Costa Maresme, waar uw dromen werkelijkheid worden!

De oostkust van Spanje, aan de Middellandse Zee, bestaat uit verschillende regionen die samen bekend staan als de “costa’s”. We hebben hieronder de namen van de kunstlijnen (de costa’s) van noord tot zuid, helemaal tot aan de grens met Portugal, voor je op een rijtje gezet:

Costa Brava
Costa del Maresme
Costa del Garraf
Costa Daurada
Costa del Azahar
Costa de Valencia
Costa Blanca
Costa de Almeria
Costa Tropical
Costa del Sol
Costa de la Luz

Het valt je wellicht op dat we de Costa Brava en de Costa del Maresme apart hebben vermeld. De Costa del Maresme-regio, met de dorpen zoals Calella, Pineda de Mar en Malgrat de Mar, wordt vaak gezien als deel van de Costa Brava, maar dit is niet het geval. De Costa del Maresme begint namelijk bij Malgrat de Mar en eindigt bij Barcelona.

Toeristen van over heel de wereld komen jaarlijks naar de Costa del Maresme. Wat verklaart de populariteit van deze kust? Het aangename weer trekt natuurlijk veel bezoekers aan. Bovendien is er genoeg te zien en te doen in deze regio die rijk is aan geschiedenis, kunst en cultuur. De Costa del Maresme is niet alleen een favoriete bestemming voor bezoekers die gewoonweg willen relaxen, maar tevens voor diegenen die op zoek zijn naar een actievere vakantie. Ze kunnen ervoor kiezen om te gaan wandelen, deel te nemen aan verschillende sportactiviteiten, zichzelf onder te dompelen in de lokale geschiedenis en om de architectuur van deze regio te ontdekken.

De combinatie van aangename temperaturen gedurende het hele jaar en weinig neerslag in de zomer maakt de Costa del Maresme een ideale bestemming voor zonliefhebbers die genieten van de zee en het strand. Daarnaast kun je, dankzij het milde klimaat van de regio, de kunstschatten en culturele bezienswaardigheden ontdekken die verspreid liggen over de vele idyllische dorpjes of genieten van de schoonheid van het platteland zonder daarbij last te hebben van extreme temperaturen.

En vergeet wintersport ook niet! Veel andere plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de Costa del Maresme. Verken de kust of ga skiën in Andorra, Molnar of Masella.

Een geweldig beginpunt voor een bezoek aan Barcelona

Ook al ligt Barcelona niet aan de Costa del Maresme, raden we je toch ten zeerste aan om een dag in deze beroemde stad door te brengen. Toevallig ligt de Costa del Maresme in de Spaanse provincie genaamd… Barcelona. Dus ja, het is waar: Barcelona ligt op slechts een paar kilometer afstand.

Waar je ook naar op zoek bent, je zal het vinden aan de Costa del Maresme! Er zijn genoeg redenen te bedenken om te relaxen in een van onze villa’s met privé-zwembad. Kies een van onze binnenlandse villa’s met geweldige uitzichten over zowel de pieken van de Pyreneeën als over de Middellandse Zee. Als je liever dicht bij de zee verblijft, hebben we andere typen accommodatie aan de kust voor je in de aanbieding.

Alle ingrediënten voor een perfecte vakantie zijn aanwezig: strand, natuur en cultuur. Het gebied is bovendien ook ideaal voor wintersport.

De kustlijn heeft vele brede zandstranden met fijn of grof zand die een reeks aan activiteiten voor bezoekers bieden. Elk jaar vinden steeds meer toeristen hun weg naar de Costa del Maresme. Het is tegenwoordig populair bij families, stellen en groepen jongeren die hier komen om te genieten van de stranden, de natuur en de cultuur van deze regio. Je kunt nu genieten van een onvergetelijke vakantie aan de Costa del Maresme, ongeacht het seizoen.

Jouw villa aan de Costa del Maresme

Nuttige informatie

Algemeen

Locatie van de Costa del Maresme: ten noordoosten van de Spaanse kust, in de provincie van Barcelona in de autonome regio van Catalonië.

Tijdzone: GMT +1 in de winter, GMT +2 in de zomer.
Talen: Catalaans en Spaans. Verkeersborden zijn geschreven in beide talen.
Valuta: euro €

Hoe te betalen

Paspoort/identiteitskaart: je kan deze documenten nodig hebben om geld te pinnen bij een pinautomaat of wanneer je je creditcard gebruikt.

Reischeques: deze worden niet algemeen aanvaard. Er zijn echter veel pinautomaten van Amex, Diners Club, Euro/MasterCard, Visa, Europas en Giropas.

