Onze Top 10 aan de Costa Brava

Lloret de Mar

Een vakantie aan de zonnige Spaanse Costa Brava staat garant voor de mooiste stranden, pittoreske vissersdorpjes en een verrassend natuurschoon in het binnenland. Tel daar de eeuwenoude geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio bij op en je weet dat je vakantie aan de Costa Brava het hoogtepunt van het jaar wordt. Wij hebben daarom de Top 10 van de Costa Brava hieronder alvast voor je op een rijtje gezet:

1. Het Mediterrane klimaat

Het overheerlijke mediterrane klimaat met warme zomers en zachte winters maakt de Costa Brava een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. In de zomermaanden stijgt het kwik tot een gemiddelde van 28 graden overdag. Een zeebriesje zorgt overdag voor een aangename verkoeling en door de zwoele avonden is het goed toeven op het terras. Hoewel het zomerseizoen de meest geschikte periode is voor zonzoekers, geniet je ook in het voor- en naseizoen van fijne temperaturen met maxima van soms wel meer dan 20 graden. In de wintermaanden daalt het kwik nauwelijks onder de 13 graden en met het zonnetje voelt het vaak lenteachtig aan.

2. Stranden en baaien aan de Costa Brava

Met ruim 200 kilometer aan kustlijn is de Costa Brava een perfecte bestemming voor een strandvakantie. De letterlijke vertaling van Costa Brava is “Woeste Kust”, maar dat betekent niet dat er geen langgerekte stranden of rustige baaitjes zijn. In tegendeel! Veel stranden hebben bovendien de Blue Flag, een soort keurmerk voor schone stranden en veel faciliteiten.

Playa de Lloret, het stadsstrand van Lloret, is ruim 1.5 kilometer lang en biedt een heel scala aan voorzieningen. Tussen Lloret de Mar en Tossa de Mar ligt Playa Canyelles, een fijn zandstrand omzoomd door kliffen en pijnboombossen. Breng zeker een bezoek aan het exotische Platja Treumal in het zuiden van de Costa Brava of aan Cala Montijo in natuurpark Cap de Creus. Uiteraard is dit slechts een kleine opsomming van de prachtige stranden aan de Costa Brava! Wil je dus meer weten over de mooiste stranden aan de Costa Brava? Lees dan vooral ook onze Costa Brava Strandgids!

3. Uitgaan tot in de late uurtjes in Lloret de Mar

Het leven aan de Costa Brava gaat tot in de vroege uurtjes door. Na de avondmaaltijd zijn er dan ook nog veel gelegenheden om nog een drankje te nuttigen of een dansje te wagen. De discotheken van Lloret de Mar zijn wereldberoemd. Sta er dus niet van te kijken als je in het hoogseizoen aankondigingen ziet van bijvoorbeeld Tiësto of Sunnery James. Het uitgaansleven in deze stad is zeer divers: van kleine intieme cafeetjes tot aan grote discotheken met themafeesten en uiteenlopende muziekstijlen. Zoek je een vakantiebestemming met een bruisend uitgaansleven, dan is Lloret de Mar aan de Costa Brava the place to be.

Ontdek alles wat je moet weten in onze ultieme Lloret de Mar uitgaansgids!

4. Pittoreske badplaatsen en vissersdorpen

Veel van de dorpjes aan de Costa Brava zijn van oorsprong vissersplaatjes, die inmiddels zijn uitgegroeid tot geliefde badplaatsen. Gelukkig is in veel dorpjes de sfeer van vroeger bewaard gebleven en de meesten hebben zelfs nog een gezellige vissershaven.

Eén van de mooiste vissersdorpen is Palamos, waar je overdag geniet van zon, zee en strand en ’s avonds door de oude, pittoreske straatjes dwaalt. Cadaques, met haar witgekalkte huisjes, in het noorden van de Costa Brava is een ander oud vissersdorp dat je niet mag missen. Ook de grotere en bekende badplaatsen als Lloret de Mar, Blanes en Tossa de Mar waren vroeger bedrijvige vissersdorpen, waar je nog altijd de sfeer van proeft als je door de stadjes dwaalt.

Meer weten over de dorpjes aan de Costa Brava? Lees dan vooral ook: De mooie dorpjes van de Costa Brava ontdekken: Sant Feliu de Guixols, Calella de Palafrugell, Begur.

