Kasteel Sant Joan in Blanes aan de Spaanse Costa

Het kasteel Sant Joan, een vesting uit de grote geschiedenis van Blanes, kijkt uit over de badplaats.

Een interessant overblijfsel die je in de middeleeuwse Catalaanse geschiedenis doet duiken en die een prachtig 360° panoramazicht over de stad biedt.

Het Castell Sant Joan, hoog bovenop de heuvel…

Bovenop de heuvel, op meer dan 160 meter boven de zeespiegel, staat kasteel Sant Joan, dat uitkijkt over Blanes en de Middellandse zee.

De eerste sporen van deze vesting gaan terug naar de 11e eeuw, maar halverwege de 13e eeuw werd pas een “castell” (Catalaans voor kasteel) gebouwd op bevel van Grau de Cabrere, de burggraaf van Girona. In die tijd heette het kasteel dan ook “Castell de Forcadell”.

Iets recenter (relatief gezien…) werd de uitkijktoren gebouwd, in de 16e eeuw, onder bevel van Charles Quint. De koning van Spanje en keizer van het Heilige Roomse Rijk wilde de Catalaanse kust en de stad Barcelona beschermen tegen aanvallen van piraten. Zij kwamen vanuit Noord-Afrika en bevoeren de Middellandse zee en plunderden de kustdorpjes. Een netwerk van uitkijktorens, verspreid over de Costa Brava, zorgden ervoor dat steden en dorpjes elkaar konden waarschuwen met rook- of lichtsignalen. De gefortificeerde boerderijen van Tossa de Mar, zoals Can Leandro, zijn een andere getuige van de barbaarse dreiging op het Iberisch schiereiland.

Van deze forten staan er vandaag de dag alleen nog één toren en een gedeelte van een muur. Toch zijn deze wel interessant genoeg om te bezoeken en het is één van de mooiste uitkijkpunten over Blanes en de kustlijn.

Een prachtig uitkijkpunt over Blanes

Op zoek naar een mooi uitkijkpunt over de Middellandse zee? Bezoek dan zeker het Castell de Sant Joan in Blanes. Je kunt hier de Catalaanse kustlijn en de gebergten in de omgeving bewonderen. Op een mooie dag, als er vrij zicht is, is zelfs het beroemde Montjuic gebergte, in Barcelona, te zien.

Je kunt te voet naar het kasteel Sant Joan, maar let op: het is vrij steil. Het beste is om te kiezen voor een ochtendwandeling, als de zon nog niet te sterk is. Je kunt jouw ontdekking van de geschiedenis van Blanes ook voortzetten met een bezoek aan de hermitage van Sant Joan.

Beleef een onvergetelijke vakantie aan de Costa Brava en kies voor een verblijf in Blanes!

Bekijk de vakantiehuizen in Blanes.