Calonge – Relaxen aan de Spaanse Costa Brava! Toptips

Het historische en het moderne deel

Ben jij er met je gezin klaar voor? Het familieoord Calonge verwelkomt je in ieder geval alvast!

Calonge en Sant Antoni de Calonge, wat is wat en waar is wat? Calonge en Sant Antoni de Calonge zijn beiden gelegen aan de prachtige noordoostkust van Spanje. Het kustgebied dat beter bekend staat als de Costa Brava. Wat een lange tijd vooral werd opgemerkt door de ritmische hippe badplaatsen Lloret de Mar en Blanes. Ondertussen keert het tij. Een familie badplaats is de nieuwe trendsetter sinds enkele jaren. Waarbij overigens het uitgaansleven niet van de kaart is verdwenen!

Calonge is het dorpsdeel dat 4km landinwaarts ligt en waar je helemaal tot je recht komt als je hart net iets sneller klopt als je door de smalle straatjes loopt met aan weerzijden authentieke gebouwen of wanneer je een plein passeert met in het midden het kasteel van Calonge (Castell de Calonge). Om de vreedzame sfeer en de middeleeuwse uitstraling van Calonge, die voor zichzelf spreken, niet onverwoord te laten. Aan de andere kant van de GI-660 reikt van Palamós tot Playa de Aro (op z’n Catalaans: Platja d’Aro) en Sant Antoni de Calonge. Hoewel het deel uit heeft gemaakt van Calonge, is het ondertussen een zelfstandig dorp. Het moderne gezicht van de twee dorpsdelen is het meest populair omwille van haar strand. Zon, zee en strand behoren tot de minimale vereisten van je zomervakantie. Alleen is de sfeer zeker niet een ondergeschoven kindje meer.

Met het strand tegen het centrum aan, waar je gezellige typische Catalaanse winkels vindt. Het geheel wordt gecompleteerd doordat je de spaanse culturele sfeer door het hele dorp proeft. Bij het strand kun je een tapas nemen bij één van de terrasjes of bars, een Spaans menuutje tijdens de middag of een rijkelijke maaltijd in de avond bij één van de restaurants. Met als sfeermaker dat je op de eerste rij zit voor een fenomenale zonsondergang vanaf het terras. Je kan natuurlijk ook tijdens zonsondergang een romantische wandeling maken over de promenade.

Het gebied van Calonge is relatief toeristisch, maar zeker in vergelijking tot andere badplaatsen aan de Costa Brava, is het de rustheidzelve. Er zijn weinig toeristische trekpleisters in Calonge , maar wat er is dat is wel gelijk goed! Er worden allerlei activiteiten (met name in het zomerseizoen) georganiseerd voor jong en minder jong. Waardoor je je te nimmer hoeft te vervelen. Daarbij is het ook een leuk moment van gezelligheid met andere gasten die dezelfde interesse hebben. Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor de kids op het strand van Sant Antoni. En het is natuurlijk altijd prettig te weten dat alle stranden van Calonge schoon zijn en goede faciliteiten en servicen hebben.

Trek je stoute schoenen aan en kijk alvast naar mogelijke vakantiehuizen waar je met je gezin of vrienden een barbecue kunt houden. Of op welk balkon je in de ochtend met je kop koffie, croissant en jus d’orange de eerste zonnestralen opvangt.

Zoek en boek je villa in Calonge

Ontspan en relax op de volledig uitgeruste stranden nabij Calonge

Reikt het kwik boven de 30 graden en voel je de eerste zweet druppels langs je voorhoofd naar beneden komen? Een frisse douche is dan van harte welkom. Ben je fanatiek bezig met voetvolley en ga je nét iets te ver? Geen man overboord, want de EHBO post is aanwezig. Gun de kids een extra leuke tijd en laat ze mee doen met Kiddies Beach Park. Ze leren andere kids kennen van verschillende nationaliteiten. Daarbij heb je ondertussen ook even een moment voor jezelf of voor elkaar. Hieronder de stranden nabij Calonge:

Es Monestri (blue flag) ligt ten noorden van Palamós
Faciliteiten en servicen: bar, EHBO, douches, strandwachten, wc
Soort zandstrand: fijn zand

Sant Antoni (blue flag)
Faciliteiten en servicen: EHBO, douches en voetensproeiers, kiddies beach park, politiepost, rolstoelservice, speelplaats/-ruimte, wc
Soort zandstrand: fijn zand

Torre Valentina (blue flag) is een breed strand dat naast het strand van Antoni ligt
Faciliteiten en servicen: publieke aanmeerplaats, EHBO, douches en voetsproeiers, rolstoelservice, strandwachten
Soort zandstrand: fijn zand

Cala Cristus

Ses Torretes (blue flag) is een baai met rotsen en allerlei soorten vegetatie. Je komt hier via de kustpad of vanaf de weg.
Faciliteiten en servicen: bar, EHBO, strandwachten, (water)sporten, wc
Soort zandstrand: grind zand
Naast deze grotere stranden zijn er ook kleinere stranden en baaien waar je heerlijk kunt vertoeven

Zon, zee en strand tijdens je verblijf in Calonge

Eén van de top redenen om naar Calonge in Spanje te komen, maar het oog wil ook wat. Kijken, kijken, en… bezoeken.

