Roses – Aan de Costa Brava in Spanje, Mis het niet:

Roses, toeristische badplaats met haven in de mooie Baai van Roses aan de Costa Brava

Roses, tegenwoordig het toeristische en economische centrum van de noordelijke Costa Brava in Spanje, vindt haar oorsprong rond de 5e eeuw voor Christus, toen de Grieken zich hier kwamen vestigen. Roses, of Rosas in het Spaans, werd vernoemd naar de Grieken uit Rhodes. Het centrum heeft een rijk cultuurhistorisch en archeologisch patrimonium met overblijfselen uit alle tijden, van de Grieken en Romeinen tot de Middelleeuwen. Roses ligt in de 15 kilometer lange Baai van Roses, die gevormd wordt door de Kaap van Creus in het noorden en het bergmassief van de Montgrí in het zuiden.

Door haar ligging kan je in Roses genieten van prachtige zonsondergangen, die de bergen overgieten met een fraaie kleurenpracht. Roses beschikt over één van de belangrijkste vissershavens van de Catalaanse kust met dagelijks een visveiling. Ondanks het sterk uitgesproken toerisme heeft de visserij van Roses haar economisch belang weten te handhaven. De zondagochtend moet je beslist naar de toeristische markt aan de haven. Aan de jachthaven is het altijd een levendige bedoening, vooral ’s avonds wanneer de restaurants, de tapasbars en discotheken hun deuren openen.

Je mooiste villa in Roses staat hier

Op de vakantiebestemming Roses verveel je je geen moment. Wat kun je allemaal doen in de omgeving van Roses?

Baai van Roses behoort tot één van de mooiste baaien van de wereld. Niet voor niets dat het op de werelderfgoedlijst staat van de UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, oftewel de Verenigde Naties van organisaties voor Onderwijs Wetenschappen en Cultuur). Het is een hele eer, want er zijn slechts 37 baaien over de hele wereld die op de werelderfgoedlijst staan! Samen met Roses zijn ook Castelló d’Empúries (Empuriabrava), Sant Pere Pescador en l’Escala officieel betiteld door UNESCO. Deze dorpen liggen zowaar bijna allemaal op één lijn langs de kust van Empordà, provincie Gerona, en ze vormen samen een prachtige boog, bestaande uit stranden, baaien, zeer interessante natuurparken en prehistorische monumenten die door de voormalige bewoners zijn achtergelaten


Als je in Roses verblijft ligt de Wereld van Dalí aan je voeten. We raden je dan ook aan in ieder geval één van de drie punten van de Driehoek van Dalí te bezoeken. De Daliniaanse driehoek bestaat uit Cadaques, Figueres en Púbol, waar je opmerkelijke en kunstzinnige werken zult ontdekken van de beroemde Salvador Dalí.

Voor een goed culinair avontuur ben je in Roses en omgeving helemaal in je nopjes. Je zult in Roses zowel van de typische lokale keuken genieten als van je eigen moeders nationale gerechten.

Aan watersport is in de buurt van Roses geen gebrek! Aan de kust van de vakantierestorts is volop aan waterrecreatie te vinden. Zeer berucht is het wind- en skysurfen. Sant Pere Pescador is dusdanig goed gelegen dat het één van de mooiste plekken is voor de beste surfervaringen. Ga je liever de onderwater wereld ontdekken? Mooie plekken om te duiken of te snorkelen is aan de kust van Roses en l’Escala. Niet te vergeten dat je ook nog eens dichtbij het beschermd natuurpark Las Islas Medas bent. Een plek die door vele duikers, natuur en waterliefhebbers wordt bezocht. Voor wie liever op het droge blijft, heeft Roses en haar omgeving ook tal van mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld voor een ochtend of namiddagje op de golfbaan Golf Peralada. Dit is één van de beste van zijn soort in de regio en het geeft je ook nog eens een prachtig natuurplaatje op de achtergrond.

Roses, cultuurhistorische binnenstad omgeven met modern toerisme

In de historische binnenstad van Roses, vooral tijdens de marktdagen, valt heel wat te zien en te beleven. De kleine smalle straatjes en autovrije promenades nodigen uit tot een namiddagje shoppen in de talrijke winkels en boetiekjes. In de Rhodeslaan vallen de prachtige maritieme voorgevels op. Het oude centrum moet je beslist eens doorwandelen: het romaanse Santa Maria de Roses klooster van de benedictijnen, de uitkijkpost Puig Rom, het Visigotische kasteel Trinitat, de neolithische dolmen van Croiz d’En Corbatella en het gerestaureerde 16de-eeuwse fort Ciudalela dat nu een museum herbergt, zijn de moeite waard om te bezichtigen.
In Roses biedt Club Villamar verschillende mooie vakantiehuizen en villa’s al dan niet met privé zwembad te huur zodat je ten volle van deze vakantiebestemming kunt genieten. Met het grote aantal restaurants, bars en discotheken zal het je hier niet aan afleiding en vermaak ontbreken. ’s Avonds doen de discotheken en tapasbars hun deuren open om het swingende nachtleven in te zetten. Op het centrale plein van Roses, de Plaza de Catalunya, danst de lokale bevolking elke zaterdagavond van juni tot en met september de typische Catalaanse dans, de Sardena.

Roses, groot wit zandstrand met sportieve en recreatieve faciliteiten

Ondanks de ruige kust, beschikt Roses over een 4 kilometer lang en wit zandstrand dat ook geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Het grote strand of Playa Gran van Roses bestaat uit drie verschillende sectoren: het Santa Margarida strand, het Salatar strand en het Rastell strand. Dankzij het brede aanbod aan watersportfaciliteiten en recreatiemogelijkheden geniet je in Roses ten volle van zon, zee en strand. Waterskiën, snorkelen, duiken, jetskiën en bootje varen zijn hier enkele voorbeelden van. Langs het grote strand loopt ook een mooie promenade met winkels, restaurants, watersportclubs en nachtclubs. De Playa Nova en de Playa de la Perola lopen van de rivier Ginjolers tot aan de haven. Van hieruit kun je diverse boottochten reserveren om de onderzeese diepten, de eilanden en de prachtige kustlijn van de Costa Brava te ontdekken. De Playa Les Palangrers ligt aan de kustroute en loopt tot aan de vuurtoren.

Roses biedt nog veel meer dan zon, zee en strand

– De natuurliefhebbers kunnen in de omgeving van Roses hun hart ophalen tijdens een wandeling langs de grote aangelegde wandelroutes, la Grande Randonnée (GR). Er is voor elk wat wils: kustwandelingen, de olijvenroutes, de routes van de megalieten waar je dolmens en menhirs tegenkomt, het beschermde natuurgebied Parc Naturel del Cap de Creus en het natuurpark Aiguamolls de l’Empordà, een moerasgebied met een grote diversiteit aan fauna en flora.
– De lagunenederzetting en haar kunstmatige dorp Empuria Brava ligt ten zuiden van Roses en is zeker een bezoekje waard.
– In de maanden februari en augustus viert men in Roses twee keer per jaar carnaval.
– Andere mogelijkheden om je te vermaken in Roses zijn het Aqua Brava Parc, een zwemparadijs met grote glijbanen, een rollerskatebaan, een minigolf met 18 holes en tenniscourts.

Als je houdt van een geanimeerde vakantie waar van alles te zien is en te doen valt, dan moet je beslist naar Roses. Reserveer één van de mooiste vakantiehuizen of villa’s met privé zwembad bij Vind je villa in Roses