Elektriciteit

220 Volt

Klimaat

Het noordoostelijke gedeelte van de kust geniet van een mild Middellandse Zeeklimaat. Met andere woorden: het heeft warme zomers met relatief milde winters. Neerslag valt voornamelijk in de lente en in de herfst. Jaarlijks valt er zo’n 400 mm regen en vergeet niet dat de zon er jaarlijks bijna 3000 uren schijnt! Het is dus niet zo verrassend dat zoveel mensen hun vakanties daar doorbrengen. Het enige weerfenomeen dat je wellicht hinderlijk vindt is de noordenwind, die koud aanvoelt en soms regen met zich meebrengt, maar in feite vaak juist een welkome afkoeling biedt tijdens de hete zomermaanden. Al met al heeft de Costa del Maresme voor elk wat wils. Mocht je gek zijn op wintersport, dan ben je nooit ver verwijderd van een wintersportcentrum. In de lente variëren de temperaturen van 21 tot 25 graden maar in de zomer kan het 28 graden worden of zelfs 32. De gemiddelde temperatuur in november is zo’n 16 graden.

Kraanwater

Ook al is het kraanwater hier geschikt om te drinken, het kan wellicht smaken naar chloor. Hiervoor kan gebotteld water een oplossing zijn.

Noodgevallen

112 Noodhulpdiensten
092 Lokale politie (Policía Local)
061 Ambulance of medische noodgevallen

Openingstijden

Winkels en winkelcentra zijn geopend van 10:00 tot 20:30 of 21:30.
Kleine winkels zijn doorgaans in de ochtend van 10:00 tot 14:00 geopend en in de middag van 16:30 tot 20:30 of 21:30. Ze sluiten tijdens de ‘siesta’, waarvan de tijden variëren.
Banken: op werkdagen geopend van 09:00 tot 14:00. Sommige banken zijn ook op zaterdag van 09:00 tot 13:00 geopend.

Reisadvies

Je kunt ervan op aan dat het weer prima is van mei tot oktober. Het kan druk worden tijdens het hoogseizoen (juni-augustus), wanneer de temperaturen het hoogst zijn.

Uitverkoop

De winteruitverkoop begint in de tweede week van januari. In de zomer begint de uitverkoop op 1 juli. De uitverkoop duurt doorgaans een maand.

Openbaar vervoer aan de Costa del Maresme

Van en naar het vliegveld van Barcelona (El Prat) en de luchthaven Girona

Bij aankomst op het vliegveld van Barcelona (El Prat), kun je de Aero Bus (1 of 2) nemen of de trein naar het stadscentrum van Barcelona. Vanaf Plata Catalunya (in het centrum) kun je per trein of bus naar andere locaties aan de Costa del Maresme reizen. Vanaf het vliegveld van Girona is er een directe busdienst naar de verschillende dorpen aan de Costa del Maresme. Klik hier voor meer informatie.

Net als het vliegveld van Barcelona (El Prat) heeft ook de luchthaven van Girona bus- en treinverbindingen naar de kustdorpen. Volledige up-to-date informatie over dienstregelingen en de verschillende stations is beschikbaar op de website van de Spaanse spoorwegen: RENFE.

Naast het openbaar vervoer zijn er andere opties waar je gebruik van zou kunnen maken, zoals een taxi, je vervoer vooraf regelen of een auto huren. Dit laatste kan vooraf online worden geregeld of bij aankomst op het vliegveld.

Boottochten

Het is altijd interessant om andere plekken aan de kust te bezoeken. Als je zin hebt in een boottochtje, neem dan de Dofi Jet. Het zal je naar andere bestemmingen langs de kust brengen (langs de Costa del Maresme evenals langs de Costa Brava). Deze boten varen doorgaans van april tot oktober, afhankelijk van het weer.

Neem de fiets

De kustregio is relatief plat, wat het makkelijker maakt om de dorpen per fiets te verkennen. Vang de zonnestralen op en geniet van een mild briesje: wat wil je nog meer? Recentelijk is er veel geïnvesteerd in het updaten van de fietspaden in het gebied. Als je liever buiten de gebaande paden wilt gaan, ontdek dan de ongerepte natuur op een ruige mountainbike.

Openbaar vervoer

Elk uur rijden er twee treinen langs de kust van de Costa del Maresme. Ze zullen je helemaal tot aan de prachtige stad Barcelona brengen. De trein stopt regelmatig langs deze route en bereikt 90% van alle kustdorpen. Nog een uitstekende reden om Barcelona te willen bezoeken!

Er zijn ook frequente buslijnen die de kustresorts met de grotere steden verbinden. Dus als je de dag in Barcelona wilt doorbrengen, kun je kiezen uit de trein of de Barcelona-bus.

Hoe een ticket te kopen

Er bestaat een ruime keuze aan tickets voor het openbaar vervoer. Prijzen zijn afhankelijk van hoe vaak je het openbaar vervoer wilt gaan gebruiken om door de provincie van Barcelona te reizen. De tickets die het meest worden gebruikt zijn de T-10 (10 trips per kaartje), T-día (een dagkaartje, ook beschikbaar voor 2, 3, 4 of 5 uur), T-mes (geldig voor één maand) en T-50/30 (50 trips binnen 30 dagen). Er is genoeg keuze: kies het ticket dat het meeste geschikt is voor jou.

