Costa Brava – Vakantie plek nummer 1!

Heb je wel eens eindeloos het internet afgestruind, terwijl je op zoek was naar informatie over je vakantiebestemming?

Geniet van de geneugten van een gehuurde vakantiewoning en heb een geweldige vakantie vanuit je vakantiehuis! Hier vind je de meest geprezen verborgen plekjes aan de Costa Brava. Met daarnaast iets extra’s: nuttige informatie.

We weten dat je niet kunt wachten om erachter te komen wat je allemaal kunt doen aan de Costa Brava.

Máár we moeten je waarschuwen: de Costa Brava is meer dan een populaire plek om te feesten!

Op de kristalheldere Mediterrane wateren van de Costa Brava worden watersport liefhebbers verwend door het grote aanbod. Terug op het vaste land zijn er eindeloze grote culturele landschappen en vele historische en architectonische schatten. De Costa Brava heeft voor elk wat wils, met een ongelooflijk nachtleven, allerlei uitstapjes en excursies, waterparken en nog veel meer.

Er is geen tekort aan festiviteiten en feesten aan de Costa Brava. Er zijn niet alleen nachtclubs, maar ook vele culturele festivals aan de Costa Brava. De meest beroemde festivals van de Costa Brava zijn: Carnaval (in februari/maart), Semana Santa (de week voor Pasen), de spectaculaire vuurwerk competitie in Blanes (midden juli) en, tijdens de zomer, het nationale festival van Porta Ferrada (een van de oudste festivals in Catalonië).

Kom en ontdek de vrolijke sfeer en cultuur van de Costa Brava. Je wilt toch niets missen terwijl je aan de Costa Brava verblijft? Dat kan! Lees verder en ontdek hoe je de perfecte vakantie aan de Costa Brava kunt vieren!

Klik hier om huurvilla’s aan de Costa Brava te bekijken

Een heerlijke dag aan de Costa Brava: daar zal je zo veel uit halen!

Wat vind je leuk om te doen als je op vakantie bent? Beleef plezier met je kinderen in de pretparken en waterparken van de Costa Brava.

Voor sommige mensen is een vakantie aan de Costa Brava een energieke vakantie, maar voor anderen staat het voor ontspanning. Terwijl je sportief bezig bent, kun je genieten van de meest prachtige uitzichten aan de Costa Brava. Naast de golfbanen en andere vrijetijdsactiviteiten, is de Costa Brava zeer rijk aan iets wat de meeste mannen doodeng vinden…WINKELS! Ieder stadje in de Costa Brava heeft haar eigen winkelstraat. Maar de Costa Brava heeft je nog meer te bieden.

Aan de Costa Brava vind je eenvoudig rust en ontspanning. Je kunt een heerlijke massage ondergaan of een aangename wandeling maken door het bergachtige binnenland van de Costa Brava.

Je moet zeker een dagtrip maken naar de meest bezochte dorpjes langs de kustlijn van de Costa Brava. Als alternatief kun je de pittoreske dorpjes van de Costa Brava bezoeken en haar mooie platteland.

Uitstapjes aan de Costa Brava: pretparken en waterparken

Om eens iets anders te doen dan naar het strand gaan of een cultureel uitstapje te maken, kun je een geweldige dag beleven in een van de pretparken of waterparken van de Costa Brava

AguaBrava Park – Waterpark in Roses
Aquadiver – Waterpark dicht bij Playa de Aro
Gnomo Park – Pretpark (voor kinderen) in de nabijheid van Lloret de Mar, op de route vanuit Blanes.
Marineland – Waterpark en dierentuin (met dolfijnen, zeeleeuwen en vogelshows met exotische vogelsoorten) in Palafolls.
Water World – Dit is het grootste waterpark van de Costa Brava, in Lloret de Mar.

Plekken voor impulsieve winkelaars aan de Costa Brava

De Costa Brava heeft vele geweldige winkelstraten waar je, bijvoorbeeld, geweldige souvenirs kunt kopen. Hier en daar zal je winkels vinden die kleding, schoenen en accessoires verkopen. Maar wanneer je meer variëteit in het aanbod wenst, ga dan naar de grote winkelcentra die de Costa Brava te bieden heeft:

Barcelona  Door de stad verspreid vind je vele winkelcentra.
Espai Gironès – Deze vind je aan de afrit van de snelweg naar Girona en Salt. Het winkelcentrum heeft meer dan 120 winkels, een bowlingbaan, bioscopen en een speelgedeelte.
Mataró Park Shopping Centre Dit is het grootste winkelcentrum in Mataró en van de gehele Costa Maresme.
Montgrí Comerç  Dit is een winkelcentrum in Torroella de Montgrí
La Roca Village  Cadeaus van de Costa Brava: maak gebruik van deze mogelijkheid om luxe merkkleding te kopen met hoge kortingen (uit voorgaande collecties).
Playa de Aro  Honderden winkels in een van de grootste openlucht-winkelcentra aan de Costa Brava.

