Menorca – Heerlijk puur natuur in Spanje

Helemaal lyrisch zei ik: “Ik ga met vakantie naar Menorca!” Na enige uitleg begrepen vrienden pas welk eiland ik bedoelde.

Ontloop de massatoerisme tijdens je vakantie en huur een privé villa met zwembad op Menorca

Vakantie betekent voor mij en voor vele mensen met mij, een moment dat je uit de dagelijkse sleur stapt. Oftewel, tijd voor jezelf, je familie en vrienden. En even geen collega´s die je hulp inroepen, op het moment dat je al tot over je oren in het werk zit. Daarbij mogen ook de horde landgenoten best tijdelijk niet in de buurt zijn. Vol goede moed pak je je koffers en ben je helemaal in de vakantiestemming.

Bij je vakantieaccommodatie aangekomen ben je nog gelukkiger dan gelukkig en je dag kan niet meer stuk. Tenslotte is de zon volop aan het schijnen en is het ligbed bij het zwembad wel heel comfortabel. Half in slaap gevallen hoor je stemmen op de achtergrond. Een wonder of niet, de eerste horde landgenoten is gesignaleerd. En als klap-op-de-vuurpijl, het is een groep vrienden met één van je collega´s.

Ciutadella (voormalige hoofdstad MenorcaDe kans dat dit op Menorca (Minorca) gebeurt, is nihil. La isla verde y azul (het groen en blauwe eiland) wordt (nog) niet massaal bezocht. Dit is zeker onterecht met al het aanlokkelijke dat Menorca heeft voor jouVoor een zomervakantie is de temperatuur meer dan aangenaam. Een gemiddelde zomertemperatuur tussen de 20 en 28 graden, waarbij niet gelijk het zweet uitbreekt als je alleen nog maar nadenkt over wat je zou kunnen doen. De entourage van Menorca is adembenemend. De ongerepte gevarieerde landschappen en de diversiteit in culturele en historische geschenken zijn uniek. Evenals de grote verscheidenheid aan stranden en baaien. Het aantal dat bijna gelijk is aan de hoeveelheid op Mallorca en Ibiza samen.

Menorca geeft je een warm onthaal met haar voorliefde voor het natuurschoon en de Menorcaanse sfeervolle culturele sfeer. Voor paardenliefhebbers is dit een eiland naar het hart. De Menorcaanse paarden die internationaal bekend zijn als Menorquin, staan al eeuwen centraal op het eiland. Je kunt dan ook zeer gemakkelijk rijscholen en manages over het eiland vinden om een buitenrit te maken. De Menorcanen zijn werklustig en ruimdenkend en zorgen er voor dat er voor jou, je familie en vrienden meer activiteiten zijn op Menorca. Er gaat veel aandacht uit naar watersporten (duiken, zeilen, waterscooter, etc.), wandelen, fietsen, mountain biken en golfen. Dit alles mede mogelijk gemaakt door de puurheid van de natuur op het eiland. En ben je met de kids? Menorca is zeer kindvriendelijk. Er zijn langzaam aflopende zandstranden en er worden allerlei mogelijkheden geboden om met je kids een top vakantie te hebben. Zoals een dagje uit naar Aquacenter Menorca (waterpark), Lloc de Menorca (dierentuin) of karting Costa Nova. Een combinatie met een boottocht en een dagje strand is ook zeer goed te doen.

Wat ga jij doen deze zomer tijdens je vakantie? Wie wil geen legio aan mogelijkheden voor een ultieme vakantie? Tenslotte is je zomervakantie veelal de enige échte vakantie in een jaar na lang te hebben gezwoegd. Of je bent bevoorrecht, na jaren hard werken, dat je vaker per jaar met vakantie gaat. Desalniettemin is de zomervakantie iets waar je een lange tijd naar uit kijkt en waar je het beste uit wilt halen. Daarbij is het ook hét moment van het jaar dat je tot rust komt en je oplaadt voor de rest van het jaar. Menorca is bij uitstek de aangewezen plek!

