Blanes, levendige badplaats in zuidelijkste puntje van de Costa Brava

Gelegen in het meest zuidelijke puntje van de prachtige Costa Brava ligt de badplaats Blanes. In deze levendige stad vind je kilometerslange zandstranden en verscholen baaitjes voor ultiem strandplezier, terwijl je in het historische centrum de sfeer proeft van lang vervlogen tijden. ’s Avonds geniet je van een bruisend nachtleven en voor werkelijk iedereen, van jong tot oud, zijn er vele activiteiten. Blanes is dus dé plek om een heerlijke vakantie onder de Spaanse zon door te brengen.

Blanes algemeen

Blanes is gelegen in het meest zuidelijke puntje van de Costa Brava, vlakbij de bekende badplaatsen Lloret de Mar en Tossa de Mar. Het is van oudsher een vissersdorpje en heeft nog altijd één van de belangrijkste vissershavens van de regio. Door het Mediterraans klimaat geniet je in Blanes van zachte winters en heerlijk warme zomers. En dat op slechts 1500 kilometer van Nederland. Vanwege de nabijheid van de luchthavens van Gerona (32 km) en Barcelona (85 km) is Blanes daardoor niet alleen per auto makkelijk bereikbaar, maar vlieg je er ook in een mum van tijd vanuit Nederland naartoe.

De zandstranden en baaitjes van Blanes

Ga je op vakantie naar Blanes dan kun je niet om de prachtige kust heen. Over een lengte van maar liefst 4 kilometer tref je diverse baaitjes en heerlijke zandstranden die stuk voor stuk garant staan voor vertier onder de Spaanse zon. Het grootste strand van Blanes is S’Abannel, dat op een steenworp afstand ligt van het oude centrum. Dit zandstrand is ruim 3 kilometer lang en wordt door de markante rots Sa Palomera gescheiden van Platja Blanes, dat direct naast de haven van Blanes ligt. Beide stranden beschikken over faciliteiten, zoals douches, ligbedden en parasols, waardoor je ten volste geniet van een dag aan zee. Kleinere baaien zijn Cala Treumal en Cala Bona, omringd door dennenbomen en rotsen. Ga je voor verborgen pareltjes, breng dan zeker een bezoek aan Cala ’s Agüia of aan Cala Sa Forcanera, dat alleen per boot bereikbaar is.

Meer weten over de stranden in Blanes? Lees dan ook: Top 5 van de mooiste stranden van Blanes

Het historische en sfeervolle centrum

Het historische deel van het centrum is klein maar sfeervol, met gezellige straatjes vol winkeltjes, restaurants en leuke terrassen. Er zijn veel restanten uit lang vervlogen tijden bewaard gebleven die je al struinend door de stad tegenkomt. Statige en elegante huizen herinneren bijvoorbeeld aan de Gouden Eeuw. Veel Spanjaarden trokken toen naar Amerika waar ze rijkdom vergaarden. Na terugkomst in Blanes bouwden ze er de prachtigste huizen bouwden.

In het oude centrum vind je tevens eeuwenoude fonteinen en gezellige pleintjes, waaronder het Middeleeuwse Placa dels dies Feiners.  Een bezoek aan het oude Castell Sant Joan is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt. Dit kasteel uit de 13e eeuw ligt namelijk op een berg op 160 meter boven de zeespiegel en biedt een wijds en onvergetelijk uitzicht over Blanes, de Middellandse Zee en de ruige kust. Op heldere dagen rijkt het uitzicht zelfs tot aan Barcelona.

Sport en activiteit in Blanes

De prachtige kust van Blanes leent zich bij uitstek voor uiteenlopende wateractiviteiten. Snorkelen, duiken of een boottocht zijn enkele mogelijkheden, maar ga zeker ook op verkenningstocht langs rotsachtige baaitjes per zeekajak of sup. Laat je meevoeren door de wind tijdens het surfen of stap op een jetski voor wat extra adrenaline.

Blijf je liever aan land, dan zijn er volop wandelingen te maken. De boulevard pal achter het strand leent zich hier natuurlijk uitstekend voor. Maar breng ook een bezoek aan de schitterend aangelegde botanische tuinen van Blanes: Marimutra en Pinya de Rosa. Je bewondert hier niet alleen vele exotische bloemen en planten, maar wordt ook getrakteerd op mooie uitzichten op het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Wie een stevige wandeling niet schuwt maakt een dagtocht in de bergen nabij Blanes. Voor wie graag fietst zijn er diverse uitgezette fietsroutes langs de kust en door het binnenland, die je zowel individueel als onder begeleiding van een gids kunt maken.

Als je in bent voor wat actie, breng dan een bezoek aan Water World in het naastgelegen Lloret de Mar, het grootste waterpretpark van Europa. Dit is het perfecte uitje voor iedereen. Gezinnen met kinderen genieten hier van heerlijke ligweides, kindvriendelijke zwembaden en speeltoestellen, terwijl er voor jongeren en vriendengroepen spectaculaire en toffe waterattracties zijn.

Een paradijs voor wie van shoppen houdt

Shopliefhebbers zijn in Blanes aan het juiste adres. In de oude binnenstad tref je vooral de kleinere winkeltjes en boetiekjes aan, terwijl je aan de rand van Blanes en in het moderne deel de  bekende merken en grote winkelcentra treft.

Daarnaast heeft Blanes diverse leuke markten. Van maandag tot zaterdag koop je de lekkerste groenten en fruit op de authentieke versmarkt in het oude centrum. Op de vismarkt wordt in de ochtend en in de namiddag vers gevangen vis verhandeld. Een bezoek aan de vismarkt is een hele belevenis, ook als je geen vis koopt. Een bezoek aan de vismarkt geeft je namelijk een inkijkje in het leven van de lokale bewoners, voor wie visserij een belangrijke vorm van inkomsten is. Iedere maandag vindt achter het strand de weekmarkt plaats; hét moment om op zoek te gaan naar leuke souvenirs, maar ook om etenswaren of kleding te kopen. Een middagje shoppen in Blanes levert je gegarandeerd volle winkeltassen op.

Het gezellige uitgaansleven

Wat te doen aan de Costa Blanca? Uitgaan natuurlijk!

Overdag is Blanes een walhalla voor liefhebbers van zon, zee en strand. Het is er dan ook goed toeven in de strandtentjes en cafétjes. Maar ook voor wie van een bruisend uitgaansleven houdt is Blanes the place to be. In de vele restaurantjes bestel je de lekkerste gerechten, zowel uit de internationale als de Mediterrane en lokale keuken. In gezellige barretjes proost je tot in de late uurtjes, terwijl Blanes en het nabijgelegen Lloret de Mar grote discotheken hebben voor degenen die graag uit hun dak gaan tijdens themafeesten of willen dansen op de beats van bekende Dj’s.

De mooiste vakantievilla’s in Blanes

Voor dat ultieme vakantiegevoel wil je natuurlijk verblijven in een accommodatie die aan al je wensen voldoet. In Blanes word je zeker niet teleurgesteld. Je vindt er de mooiste vakantiehuizen en villa’s waar jij kunt genieten van je welverdiende vakantie onder de Spaanse zon. Verzeker je dus snel van het vakantiehuis dat helemaal past bij jouw wensen door je villa in Blanes te boeken bij Club Villamar.

*****************************

Wil je meer weten over reizen naar Spanje in het algemeen, bezoek dan ook  Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje.