De Costa Brava strandgids

Vol met handige informatie voor dé perfecte strandvakantie

Ben je bezig met het plannen van een welverdiende strandvakantie? Dan is de Costa Brava natuurlijk een prachtige voor de hand liggende optie. Zo kent het een mooie kust met een zeer divers strandaanbod, die je echt verrast zal laten staan.

Er zijn dan ook veel adembenemende stranden te ontdekken langs deze ruige, wilde kust. De Costa Brava heeft werkelijk voor ieder wat wils! Je kunt hier probleemloos brede ´toeristische´ stranden afwisselen voor rustige smalle baaitjes, of voor die schattige pittoreske strandjes behorende bij mooie authentieke vissersdorpjes.

Verder kan je in de Costa Brava natuurlijk ook genieten van het perfecte strandweer, dit dankzij het heerlijke milde, mediterrane klimaat. En wil je iets avontuurlijks beleven op het strand, ook dan zijn er genoeg adrenaline gevende strandactiviteiten te vinden in deze kustregio. En na zo´n heerlijke allesomvattende stranddag waarin alles mogelijk is, kan je voldaan doch uitgeput thuiskomen in je eigen luxe vakantievilla in Spanje.

Klinkt dit niet als het ideale vakantieplaatje? Waar wacht je dan nog op…Vamos a la playa, laten we naar het strand gaan! Plan je ideale droomvakantie nu met behulp van deze Costa Brava strandgids, vol met handige informatie voor dé ultieme strandvakantie.

Het diverse strand aanbod van de Costa Brava

Platja de Sa Caleta in Lloret de Mar

De Costa Brava is nou echt zo´n vakantiebestemming die je maar blijft verrassen, zo ook qua stranden. Nu staat deze prachtige regio met een kustlijn van wel 158 kilometer natuurlijk ook echt bekend om haar adembenemende stranden! Wat echter misschien iets minder bekend is, is de diversiteit van dit mooie kustgebied.

Zo vind je hier uiteraard de bekendere toeristische stranden, zoals de stranden van de populaire bestemmingen Lloret de Mar, Tossa de Mar of Platja d’Aro. Dit zijn stranden waar je dankzij een perfecte centrale ligging kunt genieten van vrijwel alle denkbare en gewenste voorzieningen: barretjes, eettentjes, strandbedjes, parasols, wc’s, speelplekken, parkeerplaatsen, douches, sportgelegenheden, watersportactiviteiten etc, etc. Dit zijn hiermee vaak ook stranden die ideaal voor families zijn, doordat ze goed te bereiken zijn en zoveel voorzieningen genieten. Uiteraard zijn de Blue Flag stranden ook geschikt voor families, omdat dit een garantie is van de kwaliteit van het strand en de voorzieningen.

Ben je echter eerder een liefhebber van de rustige, afgelegen stranden? Dan kun je in de Costa Brava ook gerust je hart ophalen. Om de hoek van haast elk groot strand vind je vaak ook een kleinere baai of klif met rustige stranden en met meer natuur. Je vindt hier over het algemeen beter zand en helderder water, waardoor je hier automatisch ook beter kunt snorkelen. Belangrijk is wel dat je hier over het algemeen minder voorzieningen kunt vinden, maar er zijn vaak wel één of twee restaurantjes te vinden.

Moet het voor jou nog rustiger? Ontdek dan één van de “geheime”, haast onaangetaste stranden van de Costa Brava die verstopt zitten in de natuur tussen de kliffen en de baaien. Je moet hier misschien een wat moeilijkere tocht voor afleggen om er te komen maar het haast paradijselijke strand zal dit dubbel en dwars waard zijn.

12 mooie stranden aan de Costa Brava

Platja de Treumal

Ik zei het eerder ook al, om de hoek van elk groot strand ligt een klein mooi strandje. Dit is ook het geval bij Platja de Treumal dat op maar zo een vijf minuten rijden van het centrum van Blanes ligt. De bijzondere ligging aan een botanische tuin zorgt er namelijk voor dat je jezelf in een andere wereld waant.

Het Treumal strand ligt aan Pinya de Rosa, een beschermd gebied waar je een botanische tuin vol met cactussen vindt. In de winter, herfst en lente is dit strand vrijwel uitgestorven, maar in de zomer kan je op dit 400 meter lange strand wel strandbedjes huren en zal je hier ook andere vakantiegangers tegenkomen. Dit strand ligt bij Blanes waardoor er hier strand, natuur én stad gecombineerd kan worden. Het mooie hieraan is ook dat er verschillende voorzieningen en parkeermogelijkheden in de buurt zijn.