Wekelijkse markten aan de Costa Brava

De marktkooplui bouwen hun kramen eens per week op in een van de vele dorpen aan de Costa Brava. De markten beginnen gebruikelijk om 08.00 uur en men begint rond 14.00 uur met opruimen. Iedere dag kun je een markt vinden waar men vers fruit en groenten of kleding, accessoires e.d. verkoopt. Hier vind je een lijst van de meest belangrijke markten aan de Costa Brava:

Maandag Blanes, Cadaqués*, Olot en Torroella de Montgrí.
Dinsdag – Castelló d’Empúries*, Lloret de Mar, Girona, Palafrugell, Palamos, Pals, Verges en Figueres (fruit, groente en vis).
Woensdag – Banyoles, BegurSant Antoni de Calonge en Sant Pere Pescador.
Donderdag Tossa de Mar, Calonge, L’Estartit en Figueres (kleding, gevogelte, fruit, groente en vis).
Vrijdag – La Bisbal, Playa de Aro en Port de la Selva*.
Zaterdag – Banyoles, Girona, Palafrugell,Pals, Figueres (fruit, groente en vis), Empuria brava* en Villamalla*.
Zondag – Palafrugell, Sant Feliu de Guixols, Figueres (op de 1e zondag van de maand is er een vlooienmarkt), La Jonquera*, Escala* en Roses*.

* Dit zijn de grootste.

De verschillende sporten aan de kust en op het binnenland van de Costa Brava

De Costa Brava is een Mekka voor sportliefhebbers. Een van de meest fascinerende plekken aan de Costa Brava is de archipel van de Medes Eilanden (Islas Medes of Medes Isles), in de nabijheid van L’Escala. Het is de perfecte plek om te duiken, te snorkelen of om een boottocht te maken.

Pals is een trekpleister voor surfers. Je vindt er ook, net als in andere kustplaatsen aan de Costa Brava, andere watersporten en entertainmentactiviteiten. Bijvoorbeeld kajakken, waterskiën, jetskiën en/of kanoën.

Golf is een zeer populaire sport in Spanje. Aan de Costa Brava kun je 10 golfbanen en 9 varianten van Pitch-en-Putt vinden. De meest begeerde zijn: Cataljenya-Caldes Golfbaan (Caldes de Malavella), Club Golf Costa Brava (Santa Cristina de Aro) en Peralada Golfclub (Peralada).

De natuur beloont je met haar meest prachtige landschappen, wanneer je van plan bent langs de kustpaden van de Costa Brava te wandelen (el Camino de Ronda). Of maak een fietsexcursie het binnenland in, van Olut naar Sant Feliu de Guíxols (la Ruta del Carrilet).

De Costa Brava is fantastisch om vanuit de lucht te bekijken! De rotsformaties, de zandvlakten en de groene heuvels. Zweef over de Costa Brava in een heteluchtballon, vlieg erover in een helikopter of ga hanggliden bij Empúria Brava.

De Costa Brava heeft vijf sportresorts. Tijdens de zomer kun je geweldige plekken vinden om te wandelen of avontuurlijke sporten te beoefenen. Wanneer de winter zich aandient, transformeren al deze resorts in wintersport plekken.

De meest modieuze kustplaatsen aan de Costa Brava

Sommige van de kustplaatsen aan de Costa Brava hebben ten onrechte een negatieve reputatie als het gaat om massatoerisme en een wild nachtleven. Nog een reden om dus naar de Costa Brava te komen en zelf de waarheid te ontdekken! De plaatsen met de beste reputatie zijn: Blanes, Empuriabrava, L’Estartit, Lloret de Mar, Palamós, Playa de Aro en Roses.

Blanes

De meest zuidelijke gelegen plaats aan de Costa Brava heeft zeer mooie stranden en een uniek symbool vlakbij de haven; “The Palomera”. Haar twee indrukwekkende botanische tuinen en historische stadscentrum maken Blanes absoluut tot een aanwinst voor de Costa Brava.

Empuriabrava

Empuriabrava is het ‘Venetië van Catalonië’ aan de Costa Brava. Veel van de huizen worden omringd door grachten en het heeft een van de grootste havens van de wereld.

L’Estartit

L’Estartit is zeer aantrekkelijk, met een breed zandstrand en veel plekken met entertainment. In L’Estartit vind je een van de schatten van de Costa Brava; het duikersparadijs de Medes eilanden (Islas Medas of de Medas Isles).

Lloret de Mar

Leer de geweldige sfeer van het nachtleven in Lloret de Mar kennen en ontdek twee van de beste, maar nog steeds vrij onbekende, plekken in Lloret de Mar; Cala Banys en Cala Canyelles. Als je het leuk vindt om historische plekken te bezoeken, ga dan naar Roca Grossa en volg het wandelpad dat van Santa Clotilde naar Tossa de Mar loopt.

Palamós

Palamós is een gerenommeerd en zeer vredig vissersdorp, waar ze de beste garnalen vangen. De haven is nog erg belangrijk en ze hebben een van de grootste vissersvloten van de Costa Brava.

Playa de Aro

Deze toeristische badplaats heeft zeer veel faciliteiten en staat klaar om al je wensen te vervullen. Het strand ligt op je te wachten, net als zeer goede restaurants, bars en terrassen, waar je alles uit je vakantie kunt halen.

Roses

is de belangrijkste vissershaven aan de noordkust van Spanje. Hier wat redenen die je verliefd zullen maken op Roses: deze badplaats is buitengewoon mooi en ontzettend vreedzaam, met steile kliffen en charmante kleine stranden.

Costa Brava: typische historische dorpjes

De geschiedenis van de Costa Brava is zeer interessant en heeft zeer veel culturele schatten. We raden je aan om de meest typische dorpen aan de Costa Brava te bezoeken: van kleine dorpjes zoals Banyoles tot het artistieke dorp Cadaqúes. Je kunt ook het dorp van Salvador Dalí bezoeken, Figueres, de hoofdstad van de regio Girona. Of dorpen als La Bisbal, Palafrugell, Peralada, Tossa de Mar, S’Agaró of Ullastret.

Banyoles

Banyoles staat internationaal zeer bekend, ook al herkent bijna niemand de naam. Tijdens de Olympische Spelen van 1992 stond Banyoles in de spotlight, tijdens de roeiwedstrijd die op haar meer plaatsvond. Banyoles is omringd door een prachtig landschap van velden en kleine plaatsjes. Met andere woorden; het is het perfecte vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht.

Cadaqués

Cadaqués is een pittoresk dorp, waar veel kunstenaars en intellectuelen wonen. Overal vind je kunstgalerijen en kun je ongewone huizen in de vorm van kubussen tegenkomen, waaronder de voormalige woning van Dalí, of kerken met barokke details.

Figueres

De hoofdstraat, La Rambla, zal indruk op je maken met haar neoklassieke en moderne gebouwen. Het grootste gebouw is het Teatro-Museo Dalí, met kunstwerken en schilderijen van de gerenommeerde en unieke kunstenaar Salvador Dalí.

Girona

De kathedraal van Girona is het hoogste gebouw in de Oude Stad, de Barri Vell. Als je daarheen gaat, zal je omringd zijn door Middeleeuwse muren en gebouwen in typisch Gotische- en Barokstijl. Daarnaast, net als in Besalú, heb je de mogelijkheid om de Joodse wijk te bezoeken, het Call Jeu. De meest indrukwekkende overblijfselen van de Joodse cultuur zijn de Banys Arabs (Arabische baden) die dateren uit de 12e eeuw.

La Bisbal

La Bisbal is beroemd vanwege haar keramiekproductie, en boetiekjes en workshops, die je allemaal in de hoofdstraat vindt.

Palafrugell

De oude vissersbuurten bestaan niet meer, dat zijn toeristengebieden geworden. Maar er zijn nog steeds veel plekken waar je heerlijk kunt ontspannen; begin met een wandeling bij Calella de Palafrugell, voorbij Llafranc en eindig bij Tamariu, of bezoek het meest dichtbijgelegen dorp “Pla”. Daar vind je een museum dat volledig in het teken staat van de kurkindustrie (midden in het dorp).

Peralada

Peralada is een klein Middeleeuws dorp met een indrukwekkend kasteel, el Castillo de Peralada. In het kasteel werd ondergronds en in de kelders wijn geproduceerd.

Tossa de Mar

Tossa de Mar is een Middeleeuws dorp met een kasteel en een doolhof aan kleine straatjes. Je vindt er ook veel wandelpaden die je naar de historische gebouwen en musea leiden, zoals het Casa Flaguera bij de ingang van Vila Vella (de oude verdedigingstoren en de muren).

S’Agaró

De jetset van de Costa Brava gaat naar S’Agaró. Het is een luxe plek om te zien en gezien te worden.

Ullastret

Ullastret was de meest belangrijke Iberische nederzetting aan de Costa Brava. De ruïnes zijn interessant vanwege hun omvang en de goede staat waarin ze verkeren (mensen woonden hier van de 6e tot de 2e  eeuw v.C.).

Interessante plekken aan de Costa Brava en haar historische/culturele erfgoed

De Costa Brava heeft een rotsachtige kustlijn, lange stranden en een groen platteland landinwaarts, wat tot aan de Pyreneeën rijkt. De zeebodem is gevuld met prachtige koralen en er is een indrukwekkend natuurpark; de Medes eilanden (Islas Medas or Medes Isles). Het natuurlijke aspect van de Costa Brava is enorm en adembenemend. Cap de Creus, het Aiguamolls natuurpark in L’Empordà en de botanische tuin zijn zeer belangrijk voor de Costa Brava.

Cap de Creus

Het hoogste punt van de Costa Brava is het Cap de Creus natuurpark. Het is tevens de thuisbasis voor veel vogelsoorten. Wanneer je rondwandelt of van een sensationele zonsondergang geniet, ervaar je de vredige sfeer van de Costa Brava.

Aiguamolls de l’Empordà Natuurpark

Dit gedeeltelijk beschermde natuurreservaat, “Aiguamolls de l’Empordà”, heeft een aantal zeer interessante wandelpaden. Wanneer je vogels wilt spotten kun je dit het best in de herfst of lente doen. Zonder enige twijfel zal je dan een van de 323 vogelsoorten van de Costa Brava spotten.

De Medes eilanden

Tegenover de kust van Escala vind je de Medes eilanden. Daar kun je snorkelen, duiken of de grootste onderwaterschatten van de Costa Brava bewonderen, vanuit een boot met glazen bodem. Laat je zintuigen prikkelen terwijl je de schoonheid van de Meda Gran aanschouwt, of ga naar de zuidelijke eilanden Bernat Carall en Gran.

Botanische Tuinen

Een aantal van de meest bewonderenswaardig aangelegde botanische tuinen liggen in de Costa Brava. Een paar voorbeelden van botanische tuinen zijn: Jardí Botànic of Cap Roig (in Calella de Palafrugell), Pinya de Rosa (Blanes), Santa Clotilde (Lloret de Mar), Marimurtra (Blanes) en de Francesca Tuinen (Girona).

Maar we moeten ook zeker niet het historisch/cultureel erfgoed vergeten. Landinwaarts van de Costa Brava is meer te vinden dan je in eerste instantie wellicht zou denken. De meest interessante plekken aan de Costa Brava die je zeker niet zult willen missen zijn; de Archeologische Ruïnes van Empúries, het Romeinse klooster, de Middeleeuwse dorpen Pals en Peratallada en de wijnregio L’Empord’à.