Taxi

Taxi’s bestaan al eeuwen en zijn nog altijd een comfortabele manier om je voort te bewegen in de stad. Je bent niet afhankelijk van haltes of dienstregelingen. Om aan het einde van je reis niet voor onaangename verrassingen te komen staan, raden we je aan om uit te zoeken wat jouw reis ongeveer zou moeten kosten, voordat je de taxi instapt. Houd in gedachten dat de prijs ook afhankelijk kan zijn van de gelegenheid of de dag van de week. Als je bagage hebt ligt de prijs waarschijnlijk hoger en verschillende prijzen kunnen van toepassing zijn als je naar het vliegveld gaat.

De toeristentrein

Een aantal toeristische dorpen, zoals bijvoorbeeld Pineda de Mar, Santa Susanna en Malgrat de Mar hebben een piepkleine toeristentrein die bezoekers langs bezienswaardigheden brengt. Dit treintje wordt ‘el Cuc’ of ‘Xino-Xano’ genoemd. Langs de route kun je in- en uitstappen afhankelijk van wat voor kaartje je hebt gekocht. De mini-trein is een aangename manier om de verschillende dorpen te zien. Vind een plekje, geef je voeten wat rust en voordat je het weet heb je een behoorlijk aantal plaatsen gezien. De perfecte vervoerswijze voor kinderen of voor mensen die minder mobiel zijn.

Het wegennetwerk

De meeste wegen aan de Costa del Maresme zijn goed onderhouden. De N-II en/of de C-32 brengen je nagenoeg overal. Pak je de auto of huur je liever een scooter? Geen probleem, in de meeste dorpjes aan de Costa del Maresme kun je een auto, motor, scooter en zelfs een quad huren.

Op de snelwegen van Frankrijk tot aan Alicante (via Barcelona, Castellón en Valencia) moet je tol betalen.

Verkeersregels- en regulaties

Je weet waarschijnlijk al wel dat de verkeersregels ongeveer hetzelfde zijn als in andere grote Europese steden. Let niettemin goed op de verkeersborden, vooral diegene die je waarschuwen voor de maximale snelheid, aangezien er behoorlijk veel snelheidscamera’s je kunnen ‘flitsen’. Je moet vooral uitkijken in de stad Barcelona, aangezien er scooters, motoren en fietsen van alle kanten kunnen aankomen. Er wordt gezegd dat Barcelona een van de hoogste aantallen voertuigen per inwoner heeft in heel Europa. Dit betekent dat het verkeer in Barcelona altijd druk is, met een wirwar aan stoplichten en een hoop geluidshinder. Wees vooral niet verrast als bestuurders recht of links afslaan zonder dit aan te geven. Als je achter het stuurt zit moet je ervoor zorgen dat je goed en in alle richtingen om je heen kijkt voor je verder gaat. En, zoals overal in Europa, is het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden niet toegestaan.

Extra informatie over het huren van auto’s, scooters en motoren

Naast de gebruikelijke verkeersregels heeft elk verhuurbedrijf zijn eigen beleid en procedures. De meeste van deze voorwaarden houden in dat de persoon die de auto huurt ten minste 23 jaar moet zijn, de afgelopen drie jaar in het bezit moet zijn geweest van een rijbewijs en moet betalen met een creditcard.

Als je een scooter huurt, kijk dan niet raar op als het bedrijf jouw ID-kaart bewaart tijdens de huurperiode. En vergeet vooral ook niet om de nodige verzekeringen af te sluiten!

Toeristenbureaus

Haal alles uit het Spaanse leven. Struin langs de weg en ontdek geheime hoekjes. Toch kan het moeilijk zijn om de exacte locatie te vinden van die ene plek die je in gedachten had of misschien is er veel meer te zien en te doen dan dat je had gedacht. Het Toeristenbureau is er voor jou en helpt je graag om het beste uit je verblijf te halen. In Spanje heet het Toeristenbureau ‘Officia de Turismo’. Het zal je alles vertellen wat je wilt weten over het gebied waar je verblijft. Elk populair dorp heeft zijn eigen Toeristenbureau, aangegeven met de letter ‘i’

Een aantal dingen om in gedachten te houden

Kleding

Helaas is het voorspellen van het weer geen precieze wetenschap en kan elke dag dus zomaar een verrassing voor je in petto hebben. In de zomer kunnen de temperaturen flink stijgen. Een beetje frisse lucht kan dan erg fijn zijn en je wilt waarschijnlijk lichte kleding dragen, maar we raden je aan om je naar de gelegenheid en de plek te kleden. Zo draag je bijvoorbeeld geen badpak als je gaat winkelen.
De temperatuur overdag is aangenaam maar ’s nachts kan het flink afkoelen.
In het hoogseizoen heb je lichte kleding nodig, maar als je een bezoek brengt in de lente of herfst zal je geen spijt hebben als je een extra jas of jack meeneemt. Schijn bedriegt. Gedurende de dag is het weer doorgaans prima, met temperaturen rond de 20 graden, maar het zal in de avonden kouder worden, waarbij het kwik tot 8 graden of lager kan dalen.