Platja de Castell

Platja de Castell is gezegend met helder water waarin je uitstekend kunt duiken en snorkelen. Het kent dan ook een bijzondere ligging tegen het voorgebergte aan, grenzend aan de ruïnes van de zesde-eeuwse Iberische nederzetting Punta de la Corbetera. Het strand ligt in de buurt van het plaatsje Palafrugell en je kunt er komen met de auto maar ook door het kustpad van het strand van La Fosca te volgen.

De lokale bevolking is erg begaan met het strand en dat is dan ook de grote reden dat dit strand nog zo een natuurlijke en rustige charme kent. Zo investeren ze al het parkeergeld in het behoud van de omgeving. In de zomer zijn er toiletten, een krantenkiosk en kajaks te huur, maar ook in de winter of herfst is het een fijn strand omdat het volledig beschut tegen de wind is.

Es Codolar

Dit strand ligt ten zuiden van de kustplaats Tossa del Mar en vanuit het warme zand kijk je uit op dit plaatsje en de Middeleeuwse omheining. Desondanks de nabije ligging van het plaatsje heeft Es Codolar zijn natuurlijke schoonheid en charme behouden. Zo vind je hier aan de ene kant mooie kliffen en authentieke vissersboten, maar aan de andere kant ook leuke bars en restaurants op loopafstand.

Cala Senyor Ramón

Wil je graag de ruwe Costa Brava ontdekken? Dan is Cala Senyor Ramón voor jou echt the place to be. Het strand ligt in een kleine baai tegen een berg aan, kent helder blauw water en een bijzondere afgelegen ligging. Het mooie strand van maar liefst 800 meter wordt omgeven door veel natuur, een groot stuk open zee en twee stukken rotstuin. Je kunt hierdoor op dit strand genieten van extra veel privacy. Maar het fijne aan de Cala Senyor Ramón is dat dit strand ondanks de rust nog steeds goed te bereiken is via de weg, het voetpad vanaf Rosamar of de zee. Cala Senyor Ramón is gelegen tussen Tossa de Mar en Sant Feliu de Guíxols in het pittoreske dorpje Santa Cristina d’Aro.

Aigua Xelida

Ben je opzoek naar een afgelegen strand met veel privacy? Dan is Aigua Xelida zeker een goede optie. Je bereikt dit prachtige kleine baaitje per voet, via het nabijgelegen Tamariu, en eenmaal aangekomen bevind je jezelf echt in totale afzondering in een natuurlijk paradijs. Je moet misschien wat meer moeite doen om dit strand te bereiken, maar deze moeite is het dubbel en dwars waard.

Aiguablava

In het Catalaans betekent aiguablava blauw water, en dat is ook waar het strand bekend om staat. Het zeewater kent namelijk een prachtige kristalblauwe kleur dat mooi contrasteert met het fijne, witte zand en het groen van de naaldbomen. Aiguablava is een haast paradijselijk strand met een adembenemende schoonheid. Het is dan ook zeker niet voor niets dat Aiguablava bekend staat als een van de beste stranden van de regio, mede dankzij de prachtige natuur. Dit prachtige strand vind je in het prachtige plaatsje Begur en is kortom, zeker een bezoekje waard.

Port-Bo

Houd je wel van authentieke vissersdorpjes met nabijgelegen stranden? Dan is Port-Bo, in het plaatsje Calella de Palafrugell, voor jou echt de perfecte plek. Dit is namelijk een van de meest charmante vissershaventjes van de Costa Brava met een karakteristiek strand. Het kleine strand wordt omgeven door rustieke vissershuizen en typische boten in oude stijl. Het strand komt in de zomermaanden wel meer tot leven, maar ook dan kan je nog steeds een fijn plekje vinden.

Platja del Canadell

Houd je meer van een wat populairder strand met veel voorzieningen? Dan is Platja de Canadell, welke eveneens in het strandrijke plaatsje Calella de Palafrugell te vinden is, een uitstekende keuze voor jou. In de zomer ligt het wel bomvol, maar desondanks is het de moeite waard: het is namelijk een charmant oud vissersstadje dat omgebouwd is tot een ware beach town voor de wat rijkere Catalanen. Hierdoor kent het strand ook vele voorzieningen, zo wordt het strand omringd door vele bars en restaurants. Let wel goed op de prijs want het is ook een van de duurdere gebieden van de Costa Brava.