Vind je privé villa op Menorca hier

Menorca en het mediterraanse klimaat: warme zomers, milde winters

In de Middellandse zee ligt het ongeschonden Menorca, met in de zomer aangename temperatuur oplopend tot gemiddeld 28 graden. Het hele jaar door laat de zon zich overigens geregeld zien en is er weinig regenval. De zachte winters zijn daarentegen van de nodige regen voorzien (gemiddeld 550mm per jaar). Desalniettemin is dit pas vanaf oktober tot april, met vanaf eind oktober kans op de zogeheten Tramuntanawind. Voor surfers een utopisch moment. De windsnelheden van 150 km/uur uit het noordwesten zijn namelijk geen uitzondering. Het goede nieuws van de Tramuntana is dat het altijd gevolgd wordt door mooi weer!

Welk strand van Menorca steelt jouw hart?

Met meer dan 11 uur zon per dag in de zomermaanden en de vele stranden en baaien is Menorca een zeer plezierig eiland. Iedere dag een ander strand of een baai met een ander uitzicht. Diversiteit tot in de detail vind je op Menorca.
Het noordoosten is lichtelijk heuvelig en de kustlijn is onregelmatig met baaien en rotsvorming. De meest mooie stranden vind je in het zuiden van Menorca met de kleine inhammen en groene bosrijke gebieden. In enkele steden en dorpen rijdt er een wegtrein vanuit het dorp naar diverse stranden. Dit voorkomt een wandeling over een berg aan traptreden, met de nodige strandspullen die je waarschijnlijk meeneemt.

De keuze is nimmer zo ruim geweest. Voor iedere gewenste sfeer een ander strand.

Waar brengt jouw stemming je vandaag?

De kleinste badplaats van Menorca: Playa de Son Bou

Playa de Son Bou – de kleinste badplaats met het langste zandstrand, douches, wc, verhuur van parasols en ligstoelen, strandwacht tijdens seizoen, watersport, strandbars, het meest westelijke deel is een naaktstrand
Punta Prima – breed wit zandstrand, regelmatig sterke onderstroming, enkele faciliteiten, restaurants, strandbars en winkels
Cala Blanca – 2 kleine zandstranden, rustig gelegen, enkele winkels en eetgelegenheden
Cala ’n Porter – fijn wit zand, kristalhelder water, ideaal voor snorkelaars, strandwacht tijdens zomerseizoen, enkele bars, wc, wegtrein richting het strand, verhuur van ligstoelen, parasols en waterfietsen
Cala Virgenes – beschutte baai, bereibaar te voet of per boot, vergelijkbaar als Cala Turqueta, Algaierens, Cala Macarella en Cala Mitjana
Binibequer – rustig gelegen, strandbar, verhuur van ligstoelen, waterfietsen, waterscooters, en kayaks
Cala d´Algaiarens – aantrekkelijke en rustgevende plek (met uitzondering van de weekenden), bereikbaar door het La Vall gebied, inclusief tolplaatsen
S’Arenal de Morella – ongeschonden gebied nabij s´Albufera des Grau en de vuurtoren Favoritx, fijn grind strand

Ieder seizoen worden stranden en jachthavens over de hele wereld gecheckt door de FEE (Foundation for Environmental Education). Er wordt op 29 aspecten gelet met betrekking tot het strand, de waterkwaliteit, het milieu en veiligheid en diensten. Voldoet een strand of jachthaven aan de 29 criteria? Dan wordt de Blue Flag toegekend. Menorca heeft 10 Blue Flag stranden:

Port de Ciutadella
Son Xoriguer: nabij Cala’n Bosch
Cala`n Bosch: populaire toeristenplaats, baai, wit zandstrand, haven o.a. glasbodemboten, haven kinderspeelplaats, winkelcentrum, bars, restaurants, verhuur parasols en ligstoelen
Sant Adrià: kleine badplaats, weinig faciliteiten, enkele winkels, bars en restaurants
Cala´n Blanes
Cala Tirant: achter de duinen, moeras, catamaran en windsurfen
Son Saura
Arenal d´en Castell: kleine badplaats, watersportfaciliteiten, winkels en supermarkten, nabij centrum Coves Noves enkele winkels, ondiep water, populair bij gezinnen met (kleine) kids, waterfietsen, moterboten, surfplanken
Es Grau: vlak zandstrand, baai, fijn zand, bijna geen golven
Cala Santa Galdana: 1 van de mooiere stranden, omgeven door pijnbomen en rotsen, enkele strandbars

