Beste 12 Bezienswaardigheden in Tossa de Mar


Tossa de Mar is een gezellige en familievriendelijke badplaats, ten noorden van het altijd bruisende Lloret de Mar. Het pittoreske stadje is gelegen aan een schitterende baai waar het azuurblauwe water van de Middellandse Zee overloopt in een adembenemend breed, goudgeel zandstrand. Aan het uiteinde van het strand prijkt, een prachtige Middeleeuwse burcht, omgeven door torens en kantelen, die je terugvoert in vergane tijden. Het bergachtige landschap gevuld met groene pijnbomen maken het plaatje van Tossa helemaal compleet! Dankzij haar prachtige natuur, parelwitte stranden en sprookjesachtige historie wordt Tossa de Mar ook wel de parel van de Costa Brava genoemd.

Ben jij benieuwd geworden naar dit prachtige historische badplaatsje én wil je weten waarom je Tossa de Mar zeker moet bezoeken? Lees dan snel verder want hieronder vind je de 12 mooiste bezienswaardigheden in Tossa de Mar!

Vergeet ook niet de markt in Tossa de Mar te bezoeken!

De Prachtige Geschiedenis van Tossa de Mar

bezienswaardigheden in Tossa de Mar

Reeds in het Neolithicum, zo’n 5000 jaar voor Christus, bestonden er blijkens de opgravingen en blootstelling van o.a. dolmen, grotten, menhirs, stenen werktuigen en keramiek al nederzettingen in Tossa de Mar. Deze overblijfselen uit prehistorische tijd zijn enorm belangrijk geweest voor de vaststelling van de geschiedenis van Tossa, maar ook de vele rijke kunstschatten uit de Iberische Periode hebben hier aan bij gedragen. De echte stempel werd echter gedrukt door de Romeinen 100 jaar naar Christus. Na de komst van de Arabieren in de 8e eeuw, volgden het feodalisme en de Groene Revolutie en sinds het einde van de 9e eeuw vonder er echte significantie veranderingen plaats in Tossa de Mar.

Zo staat de 12e eeuw bekend als de eeuw van de verdedigingen tegen overzeese aanvallen, waren in de 16e eeuw de Moren aan de macht tot de verovering van Koning Filip II en staat de 18e eeuw bekend om de voorspoed van Tossa. In de 20e eeuw werd de stad overspoeld door kunstenaars. Uit al deze eeuwen zijn er vandaag de dag nog heel veel overblijfselen te bekijken in Tossa de Mar. Het meest spectaculaire en bekendste historische gebouw van Tossa is natuurlijk de prachtige burcht, die op menig foto en ansichtkaart centraal staat.

De 12 Mooiste Bezienswaardigheden in Tossa!

Dankzij de rijke geschiedenis van Tossa de Mar, die teruggaat tot de prehistorische tijd, zijn er zoals eerder opgemerkt veel prachtige stukjes historie behouden gebleven die je vandaag de dag kunt bewonderen. Zo kent Tossa de Mar een prachtig historisch centrum, een adembenemend kasteel, een schitterende vuurtoren, een Romeinse nederzetting, diverse musea en kerken, en nog veel meer. Om er zeker van te zijn dat je tijdens je vakantie in Tossa de Mar geen van de hoogtepunten hoeft te missen heb ik de 12 bezienswaardigheden in Tossa de Mar hieronder voor je op een rijtje gezet!

1.     Het oude stadscentrum – Vila Vella

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: De pittoreske straatjes in de Villa Vella

Vila Vella, het oude Middeleeuwse stadsdeel van Tossa de Mar, is gebouwd achter een imposante stadsmuur met grote cilindrische torens met daarboven sierlijke kantelen. In de hoogtijdagen beschikte de Vila Vella ook over een kasteel met uitkijktoren. Hier is echter door de eeuwen heen weinig tot niets van overgebleven, waarop men besloten heeft om de locatie aan te wenden voor de huidige vuurtoren.  De Vila Vella is een van de mooiste bezienswaardigheden in Tossa de Mar. Niet voor niets is het In 1931 uitgeroepen tot nationaal historisch en artistiek monument.