Cala Montjoi

Voor een strand met veel natuurlijke pracht en praal, moet je echt bij Cala Montjoi wezen. Dit strand ligt namelijk in het natuurpark Cap de Creus. Dit is een prachtig reservaat met indrukwekkende natuur en hetzelfde kan gezegd worden over het strand. Het strand ligt in een gebied dat nog haast onaangetast is door toerisme en de menselijke hand. Hierdoor is Cala Montjoi een echt bijzonder strand en misschien wel een van de beste stranden van Spanje. Je moet hier alleen geen luie strandganger voor zijn: naar het strand toe moet je namelijk toch wel echt even hiken.

Tamariu

Dit strand heeft het beste van beide werelden: de goede voorzieningen van een stadsstrand en het ongerepte van een natuurstrand. Zo heeft het Tamariu strand kristalhelder water en witzand, maar ook veel faciliteiten, waaronder douches, restaurants, een duikclub, een zeilclub, kajak verhuur en nog veel meer. De autovrije boulevard direct achter het strand kent heerlijke visrestaurants, gezellige cafés en hippe bars. Het strand is ongeveer 180 meter lang en 40 meter breed en wordt omgeven door bomen. Deze kleine, hoefijzervormige baai bij Calella is perfect voor varen en snorkelen en is ideaal voor families met kinderen.

Cala Rovira

Ook dit is een rustiger strand dat om de hoek van een groter strand ligt. Cala Rovira bevindt zich namelijk net buiten Platja d’Aro en vormt daardoor de ideale keuze als je even wilt ontsnappen van de drukte van deze stadsstranden. Je kunt het strand bereiken via het Camí de Ronda kustpad. En eenmaal aangekomen zal je je ogen uitkijken dankzij de combinatie van de prachtige witte, groene en blauwe kleuren.Verwacht geen uitgestorven strand, Je zult hier altijd wel wat strandgangers tegenkomen.

Sant Pol

Sant Pol ligt in een mooie baai aan de rand van Sant Feliu de Guïxols. Gezien het strand aan de rand van dit plaatsje ligt, is dit niet zozeer een natuurstrand maar eerder een comfortabel stadsstrand. En de schoonheid en charme van dit strand komen ook juist van de bebouwing eromheen met een bijzondere architectuur uit de vorige eeuw. Wil je graag ook wat natuur zien? Loop dan naar het zuiden van het strand waar je wilde rotsen en ruwe baaien vindt.

Het perfecte strandweer

De Costa Brava kent ook een prettig mediterraan klimaat met mild weer en fijne temperaturen. Dankzij de noordoostelijke ligging is het weer van deze regio over het algemeen wat koeler en natter dan de andere Spaanse kustgebieden. Dit leidt tot wat koudere winters, maar je kunt hierdoor ook juist genieten van aangenamere temperaturen in de zomer, gezien het dan niet zo brandend warm zal zijn. Tijdens de warme Spaanse zomer kan dit warme máár koelere en vochtigere weer juist extra lekker zijn.

De zomerperiode kent een gemiddelde temperatuur van rond de 25 graden en is dus lekker aangenaam warm, zónder dat het direct te warm wordt, zoals dat kan gebeuren in de meer zuidelijke Spaanse regio’s. Je kunt hier dus genieten van het ideale strandweer: lekker zonnen, zonder dat je meteen van het strand weggebrand. Ook kun je hier dan heerlijk zwemmen in de zee, die een gemiddelde temperatuur van 19 graden kent. De lente en herfst zijn ook zonnig en heerlijk mild, deze seizoenen kennen ook warmere en zeer aangename zodat je ook dan goed kunt genieten van het strand. Het voordeel is wel dat je dan geen last heeft van de hordes toeristen die deze regio ontvangt in de zomer. Tijdens een mooie lentedag of herfstdag is het weer mooi genoeg om in badkleding op het strand te liggen, een kleurtje op te doen en om zelfs een duik in de zee te nemen. Het weer in de winter varieert: van mild tot koud, maar zelden zo koud als wat wij gewend zijn in Nederland.

Leuke strandactiviteiten: actief in het water

Nou is het natuurlijk ook al heerlijk om op het strand te liggen, een boekje te lezen, te zonnen, te slapen, te volleyballen of te zwemmen. Maar mocht je toch graag iets bijzonders willen ondernemen op één van de stranden in de Costa Brava, dan heb je dankzij de lange kust, de 17 jachthavens, de meer dan 30 duikcentra, zeil- en windsurfscholen en 3 natuurparken ook genoeg keuze uit een divers en actief strandactiviteiten aanbod:

  • Kajakken op zee;
  • Duiken;
  • Snorkelen;
  • Waterskiën;
  • Windsurfen;
  • Kitesurfen;
  • Zeilen;
  • Boottripjes;
  • SUPpen (Stand Up Paddling).

Je vindt hier dus ook nog eens alles om een actieve en uitdagende strandvakantie te beleven!

Rust uit in je eigen vakantievilla na een lekker dagje strand

De stranden aan de Costa Brava zijn divers, hierdoor zal dus niet snel genoeg krijgen van een vakantie vol met bezoekjes aan de vele bijzondere stranden in dit kustgebied. Elk strand heeft zo zijn charme en is op zijn eigen manier echt weer uniek. En het fijne aan de Costa Brava is dat het een relatief klein gebied is, hierdoor kun je tijdens je vakantie veel stranden ontdekken. Je kunt dus makkelijk op één plek verblijven en vanuit daar naar verschillende stranden afreizen, per auto, openbaar vervoer, fiets of zelfs per voet.

Wil je niet alleen maar op het strand hangen? Of hebben je reisgenoten geen zin in een puur en alleen maar strandvakantie? Dan zijn er in de Costa Brava ook altijd genoeg andere dingen te ontdekken: de prachtige natuur, het diverse sportaanbod, de levendige steden, de authentieke dorpjes, het heerlijke eten en de bruisende festivals. Zo is er voor iedereen wel wat wils: iedereen blij, jij blij.

En laten we dit plaatje van een strandvakantie nou nog verder afmaken met het huren van een mooie strandvilla, gelegen aan een van de geweldige stranden van de Costa Brava, met een prachtig uitzicht op zee en met alle ruimte en rust om even bij te komen van een dagje strand. Zo heb je je vakantiehuis altijd in de buurt voor een smaakvolle lunch of om te schuilen van de zon in de warme middaguren. En met een vakantiehuisje op een centrale plek aan de Costa Brava kun je ook heel eenvoudig andere strandjes bezoeken of ter afwisseling de natuur in gaan of wat cultuur snuiven. En zeg nou zelf…waar kun je meer quality-time met je familie beleven, dan in een eigen vakantievilla met privé zwembad en dichtbij het strand!

Maar er zijn nog veel meer voordelen waar je van kunt genieten wanneer je kiest voor een verblijf in een vakantievilla tijdens je strandvakantie.


  • Eén van de grote voordelen van het huren van een vakantiehuis is dat het een voordelige optie is, zeker voor groepen. Je kunt zo genieten van meer luxe voor minder geld.
  • In een vakantievilla kun je genieten van veel ruimte, zo kun je gemakkelijk alle strandspullen opbergen zonder dat het in de weg staat.
  • Er bestaan vakantievilla’s in allerlei soorten en maten, zo kun je er echt één uitkiezen die helemaal past bij de wensen en behoeften van je hele reisgezelschap. Ga voor een zwembad, een mooi terras of juist een groot balkon. Kies een vakantiehuis met de ideale ligging en voorzieningen voor jullie allemaal.
  • In een vakantiehuis kun je echt thuiskomen, je vindt hier namelijk echt je eigen plekje met alle comfort van thuis: veel ruimte, privacy, een lekkere bank, een goede keuken en een grote eettafel.
  • Vakantiehuizen zijn ook ideaal voor groepen: zo kun je hier na een dagje strand in alle rust en ruimte genieten van wat quality-time met je vrienden of familie. Neem een verfrissende duik in het zwembad, zet de barbecue aan en geniet samen van een uitgebreide maaltijd of geniet van een wijntje en een fris briesje op je eigen terras met uitzicht op zee tijdens een zwoele zomeravond.
  • Plan je vakantie in zoals je dat zelf graag ziet. In je eigen privé vakantievilla hoef je immers geen rekening te houden met tourschema’s, strenge eettijden of de tijdstippen waarop het zwembad opent.

Een vakantievilla dichtbij het strand en voor een betaalbare prijs, lijkt je dat wat? Ontvang je graag meer informatie over het huren van een vakantievilla voor die perfecte strandvakantie? Neem dan gerust contact met ons op, als echte Spanje experts helpen wij je hier graag mee verder!