Menorca, het Spaanse eiland dat rijk is aan bezienswaardigheden

1) Culturele bewondering voor Menorca

Menorca is buitengewoon mooi. Er zijn vele culturele overblijfselen, wat het een genot maakt om door de steden en dorpen te lopen. Waan je alvast in de Menorcaanse wereld en stel je voor dat je in de hoofdstad van Menorca staat. Je begint bij de haven van Mahon, één van de grootste havens ter wereld. Met aan het begin van de haven een prachtig mega groot fort La Fortalesa de Mola (of La Fortaleza de Isabel II). Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht op het schiereiland La Mola. En met vanaf het beschermd vogelreservaat een fenomenale panorama op de kustlijn en de haven van Menorca.

De stad Mahon (ook bekend als Mao) is zeker de moeite waard om nader op onderzoek uit te gaan. Doe jezelf een plezier en ga te voet. Dit gezien de autoloze delen. Loop richting het culturele hart van Mahon, Plaça d´Espanya. Op het plein zie je links en rechts verschillende historische architectuele hoogstandjes. Zoals La Iglesia del Carmenaan de oostzijde. Op het fundament en andere restanten van een 13e eeuwse gotische kerk heeft La Iglesia del Carmen in de 18e eeuw haar bestaansrecht neergezet. De kerk heeft flinke schade opgelopen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Een zorgvuldige renovatie heeft geleid tot het resultaat zoals het tot de dag van vandaag bekend staat als het meest religieuze monument op Menorca. Daarnaast trekt het vele bezoekers met de historische erfenis van Hernández Mora. De lokale schrijver en docent die zich inzette voor het behoud van de historie van Menorca.

Neem wat frisse lucht en meng je tussen de lokale bevolking van Menorca. Op de de markt die in de kloostergebouwen naast La Iglesia del Carmen wordt gehouden lukt dit vast wel. Ondertussen kun je gelijk wat inslaan aan Mahónkaas, gerookte ham en worst. Heerlijk voor als je terugkomt in de namiddag bij je vakantievilla.

Kom nog meer in de Menorcaanse sferen en bezoek de neoklassieke gestijlde kerk Santa Maria. Naast de architectuur trekt het altaar en de orgel met 3.120 pijpen zeker de aandacht.

Menorca heeft prachtige architectuur. De Menorcanen zijn dan ook trots op hun Teatro Principal. Het oudste opera gebouw van nota bene heel Spanje staat op Menorca te pronken. Neem eens een kijkje bij het Teatro Principal en je zult zien dat het inderdaad een uniek geheel is. De charmante uitstraling van de oudheid die de Italiaanse architect Giovanni Palagi het bouwwerk heeft gegeven gaat samen met high tech en design. Daarbij bestaat het jaarprogramma van het opera gebouw gevuld met dans- en toneeloptredens en culturele activiteiten voor verschillende leeftijden. Natuurlijk weerklinken de stemmen van alten en tenoren ook regelmatig door het gebouw.

Naast de hoofdstad van Menorca mag je Ciutadella zeker niet missen. De voormalige hoofdstad kent helaas weinig overblijfselen uit de tijd dat de Romeinen en vervolgens de Arabieren heersten op Menorca. Daarentegen word je verwend met een sfeervolle stad. In de smalle straten zie je statige herenhuizenuit de 17e eeuw als Can Saura. En langs de pleinen staan de mooiste kerken, paleizen en monumentale gebouwen in barok en gotische bouwstijl.
Vergeet Plaça d’es Born niet! Er zijn hier diverse winkels, terrasjes en restaurants waar je je ogen de kost kunt geven. Voor een fotosafari van architecturele toppers kun je aan het plein naar Palau de Torre – Salau. Als je die van buiten om hebt aanschouwd dan kun je vervolgens Palau Salort binnenste buiten keren, waar je namelijk ook binnen een kijkje kunt nemen.