Opgravingen in Empúries

Neem een stap terug in de tijd in Empúries. Tijdens de 6e eeuw v.C. was het een tijd van onderhandelingen met de Grieken en in het jaar 218 v.C. bouwden de Romeinen een algemene militaire kazerne. Er zijn mozaïekvloeren, elegante pilaren en de ruïnes van de Griekse stad “Neapolis” (Nieuwe Stad), welke onder een dunne laag zand begraven lagen. De ruïnes zijn weer tot leven gebracht in het audiovisuele gedeelte van het Archeologisch Museum, waar je tevens tentoonstellingen vindt van opgegraven kunst en gebruiksvoorwerpen.

Sant Pere de Rodes

In Sant Pere de Rodes kun je een van de meest belangrijke Romeinse gebouwen van Spanje bezoeken; het klooster van Sant Pere de Rodes, wat een geweldig uitzicht heeft. Cap de Creus en de Franse grens liggen niet ver van dit klooster. Kom je in juli of augustus naar de Costa Brava? Dan kun je het jaarlijkse muziekevenement bijwonen dat in het klooster plaatsvindt (klassieke muziekconcerten).

Pals

Pals is een traditionele Middeleeuwse stad, waar de verdedigingsmuren nog steeds te zien zijn. Door de vele Middeleeuwse gebouwen voelt het net alsof je teruggaat in de tijd. Met haar fonteinen en pleinen, en architectonische details van de gevels van de huizen, waan je je in een sprookje.

Peratallada

Het oude dorp Peratallada staat bekend om haar oude stenen gebouwen en haar doolhof van geplaveide straten en steegjes. In het oude dorp vind je veel restaurants, kleine winkels en huizen die aan kunstenaars behoorden. Buiten de dikke verdedigingsmuren staat een Romeinse kerk die dateert uit de 13e eeuw.

De L’Empordà Wijnstreek

De wijnregio van L’Empordà is verantwoordelijk voor het produceren van een goede kwaliteit mousserende wijn en voor een variëteit aan wijnkelders. Wil je weten hoe ze deze wijn maken? Castillo Perelada zal je de wijnkelder en tuin laten zien, terwijl het wijnmuseum je van alles leert over de geschiedenis van wijn.

Uitstapjes/excursies aan de Costa Brava en vanaf de Costa Brava

Ontdek alles over de Costa Brava zonder dat je grote aantallen toeristische gidsen hoeft te lezen. Gelukkig zullen de mensen van het reisbureau je alle benodigde informatie en het laatste nieuws sturen. Voor de meeste vakantiebestemmingen aan de Costa Brava zijn er reisbureaus die verschillende soorten excursies in de regio organiseren.

We stellen je voor om een georganiseerde tocht naar Barcelona, Montserrat en Cremallera te maken, een bezoek te brengen aan het dorp Rupit, el Far en Besalú, en het Dalí museum. Wil je in een achtbaan, wateractiviteiten ondernemen en eindeloos plezier maken? Ga dan naar het Port Aventura amusementspark (en waterpark)!

Wanneer je op zoek bent naar wat meer actie, kun je diepzeeduiken uitproberen of een jeep- of quad safari maken. Op een hete dag zal je zeker zin hebben in een meer verfrissende activiteit, dus waarom niet genieten van een uitstapje op een catamaran of boot?

Je avonden aan de Costa Brava zullen allesbehalve saai zijn! Er zijn zeer veel restaurants en bars, maar als je een beetje variëteit zoekt, dan heeft de Costa Brava iets heel speciaals voor jou; duik in de sfeer van de Costa Brava met een flamenco show of een Middeleeuwse avond.

Andorra

Je bent al op vakantie in het buitenland. Maar wat is leuker dan twee landen bezoeken tijdens je vakantie aan de Costa Brava? Vanuit de Costa Brava kun je eenvoudig landinwaarts gaan. Daar zie je prachtige groene heuvels, de oude ruïnes van lava en, van tijd tot tijd, een huis dat typisch is voor de regio. Met de Pyreneeën aan je rechterzijde, kom je in het kleine landje Andorra aan. Andorra is een geweldige plek om te skiën en staat zeer bekend om haar belastingvrije winkels. Als je van winkelen houdt dan is de hoofdstraat de perfecte plek voor jou! En in aanvulling op alle winkels, kun je prachtige foto’s maken, aangezien het landschap werkelijk adembenemend is.

Barcelona

Barcelona Aquarium – Kom naar het aquarium voor een unieke ervaring en ontdek het onderwaterleven van de Mediterrannee. Slenter langs allerlei vissoorten en aquatische dieren, en wandel door een glazen tunnel van 80 meter lang. Het is een onvergetelijke ervaring. Eén ding is zeker; je zult je niet vervelen in het Barcelona Aquarium. Er zijn 35 aquaria verdeeld in verschillende thema’s (6 in totaal).

Barcelona Kamp Nou – Breng een bezoek aan de voetbalclub FC Barcelona. Je kunt daar ook het museum bezoeken waar de meest beroemde cups te zien zijn, de schoenen van Johan Cruijff, de kleedkamers en de spelersbank.

De stad Barcelona – Terwijl je in alle toeristische gebieden van Barcelona rondloopt, heb je de mogelijkheid om de laatste trends te ontdekken en wat historische details.

Barcelona in de avond – Voor diegenen die in de avond van de stad willen genieten, er is een middag en avondexcursie naar Barcelona. Tijdens de lunch is er de panoramische toer door Barcelona en aan het einde van de tocht bezoek je de voet van de Montjuïc heuvel. Tijdens de indrukwekkende fonteinshow, dansen verschillende gekleurde fonteinen vrolijk op de maat van klassieke muziek.

