Het weer in Barcelona – de ins & outs over elk seizoen

Ben je een vakantie aan het plannen en valt je oog op Barcelona? Deze bruisende stad is altijd een goede keuze, maar met lekker weer kun je de stad natuurlijk nog beter ontdekken en leren kennen.

Het fijne aan Barcelona is dat het weer over het algemeen vrij mild en prettig is. Deze stad ligt aan de kust van het Middellandse-Zeegebied en kent daardoor een heerlijk mediterraan klimaat.

Barcelona heeft veel te bieden: van een prachtige architectuur, heerlijk eten, een bruisend nachtleven, een rijke cultuur, intrigerende musea tot een heel prettig klimaat. In deze mooie stad valt er namelijk van elk seizoen wel te genieten. Zelfs in de winter kun je hier nog genieten van zonnige dagen.

Ben je benieuwd naar het weer in deze hippe stad tijdens jouw vakantieperiode? Lees dan zeker deze blogpost over het weer in Barcelona en ontdek de ins & outs van elk seizoen!

De winter – december t/m februari


In de winter, kent het Middellandse-Zeegebied wat meer regen en koude winden uit het westen. Maar laat je hier niet door afschrikken, als stad is Barcelona namelijk goed beschermd tegen de koude winden die vanuit de Pyreneeën over Catalonië naar de bergen vlakbij Barcelona waaien. Hierdoor wordt het in Barcelona niet zo koud, en komt de temperatuur in deze stad dan ook zelden onder het vriespunt.

In de winter kent deze stad nog dagtemperaturen van rond de 13°C. Helemaal niet te koud dus als je een citytrip naar Barcelona wilt maken in de winter en graag wilt ontsnappen aan het gure Nederlandse weer. Het is het ideale weer als je musea wilt ontdekken, uit wilt gaan in bars of clubs, romantisch wilt dineren of lekker wilt shoppen in één van de vele winkelcentra.

Barcelona kent in de winter mooie dagen met een heldere lucht en een prachtig uitzicht. Ben je dus van plan om in de winter Barcelona te bezoeken? Ga dan op dit soort mooie, heldere dagen, zeker naar één van de vele uitkijkpunten en krijg een adembenemend uitzicht over de stad.

De lente – maart t/m april

Vanaf maart/april, beginnen de dagen steeds langer te worden en merkt je echt al dat de temperatuur stijgt. Men begint langzamerhand steeds meer de straat op te gaan, alhoewel het voor locals nog relatief koud is. Maar goed, in Nederland zijn we wel wat gewend. We genieten in ons landje van elke nieuwe zonnestraal, dus reden genoeg om dit ook in Barcelona te doen.

Het leuke aan Barcelona in de lente is dat de bezienswaardigheden veel minder druk bezocht zijn. Het is dus een perfect moment om zowel de populaire musea te bezoeken als om buiten door de stad te slenteren. Want alhoewel het ‘s nachts best wel koud kan zijn, kunnen de dagtemperaturen stijgen tot zo een 20°C.

De lente in Barcelona wordt wel gekenmerkt door regenachtige dagen, maar over het algemeen zijn dit enkele momenten en is het niet zo dat het aan één stuk zal blijven regenen. De lente in Barcelona is een mild seizoen dat perfect is voor diegenen die niet zo van de hitte houden, maar het wel heerlijk vinden om in maart of april al te genieten van een mild zonnetje.

De vroege zomer – mei en juni


In mei en juni wordt Barcelona al een stuk populairder onder toeristen, de temperatuur stijgt namelijk en de straten komen ook weer tot leven. Extreem warme dagen komen in deze maanden niet voor, wat betekent dat de temperaturen over het algemeen erg prettig zijn.

Tegen het einde van juni beginnen de stranden alweer vol te lopen. Het weer is dan lekker genoeg, alhoewel de zee voor de meeste mensen nog wel te koud is. Het is het perfecte weer om te slenteren door te stad, te flaneren over de boulevard, voor het maken van een excursie of om te genieten van het zonnetje in een bloeiend park. ‘s Nachts kan het nog wel wat afkoelen, maar met een vestje of een bloesje heb je het dan vaak al warm genoeg.

Midzomer – juli en augustus

De midzomer maanden juli en augustus zijn relatief warm met een gemiddelde temperatuur van 28°C. Barcelona is in deze maanden wat stiller en rustiger, gezien veel locals aan de hitte in de stad ontsnappen en zelf de zee opzoeken.

Sommige restaurants, musea of winkels sluiten dan ook in deze periode wegens vakantie, of kennen kortere openingstijden. In juli en augustus is het in Barcelona dan ook warm en vaak ook vrij vochtig, deze vochtigheid zorgt ervoor dat de temperatuur nog hoger aanvoelt. Ga je dus in de midzomer op vakantie naar Barcelona, probeer dan een villa in Spanje met airco te huren.

Schrikt deze hitte je wat af? Het fijne aan deze stad is natuurlijk dat het een strand kent waar je altijd even kunt gaan afkoelen. Tijdens de hele warme dagen kan het fijn zijn om de koelte van een museum op te zoeken of om gebruik te maken van de Spaanse eeuwenoude traditie van de siësta. Na een lange lunch, gaan de Spanjaarden namelijk even plat en doen ze een dutje. En de Spanjaarden doen dit natuurlijk niet voor niets tijdens de heetste uren van de dag.

De stad komt dan in de namiddag weer echt tot leven en blijft bruisend tot in de late uurtjes. Het fijne aan Barcelona in de midzomer is namelijk dat je tot laat ‘s nachts heerlijk buiten kunt zitten. Een ander voordeel is dat er gedurende deze maanden veel festivals en evenementen plaatsvinden.

De herfst – september en oktober

Barcelona kent in de herfst nog heerlijke temperaturen van tussen de 22 en 25°C. Het zijn dus echt nog strandweer en de de temperatuur van de oceaan is vaak ook nog prettig genoeg om daar tijdens de warme dagen in te zwemmen. Tijdens de nachten kan het wel wat afkoelen, alhoewel je zeker nog wel buiten kunt zitten.

De herfst in Barcelona kent hele mooie dagen, die uitstekend zijn om te genieten van excursies of het ontdekken van de stad, maar ook bewolkte dagen die weer perfect zijn voor het bezoeken van musea. Het weer is dus wel wat wisselend, maar als je in de herfst op vakantie gaat in Barcelona kun je vaak nog lekker een drankje op een terras drinken en genieten van een heerlijk mild zonnetje.

De late herfst – november


Wil je in november op vakantie gaan naar Barcelona? Ook in de late herfst kun je in deze stad nog zonnige dagen verwachten, wel regent het dan vaker en kan het vrij koud worden ‘s nachts. Regen in Barcelona betekent echter af en toe buien en niet die zo bekende eeuwig durende aanhoudende regen. Je kunt de buien dus goed ontwijken of er even voor schuilen in bijvoorbeeld een heerlijk tapas restaurant. Maar het is zeker aan te raden om een paraplu of regenkleding mee te nemen als je op pad gaat. Net als de winter, is de late herfst ook de ideale periode om uit te gaan in Barcelona. Zo zul je dan met veel liefde de warme kroegen in willen duiken, willen genieten van knusse restaurantjes en willen dansen tot in de late uurtjes.

Welk klimaat ook bij je past, boek nu jou droomvakantie naar Barcelona en verblijf in een heerlijke luxe villa!