Wandel je door de Vila Vella dan zal je al deze prachtige historische bezienswaardigheden aanschouwen, maar voornamelijk de pittoreske binnenkant van de Villa Villa, binnen de imposante stadsmuren. De charmante smalle straatjes geplaveid met kiezelstenen, de ruïne van de in laatgotische stijl gebouwde kerk van Sant Vicenç, en niet te vergeten de mediterrane middeleeuwse huisjes. Vila Vella is bovendien de ideale plek voor het kopen van leuke souvenirtjes en hebbedingetjes of om te genieten van een heerlijke authentieke Spaanse maaltijd in een van de restaurantjes.

2. Castillo de Tossa de Mar

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Castillo de Tossa de Mar

De Vila Vella is een goed voorbeeld van een klassiek middeleeuws dorpje. En bij zo’n klassiek middeleeuws dorpje hoort uiteraard ook een stadsmuur: het grote Castillo de Tossa de Mar. Castillo de Tossa de Mar bestaat uit een 300 meter lange muur versierd met 7 ronde torens met kantelen van elk 20 meter hoog. Deze imposante muur is gebouwd in de 12e eeuw om Vila Vella te beschermen tegen Piraterij. De bekendste torens zijn de toren van Joanàs welke diende als uitkijkpunt over de baai, de getijdentoren, gelegen aan de ingang van de binnenplaats waar een openbare klok stond, en de toren van es Codolar, die uitzicht biedt over het strand van Es Codolar.

Breng je een bezoekje aan Castillo de Tossa de Mar en beklim je de prachtige torens dan zal je verbaasd zijn over het adembenemende uitzicht dat je van hieruit geniet over het plaatsje Tossa en de azuurblauwe zee. Het is tevens een prachtige plek om te genieten van een heerlijke wandeling. Bovenaan op de heuvel kun je uiteraard ook genieten van een hapje en drankje, de prijzen zijn hier echter wel hoger dan in Tossa de Mar zelf. Wil je echt even terugvoeren naar vergane jaren dan mag een bezoek aan Castillo de Tossa de Mar zeker niet op je to-do-list van bezienswaardigheden in Tossa de Mar ontbreken!

3. Far de Tossa

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Far de Tossa

Op het hoogste punt binnen de stadsmuur Castillo de Tossa de Mar vind je de in 1917 gebouwde vuurtoren, de Far de Tossa. Het werd gebouwd op de locatie van het voormalige vergane Middeleeuwse kasteel en diende om de rudimentaire lichtsignalen te vervangen die werden gebruikt voor zowel bewegwijzering als waarschuwing. De aanwezigheid van de toren was zelfs nog noodzakelijker vanwege het feit dat de Costa Brava een rotsachtige en soms verraderlijke kust is, vaak afgewisseld met gevaarlijke riffen. Direct naast de vuurtoren vind je het Centro de Interpretació dels Fars de la Mediterrània, een museum over de geschiedenis van Tossa.

In dit museum kom je, voornamelijk middels oude foto’s een hoogwaardig beeldmateriaal, alles te weten komt over de vuurtorens van de Middellandse Zee. Dankzij het educatiecentrum van Tossa de Mar zal je de geschiedenis van de Mediterrane vuurtorens ontdekken van het Griekse tijdperk tot aan de dag van vandaag, maar ook zal je meer leren over de rol van de mensen, de levens van de vuurtorenwachters en het belang en de gevolgen van de technologische evoluties. Sluit je bezoek aan de vuurtoren af met een drankje in het vuurtorencafé en geniet van een van de mooist denkbare vergezichten!

4. Musée municipal de Tossa de Mar

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Musée municipal

Gelegen in het voormalige huis van de burgemeester, binnen de middeleeuwse stadsmuren van Tossa de Mar en daterende uit de 14e eeuw, werd hier op 1 september 1935 het eerste museum voor de hedendaagse kunst in Spanje geopend. Tossa was jarenlang een bedevaartsoord voor kunstenaars van heinde en ver, die de schoonheid van het landschap als inspiratie gebruiken En niet te vergeten de kunstenaars, als Rafael Benet, Pere Creixams, Marc Chagall, André Masson en Georges Kars, die in Tossa woonden. Dit duurde voort tot de Spaanse burgeroorlog uitbrak en er een einde kwam aan een vruchtbare artistieke periode. 

