Tossa de Mar – Proef het authentieke centrum en levendige boulevard

Het prachtige Middeleeuwse stadje Tossa de Mar is gelegen in het zuiden van de Costa Brava, naast de levendige badplaats Lloret de Mar. De oude binnenstad met de kronkelende straatjes rijkt tot aan het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Langgerekte zandstranden en kleine baaitjes zorgen voor verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Zowel het dorp als de gevarieerde kustlijn en het bergachtige achterland met eeuwenoude steden staan garant voor een welverdiende vakantie onder de Spaanse zon.

Velen noemen Tossa de Mar dan ook een van de mooiste plaatsen van de Costa Brava. Dit komt voornamelijk door de prachtige kustlijn, adembenemende natuur en het prachtige ommuurde oude stadscentrum genaamd ‘Vila Vella’. Hier vind je pittoreske huisjes in smalle straatjes en hellende trapsteegjes, maar ook een eeuwenoude stadsmuur met torens. Een andere belangrijke reden is de levendige boulevard van Tossa de Mar; met sfeervolle restaurantjes en barretjes, winkeltjes en een wekelijkse markt. Wil je meer weten over deze heerlijke badplaats? Lees dan snel verder!

Tossa de Mar algemeen

Tossa de Mar ligt in het zuidelijke deel van de Costa Brava en kent een typisch Mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. Het ligt op ongeveer twee uur rijden van de grens met Frankrijk en de vliegvelden van Barcelona en Gerona liggen op respectievelijk 100 en 40 kilometer afstand. Hierdoor is Tossa de Mar eenvoudig bereikbaar. Het pittoreske Tossa de Mar is bij uitstek geschikt voor vakanties met kinderen, hoewel iedereen die op zoek is naar zon, zee en Spaanse cultuur zich hier uitstekend zal vermaken.  

Vila Vella: het historische centrum

De oude vesting Vila Vella in Tossa de Mar

Wat Tossa de Mar zo uniek maakt is de oude binnenstad uit de 13e eeuw, ook wel Vila Vella genoemd. Het is de laatst overgebleven ommuurde Middeleeuwse stad aan de kust van Catalonië en is in 1931 als geheel een historisch monument geworden. Vila Vella bestaat uit smalle kronkelende straatjes en steegjes met traditionele Middeleeuwse huizen. De eeuwenoude stadsmuren met diverse uitkijktoren lopen door tot aan Castillo de Tossa de Mar, het Middeleeuwse kasteel aan het strand. Slenterend door dit deel van de stad waan je je terug in de tijd.

Net buiten de stadsmuren breng je een bezoek aan Sa Roqueta, de oude visserswijk. Hier staat ook de  prachtige kerk Sant Vicenc uit 1755. Op  het gezellige Plaza de España is een stop bij de Casa Sans, gebouwd in 1906 aan te bevelen. Wil je je verder verdiepen in cultuur en geschiedenis dan is het Museo Municipal een bezoek meer dan waard. In de Far de Tossa, de oude vuurtoren van de stad, is tegenwoordig een museum gehuisvest waar je alles te weten komt over de ontwikkeling en het belang van vuurtorens.

Meer weten over Villa Vela en de bezienswaardigheden van Tossa? Lees dan snel hier verder!

Winkelen in het Centrum van Tossa de Mar

In Vila Vella, het oude centrum, wemelt het van de leuke en vaak traditionele winkeltjes. Grote kans dat je met tassen vol souvenirs en leuke spulletjes huiswaarts keert. Daarnaast is er iedere donderdagochtend een weekmarkt met meer dan 100 kraampjes. Hier koop je onder andere verse groenten en fruit, maar ook kleding, souvenirs en leuke hebbedingetjes. Aan cafeetjes en restaurantjes geen gebrek, dus als je even bij wil komen van al het winkelen dan is er altijd wel een terrasje in de buurt. Kun je niet genoeg krijgen van winkelen? Vlakbij Tossa de Mar, in het beroemde Lloret de Mar, vind je de grote merken en enkele overdekte shoppingcentra. Als echte shopaholic kun je hier je hart ophalen.  

