verblijf in Lloret de Mar om in zijn voetsporen te treden en zijn artistieke universum te ontdekken.

Tussen Figueras, waar je zijn beroemde theatermuseum kunt bezoeken, en Port Lligat waar hij lang heeft gewoond, kan je het werk van deze geweldige kunstenaar (her)ontdekken.

Salvador Dali, een Catalaanse kunstenaar

Wie is Salvador Dali? Dit is een moeilijkere vraag dan het lijkt. Het is niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen de man en zijn karakter. We zullen ons daarom beperken tot de grootste gebeurtenissen in het leven van een van de grootste kunstenaars van Catalonië en… de wereld!

Salvador Dalí i Domènech was de zoon van een burgerlijk koppel uit Figueras, waar hij op 11 mei 1904 werd geboren. Op zeer jonge leeftijd begon de kleine Salvador te tekenen en onthulde hij een overduidelijk talent. In de jaren 1920 ontmoette hij de kunstenaars Luis Buñuel en Federico García Lorca, met wie hij bevriend raakte. Tegelijkertijd was hij een student, met ups en downs, aan de kunstacademie van Madrid. Hij maakte tentoonstellingen van zijn werk en ging op reis naar Parijs in 1929, waar hij Gala, de vrouw die hij nooit zou verlaten, ontmoette. De jaren 1930 markeerden het begin van zijn consecratie: Dali organiseerde nog veel meer tentoonstellingen in Frankrijk en de VS. Zijn uitsluiting uit de surrealistische groep door André Breton in 1939 heeft zijn reputatie niet geschaad. Te midden van het groeiende succes, versterkte Dali zijn karakter dat hij graag portretteerde tijdens zijn evenementen en publicaties. In 1961 bereikte deze opvoering zijn toppunt met de lancering van het project Figueras Theatermuseum. In 1982, toen Gala stierf, verliet Salvador Dali zijn huis in Port Lligat en vestigde zich in het kasteel van Pubol. Twee jaar later keerde hij terug om in Figueras te wonen, waar hij uiteindelijk op 23 januari 1989 stierf.

Bereid je voor op jouw vakantie in Catalonië:

Bekijk onze huurvilla’s in Lloret de Mar!

Een ochtend in Figueras in het theatermuseum van Dali

We stellen voor dat je jouw dag met het thema van Dali begint door een bezoek te brengen aan zijn geboorteplaats, Figueras. Het is de belangrijkste stad in de provincie Alt-Emporda. In wezen bouwde hij zijn reputatie op als de surrealistische schilder die ervoor koos een immens en indrukwekkend theatermuseum op te richten.

Het museum is ontworpen door de kunstenaar zelf. Op weg door de verschillende kamers ontdek je zijn interesses, passies en symboliek. We kunnen er hologrammen vinden waar hij aan het einde van zijn leven een passie voor kreeg, het ei dat de vruchtbaarheid symboliseert en de mieren, een metafoor voor de dood in Dali’s werk.

Of het nu schilderijen, beeldhouwwerken of juwelen zijn, het Figueras museum loopt over van prachtige verrassingen. Het graf van de kunstenaar ligt in het midden van het gebouw.

De plaats trekt elk jaar massa’s toeristen. We raden je aan buiten het seizoen of vroeg in de ochtend te komen om eindeloze rijen te voorkomen.

Als je wat langer in de stad wilt doorbrengen, ga dan het Kasteel van Sant Ferran ontdekken. Dit voormalige militaire fort dateert uit de 18e eeuw. Vandaag is het een van de grootste monumenten in Catalonië. Je kunt jouw ochtendbezoek aan Figueras afsluiten met een beetje winkelen. In de stad zijn er zowel kleine boetiekjes als grote Spaanse winkels te vinden.

Handige informatie:

Adres: Plaça Gala i Salvador Dalí, 5, Figueres
Tel.: +34.972.67.75.00
Website

Hoe bereik je Figueras vanuit Lloret de Mar?

– Met de auto: 55 minuten op de snelweg AP-7

– Met het openbaar vervoer: maak gebruik van de busmaatschappij Sagales die via Girona rijdt. De bus vertrekt twee keer per dag vanuit Lloret de Mar en heeft twee terugreizen van maandag t/m vrijdag. De reis naar Figueras duurt anderhalf uur.

In de privésfeer van Dali in Port Lligat

Nadat je de enscenering van het leven en de werken van Dali in zijn museum in Figueras hebt gezien, maak je kennis met nog een ander facet van zijn mysterieuze persoonlijkheid. In Port Lligat ga je het persoonlijke universum van het legendarische koppel binnen.

Port Lligat ligt ten noorden van Cadaqués en was oorspronkelijk een kleine vissershaven. Aan het einde van een charmante kreek vind je het museumhuis van Salvador Dali en Gala. Moeilijk te missen in dit kleine dorp. Met de eieren die rondhangen, een bekend symbool van het werk van Dali, onderscheidt het zich van alle andere gebouwen.

Het huis in Port Lligat was Dali’s enige vaste verblijfplaats. Hij woonde er regelmatig vanaf 1930 tot de dood van Gala in 1982. Bovendien zijn hier een groot aantal van zijn werken gemaakt en verschillende bekende foto’s van de kunstenaar tonen hem in de werkplaats of in zijn bibliotheek in Port Lligat.

Dit gebouw weerspiegelt Dali’s werk: rijk en mysterieus. Het is opgebouwd uit verschillende samengevoegde vissershuizen en bestaat uit kleine kamers en nissen.

Houd er rekening mee dat vanwege de reputatie, de plaats vaak drukbezocht is in de zomer en een reservatie nodig is om het museumhuis Port Lligat te bezoeken.

Geniet van tapas en de rust van het charmante stadje Cadaqués of de verfrissende zeewind van Cap de Creus voordat je terugkeert naar Lloret de Mar. Als je meer informatie wilt over deze twee plaatsen, bekijk dan ons artikel ”1 dag weg van de drukte in Cadaqués en Cap de Creus”.

Handige informatie:

Adres: Platja Portlligat, s/n, 17488 Cadaqués
Tel.: +34.972.25.10.15
Website

Hoe bereik je Port Lligat vanuit Lloret de Mar?

– Met de auto: iets meer dan anderhalf uur via de autosnelweg AP-7 tot aan de afslag Roses-Castello d’Empuries. Volg de borden naar Cadaqués en neem de weg in de bergen. Als je eenmaal in Cadaqués bent aangekomen, rijd dan niet de stad binnen, maar ga noordwaarts richting Port Lligat. Er is een gratis parkeerplaats. Als de parkeerplaats vol is, kan je parkeren in Cadaqués en vervolgens verder te voet naar Port Lligat langs de kust of mee met de kleine toeristische trein: de Cadaqués Express.