1) natuur en cultuur

Meer dan 1.000 jaar historie, meer dan 1.000 jaar Calonge vind je door het hele dorp heen en ook in de nabije omgeving. Eye-catchers in het gebied van Calonge zijn:

Castell de Calonge: 1 van de grootste kastelen in de regio. Geniet van zijn pracht en praal, optredens en tentoonstellingen.

Plaça Major, de hoofdstraat van Calonge

Castell de Calonge Ga je mee terug naar de middeleeuwen? In het midden van Calonge is een indrukwekkend kasteel wat zelfs de grootste in de regio is. Het kasteel zelf is al een bezoek waard. En ben je into the exposities? Dan is er nog een reden voor een bezoek aan Castell de Calonge. Kunst is persoonlijk en wellicht niet direct jouw eerste passie. Zoals al gezegd, Calonge

– Sant Antoni de Calonge denkt aan iedereen. Zo ook aan muziek liefhebbers. Tijdens de zomer zijn er diverse muziekfestivals die in en rond het kasteel zijn. En heb je iets gemist? Met pasen, het festival Fiesta del Vino Nuevo (Catalaans: Festa del Vi Nou, gehouden rond 11 november) én kerstis het kasteel ook geopend.

– De parochiekerk Santa Maria del Mar

– Een kleiner doch zeker indrukwekkend kasteel Torre Lloreta

– Via de kust weg kom je langs impressionante plekken, waaronder de verdedigingstoren Torre Valentina en de oude stadsmuren van Calonge

Pere Caner is het voormalige ziekenhuis. Met zijn opmerkelijk bouwstijl, een combinatie van wat tegenwoordig fungeert als de gemeentelijke bibliotheek.

Er is zoveel meer en van alles is natuurlijk een interessante combinatie te maken. Te voet bereik je veel en kun je op plaatsen komen waar je met een vervoersmiddel niet komt. Daarbij denk je in, terwijl je langs de kust loopt met de wind in de rug en de zon die langzaam boven de horizon rijst. Een fotogeniek moment om bij stil te staan, om vervolgens met de zon mee te lopen naar ongekende plaatsen.

Laat je verrassen door Calonge

Wil je alleen zon, zee en strand? Kom naar het rustige Playa Cap Roig!

Gavarres is een indrukwekkend bosrijk en heuvelachtig natuurgebied van ongeveer 29.000ha met als hoogste punt La Gavarra (537m) Gavarres. De weelde aan natuur wordt afgewisseld door enkele middeleeuwse dorpen, authentieke monumenten en gebouwen. Welke hun onthullingen blootgeven als je langs de diverse paden en kleine, smalle wegen wandelt.

Cala dels Capellans is de voormalig badplaats van de geestelijken van Sant Martí

Racó de les Dones (met fijn zand) y Racó dels Homes (met grind zand) zijn 2 baaien die ontstaan zijn, doordat voor lange tijd de overheid verboden had dat mensen van hetzelfde geslacht naar hetzelfde strand gingen.

Cap Roig is te bereiken via het kustpad of vanaf de weg van Playa de Aro naar Calonge.

Tinar Basin is een bosrijke omgeving, met landerijen en wijnplantages waar je intens kunt genieten van al het natuurschoon.

Bij het VVV-kantoor (oficina de turismo) zijn diverse wandelroutes te verkrijgen. Het bezoekadres is Avinguda Catalunya 26 in Sant Antoni de Calonge. Houdt natuurlijk wel rekening met de beperkte openingstijden, waaronder siësta, zon- en feestdagen.

2) Calonge in beweging

Hou je van water? Kun je zeilen of wil je dit graag leren? Een typische Catalaanse zeilsport is Patí de Vela. Ook als je nog nooit hebt gezeild.

Spetter pleizer is er ook zeker te maken met kayaken. Alleen of met z’n allen kun je tijdens de zomermaanden op het strand van Sant Antoni een kayak bemachtigen.

Op de fiets of mountainbike kun je grotere afstanden afleggen, kunnen de kids of de hond mee in een kinder-aanhangwagen. Of ga gezellig gek doen met z’n allen op de tandem. Je kunt je route zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wil. Niet te vergeten dat het gebied rondom Calonge relatief vlak tot zeer heuvelachtig kan zijn.
De oficina de turismo (het VVV-kantoor) in Sant Antoni de Calonge verstrekt ook gratis fietsroutes. Daarnaast kun je ook zelf je GPS route uitstippelen op Rutes GPS Baix Empordà.