Tips voor een fijne vakantie aan de Costa del Maresme

Er is zoveel te zien en te doen wanneer je op vakantie bent. In het algemeen ga je op vakantie om te relaxen, uit de dagelijkse sleur te komen en je optimistische kijk op het leven terug te krijgen. De Costa del Maresme is de ideale bestemming om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Veel mensen beschouwen Barcelona als een van de meest belangrijke steden in Europa. Als je naar Spanje gaat, moet je simpelweg deze metropool met al zijn verschillende facetten bezoeken. Zoals elke andere grote stad biedt het een breed assortiment aan accommodatie. Als je echter wilt genieten van wat rust en dol bent op het verkennen van het omliggende gebied, raden we je aan om een van onze prachtige villa’s te huren aan de Costa del Maresme.
Laat jezelf verrassen en bezoek de Costa del Maresme!

De dorpen van de Costa del Maresme

Aangezien het soms lastig te zeggen is welk dorpje nu aan welke kust ligt, hebben we contact opgenomen met de ‘Oficina de Turismo de Catalunya’ (Toeristenbureau van Catalonië) in Barcelona, die ons informatie verschafte over Catalonië en Spanje.

De volgende 30 dorpen maken deel uit van de Costa del Maresme:

Alella

Areny de Mar

Arenys de Munt

Argentona

Cabrera de Mar

Cabrils

Caldes d’Estrac

Calella

Canet de Mar

Dosrius

Malgrat de Mar

El Masnou

Mataró

Montgat

Òrrius

Palafolls

Pineda de Mar

Premià de Dalt

Premià de Mar

Sant Andreu de Llavaneres

Sant Cebrià de Vallalta

Sant Iscle de Vallalta

Sant Pol de Mar

Sant Vicenç de Montalt

Santa Susanna

Teià

Tiana

Tordera

Vilassar de Dalt

Vilassar de Mar

Zoals je kunt zien ligt Barcelona buiten de Costa del Maresme, maar de Costa is zo dicht bij deze magnifieke stad dat je het wel móet toevoegen aan je lijst van plekken om te bezoeken. Spendeer een dag in Barcelona en ontspan na je bezoek aan het Park Güell en Camp Nou, na het winkelen in het Paseo de Gracia of een bezoek aan de ‘Ice Bar’. Het ideale moment voor versnaperingen of om te zonnen op het strand. Kom meer te weten over Barcelona.

Voor ieder wat wils. Gelukkig is de Costa del Maresme erg veelzijdig en is er altijd wel iets te doen, waar je ook naar op zoek bent. Geniet van jouw vakantie met de toppen van de Pyreneeën op de achtergrond. Aan de Catalaanse kant bereiken ze een hoogte van bijna 3,5 km!

Winkels en markten

Winkels

In het algemeen zal elk dorp in het zomerseizoen een scala aan toeristische winkels hebben die geopend zijn van de vroege ochtend tot laat in de avond.

Is winkelen jouw favoriete sport? Er zijn meerdere grote winkelcentra in het gebied, Mataró Park en La Roca Village, om er maar twee te noemen, waar het lijkt alsof je bent aangekomen in de hemel!

Markten

Fruit, groenten en non-food:

Maandag Arenys de Munt, Teià
Dinsdag Cabrera de Mar, Cabrils, El Masnou, Premià de Dalt, Santa Susanna
Woensdag Calella, Canet de Mar, Montgat, Pineda de Mar, Vilassar de Dalt
Donderdag Malgrat de Mar, Premià de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Tiana, Vilassar de Mar
Vrijdag Aella, Argentona, Caldes d’Estrac, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneras, Sant Pol de Mar
Zaterdag Arenys de Mar, Calella, Mataró, Orrius, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta
Zondag Dosrius, Tordera

Tips voor een fijn verblijf aan de Costa del Maresme

Kunst, natuur en cultuur

Houd je van Art Nouveau architectuur en de stijl van de beginjaren van de 20e eeuw? Dan raden we aan een bezoekje te brengen aan Canet de Mar, Mataró of Argentona waar je modernistische gebouwen kunt bewonderen die ontworpen zijn door beroemde architecten zoals Lluís Domènech i Montaner en Josep Puig i Cadalfach. De Costa del Maresme beschikt over een rijke verscheidenheid aan kunst. Neem bijvoorbeeld Sant Pol de Mar, een dorp dat de thuisbasis is van enkele werkelijk indrukwekkende gebouwen. Struin langs Carrer Nou, Cases de Cos of Abat Deas en ga terug in de tijd.

Ook al zijn de dorpjes klein, om elke hoek zal je een nieuw juweeltje ontdekken uit lang vervlogen tijden. We raden de Passatge del Mar (aan zee) aan, de treintunnel van Sant Pol de Mar naar Barcelona en het gemeenteraadsgebouw, maar er is zoveel meer. Als je van barok houdt, ga dan naar Arenys de Mar en breng een bezoek aan de kerk van Santa Maria. Vergeet ook niet het voormalige Xifre-ziekenhuis en het museum gewijd aan Frederic Marès de la Punta te bezoeken, niet in barokke stijl – verre van dat zelfs – maar zeker de moeite waard. Wil je het werk van Gaudi zien, de architect die Barcelona zo beroemd heeft gemaakt? Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de kerk van Sant Feliu, een gotisch gebouw met Renaissance-invloeden en de thuisbasis van een portret van Christus, gecreëerd door Antoni Gaudi.

