Lekker eten in de beste restaurants aan de Costa Brava

Zon, zee, strand en lekker eten. Tijdens je vakantie aan de Spaanse Costa Brava zal het je daar zeker niet aan ontbreken. Op warme dagen geniet je er van een verkoelend drankje en een overheerlijk menú del día, bereid met de meest verse ingrediënten. En ook tijdens de zwoele avonden worden de lekkerste gerechten geserveerd. Maar waar moet je precies zijn aan de Costa Brava voor dat echte culinaire hoogtepunt? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over de Spaanse eetgewoontes, maar ook waar je moet zijn voor de 8 beste restaurants aan de Costa Brava!

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over het eten aan de Costa Brava, en waar je allemaal rekening mee moet houden!

Spaanse eetgewoontes en tijden

Ultiem genieten? Probeer de échte Spaanse churros met chocolade!

Lekker eten en drinken, voor Spanjaarden is er weinig dat zo belangrijk is als dat. Werk en andere bezigheden plannen ze dan ook om de eetmomenten heen. Er zijn dan ook 5 belangrijke eetmomenten op de dag:

Desayuno en almuerzo (ontbijt)

Ontbijten doen de Spanjaarden in twee etappes. De eerste “ronde” bestaat uit een kop koffie met iets kleins, bijvoorbeeld een croissant. In de loop van de ochtend volgt dan het iets uitgebreidere “el almuerzo”. Men eet dan geroosterd brood, of stokbrood, belegd met ham, kaas of marmelade. Typisch Spaans is “pan con tomate”, geroosterd brood met olijfolie en een tapenade van tomaat. Met name in het weekend zijn churros erg populair als ontbijt. Dit zijn gefrituurde deegstengels die in warme chocolademelk worden gedoopt. Een ontbijt voor echte zoetekauwen dus!

La comida (lunch)

Lunch is de meest belangrijke maaltijd van de dag en wordt doorgaans vanaf 13:30 genuttigd. In de restaurants kun je dan a la cart bestellen, maar de meesten bieden ook een voordelig menú del día aan, bestaand uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Uiteraard vergezeld van lekkere wijn.

La merienda (tussendoortje)

Aan het eind van de middag is het tijd voor een tussendoortje, ofwel “la merienda”. Dit tussendoortje kunnen wat kleine tapaatjes zijn, maar ook zoet gebak, een flinke ijscoupe of churros met chocolade zijn erg geliefd op dit moment van de dag.

Cena (Avondeten)

Het diner in Spanje begint meestal na 20:00 uur en soms zelfs pas later. De avondmaaltijd kun je zo uitgebreid maken als je zelf wil. Restaurants bieden ook in de avonduren een volledige en uitgebreide kaart. Maar ook kleinere hapjes, in de vorm van tapas zijn op dit tijdstip erg geschikt als avondmaaltijd.

Typische gerechten aan de Costa Brava

Echte Spaanse Paella is zeker een must om te proberen!

Gelegen aan de Middellandse Zee is het niet verwonderlijk dat verse vis en zeevruchten op vrijwel ieder menu staat. ’s Ochtends wordt het vers gevangen en dezelfde dag nog op je bord. Veel verser kun je het niet krijgen. Maar ook groenten, fruit en vlees zijn geliefde verse ingrediënten in de Spaanse keuken. Knoflook, olijfolie, en kruiden als tijm en saffraan zullen in het arsenaal van de Spaanse koks ook  zeker niet ontbreken.

Wereldberoemde en typisch Spaanse gerechten zijn natuurlijk tapas, heerlijke kleine hapjes die je als maaltijd kunt eten, maar ook kunt bestellen bij een cana (biertje), wijntje of sangria. Een ander bekend en geliefd gerecht is paella, een rijstgerecht met vis, zeevruchten, vlees en groenten. Een variatie op paella is de Catalaanse Fideua, waarbij kleine vermicelli wordt gebruikt in plaats van rijst. Of kies voor de variant arroz negre, waarbij de rijst (arroz) een zwarte (negre) kleur heeft door de toevoeging van inktvis. Een niet te versmaden dessert is “crema catalana”, gemaakt met melk en een heerlijk, gekarameliseerde suikerlaag.

De 8 beste restaurants aan de Costa Brava

Allemaal lekkere gerechten die de Spaanse keuken serveert, maar wat zijn nu de beste restaurants van de Costa Brava? Met een kustlengte van ruim 200 kilometer is daar geen eenvoudig antwoord op. Er zijn namelijk ontelbare plekjes waar je kunt eten en drinken. Enkele van de beste restaurants en bars springen er echter uit en hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. Mas Romeu (Lloret de Mar)

Dit charmante restaurant is gehuisvest in een Catalaanse boerderij in het achterland van Lloret de Mar. Je geniet hier in een romantische setting van heerlijk Spaanse gastronomie. Niet voor niets werd het in de Michelingids van 2016 aanbevolen.

Adres: Avinguda Mas Romeu 3 17310 LLORET DE MAR (Girona) Tel: 0034-972367963 Website

2. Can Bolet (Lloret de Mar)

Al meer dan 50 jaar serveert dit restaurant heerlijke Catalaanse specialiteiten, waaronder zeevruchten, verse vis en zelfgemaakte dessert.

Adres: Sant Mateu, 6 17310 LLORET DE MAR (Girona) Tel: 0034-972371237 Website

3. Giorgio (Lloret de Mar)

Zeer populair in Lloret de Mar is restaurant Giorgio. Hoewel het een Italiaans restaurants is en klassieke Italiaanse gerechten serveert, kun je hier ook terecht voor verse visgerechten. De wijnkaart is uitstekend en je kunt zowel binnen als buiten op het terras zitten.

Adres: Av. Mare de Déu de Gràcia, 21 17310 LLORET DE MAR (Girona) Tel: 0034-972360160 Website

4. Restaurant en Lounge Club Vela (Blanes)

In de haven, pal aan het hoofdstrand Platja Blanes, zit dit leuke restaurant. Ze serveren typische Spaanse gerechten, maar ook voor een cocktail ben je hier aan het juiste adres. In de zomer is er vaak livemuziek.

Adres: Carrer Esplanada del Port, s/n, 17300 BLANES (GIRONA) Tel: +34 972 33 63 29 Website

5. Sa Malica (Blanes)

Een sfeervol restaurant voor de lekkerste visgerechten, terwijl je geniet van het mooie uitzicht over zee. Er worden ook vegetarische maaltijden geserveerd. Van dezelfde eigenaar is restaurant Can Ton.

Adres: Carrer Sant Andreu de la Palomera, 2 17300 BLANES (Girona) Tel: +34 972 35 50 93 Website

6. Restaurant Marina (Tossa del Mar)

In het prachtige centrum van Tossa de Mar zit één van de meest populaire restaurants van deze stad. In een klassieke, intieme sfeer proef je hier de traditionele Spaanse keuken, met een uitgebreide keuze aan visgerechten. Tijdens warme dagen kun je plaatsnemen op het schaduwrijke terras.

Adres: Carrer del Tarull, 6 7320 TOSSA DE MAR (GIRONA) Tel + 34 972 34 07 57  Website

7. Tapas del Mar (Tossa de Mar)

Tapas eten met uitzicht op de Middellandse Zee en prachtige baai doe je bij Tapas del Mar in Tossa de Mar. Naast de niet te versmaden tapas, worden hier ook “platos” geserveerd.

Adres: Avinguda de Sant Ramon de Penyafort, 9, 17320 TOSSA DE MAR (GIRONA) Tel: +34 972 34 09 69 Website

8. Taverna del Mar (Sant Feliux de Guixols)

Aan het eind van Platja Sant Pol in Sant Feliux de Guixols vind je Taverna del Mar. In dit exclusieve restaurant geniet je van gastronomische hoogstandjes met uitzicht op zee. Met een uitgebreide coktailkaart ook een heerlijke plek om te relaxen.

Adres: Passeig de Sant Pol, 17220 S’AGARO (GIRONA), Tel: +34 972 82 16 69 Website

Mooie villa’s aan de Costa Brava

Lekker uit eten hoort er voor velen bij op vakantie. Maar soms blijf je liever thuis, om met je eigen reisgezelschap te genieten van lekker eten, goede wijn en elkaars gezelschap. Wanneer je een vakantiehuis of villa huurt kun je zo’n culinaire avond ook heel makkelijk zelf organiseren. Bij Club Villamar boek je de mooiste vakantievilla’s voor een ultieme vakantie aan de Spaanse Costas.

*******************************

Wil je nog meer weten over Spanje? Kijk dan snel hier verder en lees alles wat je altijd al wilde weten over vakantie naar Spanje Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje.