Spanje het land van de goede wijnen voor weinig geld!

Spanje heeft de meeste wijngaarden ter wereld en is de derde grootste wijnproducent, dus hier MOET een blog aan gewijd worden! De wijnproductie in Spanje gaat ver teug in de geschiedenis. Over heel vroeger is niet bekend of er wijn geproduceerd werd, maar de Feniciërs begonnen er in ieder geval mee en toen Spanje in de handen van de Romeinen was waren de zoete wijnen inmiddels overal bekend. De Romeinen hebben trouwens over een groot deel van Europa aan de voet gestaan van de wijnproductie! Ten tijde van de regering van de Moren was alcohol verboden, dus werd er geen of weinig wijn geproduceerd. Men dronk toen der tijd druivensap. De druivenstokken bleven dus wel staan en toen de Moren vertrokken waren bloeide de wijnproductie snel weer op! De Engelsen hadden belangstelling voor de Spaanse zoete wijnen en stimuleerden de productiemethoden. Door een ziekte in de druivenstokken in Frankrijk in 1860 trokken veel wijnboeren naar het Riojagebied in Spanje. Tot  na 20 jaar ook daar de ziekte toesloeg. Na weer 20 jaar trok dit gebied de kar op het gebied van wijnproductie en was alles weer onder controle. De rode Rioja was de eerste tafelwijn die de aandacht trok. Rond 1900 werd de “cava” geproduceerd en ook deze was een enorm succes!

Spanje staat bekend om zijn “cava”, mousserende wijn die met champagne te vergelijken is. En ook is Spanje bekend om zijn “sherry”. Deze wijnen moeten aan strenge eisen voldoen voordat ze een kwaliteitsmerk dragen.

De “Tempranillo” is het bekendste Spaanse druivenras. Ook de “Garnacha” is zeer bekend. Wat betreft de witte druiven is de “Machebeo” een bekende Spaanse druivensoort. De Spaanse wijnen moet voldoen aan de Europese regelgeving, omdat ze bij de Europese Unie horen. De Spaanse regelgeving stelt ook nog eens eisen aan de rijping.

Joven is jonge wijn wat niet of minder dan 6 maanden op hout is gerijpt. Crianza moet minimaal 6 maanden op een eikenhouten vat gerijpt zijn en moet in totaal 2 jaar rijpen. De witte en rosé soorten moeten 18 maanden in de wijnkelder waarvan 3 in het vat. Reserva moet minimaal 3 jaar rijpen waarvan minimaal een jaar in een eikenhouten vat en een jaar in de fles. De witte en rosé soorten kunnen het afdoen met een half jaar in het vat en 18 maanden in de wijnkelder.. En als laatste Gran Reserva. Deze wijn wordt alleen gemaakt in zeer goede wijnjaren. Deze wijn moet minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten rijpen en drie jaar op de fles. Witte en rosésoorten moeten minimaal 4 jaar rijpen waarvan in ieder geval een half jaar in het vat.

Als je een wijnliefhebber bent is het leuk om eens op een wijn etiket te letten en eens wat te proberen! Natuurlijk MOET je de cava en de sherry proberen! Spanje heeft trouwens ook  champagne geproduceerd en dat is geen cava. Cava en champagne zijn 2 verschillende soorten! De productie komt overéén, maar je mag cava geenchampagne noemen!