Het centrale punt van de Costa del Maresme is Mataró met zijn rijke culturele geschiedenis. Bewonder de Romeinse baden, gebouwd in de eerste eeuw v. Chr., of de kleine Basiliek van de Geboorte van de Maagd Maria. In en rondom de stad vind je ook meerdere gebouwen ontworpen door Josep Puig i Cadafalch. Om meer te weten te komen over het historische gedeelte van deze stad kun je een tour met audiogids boeken. Je kunt het apparaat plus een routebeschrijving ophalen bij het Toeristenbureau van Mataró.

De Spanjaarden lusten wel een wijntje! Tijdens een ontspannen lunch, tijdens de siesta, als aperitief met tapas of gewoonweg tijdens het kijken naar de zonsondergang vanaf een sfeervol openluchtterras. In de stad Alella speelt wijn de hoofdrol. Geniet van een goede fles Alella-wijn of neem een kijkje bij het museum en de wijnkelders. Ontdek de geschiedenis van wijnmakerij in Alella en zie hoe wijn en cava in deze stad worden geproduceerd.

Wil je graag een wandeling maken, een fietstocht maken of gewoon ontspannen? Dankzij het Middellandse Zeeklimaat heeft het natuurpark Montnegre–Corredor enorm veel vegetatie die typisch is voor het gebied: pijnbomen, beukenbomen en ruwe berken. Er gaat niets boven dit gedeelte van de Montalt-regio. Als je wilt weten waarom, beklim dan deze magnifieke heuvel om te genieten van het fenomenale uitzicht. Als je echter liever aan de voet van de heuvel blijft is het goed te weten dat het uitzicht daar net zo indrukwekkend is.

Malgrat de Mar is het meest noordelijk gelegen dorp aan de Costa del Maresme. Het ligt aan de kustweg en langs de treinrails met treinen naar Barcelona (naar het zuiden) en naar Blanes – Maçanet (naar het noorden). Het is een charmant kustplaatsje, perfect om er te genieten van de zon, de zee en het strand. Het centrum van Malgrat de Mar beschikt over genoeg interessants: karakteristieke smalle steegjes, de kerk van San Nicolau, de ‘Peixateries Velles’  (de oude vismarkt) en het gebouw van ‘la Cooperativa’, dat tegenwoordig een bibliotheek is.

Als je voorkeur uitgaat naar moderne gebouwen, neem dan een kijkje bij het stadshuis genaamd ‘L’Ajuntament’. Het historisch centrum van Malgrat de Mar wordt gedomineerd door ‘el Castell’ met zijn panoramisch uitzicht over het fantastische platteland en de kust. Vanaf Calella kun je helemaal tot aan het Parc Dalmau wandelen. Dit park, ontworpen in 1928 door Jeroni Martorell, heeft prachtige tuinen en aromatische pijnbomen. Je zal het geheid geweldig vinden. Om de prachtige natuur van deze regio nog beter in je op te nemen breng je een bezoek aan het Parc de la Serralada Litoral, gelegen tussen de Besós-rivier en het meer van Argentona. Ontspan en geniet van het geweldige landschap, dat zich over meer dan 4.500 hectaren uitspreidt.

Montserrat is een bergketen die niet ver van Barcelona ligt (zo’n 60 km). Een geweldige bestemming dankzij de magnifieke natuur in combinatie met het religieuze belang van dit gebied. De lijst met dingen om te zien en te doen is eindeloos maar hieronder vind je een aantal suggesties:

– De En Pau-grotten bij La Granada;
– De verdedigingstorens van El Masnou die dateren uit de 13e eeuw;
– De wijngaard van Alta Alella die 3.3 hectaren bedekt, produceert wijn en cava van Chardonnay- en Pinot Noir-druiven;
– Parc Misericordia (Canet de Mar), met speelvelden en prachtige botanische tuinen.

De Costa del Maresme is een broedplaats voor theaterkunst. Het zal je opvallen dat de spelers zich totaal overgeven aan hun optreden. Bezoek het Theater Monumental in Mataró om te genieten van artistieke dans in al zijn hoedanigheden. De bioscoop is ook een optie voor in de avond, maar houd in gedachten dat de meeste films nagesynchroniseerd zullen zijn in het Spaans. Desalniettemin is het interessant om een film in het Spaans te zien. De meeste van de dorpen aan de Costa del Maresme beschikken over een bioscoop, namelijk Arenys de Mar, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Mataró en Pineda de Mar.

De stranden van de Costa del Maresme

De stranden van de Costa del Maresme zijn over het algemeen goed uitgerust en bieden een breed scala aan voorzieningen. Zo kun je er ligbedden en parasols huren. Faciliteiten zoals parkeergelegenheden en strandwachten op de stranden zijn ook aanwezig.