Er is zeer weinig terug te vinden uit de 14e eew. Een uitzondering op deze regel is de kathedraal uit die tijd, welke is gebouwd op de plaats van een oude moskee. Deze bijzondere kathedraal staat aan Plaça Pío in de buurt van de straat genaamd Ses Voltes. Eén van de belangrijkste straten van het oude centrum met een gepassioneerde Moorse sfeer. Ondertussen heb je veel energie gegeven. Tijd om wat bij te tanken. Gelukkig is Plaça Nova niet ver. Neem plaats op 1 van de beste terrasjes van de stad.

Hou je van lekker eten? Een bezoek aan het vissersdorp Fornells staat dan zeker op je verlanglijst. Het dorp staat bekend om exclusieve visrestaurants. De kwaliteit trekt regelmatig het bezoek van koning Juan Carlos. Ondanks dat de gerechten redelijk aan de prijs zijn voor caldereta de llagosta (kreeftstoofpot), mag de smaak er dan ook zeker zijn voor als je van kreeft houdt. Gaat je voorkeur meer uit naar watersporten? Fornells slaat je dan zeker niet over. Geniet van een mooie duiktocht in de onderwaterwereld of bekijk de waterwereld van boven als je aan het kayakken bent.

Je verleden maakt je zoals je nu bent. Hoe zit het met de geschiedenis van Menorca? Kom meer te weten door een bezoek te brengen aan 1 van de musea op Menorca.

Capella del Sant Crist – archeologische vondsten
Museu Diocesà de Menorca – archeologische vondsten
Museu de la Natura – voor als je meer wilt weten over het inheemse dierenrijk
Museu Municipal de Ciutadella – vondsten uit de Talayotische, Arabische en Romeinse tijd
Atenu – aquarellen en archeologische vondsten
Museu del Pintor Torrent – zoals vele kunstenaars is José Torrent groot geworden na z’n overlijden
Bini seus – stap in het leven op Menorca en schuif aan tafel in het restaurant om de keuken van Menorca te proeven

Tip:
Net als winkels en andere bezienswaardigheden hebben musea beperkte openingstijden. Informeer vooraf naar de openingstijden, zodat je niet voor gesloten deuren komt te staan.

In de wijde natuur is natuurlijk ook veel aan cultuur. Tenslotte is het daar waar het allemaal begon. Maar eerst een andere vraag: Bestaan legendes of heeft de mens de legende gemaakt zodat het beeld klopt bij het verhaal? De legende van Naveta d’Es Tudons gaat over 2 reuzen die de liefde van een jonge dame betwisten. Wat niet ongewoon is in legendarische legendes. De bouw van de ‘Naveta’ is met deze legende begonnen door 1 van de 2 reuzen. Terwijl de andere driftig aan het graven was naar een waterput. Degene die als eerste klaar zou zijn met zijn opdracht, zou met het meisje trouwen. Het verhaal is dat de reus het water eerder had gevonden, maar dat dit hem juist de das heeft om gedaan. De andere reus was jaloers en heeft hem gedood met de laatste steen dat de Naveta zou moeten voltooien. Nog altijd is de laatste steen van Naveta d’Es Tudons niet gelegd.

Tegenwoordig zijn er weinig feiten die duiden op de aanwezigheid van reuzen. Het is dan ook niet verrassend dat de Naveta d’Es Tudons (1 van de belangrijkste grafmonumenten uit het bronzentijdperk) 3.000 jaar oud is. De gemeenschappelijk tombe heeft een vorm van een ondersteboven gelegen boot, is 13 meter lang, 6 meter breed en bestaat uit 2 verdiepingen. Toen de archeologische wetenschappers dit grafmonument ontdekten was dit inclusief menselijke resten, sierraden en andere giften ter aarde.
Meer vondsten van de Talayotische cultuurvindt je bij Trepuco, Talati de Dalt Mao, Torretrencada, Torre Llafuda, Torre d´en Gaumes en Torralba d´en Salord.

2) De flora en fauna van Menorca is magnefiek

In Spanje is het sowieso een waar genoegen tijd door te brengen in de natuur. Menorca is (nog) niet door het massatoerisme overtroffen. Laat je meevoeren door de puurheid van Menorca. Vakantiegangers die je voor zijn gegaan met een bezoek aan Menorca, hebben in ieder geval één van de volgende natuurlijke elementen bezocht.

