Veelzijdige vakantie aan de Spaanse Costa’s van Catalonië

Costa Brava - The beautiful beach

Catalonië: één van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Spanje, gelegen in het noordoosten van het land. Hier beleef je een veelzijdige droomvakantie aan het azuurblauwe water van de Middellande Zee. Vissersdorpjes en gezellige badplaatsen liggen er langs de kilometerslange kust. In het bergachtige binnenland vindt je eeuwenoude steden en dorpjes waarvan de geschiedenis soms wel teruggaat tot aan de Middeleeuwen. Wissel je vakantie af met een bezoek aan één van de vele natuurgebieden. Wil je weten wat je kunt verwachten van een vakantie in Catalonië? Lees dan snel verder. De hoogtepunten van Catalonië hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Catalonië algemeen

Catalonië, ofwel Catalunya, is één van de 17 Spaanse regio’s en ligt in het noordoosten van het land, waar de streek grenst aan Frankrijk. In het noorden liggen de pieken van de majestueuze Pyreneeën, terwijl het oosten wordt geflankeerd door een kustlijn met grillige kliffen en uitgestrekte zandstranden. Catalonië heeft als autonome regio een eigen regering, een zeer sterk eigen identiteit en zelfs een eigen taal. Naast Spaans wordt hier namelijk ook Catalaans gesproken.

De geschiedenis van Catalunya gaat terug tot de periode van de Grieken, maar ook de Romeinen, Visgoten, Moren en Fransen hebben hier geheerst. Er zijn nog vele overblijfselen uit die lang vervlogen tijden en samen met de overvloedige natuurpracht, de heerlijke stranden en het Mediterrane klimaat trekken jaarlijks dan ook vele toeristen uit binnen- en buitenland naar Catalonië. Vanwege de ligging en de aanwezigheid van maar liefst drie vliegvelden (Barcelona, Reus en Gerona) is Catalonië namelijk eenvoudig te bereiken per vliegtuig of met de auto.

Strandvakantie in Catalonië

Catalonië heeft een kustlijn van maar liefst 580 kilometer en is opgedeeld in de Costa Brava, Costa Maresme en Costa Dorada. Hoewel iedere kust zijn eigen kenmerken heeft, staan zon, zee en strand hier centraal. Je beoefent er uiteenlopende watersporten, zoals snorkelen, kajakken en parasailing, maar je kunt ook het veelzijdige binnenland bezoeken.

Costa Brava – De woeste kust

De noordelijkste kuststrook van Catalonië wordt gevormd door de Costa Brava, ook wel de “Woeste Kust” genoemd. Deze bijnaam heeft de streek niet voor niets gekregen. Over een lengte van zo’n 200 kilometer vind je hier prachtige zandstranden en baaitjes tussen de grillige kliffen en rotsen, die worden gevormd door de uitlopers van bergketens in het binnenland. Je brengt hier je vakantie door in bruisende badplaatsen als Lloret de Mar, Platja d’Aro en Tossa de Mar. Ook het idyllische Palamos of rustiger gelegen San Feliux de Guixols zijn heerlijke plaatsen voor een vakantie onder de Spaanse zon. Lees ook onze Costa Brava Strandgids!

Costa Maresme en Costa Dorada

Ten zuiden van Blanes gaat de Costa Brava over in de Costa Maresme. Deze kust is circa 50 kilometer lang en bestaat uit lange zandstranden. Het is erg populair bij de Spanjaarden zelf en veel inwoners uit het nabijgelegen Barcelona brengen hier hun weekenden door. Bekende badplaatsen aan deze kust zijn Calella en Malgrat de Mar. Direct ten zuiden van de Costa de Maresme begint de Costa Dorada. De letterlijke vertaling is “Gouden Kust” en dat komt door de kilometerslange goudgele zandstranden die deze kust rijk is. Over een lengte van 215 kilometer vind je er heerlijke badplaatsen, waaronder Salou en Cambrils.

De veelzijdige Catalaanse natuur

Natuurliefhebbers halen hun hart op in noordoost Spanje. Er zijn tientallen natuurgebieden met ieder hun eigen kenmerken. Door de nabijheid van de Pyreneeën is het  binnenland grotendeels bergachtig met uitlopers tot aan de kust. Cap de Creus, in het noorden van de Costa Brava, is een spectaculair stukje natuur met de hoge kliffen, verscholen baaitjes en een wonderlijke onderwaterwereld. Het zuiden van Catalonië wordt gemarkeerd door de Ebrodelta, een waterrijk gebied dat het habitat vormt van honderden soorten watervogels. In het binnenland bezoek je de gekartelde bergwanden van Montserrat, beroemd door het gelijknamige klooster te midden van de hoge rotswanden.

Historische steden en dorpen

Door de rijke historie en de vele overheersers die door de eeuwen heen in Catalonië hebben geregeerd, kent de regio prachtige steden en tientallen bezienswaardige dorpjes.

Barcelona, Gerona en Tarragona

De meest beroemde stad is Barcelona en met de aanwezigheid van strand en historie vind  je er alles was wat je zoekt tijdens een dagje of weekend uit. In Barrio Gótico slenter je door de Middeleeuwse straatjes, terwijl je aan de Gran Vía heerlijk kunt shoppen. In de wijk Exaimple bezoek je de iconische Sagrada Familia, het meesterbouwwerk van de architect Gaudí. Ook het kleurrijke Parque Guell komt van zijn hand.

Catalunya heeft nóg twee prachtige steden die tijdens je vakantie niet mogen ontbreken. Op slechts 30 minuten rijden van Lloret de Mar ligt Gerona (Girona). Het compacte centrum ademt een historische sfeer uit door de oude kerk, kronkelende straatjes en Middeleeuwse gebouwen. Aan weerszijde van de rivier die de stad doorkruist, staan kleurrijke huizen. De derde stad is Tarragona, een echt Catalaans pareltje. Bezoek het oude Amfitheater, de overdekte markt en het prachtige plein, Placa de la Font.

Pittoreske dorpjes

Liever geen grote stad, maar de intimiteit van een klein dorpje? Eén van de mooiste plekjes is Cadaques, in het noorden van de Costa Brava. De oude dorpskern met witgekalkte huisjes steekt prachtig af tegen het bergachtige achterland. Cadaques is tevens een geschikte uitvalsbasis om natuurpark Cap de Creus te bezoeken. Eveneens aan de Costa Brava liggen Pals, Palau Sator en Peratallada, die samen de “Gouden Driehoek” vormen. In de authentieke, kronkelende straatjes word je terug naar de Middeleeuwen genomen. Aan de Costa Dorada ligt Cunit, een typisch Spaans dorp waar je tussen de lokale bevolking het echte Spaanse leven ervaart. Of bezoek het oude vissersdorp Cambrils met Castell de Vilafortuny, het 12e -eeuwse kasteel.

Vakantiehuizen en villa’s in Catalonië

Villa Bangelore

Is het Spaanse Catalonië jouw volgende vakantiebestemming? Zorg dan voor een net zo mooie plek om te overnachten.  Club Villamar heeft vele vakantievilla’s waar je even helemaal tot jezelf komt en op de meest ultieme manier kunt genieten van ontspanning en een welverdiende vakantie. Veel vakantiehuizen van Club Villamar hebben zelfs een privézwembad, wat zorgt voor het ultieme vakantiegevoel!

*********************************

Wil je meer lezen over Spanje, en alle te weten komen over de mooiste plekjes en hoogtepunten? Lees dan snel hier verder Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje