Geniet van de natuur van de Costa Brava – ontdek de mooiste botanische tuinen en natuurparken

De botanische tuin Marimurtra in Blanes

Als je aan de Costa Brava denkt, dan denk je aan zon, zee, strand en misschien ook wel aan alle leuke uitgaansmogelijkheden. En de Costa Brava is natuurlijk ook een heerlijke plek voor een feest- en strandvakantie. Maar de Costa Brava is ook nog zoveel meer dan dat, de regio zit vol geschiedenis, cultuur, pittoreske kustplaatsjes én de meest prachtige natuur. De Costa Brava betekent niet voor niets in het Catalaans de ‘wilde, ruige kust’, deze regio kent namelijk een prachtige wilde kustlijn met veel rotsen, kliffen en een grote verscheidenheid aan stranden. De Costa Brava heeft veel te bieden qua natuur en je kunt hier als toerist genoeg ontdekken.

Ben je dus op vakantie in de Costa Brava en heb je zin om wat natuur “op te snuiven”? Bezoek dan zeker deze prachtige natuurparken en botanische tuinen.

Cap de Creus Natuurpark

Het Cap de Creus Natuurpark is een gebied aan de kust vol met ruige kliffen, rustige baaien, beboste gebieden en weelderige weiden. Je kunt via een verscheidenheid aan dorpjes het natuurpark bereiken: Llançà, El Port de la Selva, La Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Vilajuïga en Pau.

Houd je van wandelen? Dan is dit natuurgebied echt een aanrader, er lopen door het Cap de Creus Natuurpark namelijk meerdere wandelroutes. Dit gebied zit verder ook vol met rare en bijzondere rotsformaties, waarvan er wordt gezegd dat het de bekende schilder Salvador Dalí inspireerde in zijn werk.

Houd je van mooi uitzicht? Ga dan zeker naar de punt van het schiereiland, hier staat de vuurtoren van Cap de Creus vanuit waar je een spectaculair uitzicht hebt over het gebied.

De Montjuïc tuinen – BarcelonaVerblijf je tijdens je vakantie in Barcelona? Ook dan hoef je niet ver te reizen voor wat natuur en rust. De Montjuïc heuvel wordt namelijk gezien als de groene longen van Barcelona, met meerdere tuinen en op de heuveltop het kasteel van Montjuïc.

De Montjuïc heuvel is goed bereikbaar met het openbare vervoer vanaf het centrum van Barcelona, maar als je daar eenmaal aankomt dan kom je echt in een andere wereld aan. Montjuïc bestaat uit drie prachtige tuinen: de Mossèn Costa i Llobera, Mossèn Cinto Verdaguer en Joan Brossa tuinen. Het zijn mooie tuinen met rustige plekjes waar je heerlijk kunt gaan zitten om te genieten van de natuur.

De Mossèn Costa i Llobera tuin is misschien wel de meest bijzondere tuin vanwege de exotische vegetatie, de vele cactussen en het panoramische uitzicht over de kustlijn van Barcelona.

Jardí Botànic de Cap Roig – Palafrugell

Deze botanische tuin is echt een must-visit op de Costa Brava. De tuin ligt net buiten het stadje Palafrugell en kent een prachtige ligging aan de zee. Het is een botanische tuin met een boeiende geschiedenis, in 1927 kocht de Rus Nicolai Weovodsky en zijn Engelse vrouw Dorothy Webster het Cap Roig landgoed, de 47 jaar die daarop volgde bouwden ze hier een kasteel en een prachtige tuin. Het duurde dus wel eventjes voordat “de puntjes op de i” gezet werden op dit landgoed, maar dan heb je ook wat.

De Jardí Botànic de Cap Roig is haast wel perfect te noemen met een adembenemende tuin die uitloopt tot de zee. En het leuke aan deze botanische tuin is dat er hier in de zomer het Cap de Roig festival plaatsvindt met leuke muziek van internationale artiesten.

De Santa Clotilde Tuinen – Lloret de Mar

Ga je op vakantie in of rondom Lloret de Mar? Nou, lucky you. Je kunt dan je heerlijke, relaxte strandvakantie prima combineren met een bezoekje aan de Santa Clotilde tuinen. Ook deze tuinen kennen een prachtige ligging op een klif met een uitzicht over de zee. De tuin is ontworpen door Nicolau Maria Rubió i Tudurí, die bekend is van zijn werk in de prachtige Montjuïc tuinen in Barcelona.

De Santa Clotilde Tuinen kennen een Italiaanse Renaissance stijl, vol met standbeelden, fonteinen en kronkelende paadjes. Het is een heerlijke tuin om doorheen te slenteren en te genieten van het mooie uitzicht. Verblijf je dus in Lloret, dan vormt deze tuin een heel leuk uitje. Of verblijf je wat verder weg? Dan is deze tuin nog steeds echt het bezoeken waard.

Jardí Botànic Marimurtra – Blanes

De Marimurtra botanische tuin ligt in het kustplaatsje Blanes en is vernoemd naar de zee en de bergen, waarop je ook uitkijkt vanuit de tuin. Deze bijzondere tuin kent heerlijke paden met schaduw, ideaal voor tijdens de warme zomerdagen. De Jardí Botànic Marimurtra kent al een hele geschiedenis, zo werd de tuin in 1920 door Carlos Faust gebouwd en werden hier meer dan 4000 soorten Mediterrane en subtropische planten geplant.

Tegenwoordig vind je in de tuin ook gebieden die gericht zijn op Afrika, Midden-Amerika en Catalonië. Bovenaan de tuin vind je de Linnaeus tempel in Griekse stijl waar vanaf je kunt genieten van het beste uitzicht.

Jardín Botánico Pinya de Rosa – Blanes

Maar de Jardí Botànic Marimurtra is niet de enige botanische tuin van Blanes. Dit kustplaatsje kent namelijk ook de Pinya de Rosa botanische tuin. Deze botanische tuin ligt zo een twee kilometer buiten Blanes en is maar liefst 50 hectaren groot. De tuin is ontworpen door de Ingenieur Fernando Riviera de Caralt en kent 7000 soorten flora waaronder vele cactussen, aloë planten en palmbomen. De tuin heeft dus zeker wel een tropisch tintje, wat het dus een extra bijzondere botanische tuin maakt om te bezoeken.

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Het Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà is een natuurpark dat aan de voet van de Serra de Rodes berg ligt. Dit natuurpark is één van de belangrijkste parken in Catalonië gezien het een uitgebreide biodiversiteit kent. Het is dan ook sinds 1983 een beschermd natuurgebied, het zit namelijk vol met moerasgebieden die vele soorten vogels aantrekken.

Houd je echt van het spotten van vogels? Als je namelijk een ware vogel liefhebber bent, dan kun je het park het beste bezoeken van maart tot mei of van augustus tot oktober.

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa – Olot


Het Garrotxa Natuurpark ligt misschien wat verder af van de Costa Brava, maar het is zeker de moeite waard. Dit natuurpark ligt in de buurt van de stad Olot, in de vulkanische zone Garrotxa. Ja je leest het goed, deze regio kent een vulkanische zone met 40 vulkanen en 20 lavastromen. Daar had je vast ook nog nooit van gehoord?

Dit natuurpark kent verder ook een prachtige flora en fauna die je met één van de 28 verschillende wandelroutes kunt ontdekken. Of ben je een avonturier én grote liefhebber van mooi uitzicht? Maak dan een tocht in een heteluchtballon over het gebied. Dit zal echt een ervaring zijn die je nooit meer zult vergeten.