Zoo de Barcelona – Heb je zin om leeuwen en tijgers te zien, zonder dat je op jeepsafari hoeft te gaan? Kom naar de dierentuin van Barcelona. Deze dierentuin is uniek door haar grote variëteit aan dieren (meer dan 450 soorten!). Je kunt katachtigen, reptielen, dolfijnen en verschillende apensoorten zien! En in aanvulling daarop is er ook entertainment voor kinderen.

De wereld van Dalí

Een van de meest bezochte musea in Spanje, is het TeatroMuseo Dalí (Figueres). Je zult je ogen niet van dit geweldige gebouw af kunnen houden, met de kunstwerken van Dalí op de vloer, het plafond en de muren van het museum, en op de onverwachte plekken in de tuin. Je vindt het oude huis van Dalí in Port Lligat (Cadaqués).  Hier vond Dalí inspiratie voor veel van zijn werk. Wanneer je vooraf boekt, kun je een rondleiding door het huis krijgen. Naast dit alles is Port Lligat ook de perfecte plek voor natuurliefhebbers en fans van kunst.
Casa – Museo Castell Gala Dalí (Púbol) is geweldig. Wandel rond in het paleis en geniet van de schilderijen en andere kunstwerken, naast de beroemde beelden uit de wereld der olifanten die in de fascinerende tuin te zien zijn.

Montserrat en Cremallera

Het historische en religieuze dorp Montserrat is het spirituele hart van Catalonië. Dit Benedictijnse klooster is meer dan 1.000 jaar oud en trekt ieder jaar nog vele bezoekers. Het jongenskoor begint gewoonlijk dagelijks op 13.00 uur (behalve tijdens schoolvakanties). Het meest interessante kunstwerk dat je hier kunt vinden is de Zwarte Maagd, “La Moreneta”, welke vernoemd is naar het stenen beeld van de Maagd Maria in het Santuario de Lluc klooster in Mallorca. Het dorp ligt in het Nationaal Natuurpark van Montserrat, wat het de perfecte plek maakt om te wandelen.

Port Aventura

Een pretpark voor kinderen van alle leeftijden. Dit park bestaat uit verschillende gebieden die elk een ander thema hebben, met achtbanen, waterattracties en nog veel meer. Dit geldt ook voor jonge kinderen, want niets is vervelender dan te horen krijgen dat je te jong bent om in een attractie te mogen! Daarom heeft Port Aventura een speciaal gedeelte gecreëerd voor de allerkleinsten onder ons! En er zijn in Port Aventura veel plekken waar je iets kunt eten of drinken, dus maak je geen zorgen, je zult niet omkomen van de honger of dorst.

Rupit, el Far and Besalú

Als je op een begeleidende dorpentoer het platteland bezoekt, kom je in een compleet andere wereld terecht. Je komt op plekken die bijna onbewoond zijn, ziet adembenemende berglandschappen en bezoekt het Middeleeuwse dorp Besalú. Na het vele lopen zal je zin hebben in een lekkere maaltijd. Een plek die je zeker niet zult vergeten is het restaurant van de pastoor. Na de maaltijd krijg je een heerlijke likeur geserveerd. Mmmm…

Een Spaanse Avond (La Masia/La Siesta)

Liederen, gitaren en flamenco zijn de symbolen van Spanje. Flamenco is gevuld met emotie en is een manier om een scala aan gevoelens te uiten, van verdriet tot geluk. Haal alles uit deze schoonheid, terwijl je geniet van een smaakvol diner of een aperitief met hapjes.

Middeleeuwse Spaanse Avond (Castillo Medieval)

De Middeleeuwse avond is werkelijk een spectaculaire avond! Volwassenen en kinderen kunnen genieten van een avond vol pracht en praal. De hertog en hertogin zullen je verwelkomen met prachtige bedienden die je eten serveren, terwijl de ridders en hun trouwe rossen voor middeleeuws plezier zullen zorgen. De avond wordt op het toneel afgesloten door wervelende flamenco dansers en muzikanten.

Beach Party

Heb je zin in een all-inclusive dagje aan de Costa Brava? Dan vertrek je eerst op een sfeervolle zeilboot naar een geheime locatie. Wanneer je op het verlaten strand aankomt, is het tijd om feest te vieren! Heb plezier op het water op de flyfish, of stuiter op de golven met een speedboot. Alles is mogelijk! Uiteraard organiseert het team tevens wat spelletjes. En om het allemaal nog gezelliger te maken, luister je naar geweldige muziek, terwijl je zoveel eet en drinkt als je maar kunt. Vertrekpunten: Lloret de MarBlanesMalgrat de MarSanta Susanna et Calella.

Catamaran Cruise

Ontspan aan de Costa Brava op een catamaran cruise. De bemanning van de boot zal ervoor zorgen dat je van de zee en de zon zult genieten. Eenmaal op het water begint het vermaak. Tijdens de cruise wordt de catamaran stilgelegd zodat je kunt duiken, van de boot springen of gewoonweg kunt ontspannen in een opblaasbare rubberen donut. Vertrekpunten: Lloret de MarBlanes, Malgrat de MarSanta Susanna et Calella.

Jeep Safari

De Costa Brava is geen jungle, dus je zult geen leeuwen, tijgers of olifanten tegenkomen. Saai? Nee hoor, je zult genoeg andere opwindende momenten aan de Costa Brava beleven. Met een safari-avontuur in een jeep reis je naar de onontdekte gedeelten van de Costa Brava. Tijdens slechts een halve dag of zelfs een hele dag, ontdek je een heel andere kant van de Costa Brava. Wil je nog een adrenaline shot? Rij zelf met de jeep! Dit hangt natuurlijk wel af van een aantal factoren; zoals hoe lang je al een rijbewijs hebt, hoe goed je kunt rijden, hoeveel mensen meerijden met de jeep, etc. Vergeet dus niet je rijbewijs mee te nemen!