Echter alvorens dit ongelukkige historische moment aanbrak, richtte een groep kunstgevoelige intellectuelen het Stedelijk Museum op, met de bedoeling een verslag achter te laten van de gecreëerde kunstcollectie maar ook van de archeologische erfenis van Tossa,  de nederzetting Els Ametllers, De museumcollectie is dan ook onderverdeeld in twee aparte categorieën. Het eerste gebied focust zich op de eerste bewoners van de stad. Hier zie je mozaïeken tentoongesteld van deze eeuwenoude Romeinse stad plus een verscheidenheid aan prehistorische objecten, keramieken en munten. Veel van de collectie komt van de opgravingen die aan het begin van de twintigste eeuw zijn uitgevoerd op de site van de Romeinse villa Els Ametllers.

Het tweede gebied focust zich op een verfijnde collectie van hedendaagse schilderijen en een collectie van regionale moderne kunstwerken ontdekken, zoals werken van Georges-André Klein, Georges Kars en zelfs Olga Sacharoff. In de zomer zijn er regelmatig tijdelijke exposities. Om meer te weten te komen over de tentoonstellingen en de data van Tossa’s Gemeentelijk Museum kun je hun website bezoeken.

 5. Església Vella de Sant Vicenç

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Església Vella de Sant Vicenç

De ruïne van de Església Vella de Sant Vicenç, gebouwd in de 15e-eeuw in gotische stijl, vind je in de Villa Vella.  Helaas is er vandaag de dag niet veel meer intact van het gebouw, behalve het koor, de beltoren en de zijkapel, maar de ruïne is zeker een bezichtiging waard. Tijdens de Franse bezetting werd de kerk gebruikt voor opslag van ammunitie; het leeuwendeel van de kerk werd daarop vernietigd na de explosie van verschillende gasflessen die er lagen opgeslagen. Het weinige dat overbleef werd vervolgens gebruikt door de inwoners van Tossa de Mar om huizen te bouwen. Struin door de pittoreske straatjes van de villa Vella, bewonder de charme van deze ruïne die uitkijkt over de zee!

6. De parochiekerk van Sant Vicenç

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: parochiekerk Sant Vicenç

De parochiekerk van Sant Vicenç werd gebouwd in 1755 in neoklassieke stijl. Deze enigszins simplistisch gebouwde kerk diende als vervanging voor de toen nog intacte oude kerk van Sant Vicenç, gelegen in Vila Vella. Deze was te klein geworden om parochianen te huisvesten, maar ook de bevolking was in deze tijd aanzienlijk gegroeid en had zich steeds verder buiten de muren van de Vila Vella gevestigd. De afstand tot de oude kerk was hierdoor voor de inwoners te ongemakkelijk geworden.

Ondanks de eenvoudig bouw valt echter het volume van het middenschip op. De kerk was oorspronkelijk versierd met altaarstukken en afbeeldingen in de populaire barokke stijl, waarvan vele afkomstig zijn uit de plaatselijke werkplaats van Cas Fuster. Deze werden echter, m.u.v. het altaar van de Onbevlekte Ontvangenis, allemaal verbrand tijdens de Spaanse burgeroorlog. De polychromie van het interieur is onlangs gerestaureerd en de kerk heeft haar vroegere schoonheid teruggevonden. Deze kerk vind je aan de plaça de l’Esglesia en de toegang is gratis. Iedere zondag om 12:00 vinden er bovendien diensten plaats, gegeven in diverse talen.

7. De toren van Can Magi

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Can Magi, de Moorse Toren

Deze prachtige 16e-eeuwse Moorse toren, Can Magi, is gelegen aan de rand van Tossa de Mar op een heuvel. De Can Magi is een van de wachttorens die koning Filips II in de 16e eeuw langs de Spaanse Middellandse Zeekust bouwde om de bevolking te beschermen tegen invallen en aanvallen van Noord-Afrikaanse piraten. De torens waren strategisch gelegen langs de kust en konden elkaar inseinen middels rooksignalen overdag en lichtsignalen s’ nachts indien er dreiging op komst was. Wachters werden hier permanent gestationeerd om stadsmensen te waarschuwen voor een op handen zijnde Moorse aanval, waardoor ze bescherming konden zoeken binnen de stadsmuren.

