De geschiedenis van Spanje in een notendop!

 

De Iberiërs waren 1 van de eerste volken die in Spanje woonden. Vandaar dat ook de eerste naam van Spanje Iberia was. Ook werd het wel Hispania genoemd en toen de Romeinen het land uiteindelijk zo noemden was dat waar uiteindelijk dus de naam Spanje vandaan komt. Na de Iberiërs hebben ook oude Grieken, Feniciërs en  Romeinen in Spanje gewoond. De Romeinen legden er wegen aan en de taal werd Latijn. Grote schrijvers stamden in die tijd uit Spanje. Er zijn nog veel invloeden van terug te vinden zijn in Spanje. Omdat ze niet alle volkeren verkenden hebben ze nooit geweten dat er Basken woonden in Baskenland (het gebied rond Bilbao). Toen kwamen de Punische oorlogen (tussen de Romeinen en de Carthagenen uit Tunesië). De Carthagenen vielen Spanje aan en veroverden een groot deel. Daar komt de naam van de stad Carthagena vandaan.

Toen braken de Middeleeuwen aan en werd Spanje geplunderd door de Moren en de Visigoten. De Visigoten waren oorspronkelijk huurlingen van de Romeinen, maar zonderden zich af als roofzuchtige barbaren. Eerst werd Spanje een Visigotische monarchie en was de religie Rooms-katholiek. Later kregen de Moren de overhand en werd de religie Islamitisch. De Moren waren zeer tolerant want joden en christenen mochten gewoon hun eigen religie houden. Ze moesten we belasting betalen en er mochten geen klokken geluid. Uiteindelijk bekeerden veel zich tot de Islamitische religie. Door de Moren groeide en bloeide de landbouw door de irrigatiesystemen en de landbouwproducten die ze mee hadden genomen vanuit Azië. De Moren hebben lang geregeerd in Spanje, maar toen het Moorse rijk viel regeerden de Visigoten weer in Spanje. Het noord – oosten  werd veroverd door de Franken onder leiding van Karel de Grote. Zo werd Spanje verdeeld in kleine koninkrijkjes. Later verenigden die kleine koninkrijkjes zich tot 1 monarchie. In 1492 bij de val van Granada viel de laatste Islamitische stad.

Na de 14e eeuw bloeiden de cultuur en de economie rijkelijk. Ook ontstond er een groep ontdekkingsreizigers waaronder de bekende Colombus en Cortés. De Spanjaarden kregen zo een flink groot rijk. Zuid en Noord Amerika was bijna geheel Spaans. Ook Nederland, België en wat Aziatische landen werden veroverd. In de 17e eeuw werd Portugal bijgevoegd.

Op een gegeven moment verloor Spanje veel koloniën die onafhankelijk werden.  Zo ontstonden er 20 nieuwe landen. Spanje was niet meer de heerser van de wereldzeeën, maar de VK nam dat over. Guam, de Fillipijnen, Cuba en Puerto Rico waren de laatste Spaanse koloniën. Guam en Puerto Rico werden veroverd door de VS en de andere 2 werden onafhankelijk. In de 20e eeuw ontstond de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) en werden grote delen van het land verwoest. De dictator Fransisco Franco kwam aan de macht. Wie tegen de regering was werd in die tijd gevangen gezet of vermoord. Na het bewind van Franco heeft Spanje zich opgericht en is veranderd in het moderne Spanje van vandaag. Spanje is vandaag de dag een koninkrijk waar Spaans wordt gesproken en met een Rooms – katholieke religie.