Wat NIET te doen in Spanje

Het is altijd geweldig om Spanje te bezoeken

Er zijn talloze voorbeelden van wat je kunt doen wanneer je Spanje bezoekt. Zo is het een prachtig land met een rijke geschiedenis, toeristische trekpleisters, een geweldig nachtleven en landschappen die je nergens anders ter wereld kunt aanschouwen. Maar hoe zit het met al die onbekende dingen die je tijdens jouw vakantie in Spanje echt NIET moet doen? Over het algemeen kun je hier maar weinig over vinden! Daarom wil ik je nu informeren over enkele van de “sociale leefregels” van thuis die je tijdens je vakantie in Spanje wellicht beter kunt vermijden.

Bezoek de wonderen van Spanje, huur een privé villa in Spanje, leef als een plaatselijke inwoner en wuif je zorgen weg terwijl je hier op vakantie bent! Hoe? Lees deze top 7 van dingen die je moet zien te vermijden wanneer je op vakantie bent in Spanje. 

1. Uitgebreid dineren in de avond

 Paella tijdens de lunch, niet tijdens het diner

Je bent misschien gewend om je grootste maaltijd van de dag tijdens het avondeten te nuttigen. Misschien ben je van plan om een grote paella of vijfgangen-menu te eten als je ’s avonds uit eten gaat. Maar vraag jezelf een af of dat handig is.

Voor Spanjaarden is de grootste maaltijd namelijk tijdens de lunch. Pas je eetschema hier dus op aan en geniet ook van jouw Spaanse eten tijdens de lunch. Daar komt ook nog bij dat je niet altijd tijdens jouw eigenlijke dinertijd grote maaltijden kunt bestellen. De meeste restaurants zullen dit niet op het menu hebben en het kan nogal gênant zijn om met grote trek een uitgebreid diner te willen en dan te horen krijgen dat ze dit niet serveren.

De heerlijke uitgebreide Spaanse lunch wordt tot slot vaak gecombineerd met de siësta, welke nog altijd een groot deel van de Spaanse cultuur uitmaakt. Na zo’n volledige maaltijd rond het middaguur, het heetste moment van de dag, heb je immers een rustmoment nodig om al het eten te laten zakken.

2. De Spaanse Cultuur Typeren

 Eén land, veel culturen!

Spanje draait niet alleen om flamenco en stierenvechten. Het heeft een rijke geschiedenis en kent vele culturen die je kunt ervaren en ontdekken. Elke regio, van de Costa Blanca tot de eilanden Menorca en Mallorca, maar ook van grote steden als Barcelona en Madrid, heeft zijn eigen unieke eigenschappen en tradities. Leer je aan te passen aan de cultuur van het gebied dat je bezoekt. Zo kunt je als je van het eten in een bepaald gebied hield, de deksel op je neus krijgen in een andere provincie omdat ze niet serveren of überhaupt kennen wat je wilt.

Elke cultuur is uniek en trots op zijn tradities. Respecteer dat door te genieten van het specifieke aanbod aan festivals, eten en belevenissen.

3. Haast hebben

Als er één ding is wat maakt dat je er als een toerist uitziet, dan is het wel je tempo. De mensen hier functioneren langzamer dan wij gewend zijn. Zo doen ze graag uren over eten en nemen ze de tijd om met hun vrienden en familie door te brengen. Als jij daarentegen opgejaagd, gehaast of ongeduldig overkomt, zal het je onmiddellijk als een buitenstaander markeren en niet in dank worden afgenomen.

Leer te wachten en geduld op te brengen, respecteer de tradities van de ander. Gun jezelf te ontspannen en ervaar de verandering van tempo zonder de haast en stress die je normaal gesproken hebt. Misschien ga je nog wel echt genieten van deze nieuwere, ontspannen sfeer waar Spanje bekend om staat.