De Can Magi, Pólvora-toren, de Agulla de Pola-uitkijktoren en waarschijnlijk ook de toren van het voormalige kasteel van Vila Vela waren allen met elkaar verbonden! De toren van Can Magi is een klassiek gebouw van twee verdiepingen met een houten vloer, schietgaten en een weerhaak. Voor een bezoek aan deze toren moet je wel een wandelingetje bergopwaarts maken, maar het schitterende uitzicht maakt de tocht naar boven de moeite dubbel en dwars waard. Het is echter wel af te raden om deze wandeling op het heetste moment van de dag te maken.

8. Het Voormalig Sant Miquel-ziekenhuis

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Kapel van Sant Miquel

Het ziekenhuis Sant Miquel werd in de achttiende eeuw (1773) opgericht door Tomás Vidal i Rey, een van de vroege “Indianos” van Tossa de Mar. Indianos staat voor de Spanjaarden die hun land verlieten om fortuin te maken in Amerika en bij hun terugkomst hun vergaarde rijkdommen investeerden in prachtige huizen en goede doelen in hun geboortestad. Dit gelde ook voor Thomas Vidal, die naast het renoveren van de middeleeuwse Can Leandro-boerderij ook investeerde in de bouw van dit ziekenhuis, bestemd voor de arme inwoners van de stad Tossa.

Het riante gebouw bestaat uit een rechthoekig geraamte bestaande uit twee verdiepingen en een centrale binnenplaats. Naast het gebouw vind je een kapel met barok altaar die gewijd is aan beschermheilige Sant Miquel. Vandaag de dag is het ziekenhuis niet meer in gebruik en doet het dienst als cultuurcentrum van Tossa de Mar. Er worden hier dan ook regelmatig culturele activiteiten en evenementen georganiseerd. Gezien de prachtige historie en mooie overblijfselen om te aanschouwen is dit zeker een van de bezienswaardigheden in Tossa de Mar om te bezoeken!

9. De kapel van Mare de Deu dels Socors

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: kapel van Mare de Deu dels Socors 

De kapel van Mare de Deu dels Socors werd in de zestiende eeuw gebouwd door een zeilende koopman, Antoni Caixa. De legende luidt dat hij dit deed om zijn dankbaarheid te tonen aan Onze Lieve-Vrouw van Welhorendheid voor het redden van zijn leven tijdens een schipbreuk.  Sindsdien is de kapel een belangrijk religieus centrum voor de zeilers en kooplieden van Tossa de Mar. Zij hebben zichzelf, in navolging op Antoni Caixa, onder de bescherming van Onze Lieve-Vrouw van Welhorendheid, de redder van de verdrinking, geplaatst.

Het huidige uiterlijk van de kapel komt uit de achttiende eeuw, toen de kapel volledig gerenoveerd werd met behulp van donaties van de gelovigen. De eenvoud van zijn inrichting, pastelkleuren afgewisseld met wit, draagt bij aan de rust en sereniteit van de kapel.  De kapel bevindt zich in het centrum van Tossa, aan de Carrer del Socors, nabij de parochiekerk van Sant Vicenç. Een bezoekje aan de pittoreske Kapel van Deu dels Socors is ook een van die bezienswaardigheden in Tossa de Mar die je niet mag missen!

10. De Romeinse Villa Els Ametllers

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Villa Els Ametllers

De Els Ametllers-villa, gelegen op een berg naast de zee, werd in 1914 ontdekt na archeologische opgravingen en is een van de oudste bezienswaardigheden in Tossa de Mar. Gebouwd in de eerste eeuw v.Chr. is het onderdeel van een groep Romeinse villa’s die in Tossa zijn gevonden. De Els Ametllers-villa bestaat architectonisch uit twee goed gedifferentieerde gebieden: het hoger gelegen stedelijke gedeelte (“pars urbana”) en het lager gelegen rurale gedeelte (“pars fructuaria”). In het rurale gedeelte werden druiven gekweekt voor export binnen het rijk, maar ook werd er olie gemaakt, vis geconserveerd en graan opgeslagen.

