Toerisme aan de Costa Brava in Spanje

Net over de grens met Frankrijk vind je de veelzijdige Spaanse Costa Brava. Deze prachtige streek aan de Middellandse Zee is de ideale bestemming voor jong en oud. De grillige kustlijn met een aaneenschakeling van hagelwitte stranden en pittoreske baaien heeft een lengte van maar liefst 200 kilometer. In de bruisende badplaatsen en karakteristieke vissersdorpjes is het goed toeven. Je bezoekt er bovendien middeleeuwse dorpjes, grote steden, adembenemende natuurgebieden en kunt er vele activiteiten ondernemen. Wordt de Costa Brava jouw volgende vakantiebestemming? Lees dan snel verder en ontdek hoe je er heen reist, wat je kunt verwachten en welke droomvilla’s op jouw komst wachten!

Costa Brava, de Woeste Kust met prachtige stranden

De Costa Brava ligt aan de Middellandse Zee en begint in het plaatsje Portbou in het uiterste noordoosten van Spanje. Daarvandaan loopt de kuststreek 200 kilometer door tot aan Blanes, waar de kust overgaat in de Costa Del Maresme. De letterlijke vertaling van “Costa Brava” is “Woeste Kust” en wanneer je grillige rotsen ziet weet je meteen waar deze bijnaam vandaan komt. Tussen die rotsen en kliffen liggen prachtige baaien en zandstranden in allerlei soorten en maten. Van klein, intiem en verscholen tot langgerekte zandstranden met alle faciliteiten die je je maar kunt wensen.

Geschiedenis van het toerisme aan de Costa Brava

Waar de lokale bevolking van de Costa Brava nog niet zo lang geleden leefde van landbouw en visserij, werd het toerisme steeds belangrijker. Met name na 1950 nam het toerisme langzaamaan een vlucht en ontpopte de Costa Brava zich tot een geliefde vakantiebestemming bij menig vakantieganger. Vissersdorpjes transformeerden tot mondaine badplaatsen of breidden zelfs uit, terwijl andere plaatsjes juist bewust klein bleven. Door deze diversiteit aan stadjes en dorpjes is er aan de Costa Brava een ruime keuze aan badplaatsen en voor ieder wat wils.

Naast prachtige stranden en natuurschoon heeft de Costa Brava ook een rijke historie, die teruggaat tot voor de Romeinse tijd. De meeste interessante geschiedenis van de Costa Brava vindt u in Girona, de hoofdstad van de Costa Brava. Niet alleen vindt u hier tal van overblijfselen uit de Romeinse tijd, kathedralen, een klooster of musea, ook de vier rivieren die de stad bijeenbrengen zijn een ware publiekstrekker. Verspreid door de Costa Brava vindt u echter nog veel meer overblijfselen uit de oudheid die een bezoekje zeker waard zijn.

De meest bekende is wellicht het prachtige, op een heuvel gelegen, kasteel ten Noordwesten van Tossa de Mar. Het kasteel gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw diende om het vissersdorp te beschermen tegen piraten. Het is leuk om vanuit Tossa de Mar de klim te maken richting het kasteel, van hieruit geniet u tevens van een formidabel uitzicht over zee! Andere leuke historische plaatjes en attracties om te bezoek zijn: het Middeleeuwse dorpje Peratallada, de Ruïnes Empúriesin L’Escala, het historische Pals of het Trinidad-kasteel & La Cuidadela (een vijfhoekig militair fort) in Roses. De historie en bezienswaardigheden aan de Costa Brava zijn enorm!

Costa Brava – Hoe kom je er?

Met drie luchthavens in de regio kiezen vele reizigers voor een vliegvakantie naar de Costa Brava. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Girona. Deze ligt op zo’n 30 minuten rijden van badplaatsen als Lloret de Mar Platja d’Aro. Ook vanaf de luchthaven Barcelona El Prat, slechts 80 kilometer ten zuiden van Lloret de Mar, is de Costa Brava goed bereikbaar. In de drukke zomermaanden vliegen ook maatschappijen op Reus Airport. Deze luchthaven ligt met 200 kilometer wel wat verder weg, maar door de vaak goedkope tickets kan dit toch de moeite waard

Naast het vliegtuig zijn ook de auto, trein en bus geschikte vervoersmiddelen voor een vakantie naar de Costa Brava.  De (snel)wegen in en naar de streek zijn zeer goed onderhouden, waardoor de Costa Brava heel goed per auto te bereiken is. Zowel Barcelona als het kleinere Girona beschikken over een treinstation, van waaruit je met het openbaar vervoer de Costa Brava kunt bereiken. In de zomermaanden worden er buspendels ingezet naar de grootste badplaatsen, waaronder Lloret de Mar.