4. Je ongepast kleden

In Australië is het gebruikelijk om geen schoenen te dragen op openbare plaatsen als je in de buurt van het strand woont. In Brazilië is het gebruikelijk om minuscule kleding in het openbaar te dragen. Wij stappen graag in onze strandoutfit het terras op om vervolgens te gaan dineren. Spanje heeft echter andere kledingverwachtingen. Het dragen van strandoutfits, zoals slippers of bikinitopjes, wordt buiten het strand als behoorlijk onbeleefd beschouwd. Draag dus gepaste kleding om de culturele schaamte te vermijden wanneer je wordt gevraagd om je te bedekken.

De Spaanse cultuur is nog steeds erg traditioneel en religieus, een bijproduct van honderden jaren diepe geschiedenis. Respecteer dat door je in bescheiden en gepaste kleding te flaneren.

5. De taal niet leren

 De beste manier om een goede indruk te maken, is de taal te leren

Wanneer je Spaans spreekt, kom je een heel eind, waar je ook bent. Maar wist je dat Spanje zelf maar liefst 5 officieel erkende talen heeft? En dan nog niet te spreken van onofficiële talen. Zo kent Spanje uiteraard het Spaans, maar ook Baskisch, Catalaans, Occitaans en Galicisch-Portugees tegen. Als je ergens naartoe reist waar Spaans niet de algemene taal is, doe jezelf dan een plezier door enkele van de gebruikelijke zinnen te leren. Het zal je niet alleen helpen met de eenvoudige dingen, maar ook geliefd maken bij de lokale bevolking. Ze houden van een toerist die echt moeite doet om met hen te communiceren. En je wordt beter behandeld als je in hun moedertaal om wijn of het toilet vraagt.

Hetzelfde geldt voor de verwachting dat iedereen Engels spreekt. Langzamer en luider spreken zal hen NIET helpen om je te begrijpen, dus doe jezelf een plezier en leer een paar zinnen voordat je vertrekt.

6. Geen contant geld bij je hebben

 Cash is nog steeds bepalend op veel plekken in Spanje

Op de meeste marktjes, in heel Spanje, zijn creditcards en pinpassen niet meer dan een stuk plastic. Tuurlijk, in de grote steden vind je veel restaurants die kaarten accepteren, maar veel succes bij de kleine jambon-kraam verderop in de straat. Houd daarom altijd wat contant geld bij je, uiteraard niet te veel, om kleine uitgaven mee te betalen die je met je pas niet kunt doen.

Het wordt daarnaast ook als onbeleefd ervaren om geen contant geld bij je te hebben als je je op markten begeeft of met het openbaar vervoer reist. Taxi’s, bussen en vele andere vormen van vervoer verwachten namelijk standaard contant geld als betaling, of een fooi, dus laat ze niet geïrriteerd achter door jouw poging om je Visa tevoorschijn te halen

7. Vroege openingstijden verwachten

Als je merkt dat je gefrustreerd raakt door de late openingstijden, dan komt dat waarschijnlijk omdat je verwacht dat alles volgens jouw schema verloopt. De Spanjaarden openen hun winkels graag later dan in andere Europese landen. Als je om 8 uur ’s ochtends wilt ontbijten, is het misschien handiger om iets te bereiden in je privé villa, want veel eettentjes gaan pas na 10 uur open.

Hetzelfde geldt voor het diner. Als je van plan bent om 18.00 uur te eten, dan ben jij dat tezamen met een heleboel andere toeristen. Restaurants gaan echter over het algemeen pas rond 20.00 uur open, plan je diner dus rond tussen 20.00-21.00. In de tussentijd kun je uiteraard,zoals de Spanjaarden doen, proeven van enkele lekker tapas of Spaanse snacks. Het zal vol cultuur en sfeer zijn, dus je zult er meer van genieten dan de vroegere diners die je gewend bent.

Je Spaanse ervaring zal veel groter zijn wanneer je de tijd neemt om de gênante vertoningen te vermijden die toeristen nogal eens maken. Vermijd de valkuil om precies datgene te verwachten wat je thuis gewend bent. Dit zal er zonder twijfel voor zorgen dat je volop van je Spaanse ervaring kunt genieten, zonder dat je je een echte toerist voelt.

****************************************************

Huur HIER jouw villa in Spanje!