5. Het erfgoed van Dalí

Eén van de beroemdste kunstenaars van Spanje is Salvador Dalí, geboren en getogen in het dorpje Figueres. In zijn geboortedorp bezoek je het markante gebouw Teatro Museo Dalí met tentoonstellingen van de kunstobjecten die Dalí in de loop van zijn lange leven (1904-1989) maakte. Portlligat, bij Cadaques, was lange tijd de vaste verblijfplaats van Dalí en zijn vrouw Gala. Het huis waar zij woonden is nu een museum. Na de dood van zijn vrouw nam de schilder zijn intrek in een Middeleeuws kasteel in het dorp Púbol. Daar is nu een museum gevestigd, dat in het teken staan van de bijzondere band van de schilder met zijn muze Gala.

6. Het moerasgebied van Aiguamolls

Je verwacht het misschien niet, maar aan de Costa Brava ligt een groot moerasgebied: Aiguamolls de l’Emporda. Met maar liefst 5000 hectare is dit waterrijke gebied het natuurlijke habitat voor honderden vogelsoorten, waaronder de ooievaar, maar ook de roze gekleurde flamingo. Het beschermde natuurlandschap is een heel jaar door te bezoeken voor mooie wandelingen. Met name in het voor- en najaar is het gebied een populaire plek voor de vele trekvogels die hier een stop maken. Ontdek hier meer mooie natuurreservaten aan de Costa Brava!

7. De onderwaterwereld van de Middellandse Zee

Door de rotsachtige kustlijn is het water van de Middellandse Zee erg helder. Met je snorkelset loop je dan ook zo van ieder strand de zee in om verrast te worden door het leven onder water. Las Islas Medas, de Medes-eilanden bij de badplaats l’Estartit, lenen zich bij uitstek om een georganiseerde snorkel- of duiktocht te maken. Geniet in dit beschermde natuurgebied van grote octopussen, murenen en schorpioenvissen, maar ook van het bloedkoraal op de rotsen. Ook het noordelijk gelegen natuurpark Cap de Creus is een geliefde snorkel- en duikspot voor wie met eigen ogen een kijkje onder water wil nemen.

8. Middeleeuwse dorpen en kastelen

De meeste overblijfselen van de rijke geschiedenis van de Costa Brava dateren uit de Middeleeuwen. Een hoogtepunt vormen de dorpjes Palau Sator, Pals en Peratallada. Hier ga je in de kronkelende straatjes met de eeuwenoude kerken en gebouwen terug in de tijd. In Palls staat Castell de Pals, een kasteeltje uit het jaar 900. Andere kastelen die stammen uit de Middeleeuwen zijn Castell de Sant Joan in Lloret de Mar en het kasteel van Tossa de Mar. Wat dit dorpje daarnaast zo bijzonder maakt zijn de oude stadsmuren en bouwwerken die doorlopen tot aan het strand.

9. Zinderende activiteiten voor jong en oud

Wil je eens iets anders dan een dagje strand of struinen door eeuwenoude dorpjes? Aan de Costa Brava onderneem je de meest uiteenlopende activiteiten. Van wandelen en fietsen langs de kust of in het bergachtige binnenland, tot aan avontuurlijke tochten per zeekajak langs de kust of maak een mooie boottocht over de Middellandse Zee. Hou je wel van wat actie, stap dan op een jetski of ga parasailen. Bij Lloret de Mar ligt ook het waterpark Waterworld, met zinderende waterattracties voor het hele gezin.

10. De mooiste droomvilla’s en huizen aan de Costa Brava

luxe villa in spanje

Het succes van je vakantie staat of valt met je vakantieverblijf. Een plek waar je jezelf na een dag van zon, zee, strand, cultuur opdoen of spannende activiteiten ondernemen met je reisgezelschap kunt terugtrekken. Club Villamar biedt langs de gehele Costa Brava heerlijke vakantiehuizen aan. Van klein en intiem tot zeer luxe met vaak zelfs een privé zwembad. Boek het vakantiehuis van jouw dromen, zodat je in alle rust met je familie en vrienden kunt nagenieten van al die mooie plekjes die je hebt bezocht en de indrukken die je hebt opgedaan.

***********

Wil je meer lezen over reizen naar Spanje, lees dan snel verder Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over dit mooie vakantieland.