Mont Toro, een prachtig uitzicht over Menorca

Barranco d´Algendar – Een overweldigend natuurgebied waar je resten van de Talayotische periode aantreft tijdens je wandeling door de 7km lange kloof over de wandelpaden. De paden slingeren gaan van links naar rechts met hier en daar een ruïne. Zoek het ook iets hoger op van de grond. Tenslotte zijn de en kijk hier en daar naar de lucht, tussen de bomen of naar een hoger gelegen rots. In Barranco d’Algendar laten de Adelaars en Gieren zich wellicht ook aan jou zien.

s´Albufera d´Es Grau – Te voet of met een kayak? Er zijn diverse routes door het natuurgebied s’ Albufera d’Es Grau waar je geniet van meer dan 100 vogelsoorten en passeer je enkele landbouwgronden met boerderijen. Een speciale ervaring heb je als je met een kayak door het moerasgebied vaart.

Cova des Coloms (met als bijnaam ‘kathedraal’) – De grootste grot van Menorca is in de kloof Barranc de Binigaus. De Cova des Coloms is gemiddeld 15 meter hoog en maar liefst 110 meter lang. Cova des Coloms haar vorm heeft iets van een kathedraal, wat ook de bijnaam is van deze immense grot. En na een bezoek aan de grot is het strand Binigaus (nudisten strand) waar je een verfrissende duik in zee kunt nemen.

Cova Polida – De tocht naar deze imposante grot is al een pluim waard. En in de grot wordt je overweldigd door indrukwekkende druipsteenformatiesCova Polida is 16 meter breed, 24 meter hoog, en 11 meter diep én alleen via een waterroute te bereiken.

Geisers / ‘Bufadors’ vind je wel meer op de Canarische eilanden bijvoorbeeld, maar de geisers op Menorca zijn wel heel bijzonder. De ‘bufadors’ functioneren namelijk op een stelsel van grotten en gangen én niet op vulkanische activiteit. Kom naar de westkant van Cala en Forcat om de ‘bufadors’ in werking te zien.

Monte Toro – Hoog, hoger, hoogst. Het hoogste punt van Menorca is Monte Toro (357 meter hoog). Dit toppunt is bekend om haar legende.

Naar het schijnt heeft een stier een groep monniken de berg op geleid naar het beeld van de Heilige Maagd. Wat er toe heeft geleid dat het beeld Verge del Toro wordt genoemd. Daarnaast trekt het grote beeld van Christus de aandacht op de berg. Deze is geplaatst ter nagedachtenis van Menorcanen die zijn gesneuveld tijdens de oorlog in Marokko aan het begin van de 20e eeuw. De Monte Toro bereik je vanaf Es Mercadal met een steile kronkelende weg. Zowel onderweg als op de top heb je een geweldig uitzicht. Bij helder weer reikt je zicht zelfs tot over het hele eiland en tot de Serra de Tramuntana op Mallorca! De tocht is zeker lonend. Naast Monte Toro zijn nog twee andere hoogte punten: s’Enclusa (274 meter) en Santa Àgueda (264m)

3) (kids)Activiteiten op Menorca

Kinderen vermaken zich eigenlijk overal wel, zolang er maar iets te doen is. Op het eiland zijn verder diverse waterparken en kinderparken te vinden. Een dagje er gezellig op uit met z’n allen naar Aquacenter Menorca (in Los Delfines) voor als je van allerlei glijbanen het water in wilt. Wil je meer variatie dan is Aquarock (in Cala ‘ n Bosch) de aangewezen plek. Naast waterpret zijn er trampolines en is er een kleine kartbaan. Voor wie van grotere speeltjes houdt, die kan naar de grote kartbaan. Ben je niet in de buurt van Cala ’n Bosch, maar wil je wel je snelheid testen op de kartbaan? Wie weet word je nummer 1 op de kartbaan van Menorca Aeroclub of Karting Costa Nova.