De meeste van deze stranden zijn aangeduid als ‘Quality’-stranden, aangegeven met een ‘Q’. De stranden met de hoogste kwaliteit dragen een blauwe vlag. Deze onderscheiding werd gegeven aan de volgende stranden langs de Costa del Maresme: Sant Vicenç de Montalt, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Canet de Mar, Mataró, El Masnou en Caldes d’Estrac. Waar je ook heen gaat, zorg ervoor dat je goed let op de waarschuwingsborden die op elk strand aanwezig zijn en op de vlag die aangeeft of het water veilig is (groen, geel/oranje of rood).
Bij elkaar opgeteld telt de Costa del Maresme 42 stranden met fijn zand. Topless zonnebaden is toegestaan langs de gehele kust.

Ben je op vakantie met je kinderen en op zoek naar iets om ze bezig te houden? Dan zijn de miniclubs op de stranden van Santa Susanna, Calella, Malgrat de Mar en Arenys de Mar een goed idee. Deze zijn geopend in het hoogseizoen en organiseren activiteiten en entertainment speciaal voor kinderen.

Een lijst van de voornaamste stranden aan de Costa del Maresme:

Malgrat de Mar
– Platja Malgrat Nord/Playa Malgrat Norte: 2.270 m lang, 50 m breed, met strandtent, douches, tenten, parasols en ligstoelen te huur.
– Platja Malgrat Sud/Playa Malgrat Sur: 1.880 m lang, 35 m breed, met strandtenten, douches, tenten, parasols en ligstoelen te huur. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Santa Susanna
– Santa Susanna: 2.420 m lang, 35 m breed, parasols en ligbeden te huur, rolstoeltoegankelijk, douches, watersporten en strandtenten.

Pineda de Mar
– Pineda de Mar: 2.910 m lang, rolstoeltoegankelijk.

Calella
– Playa Garbí: 814 m lang, 65 m breed, rolstoeltoegankelijk, strandtent, parasols en ligbedden te huur, douches.
– Platja Les Roques/Playa Las Rocas: 750 m lang, 34 m breed, ideale plek om te vissen, nudisme in bepaalde delen geaccepteerd (niet officieel), ligstoelen te huur, douches.
– Platja Gran/Playa Grande: 1.403 m lang, 50 m breed, rolstoeltoegankelijk, strandtenten, parasols en ligbedden te huur.

Andere stranden zijn:

Arenys de Mar
– La Musclera: 750 m lang, 80 m breed, rolstoeltoegankelijk, ligstoelen en parasols te huur, douches, nudisme toegestaan.
– Playa El Cavaió: 800 m lang, 70 m breed, verschillende services, strandtent, ligbedden en parasols te huur, douches.
– La Playa Picòrdia: 870 m lang, 20 m breed, met parasols en douches, nudisme toegestaan. – Primera Platja/Primera Playa/Platja de Ponent: 230 m lang, 80 m breed, rolstoeltoegankelijk, douches en parasols.

Cabrera de Mar
– Playa Cabrera de Mar: 1.000 m lang, 10 m breed, rolstoeltoegankelijk en douches.

Canet de Mar
– Playa Canet: 1.650 m lang, 37 m breed, lange promenade met palmbomen, bar, parasols te huur, douches.
– Playa El Cavaió: 500 m lang, 37 m breed, parasols te huur, douches, rolstoeltoegankelijk.

El Masnou
– Playa d’Ocata: 1.250 m lang, 60 m breed, rolstoeltoegankelijk, ligstoelen en parasols te huur, douches.
– Playa Alella: 750 m lang, 35 m breed, parasols te huur, douches. In het hoogseizoen heeft dit strand een post van het Rode Kruis.
– Platja de Ponent: Nudistenstrand.

Mataró
– Playa El Callao: 250 m lang, 45 m breed, parasols te huur, douches, rolstoeltoegankelijk.
– Playa El Varador/El Varadero: 750 m lang, 45 m breed, parasols, douches, rolstoeltoegankelijk.
– Platja de Sant Simó/Playa de Sant Simó: 1.400 m lang, 30 m breed, parasols te huur, rolstoeltoegankelijk en douches.

Montgat
– Playa Montgat: 500 m lang, 100 m breed, goed voor surfen en vissen, heeft een strandtent en ligstoelen en parasols te huur.
– Monsolís: 660 m lang, 60 m breed, parasols te huur.
– Baños Montgat: 140 m lang, 33 m breed, douches en rolstoeltoegankelijk.

Premia de Mar
– Playa de Ponent: 350 m lang, surffaciliteiten, aangewezen nudisme-gebied.
– Playa de l’Os

Sant Pol de Mar
– Playa de la Murtra
– Playa del Refugi: aangewezen nudisme-gebied, kleedhokjes, toiletten, parkeerplekken en douches.

De havens van de Costa del Maresme

De Costa del Maresme beschikt over vele havens. Helaas worden de meeste van hen niet meer gebruikt voor vissen, maar zijn ze in plaats daarvan veranderd in havens voor zowel kleine als wat grotere spectaculairdere schepen. Je kunt ook op een visboottocht gaan. Forel is vooral in overvloed te vinden in dit gebied. Als je iets anders wilt uitproberen bieden de rivieren van de Pyreneeën een uitstekende mogelijkheid om te gaan vissen in zoetwater. Wees er echter op attent dat een visvergunning vereist is.