De stranden van de Costa Brava

Na een dag in Barcelona of na een fietstocht door het achterland, zal je waarschijnlijk wat tijd aan het strand door willen brengen. De Costa Brava heeft veel stranden waar je kunt picknicken, een spelletje strandvolleybal spelen of simpelweg van de zon genieten op een ligbed. De stranden hebben fijn of grof zand. Bij de meeste stranden staat een informatiebord, waar je op kunt zien of bijvoorbeeld honden wel of niet zijn toegestaan. Indien je met je hond over de boulevard of promenade wil wandelen moet deze aangelijnd zijn.

Sommige stranden aan de Costa Brava komen in aanmerking voor de Blauwe Vlag:
• Aiguablava (Begur) – een romantisch strand aan de Costa Brava met een aantal visrestaurants.
• Blanes:
Blanes – 625 meter lang, met allerlei faciliteiten.
Cala San Francesc – deze romantische baai ligt tussen Lloret de Mar en Blanes.
• Cadaqués – dit is een kustgebied wat uit veel stranden en baaien bestaat. Er is tevens een baai voor naturisten.
• Calella de Palafrugell – dit is een van de meest romantische stranden aan de Costa Brava. Het is verdeeld in 3 kleinere stranden: Can Calau (60 meter), Port Bo (55 meter) en Port Malespina (50 meter).
• Castell (dichtbij Palamós) – Dit is een van de weinige stranden aan de Costa Brava dat helemaal niet toeristisch is.
• Lloret de Mar:
Lloret de Mar – dit strand is 1.300 meter lang en heeft grof zand. Tijdens de zomerperiode zijn er allerlei faciliteiten en diensten voorhanden, waaronder een mini-club voor kinderen.
Cala Canyelles – dit is een strand van 400 meter lang met eerste hulp, parkeergelegenheid, watersportfaciliteiten, restaurants en een haven.
Fenals – dit strand is 775 meter lang met veel restaurants, bars en een parkeerplaats.
• Playa l’Amadrava (Roses) – Dit is een klein strand met een parkeerplaats, restaurants en bars. Het is ook goed toegankelijk voor minder valide mensen.
• Mas Pinell (Torroella de Montgri) – dit is een strand van 3.100 meter lengte, wat ideaal is voor surfers aangezien hier over het algemeen veel wind staat.
• Tossa de Mar:
Cala Codolar – dit is een strand van 90 meter met een busdienst, parkeerplaats en douches.
Cala Giverola – dit is een lang, rustig strand van 175 meter lengte, waar je ligbedden en parasols kunt huren.
Mar Menuda – dit is een strand van 180 meter met eerste hulp, parkeerplaats, bars en restaurants. Het is ook goed toegankelijk voor minder valide mensen.

Eten en Drinken: gastronomische gerechten en speciale suggesties in de Costa Brava

Net als overal in Spanje, serveren de restaurants en bars in de Costa Brava typisch Spaanse gerechten. Bijvoorbeeld een verfrissende gazpacho tijdens een hete zomerdag. Dit is een soort koude tomatensoep, alleen veel smaakvoller dan je je kunt indenken!

Je kunt zoveel soorten tapas eten als je maar wilt. Of je kunt een combinatie van kleine hapjes bestellen, zoals calamari (gefrituurde inktvisringen), gamba’s (grote garnalen), pan con tomate y ajo (brood met tomaat en knoflook) en stukjes kaas.

En wie heeft nog nooit van de beroemde paella gehoord? Een gerecht met rijst, vis, groenten en soms vlees. Het bereiden van deze heerlijke maaltijd (als je van rijst houdt) is ingewikkelder dan het lijkt. Het type pan dat gebruikt wordt bij de bereiding is zeer belangrijk (deze heet ook paella).

Nu je aan de Costa Brava verblijft, zal je waarschijnlijk iets nieuws beleefd willen hebben in dit kustgebied. De keuken van de Costa Brava bevat veel vis en zeevruchten. Voor vleesliefhebbers is een verblijf aan de Costa Brava al net zo ideaal, want het meest populaire eten is varkensworst. Uiteraard kun je ook kip en allerlei andere vleessoorten eten.

Zoetigheid, gebak en nog meer zoetigheid. Voor een dessert van topniveau is onze beste suggestie de crema catalana.

Over het algemeen vind je de traditionele keuken landinwaarts en in de kleine vissersdorpen. Niettemin doen de grotere kustplaatsen ook hun best om je zoveel mogelijk internationale gerechten zowel als nationale gerechten te serveren.

Nachtleven aan de Costa Brava

De meest beroemde badplaats aan de Costa Brava, als het gaat om het nachtleven, is Lloret de Mar. Als je plezier wilt maken, ga dan naar het Gran Casino Costa Brava. Naast het Gran Casino vind je meer dan 100 kroegen, nachtclubs en zeer beroemde clubs, waar je tijdens de zomer 24 uur per dag kunt feestvieren.

Vijf kilometer ten zuiden van Lloret de Mar vind je het laatste dorp aan de Costa Brava; Blanes. Dat is een zeer vredig stadje wat zeer populair is onder families. Maar weet dat zelfs Blanes een sfeervol nachtleven heeft!