Het eiland Menorca en het dierenrijk kun je ontdekken met een jeepsafari of een bustoer over het eiland. Ga en sta je liever waar jezelf wilt? Of gaat je voorkeur niet uit naar een dagtocht, maar vinden de kids het leuk om dieren te zien? Ga met z’n allen naar de dierentuin Lloc de Menorca. Op Menorca zijn in enkele steden en dorpen wegtreintjes die langs leuke en interessante bezienswaardigheden rijden. Dit is bijvoorbeeld handig als je met de kids op pad gaat. Er is van alles te zien onderweg en desgewenst stap je uit of stap je weer op de wegtrein. Voor een paar euro zie je veel, kom je ver en heb je met z’n allen een leuke dag!

Op warmere dagen is het erg aangenaam met een fris briesje op zee vertoeven. Een tocht op één van de glasbodemboten geeft je de mogelijkheid grotere afstanden onderwater te kijken. Erg praktisch! Een andere manier om op het water van de omgeving te genieten is met de catamaran of de zeilboot.

4) Sporten op Menorca

Een verblijf op Menorca is een waterparadijsOp Menorca kan men een breed scala aan watersporten uitoefenen. Vooral windsurfen, zeilen en kayaken zijn populaire watersporten in de kustwateren van Menorca. Laat je verleiden door het waterparadijs en kom onderwater duiken of aanschouw de wereld met duikbril, snorkel en flippers. In diverse badplaatsen worden watersporten aangeboden, zoals watersportcentra in Ciutadella, Mahon, Fornells en Cala ’n Bosch. Het landschap van Menorca is licht heuvelachtig. Fietsenis dan ook een hele ontspannen manier het eiland te verkennen. En in tegenstelling tot vele andere gebieden in Spanje is Menorca berekend op fietsers. Je vindt er dan ook diverse fietspaden. Golf en tennis blijven populair. Zo is er is een 18 holes (par 69) golfbaan en diverse tennisbanen bij Golf Son Parc (deels natuurreservaat). In het hoogseizoen is het een aanbeveling te reserveren, vooral avond en ochtend. Over heel Menorca kun je wel een rijschool of manege vinden waar je kunt paardrijden. Of je nu in het binnenland door een bosrijk gebied wilt draven of langs de kust. Er zijn diverse rijscholen:

Hipòdrom Municipal de Mao (Mahon), Hipòdrom Torre del Ram (Ciutadella), Son Martorellet (Ferreries), Escola Eqüestre Menorquina (Ciutadella), Club Hipic sa Creueta (Es Migjorn Gran), Centre Eqüestre Equimar (Mahón), Grup de Cayallers de Maó (Maó), Club Hipic Mao (Mahon), Can Pouny de Biniac (tussen Mahon en Alaior), Club Hipic Alaoir (Alaoir), Federació Hpica Illes Balears (Es Mercadal), Club Hipic ses Ramones (Es Mercadal), Menorca a Cavall (tussen Ferreries en Es Mercadal), Club Hipic Ferreries (Ferreries)

5) Winkelen op Menorca

In de kleinere steden en in de dorpen zijn lokale winkels waar je zeker kunt slagen voor een souvenir voor thuis. Of om vrienden en familie mee te laten genieten van jouw geweldige ervaringen op Menorca. In de grotere steden, als Mahon en Ciutadella zijn de grotere winkels en boetieks.
Voorkom dat je winkel in- en uitloopt en kom naar 1 van de markten van Menorca. Tijdens de zomerperiode is er dagelijks markt in Ciutadella. En natuurlijk het hele jaar door de wekelijkse markt. Aan Plaça Llibrtat zijn 2 overdekte markten waar je je uit kunt leven.

De hoofdstad, Mahon, overtreft het markt gehalte:

Groente en fruit markt: winter 7:30 – 14:00uur, 17:00 – 20:30uur en zomer 07:00 – 21:00
Grootste ambachtsmarkt en vismarkt op Plaça d´Espanya: dinsdag – zaterdag van 07:30 – 14:00uur
Port de Mahón (haven van Mahón): van 1 mei tot 30 oktober dagelijks van 10:00 – 20:00uur, met kleding en souveniers
Wekelijkse markt: 1e vrijdag van juni tot 1e vrijdag van september van 10:00 – 14:00uur en 18:00 – 22:00uur met handgemaakte artikelen, vanaf de namiddag wordt de marktsfeer ondersteund door muziek
Kerstmarkt op Plaça de la Conquesta: 1e weekend van december van 11:00 – 21:00uur

6) Feestdagen en festivals op Menorca

Op Menorca staan de Menorcaanse paarden hoog in het vaandel. Met traditionele feesten spelen de Menorcaanse paarden dan ook de hoofdrol. Naast de traditionele feesten worden er ook regelmatig muziekfestivals georganiseerd op Menorca.