Hieronder vind je de havens van de Costa del Maresme (van noord naar zuid):

– Arenys de Mar
Aan de haven van Arenys de Mar kun je je boot aanmeren of verschillende soorten watersport uitproberen. Je kunt je eigen boot gebruiken of meedoen aan de activiteiten die georganiseerd worden door Club Nautic (gelegen in het centrum van de haven). Als je een boottochtje wilt maken of een dagje wilt vissen, ben je hier op de juiste plek. En mocht je plotseling technische problemen ondervinden als je je eigen boot hebt meegebracht, is er ook geen man overboord. Varador 2000 zal al je problemen snel en efficiënt oplossen.

– Sant Andreu de Llavaneres
De grootte van een haven doet er niet toe: neem bijvoorbeeld Sant Andreu Llavaneres, een relatief kleine haven die extreem goed wordt onderhouden. Er is hier genoeg aan de gang. Boten worden gekocht en verkocht bij Milla Nautica. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over nautische technologie? Bezoek dan Travinautic en laat je verrassen!

Er zijn tevens genoeg restaurants rondom het havengebied waar je rustig kunt genieten van een hapje en een drankje. Je kunt zelfs een boot huren bij Motyvel Yacht Charters.

– Mataró
Zoals veel andere plaatsen langs de Spaanse kust heeft ook Mataró een haven die beschikt over bootverhuur, repareerdiensten en aanmeermogelijkheden voor zowel de korte als lange termijn. Rondom het havengebied vind je eveneens genoeg restaurants met uitstekende keukens.

– Premià de Mar
Premià de Mar is gelegen tussen Barcelona en Mataró. Het heeft een kleine haven met lage tarieven, wat het een praktische optie maakt om er je boot aan te meren.

– El Masnou
De haven van El Masnou is groter dan de anderen. Het beschikt over meer dan 1000 aanmeerpunten voor schepen tot 22 meter in lengte. De meeste van de ligplaatsen zijn voor jachten, maar 34 zijn er speciaal gereserveerd voor vissersboten. Wil je een boot kopen? El Masnou heeft het breedste scala van heel Spanje. Een bestemming om niet te missen dus!

Het dorp Calella heeft geen haven maar zijn Nautical Club verdiend het om genoemd te worden. Het werd privé opgericht op 23 augustus 1970 en is gelegen aan het strand, tegenover het station en pal naast de Catalaanse Zeilfederatie. Naast zeilen kun je er ook gaan kajakken of windsurfen. Het professionele personeel levert diensten van de hoogste kwaliteit en de zeilboten zijn uitgerust met alle moderne faciliteiten die je nodig hebt. Wil je meer? Je vindt hier tevens andere activiteiten, zoals viswedstrijden waar je vist vanaf een boot, of je kunt de longen uit je lijf zingen en dansen in de Havana Club. Er zijn ook erg populaire bordspellen en je kunt zelfs tv kijken als je daar zin in hebt. Wat je ook doet, vervelen zal je je in ieder geval niet! Als je na dit alles wel wat rust kunt gebruiken, kun je ontspannen op het grote openluchtterras of barbecueën in het picknickgebied.

Nachtleven aan de Costa del Maresme

Voor het beste nachtleven met de levendigste sfeer ga je naar Malgrat de Mar, Santa Susanna of Calella met hun talloze barretjes, discotheken, clubs en lounges. Calella was jarenlang de nummer één toeristische attractie aan de Costa del Maresme en het nachtleven trekt nog steeds vele feestvierders aan. In het centrum van Calella is er geen gebrek aan tapasbars en restaurants die open zijn tot in de kleine uurtjes. Wil je een duik nemen in het lokale nachtleven? Het nieuwe gedeelte van Calella is waar je moet zijn.

Toeristen van over heel de wereld hebben er een geweldige tijd. Er zijn pubs en clubs met een Nederlands tintje: Bar-Disco Bobs en Hans en Grietje. Proef de Britse sfeer bij Turisme 35, de Avenue, de Tunnel en de Western Saloon. Mensen van alle nationaliteiten bezoeken de Costa del Maresme en je zult hiervan een goede mix tegenkomen in de Alcatraz International Bar. Als je wilt dansen in retrostijl dan raden we je aan je uit te leven bij Disco Club Maui, Kauai Tiki Disco (met jacuzzi) en een cocktail uit te proberen bij de Caribbean Fever Club.

Wil je naar muziek luisteren, sporten en dansen en dit allemaal tegelijkertijd? De Caramba Beach Club biedt een entertainmentprogramma van vroeg in de ochtend tot diep in de nacht, watersport op het strand, elke dag brunch, een avondbuffet en nog veel meer!

Als je liever aan de drukte wilt ontsnappen ga dan naar het strand van Santa Susanna. Tussen het treinstation van Santa Susanna en Pineda de Mar bevinden zich veel buitensportactiviteiten die vooral drukbezocht zijn tijdens het zomerseizoen.