Het stedelijke deel geeft een inkijk in de vergane villa’s en de faciliteiten.  Zo vind je bij de ingang een tuin die doorloopt naar de thermale baden, een patio met een nimf fontein en ook verschillende woonruimtes en een eetzaal. Om je bezoek te verrijken kun je een bezoek combineren met het Gemeentelijk Museum (Musée municipal de Tossa de Mar). Hier kun je objecten observeren als een  imposante sculpturale set van Carrara-marmer, de stijlen van been en ivoor, het keramiek, de munten of de fibula’s, die zijn ontdekt tijdens de archeologische opgravingen. Het is zeker een bezoekje waard aangezien het een van de meest belangrijke villa’s is in de eeuwenoude Romeinse provincie van Hispania Tarraconensis.

11. Casa Sans

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Casa Sans

Dit huis werd in 1906 in opdracht van Joan Sans door de architect Antoni de Falguera gebouwd. Het reflecteert de groeiende populariteit van de stad als vakantiebestemming, maar herinnert tegelijkertijd aan het feit dat Tossa de Mar jarenlang een bron van inspiratie was voor artiesten uit de hele wereld. Het is een uniek gebouw dankzij het esthetische eclecticisme. Zo heeft het modernistische waterspuwers die de vier seizoenen vertegenwoordigen, prachtige glas-in-loodramen en smeedijzeren afwerkingen. Op veel vlakken lijkt het ontwerp op de Casa Vicens in Barcelona, ontworpen door Gaudi. 

Oorspronkelijk was de woning versierd met schilderingen van planten en twee vrouwen, deze zijn echter in de loop der jaren niet bewaard gebleven. Binnen is echter een groot deel van het decoratieve repertoire van Antoni de Falguera wel bewaard gebleven. De prachtige glas-in-loodramen met plantelementen en de spectaculaire open haard zijn absoluut modernistisch van stijl. In 1930 werd Casa Sans eigendom van de familie Vilallonga. De familie voegde bijzondere decoratie elementen toe aan de woning. De prachtige marmeren trap en de fontein met het beeld van Diana de jager behoren tot deze periode.

12. Can Leandro of Can Ganga

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar: Can Leandro

In de zestiende eeuw, toen het dorp van Tossa de Mar uit zijn voegen barstte, besloot de toenmalig eigenaar de boerderij te bouwen en zich te settelen buiten de grenzen van de stadsmuren. Twee families leefden hier, de Leandro-familie en de Ganga-familie, naar wie de plek is vernoemd. Tijdens de Renaissance kwamen de boerderijen onder vuur te liggen door aanvallen van piraten die in het Middellandse Zeegebied rondzwierven om kustdorpjes te plunderen. De afgelegen ligging en nabijheid tot de zee zorgde ervoor dat deze twee boerderijen makkelijke doelwitten waren. Fortificaties, die je vandaag de dag nog kunt aanschouwen, waren van essentieel belang om hen te beschermen tegen plunderingen.

In de tweede helft van de achttiende eeuw kocht Tomas Vidal i Rei, een “Indiano” en tevens oprichter van het Sant Miquel-ziekenhuis, de boerderij en besloot deze volledig te restaureren. Sinds 2002 is het landgoed eigendom van het stadhuis van Tossa de Mar en kun je bij Can Leandro de schoonheid bewonderen van de ronde deuropening die bekroond is met een machicoulis (mezenkooi), de prachtige gotische ramen versierd met stenen engelen aanschouwen en te zeer goed bewaarde provisiekamer bezichtigen. Hier ontdek je echt de manier van leven van de inwoners van het Iberisch schiereiland tijdens de Renaissance.

****************************************************

Als je op zoek bent naar een prachtige vakantiebestemming, die naast zon, zee en strand ook boordevol geschiedenis en bezienswaardigheden zit, dan is Tossa de Mar de ultieme plek voor jou! Wil je meer weten over Tossa de Mar, lees dan ook: Wat te doen in Tossa de Mar, Top 20 beste activiteiten!

Tossa de Mar staat niet voor niets in de Top 10 Plekken aan de Costa Brava!

Wil jij ook weten hoe je een ultieme vakantie kunt beleven in Tossa de Mar of elders aan de Costa Brava? Volg dan de tips uit ons stappenplan: 21 Tips voor een ultieme vakantie aan de Costa Brava

Recent Posts