Festa de San Joan (23 en 24 juni, in Ciutadella) – De 1e dag is de dag van de paarden en hun ruiters en tonen ze hun kunsten op dressuur gebied. Op de 2e dag is er een spectaculaire wedstrijd dat bestaat uit 3 delen: ringsteken, steekspel houten schild breken en arm-in-arm galopperen.
Festa de Sant Llorenc (2e week augustus, in Alaior) – Er vinden verschillende optredens plaats. Van dans, muziek, toneel, paardenraces en nog veel meer.
Festival Internacional de Música de Mao (september, in Mahon)
International Jazz Festival Menorca (april, in Ciutadella)
Semana Santa begint met de processie op Goede Vrijdag. Die in totale stilte plaatsvindt met uitzondering van sombere muziek.
Zomermuziekfestival (juli en augustus, in Ciutadella)

Sa Cova d en Xoroi de meest exclusieve plek van Menorca (Cala ´n Porter)

7) Uitgaansleven op Menorca

Menorca is geen Ibiza, noch Mallorca. Dit geldt voor de natuur, cultuur én ook het nachtleven. Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal niets in de avond te doen is! In het havengebied van Mahon en in het centrum van Ciutadella vind je de meeste discotheken en bars. Menorca zal Menorca niet zijn en ze weet er weer een typische Menorcaanse draai aan te geven. Sa Cova d’en Xoroi is een exclusieve discotheek in 1 van de grotten bij de klif Cala ’n Porter. Hier draaien (internationale) DJ’s, zijn er live optredens en wordt er top muziek gedraaid. Een leuke bijkomstigheid is dat ze overheerlijke cocktails schenken. Vanaf verschillende terrassen heb je de meest relaxte sfeer en zonsondergang of zonsopgang op de achtergrond.

Vind je weg naar en op Menorca

Net als de andere Balearische eilanden kun je per veerboot naar het eiland komen. Of natuurlijk simpel en snel met het vliegtuig naar Menorca Airport (ook wel bekend als Mahon Airport, IATA: MAH, ICAO: LEMH).
In de zomer is het goed gesteld met het busvervoer op Menorca. Op die manier kun je op een goedkope manier naar verschillende plaatsen reizen. Hou overigens altijd wel in de gaten wanneer de laatste bus gaat!
Wil je meer onafhankelijkheid? De taxi is gemak eerste klas. Anderzijds is het natuurlijk ook leuk door de straten te dwalen en meer van de omgeving te zien. Veelal zie je ook meer als je ronddwaalt. Een scooter of motor hurenis met een warme temperatuur daarentegen praktisch en aangenaam.

Beleef Menorca straks zelf!

Als je alle ingrediënten voor een unieke, rustgevende vakantie samenvoegt, dan heb je het recept voor Menorca. Je kan incognito met vakantie, zonder ook maar herinnerd te worden aan hoe het thuis is. De zon is in overvloed aanwezig en er zijn legio aan dingen te doen op het eiland. Waar je ook bent op Menorca om je rust te zoeken, de zonnestralen staan 315 dagen per jaar op het Balearische eiland gericht. Of je nu op je luchtbed in je zwembad relaxt. Of dat je op het terras tijdens de middag geniet van je zelfgemaakte barbecue. Hou je van een actievere bezigheid? Er is een golfbaan om een balletje te slaan. Ook de Menorquin (het Menorcaanse paard) staat al voor je klaar. Ga in vol galop langs het strand van Menorca. Of wandel door de weelde van natuur. En ben je met je kids? Trotseer samen de glijbanen in 1 van de waterparken op Menorca of ga als snelheidsduivel over de kartbaan met z’n allen.
Grijp je kans en laat je verrassen door Menorca wat (nog) niet geleefd wordt door de toerisme.

Je privé villa op Menorca vind je hier