Als je een alternatieve club of pub zoekt, breng dan een bezoek aan Santa Susanna of Malgrat de Mar. Je zal er Nederlandse clubs vinden zoals de Costa, het TMF-café en Asterisk, evenals populaire Spaanse clubs, de QK, Tropicana, Opium en Palm Beach, om er maar een paar op te noemen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer pubs, clubs en andere locaties om tot in de vroege uurtjes te dansen. We hebben slechts een paar voorbeelden uitgelicht. Laat je verrassen door de verscheidenheid aan nachtelijk entertainment en onthoud dat: wat er gebeurt aan de Costa del Maresme, blijft aan de Costa del Maresme!

Aanbevolen activiteiten voor kinderen

Breng tijd met je kinderen door. Waar zijn vakanties anders voor? Plezier maken met je kinderen. Er zijn genoeg dingen te doen onderweg. We hebben locaties voor je uitgekozen waar je je kunt uitleven en ontspannen wanneer je dat nodig hebt:

Parc Francesc Macià (Malgrat de Mar): een speelplaats die 40.000 m2 grond bedekt, met genoeg buitenactiviteiten.

Dalmau Park (Calella), met 18.000 m2 aan grasvelden, bomen en een verscheidenheid aan openluchtspelen.

Misericordia Park (Canet de Mar): speelgebieden en botanische tuinen.

Wie is er het snelst? Wie is er het meest behendig? Maak plezier. Doe wat je leuk vindt, maar doe niets wat je niet wilt doen.

Activ Natura Park in Santa Susanna: een bosrijk gebied.

Aventura Park (Mataró)

El Bosc Vertical: een avonturenpark in een bosrijk gebied.

Jalpi Adventure Park, Arenys de Munt

Glij door het water als een vis:

Marineland in Palafolls, naast Malgrat de Mar

Isla Fantasia in Vilassar de Dalt

Is jouw kind een echte waterrat? Dan zal hij of zij zeker dol zijn op Club Nautico, een zomerclub aan de kust van Vilassar de Mar. Port Aventura, niet ver van Salou, is nog een geweldige plek voor kinderen vanwege zijn vele attracties waaronder een echt waterpark!

Sport en activiteiten met veel actie

Sport je graag of zit je liever op de bank? Voetbal vind je natuurlijk overal in Spanje, maar er is veel meer te doen. Aan de oostelijke Spaanse kust wordt er jaarlijks een triatloncompetitie gehouden bestaande uit zwemmen, fietsen en hardlopen.

Wat betreft watersporten kun je duikmogelijkheden langs de gehele kust vinden. Er zijn meerdere duikscholen voor lerenden of beginners, waaronder Mataró Niman Sub, Manatee Diving, Blaumar, Mediterranean Dive Centre, Premià Sub en Subsiluet.

Stel je een namiddag in de zomer voor. Waar je ook kijkt, je bent omgeven door schoonheid. Je voelt een mild briesje en de zonnestralen op je gezicht. Wil je dit vakantiegevoel ervaren? Bij Ranxo Mestres kun je een ritje maken op een paard of ezel.

Golf is in de afgelopen jaren populairder geworden in Spanje. Sant Vicenç de Montalt heeft een golfbaan met 18 holes. Dit resort is ideaal voor een mini-break of natuurlijk gewoon om je favoriete sport te beoefenen in een ontspannen sfeer, omgeven door de natuur.

Als het weer erg koud wordt, bezoek dan een kuuroord om te relaxen. We raden de Caldes d’Estrac bij Hotel Colón Thalasso & Termal aan. Probeer ook La Garrigue Blancafort uit, de Termas Victoria in Caldes de Montbui, de Silience Spa in Calella of Titus in Arenys de Mar.

Wifizones

Wifizones zijn aanwezig in een groot aantal openbare ruimtes. Ook heeft elk dorp en stad een zogenaamde “locutorio”, waar je kunt bellen, gebruik kunt maken van het internet, kunt printen of een fax kunt versturen tegen doorgaans redelijke prijzen.

Festivals en andere evenementen

Naast de officiële feestdagen en andere evenementen gehouden in Spanje en Catalonië, zijn er ook een aantal lokale festivals die de moeite waard zijn.

April: Het ‘petits pois’ gastronomische weekend, met allerlei heerlijke gerechten gemaakt met erwten.

11 mei: San Poncio martelaar (St Pontius) is een festival waar de gehele populatie van het dorp Tordera samenkomt in de lokale kapel om van een maaltijd te genieten.

Derde zondag in juli: het Festival van Minerva (Calella).

23 augustus: Correfoc Tordera.

Begin september: Mountainbiken rond Sant Cebrià de Vallalta.

Laatste weekend van september: Het grootste festival in Sant Cebrià de Vallalta.

Oktober: Poppenfestival in Vilassar de Mar, bekend als Le Firobi.

Het weekend voor 30 november: Het jaarlijks terugkerend festival Sant Andreu Llavaneres.

Vind jouw villa aan de Costa del Maresme hier!