Playa de Aro is een ander plaatsje aan de Costa Brava dat van feesten houdt. Maar Playa de Aro is, net als Blanes, een charmante plaats voor jonge mensen en families (met kinderen) om geweldige avonden tijdens je vakantie te beleven. Voor diegenen die ervan houden om in een elegante setting te gokken, zijn er twee casino’s in de Costa Brava. In Lloret de Mar heb je het Gran Casino Costa Brava, wat gevestigd is in een recentelijk ontworpen en zeer modern gebouw. De andere kant op, richting het noorden van de Costa Brava vind je het Casino Castell de Peralada. Daar word je omringd door prachtige aangelegde, mooie tuinen. Of je nu de avond aan de roulettetafel doorbrengt of in een ander deel van het casino, het zal sowieso een fantastische avond in een prachtig kasteel uit de 14e eeuw zijn.

Reisinformatie voor jouw verblijf aan de Costa Brava

Wat vind je van de locatie van de Costa Brava?

Het is niet het meest belangrijke, maar het is jammer als je niets weet over de plek waar je je vakantie gaat doorbrengen. Daarom hebben wij deze informatiegids samengesteld.

De Costa Brava is het belangrijkste kustgebied in het noordwesten van Spanje. Het loopt van Portbou helemaal tot (en voorbij) Blanes. Verder maakt het deel uit van de regio Girona, wat weer onderdeel is van Catalonië (een van de 17 autonome regio’s van Spanje). Elk deel van de Costa Brava heeft zijn eigen specialiteit. De verschillende regionen zijn onderverdeeld in comarcas: la Selva, el Baix Empordà, l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany en el Gironès. Deze plekken, die in de 20e eeuw door veel belangrijke kunstenaars ontdekt werden, zijn de tweede thuisbasis voor veel rijke mensen uit Barcelona geworden.

Het weer en klimaat van de Costa Brava

De Costa Brava heeft het getroffen met zijn zachte en aangename Mediterrane klimaat. Dit brengt hete zomers met gemiddelde temperaturen van 28 graden met zich mee. Van tijd tot tijd regent het en dat is meestal in april of mei.
Wil je tussen oktober en april naar de Costa Brava komen? Dan kom je naar een gebied met zeer milde winters. De gemiddelde minimumtemperatuur is 3 graden, terwijl het maximum gemiddelde 21 graden Celsius is.

De Costa Brava is nog geweldiger dan je je kunt voorstellen, nietwaar? Soms waait de Tramuntana wind over de Costa Brava. Het slechte nieuws is dat deze wind erg koud is. Maar maak je niet druk, want wanneer de wind eenmaal gepasseerd is, wordt de lucht aan de Costa Brava nog blauwer dan normaal, wanneer het lekkere weer terugkeert.

Vervoer in de Costa Brava

Als het om vervoer gaat, zal de Costa Brava je niet teleurstellen. Sommige routes zijn niet perfect, maar de vliegvelden van Barcelona en Girona zijn zeer goed verbonden met de Costa Brava. We raden aan om een auto te gebruiken (of er een te huren). Wat heb ik nodig om een auto te huren? Een geldig identificatiebewijs, je rijbewijs en uiteraard geld. Soms moet je een borgsom betalen via je creditcard voordat je de auto mee mag nemen. Vergeet niet om een autoverzekering af te sluiten! Het parkeren in Spanje kan soms een beetje lastig zijn, en je kunt bijvoorbeeld zomaar iemands bumper beschadigen!

Openbaar vervoer, zoals bussen en treinen, is redelijk goedkoop. Er zijn ook goede transportverbindingen tussen de verschillende kustplaatsen. Op het internet kun je de websites van busbedrijven vinden, zoals Pujol of Sarfa, welke zeer handig zijn. Op elk busstation is ook een toeristeninformatiepunt (Oficina de Turismo) waar je de meest up-to-date informatie kunt krijgen over de dienstregelingen in de regio.

Vanuit Blanes, Girona, Figueres, Llançà en Portbou kun je de trein pakken om, bijvoorbeeld, de meest bezochte stad van Spanje aan te doen: Barcelona. Op de treinstations, toeristeninformatiepunten (Oficina de Turismo) en op de Renfe website vind je de laatste dienstregelingen en andere handige informatie.

Een taxi nemen kan een praktische oplossing zijn om korte ritjes van of naar het centrum te maken, of als je pas laat in de avond naar je vakantiewoning terug wilt keren. Taxi’s zijn niet erg duur. Houd er alsjeblieft rekening mee dat een taxi ’s avonds, in het weekend, of als je bagage meeneemt, duurder zal zijn dan gebruikelijk.

Wil je de verborgen plekjes van de Costa Brava makkelijk bereiken? Scooters en motorfietsen zijn ideale vervoermiddelen. Ze zijn ook perfect om files te ontlopen! Het is niet verplicht om speciale beschermende kleding te dragen, maar we raden wel aan om maatregelen te nemen om je veiligheid te waarborgen – het dragen van een helm is uiteraard wel verplicht. De procedure voor het huren van een motorfiets of scooter is hetzelfde als bij een auto: je hebt een geldig rijbewijs en een geldige ID-kaart nodig. Zorg ervoor dat je alle benodigde verzekeringen afsluit! Soms noteren ze het nummer van je ID-kaart en het is aan jou of je dat goed vindt of niet.


Tijdzone van de Costa Brava

De Costa Brava ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (Centraal Europese Tijd).

Over geld

Munteenheid

€ Euro

Geld opnemen met je creditcard of bankpas

Over het algemeen kun je makkelijk betalen met je creditcard. Maar vergeet je PINCODE niet, aangezien hier regelmatig om gevraagd wordt, naast een geldig identiteitsbewijs!