Super waterpark Aquadiver!

Tips voor wat je nog meer tijdens je vakantie kunt doen in Calonge:

– paardrijden
– paintball
– tennis
– watersporten, zoals duiken en waterskiën
– waterpark Aquadiver in Castell-Platja d´Aro (gratis bus service vanaf Calonge naar het waterpark)

3) Winkelen aan de kust of in typisch Catalaanse winkels in Calonge

Waar dorpen zijn, daar zijn markten. Zo is er een wekelijkse markt door de straten van Calonge op donderdag van ongeveer 08:00uur tot 14:00uur. Wandel tussen de duizenden marktstands en snuffel de leukste koopjes op van kleding, groente en fruit, en nog veel meer aan prullaria en hebbe-dingetjes.

Spanjaarden zijn verzot op vis. En in een oud vissersdorp als Palamós kan dan ook een dagelijkse vismarkt nabij de visafslag en het vis museum niet ontbreken.

Ben je niet een vroege vogel om te shoppen? In LP-37 Sant Antoni de Calonge zijn aan de straat naast het strand van Sant Antoni en in de kleine straten van Calonge heb je vooral traditionele winkels tot je beschikking, waar je je uit kunt leven. Ben je een topsporter als het om shoppen gaat? Gelukkig is Barcelona, Mataró Park, La Roca Village en Espai Girones in de buurt.

4) Calonge by Night

Omdat het gebied familie geörienteerd is, is echt niet gelijk het avondleven op nul gezet. Zowel overdag als ’s avonds zijn er vooral aan de straat naast het strand diverse bars, terrasjes en restaurants te vinden. Eigenlijk hoef je hier voor een geslaagde avond niet van het pad te raken. In de namiddag een tapas en een drankje, in de avond beginnen met een maaltijd naar keuze en vervolgens kun je tot in de late avond na blijven tafelen. Natuurlijk kun je ook voor de variatie naar een naburige bar/café gaan voor een aperatief.
Voor het ruigere uitgaansleven dat doorgaat in de vroegere uren kun je naar het naburige dorp Playa de Aro (Catalaans: Platja d’Aro).

Spanje, Costa Brava, Calonge: vliegen, met de bus, trein of met de auto?

Heb je vliegangst dan is de kans groot dat je met de bus, trein of de auto komt. Hou je van snel? Neem het vliegtuig. Natuurlijk gaan we van het meest positieve en het meest voorkomende uit qua snelheid met het vliegtuig. Met het vliegtuig kun je landen op vliegveld Barcelona Girona (ook wel aangeduid als Barelona Girona of Girona – Costa Brava Airport, IATA: GRO, ICAO: LEGE). Vliegveld Girona is op slechts 38kmvan Calonge.

Heb je een zitplaats kunnen bemachtigen in het hoogseizoen voor jou en je familie of vrienden, maar was er alleen nog maar plek voor een vlucht naar Barcelona (El Prat) dan heb je na je vliegreis nog ongeveer 120km te overbruggen met een huurauto, taxi, transferbus of een reis met het openbaar vervoer.

Het dichstbijzijnde treinstation is op 30km, Caldes de Malavella. De actuele aankomst- en vertrektijden met de bijbehorende stops vind je voor de bus bij de maatschappij SARFA en voor de trein is dit RENFE.

Op vakantie naar Calonge

Heb je ook wel eens het gevoel dat je een keer niet met de grote horde mee wil? De vakantieregio Calonge biedt je een ongedwongenvakantiesfeermet goede faciliteiten en servicen, maar niet de massale vakantiedrukte van buitenlandse toeristen. Daarbij geeft Calonge nét dat beetje extra voor hun gasten. De rustige uitstraling maakt het zeker niet saai! Je kunt zelf, met elkaar en met anderen iets ondernemen. En als je wilt kunnen de kids aan allerlei activiteiten op het strand deelnemen bij Kiddies Beach Park of met z’n allen mee doen aan één van de activiteiten van Estiu Actiu. Een organisatie die meer dan 500 activiteiten organiseert voor alle leeftijden!

Calonge en Sant Antoni de Calonge complementeren elkaar en zijn dan ook onafscheidelijk. Gaat je voorkeur uit naar een vakantiehuis nabij het centrum en het strand, boek dan een villa in één van de woonwijken (urbanisaties) . Heb je liever privacy en vrijheid? Dan is een vakantievilla landinwaarts, in Calonge, juist perfect voor jou en je familie of vrienden. Kijk snel op Zoek hier je privé villa in Calonge