Welke talen komen er zoal voor in Spanje?

Natuurlijk kun je bedenken dat Spaans voorkomt in Spanje. Spaans is de gangtaal in Spanje en nog meer landen in de wereld. Het is, naast Engels, best een handige taal om te kunnen beheersen. Want als je Engels en Spaans kent kom je best een eind in de wereld! Officieel heet de Spaanse taal Castellano, maar de buitenlanders noemen het gewoon Spaans! De Spaanse taal kent veel invloeden uit het Latijn, maar er zijn ook Franse, Gotische, Arabische en Engelse invloeden terug te vinden. Als je terug kijkt naar de geschiedenis van Spanje, waar ik al eerder een blog over schreef, dan is dat ook te begrijpen dat deze invloeden de taal beïnvloed hebben. Maar er wordt niet alleen Spaans gesproken in Spanje en dat is best handig om te weten als je naar Spanje gaat of er zelfs wil gaan wonen. Straks ga je Spaans leren en kom je in een gebied met een heel ander dialect of taal zelfs!

Na Spaans wordt Catalaans het meest gesproken in Spanje. Het wordt gesproken door 18% van de bevolking en dat betekent 7,5 miljoen mensen. In Catalonië wordt Catalaans gesproken, maar binnen het Catalaans zijn ook weer dialecten die onderscheiden worden in oosters en westers. Het Valenciaans is bijvoorbeeld een westers dialect en op de Balearen wordt een oosters dialect gesproken, waarvan elk eiland weer zijn eigen dialect heeft!

Basque

Daarna komt het Galicisch wat gesproken wordt door 5,7 % van de bevolking en dat betekent 2,5 miljoen mensen. Galicisch lijkt meer op Portugees dan op Spaans. Galicisch wordt gesproken in Galicië en bepaalde delen van Léon en Asturië.

En als laatste is er nog Aranees. Deze taal wordt gesproken in de Vallei van Aran door 4000 mensen. Eigenlijk is het Aranees een dialect van het Franse Occitaans.

Deze 4 officiële regionale talen spelen een belangrijke rol in Spanje, want 24% van de bevolking spreekt 1 van de regionale talen. Dat is best veel, want we hebben het over bijna 11 miljoen mensen. Het Spaans en 3 van de regionale talen stammen af van het Latijns en zijn Romaanse talen. Behalve het Baskisch, want dat lijkt echt nergens op!

Verder zijn er nog 2 niet regionale talen het Asturisch en het Aragonees. Het Asturisch is een aparte taal en is zelfs wettelijk beschermt. Het wordt gesproken door 100.000 mensen in Asturië. Ook in Léon, Zamora, Salamanca en Cantabrië wordt deze taal gesproken.

De andere niet regionale taal is Aragonees. Dit wordt gesproken in Aragón door 10.000 mensen. Zo’n 40.000 mensen kennen de taal en in de buurt wordt het gesproken vermengd met het Spaans.

Ga er maar aan staan als je in Spanje wilt gaan wonen! Natuurlijk kom je met Spaans alleen een heel eind, maar er zijn ook mensen die hun dialect / taal koppig blijven spreken.!