Contant geld en geldopnames

We raden je aan om altijd wat contant geld bij je te hebben. In de meeste plaatsen aan de Costa Brava vind je een aantal pinautomaten en in de grotere steden zijn ook bankkantoren waar je geld op kunt nemen, van maandag tot vrijdag van 8.30–14.00 uur. Sommige banken zijn ook op donderdagmiddag geopend, van 16.30–19.15. Bij sommige banken staat de pinautomaat in het gebouw, dit is de veiligste manier om contact geld op te nemen, aangezien de pinautomaat zich achter gesloten deuren bevindt.

Hoeveel keren per dag kan ik geld bij een geldautomaat opnemen?

Dit hangt natuurlijk af van het saldo van je bankrekening. Verder heeft iedere bank zijn eigen voorwaarden, die weer afhangen van de mogelijkheden die je bij je eigen bank hebt. Verder is het ook afhankelijk van bij welke bank je pint aan de Costa Brava. Het maximale bedrag wat je meestal per dag kunt pinnen ligt over het algemeen tussen de € 1.200,- en € 1.500,-. Maar dat betekent niet dat je niet meer uit kunt geven als je gaat winkelen!

Wat gebeurt er indien mijn creditcard verloren of gestolen is?

Heeft de pinautomaat je kaart ingeslikt? Neem dan contact op met de betreffende bank waar de pinautomaat staat. Als de bank open is ga dan meteen naar binnen. Ben je het slachtoffer van diefstal? Neem meteen contact op met je bank om je kaart te laten blokkeren. Ga ook naar het meest dichtstbijzijnde politiebureau en doe aangifte. Vergeet niet een officieel identiteitsbewijs mee te nemen wanneer je naar de politie gaat.

Hoe kom je dan aan geld?

Via internetbankieren zou je geld over kunnen maken naar de rekening van een vriend(in) of familielid, zodat je gewoon je eigen geld uit kunt blijven geven. Indien dit niet mogelijk is, heeft de bank wellicht een alternatieve oplossing.

Economische crisis of niet, een fooi geven wordt altijd gewaardeerd. Als jij iemand een dienst bewijst, zal je een bonus van 5-10% zeker waarderen. Aarzel niet om hieraan bij te dragen!


Gezondheid

Water

Het leidingwater aan de Costa Brava kun je gewoon veilig drinken. Er kan een beetje een chloorsmaak aan zitten, waardoor je last van je maag kunt krijgen. Om geen problemen op te lopen tijdens de vakantie, kun je beter gebruik maken van flessen water. Deze koop je in de supermarkt, bij een benzinestation en op nog veel meer andere plekken.

Medische hulp

De grotere plaatsen hebben doctoren en medische centra:
Centros Médicos Cataluña Costa Brava y Costa Maresme
Gratis telefoonnummer 900 13 12 11

Costa Brava Medische hulp

Telefoonnummer: 972 660 813
Mobiel: 626 598 930

Apotheken

Je herkent een apotheek aan een met groen omringd rood kruis.

Ziekenhuizen aan de Costa Brava

Hôpital Comarcal de Blanes
Cala Sant Francesc, 5, 17300, Blanes
Telefoonnummer: 972 353 264

Gérone Hôpital de Santa Caterina
Dr Castany s/n, 17190, Girona
Telefoonnummer: 972 182 600

Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes Gérone
Carretera Santa Eugénia, 25, 17005, Girona
Telefoonnummer: 972 402 376

Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes
Gérone Antic Roca, 38, 17005, Girona
Telefoonnummer: 972 244 806

Hospital Universitario de Girona Doctor Josep TruetaAvda Franca s / n, Girona
Telefoonnummer: 972 940 200 Fax: 972 940 270
E-mail: hospital@htrueta.scs.es

Hospital de Palamós
Hospital, 36, 17230, Palamós
Telefoonnummer: 972 600 160

Noodnummers van de Costa Brava

Ambulance 061
Brandweer 080
Politie 112

Van en naar de Costa Brava bellen

Hoe bel je naar de Costa Brava?

Zorg ervoor dat het nummer dat je wilt bellen voorzien is van het kengetal (totaal 9 cijfers). Voorbeeld: 987 654 321

  • Zet het landnummer van Spanje voor het (mobiele) telefoonnummer (0034 of +34)
  • Je bent klaar om te bellen! Voorbeeld: 0034 987654321

Hoe bel je vanuit de Costa Brava naar X

Controleer het kengetal of nummer van het (mobiele) nummer wat je wil bellen.

  • Voorbeeld: 123456789
  • Zet het betreffende landnummer voor het (mobiele) telefoonnummer.
  • Je bent klaar om te bellen! Voorbeeld: 0031 987654321

Internationale landnummers

België +32
Denemarken +45
Duitsland +49
Frankrijk +33
Ierland +353
Italië +39
Luxemburg +352
Nederland +31
Noorwegen +47
Portugal +351
Verenigd-Koninkrijk +44
Wit-Rusland +375
Zweden +46
Zwitserland +41

Met het vliegtuig, de auto of ander vervoer naar de Costa Brava

Ben je klaar om plezier te beleven tijdens je vakantie aan de Costa Brava? De Costa Brava heeft zeer goede transportverbindingen, dus je kunt er komen met de auto, bus, trein of vliegtuig!

Het is natuurlijk geweldig om van je vakantie te genieten vanuit het gemak van je eigen gehuurde vakantiewoning, tegen een acceptabele prijs. Kies uit meer dan 600 vakantiewoningen. De meeste villa’s hebben een privézwembad! Je kunt eenvoudig de ideale vakantiewoning vinden die jij aan de Costa Brava wilt huren.

Boek je villa aan de Costa Brava hier!