Slenteren over de levendige Boulevard

Naast een prachtig authentiek centrum heeft Tossa de Mar ook een heerlijke boulevard, boordevol gezellige restaurantjes, barretjes, terrassen en winkeltjes. Deze prachtige boulevard loopt helemaal langs het 400 meter lange en grootste strand van Tossa de Mar, genaamd Platja Gran. Wandel je over de boulevard van Tossa dan word je dus aan de ene zijde beloond met azuurblauw water van de Middellandse Zee en aan de andere kant de okerkleurige wallen en gezellige winkeltjes, restaurants en barretjes van de beroemde en levendige Vila Vella. Ideaal dus wanneer je een heerlijke dag op het strand wilt combineren met een stukje historie en culinair genieten!

De stranden van Tossa de Mar

Aan prachtige zandstranden en baaitjes is geen gebrek in Tossa de Mar. Zoals gezegd ligt het grootste zandstrand van de stad, Platja Gran, aan de gezellige boulevard en direct tegen de oude stad aan. Met 380 meter aan fijn zand is het strand zeer populair, maar het is het uitzicht op de oude stadsmuren en het kasteel op het strand die deze plek zo bijzonder maken. Platja Gran beschikt bovendien over de Blauwe Vlag en zeer veel faciliteiten, waardoor het je aan niets zal ontbreken tijdens je dagje aan het strand. Aan de andere kant van het kasteel ligt in een kleine baai het vissersstrand Platja d´es Codolar.

Platja de la Mar Menuda is qua grootte het tweede strand van Tossa de Mar en ligt op loopafstand van het centrum. Ook dit strand beschikt over de Blauwe Vlag. Vanwege het ondiepe water is dit strand uitermate geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Even buiten Tossa de Mar liggen nog vele andere baaien, waaronder de baaien Cala Pola en Cala Giverola, beiden omzoomd door rotsen die zijn begroeid met dennenbomen.

De leukste activiteiten in Tossa de Mar

Tossa de Mar biedt een heel scala aan activiteiten voor jong en oud. Naast heerlijke dagen aan het strand, is de stad een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de directe omgeving. Langs de gehele kustlijn van de Costa Brava loopt de Caminos de Ronda, een pad dat de vissersdorpjes en badplaatsjes met elkaar verbindt. Je kunt een deel van deze route al fietsend of wandelend afleggen. Vanwege de ligging pal aan de kust zijn er tal van watersporten te beoefenen. Maak een boottocht en bewonder de grillige kustlijn van de Costa Brava eens vanaf het water. Onderweg is er vast gelegenheid voor een duik in de zee om al snorkelend de verrassend mooie onderwaterwereld van de Middellandse Zee te bewonderen. Maar ook zee kajakken, suppen en jetskiën behoren tot vele mogelijkheden.

Meer weten over de stranden en activiteiten in Tossa de Mar? Lees dan nu ook: Top 20 activiteiten in Tossa de Mar!

Een prachtige omgeving

Tossa de Mar ligt in een prachtige en veelzijdige omgeving die wacht om ontdekt te worden. Zo vind je er op 40 kilometer afstand de mooie oude stad Gerona, of breng je een bezoek aan de wereldberoemde metropool Barcelona. Langs de kust liggen bekende en minder bekende vissersplaatsjes, zoals Lloret de Mar en Blanes ten zuiden van Tossa de Mar. Ten noorden breng je een bezoek aan het authentieke Palamos, Playa d’aro of Calella de Palafrugell.  

Voor wie van berglandschappen en ongerepte natuur houdt zijn dagtochten in het groene achterland aan te bevelen. Zo maak je schitterende tochten te voet, per fiets of met de auto door het bergreservaat Massís de Cadiretes, met de Puig Cadiretes op 519 als hoogste punt. Na iedere bocht heb je weer een ander, prachtig uitzicht op het omliggende landschap en de Middellandse Zee.  

Tossa de Mar: verblijf in de mooiste villa’s

Villa Elysium – Tossa de Mar

Nu je hebt besloten om je vakantie door te brengen in het Middeleeuwse Tossa de Mar wil je jezelf natuurlijk verzekeren van een fijn vakantieadres. Een plek waar je in alle comfort kunt genieten van zwoele avonden op het terras, waar de kinderen in de tuin of het zwembad spelen en waar je samen kunt genieten van je welverdiende vakantie. Bij Club Villamar boek je de mooiste vakantiehuizen in Tossa de Mar, vaak zelfs met een privézwembad. Er zijn villa’s in vele soorten en maten, waardoor er altijd wel eentje is die perfect past bij jouw vakantiewensen.

***********

Wil je meer lezen over reizen naar Spanje, lees dan snel verder Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over dit mooie vakantieland.