Vervoer ter plaatse

autovakantie Costa Brava (3)

Ben je eenmaal in de Costa Brava, dan liggen alle mooie stranden en pittoreske dorpen binnen handbereik. Ook wanneer je per vliegtuig, bus of trein reist hoef je niets te missen van de streek. Je kunt je reis na aankomst voortzetten met het openbaar vervoer. Vrijwel alle steden en badplaatsen zijn per bus goed bereikbaar. Zeker in de zomermaanden rijden de bussen naar de populaire plaatsen zeer frequent. Voor de langere trajecten kun je het beste een kaartje vooraf reserveren. Zo weet je zeker dat je een plekje in de bus hebt. Vanaf de luchthavens van Girona, Barcelona en Reus kun je natuurlijk ook een auto huren, waarmee je de gehele streek in je eigen tempo kunt verkennen. Laat je jezelf liever rijden, neem dan een taxi. Zeker voor korte afstanden binnen hetzelfde dorp of stad is dit een prima en betaalbare manier.

Door de ligging en het grote aanbod aan vervoersmiddelen is de Costa Brava dus voor iedereen eenvoudig te bereiken.  

Klimaat en reistijd

Door de ligging aan de Middellandse zee en de aanwezigheid van de bergen ten noorden en ten westen van de Costa Brava, heerst er een Mediterraan klimaat. Dit betekent warme zomers en milde winters. In de zomermaanden stijgt het kwik naar een gemiddelde van 28 graden overdag en is daarmee de beste reistijd. De avonden zijn zwoel, waardoor het nog lang goed toeven is op de terrassen. Maar ook in het voor- en najaar kunnen de temperaturen erg aangenaam zijn. De thermometer geeft dan al regelmatig 20 graden celcius aan en uit de wind kan het behoorlijk warm worden. De Costa Brava is echter ook een fijne bestemming om te overwinteren, aangezien het er bijna nooit kouder dan 13 graden wordt en de zon ook dan uitbundig schijnt.

In welke badplaatsen overnachten aan de Costa Brava

Met de vlucht die het toerisme aan de Costa Brava heeft ondernomen, hebben veel oude vissersdorpjes zich ontwikkeld tot badplaatsen. De meest bekende is Lloret de Mar, in het zuiden van de kuststreek. Met prachtige zandstranden, baaien en een uitbundig nachtleven is het een geliefde bestemming bij jong en oud. Het nabijgelegen Blanes, Tossa de Mar en Platja d’Aro behoren eveneens tot de grotere badplaatsen. Dat betekent overigens niet dat er geen oorspronkelijke kern meer is. In tegendeel: de plaatsjes beschikken allemaal nog over een oud centrum. Hier kun je heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes en over de mooie pleinen.

Ook Rosas en L’Estartit zijn bekende badplaatsen waar menig toerist graag zijn vakantie doorbrengt. Kleine badplaatsen met nog authentieke dorpskernen zijn onder andere Calella de Palafrugell, San Feliu de Guixols, Llafranc en Palamos. Of je nu een grote levendige badplaats zoekt, of juist een klein oud vissersdorpje, de Costa Brava is “the place to be”.

Accommodaties aan de Costa Brava

Costa´s Spanje
Villa Jazz – Costa Brava – Club Villamar

Als één van de meest ontwikkelde toeristische gebieden van Spanje is het aanbod accommodaties aan de Costa Brava groot. Het kan dus lastig kiezen zijn waar je het beste kunt verblijven, want waar je verblijft is een belangrijk aspect van je vakantie. Bij Club Villamar verzeker je jezelf van de allerfijnste plek om te overnachten. Van klein en intiem tot groot en luxe en vaak zelfs voorzien van een zwembad! In de vakantiehuizen en villa’s van Club Villamar beleef je het ultieme vakantie gevoel!

***********************

Wil je meer te weten komen over vakantie naar de Costa Brava? Lees dan hier verder. Informatie over vakantie in Spanje en Spanje in het algemeen lees je hier  Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje.