Vakantie in Benissa aan de Costa Blanca

Met een prachtige kilometerlange kustlijn en een historische stadskern, is de badplaats Benissa een heerlijke plek om te genieten van een welverdiende vakantie. Benissa mag dan minder bekend zijn dan de andere badplaatsen aan de mooie Costa Blanca, het is juist die onbekendheid die ervoor zorgt dat je hier ver weg van het massatoerisme je zonovergoten vakantie doorbrengt. Maar Benissa biedt zoveel meer dan dat met onder andere traditionele feesten, uiteenlopende (water)sporten, een bergachtige omgeving en de mooiste vakantiewoningen. Hierdoor staat Benissa garant voor een onvergetelijke vakantie voor jong en oud!

Benissa algemeen

Gelegen aan de Costa Blanca, ingeklemd tussen de Middellandse Zee in het oosten en een prachtig berglandschap ten westen ligt Benissa. Door de ligging tussen zee en bergen geniet dit mooie plaatsje van een perfect Mediterraan klimaat met warme zomers en heerlijke zachte winters. Zowel in de zomer als in de winter is de plaats dan ook geliefd is bij menig zonaanbidder. Het oude centrum ligt op een hoogte van 200 meter boven de zeespiegel en wordt van de kust gescheiden door een glooiend landschap van wijngaarden, olijfbomen, citrusbomen en amandelbomen. Door de nabijheid van de luchthavens van Alicante (70 km) en Valencia (110 km) is Benissa niet alleen per auto, maar ook per vliegtuig eenvoudig te bereiken. In de buurt liggen bekende en minder bekende badplaatsen zoals Benidorm, Calpe, Moraira en Denia die allen een bezoek meer dan waard zijn.

Historisch Benissa

De oude stadskern van Benissa heeft een goed bewaard historisch centrum. De naam van de stad herinnert aan de Arabische bezetting. Benissa stamt namelijk af  van “Ben-Isa” wat in het Arabisch “Zonen van Isa” betekent. De moren werden echter rond 1600 verdreven, waarna inwoners van onder andere Aragon en Catalonië naar deze streek trokken.

Een bezoek aan het gezellige oude centrum brengt je onder andere naar El Ayuntamiento uit 1790. Over het prachtige Casa Juan Vives gaat de legende dat hier twee pelgrims, die op doortocht waren, als dank de eigenaren van het huis een beeldje van de heilige Xiqueta schonken. Vervolgens voltrokken zich allerlei mirakels, waarna de heilige maagd Xiqueta werd uitgeroepen tot de patroonheilige van de stad. De kerk “Iglesia Purissima Xiqueta” uit 1902 is dan ook naar deze patroonheilige vernoemd.

Dé plek die je in het oude centrum echt niet mag missen is het eeuwenoude Placeta de l’Esglesia Vella, bekend als het mooiste pleintje van de stad. De oude raadszaal, Sala del Consell, uit de 16e eeuw, is één van de belangrijkste historische gebouwen van de stad en heeft zowel het stadhuis, als het archief en gevangenis geherbergd. Dat geloof een belangrijke rol speelde is te zien aan de vele kloosters en kerkjes in Benissa en de omgeving. Zo zijn het klooster van de Franciscaners en enkele hermitages, waaronder het prachtig gelegen Santa Ana, een bezoek meer dan waard.

Prachtige kilometerslange kustlijn

Bij een vakantie aan de Costa Blanca nemen de prachtige stranden een centrale rol in. Zo ook in Benissa. Het stadje heeft een kustlijn van maar liefst 4 kilometer lang. De kustweg kronkelt langs prachtige plekjes en trakteert je na iedere bocht weer op dromerige vergezichten. Het grootste en belangrijkste strand van Benissa is Playa de la Fustera, dat 110 meter lang is en beschikt over de Blauwe Vlag. Het is een geliefde plek voor gezinnen met kinderen. Cala El Pinets is een klein baaitje van slechts 20 meter breed met zand en rotsen, wat het een perfecte plek maakt om al snorkelend de onderwaterwereld te ontdekken. Het strand van Baladrar is iets meer afgelegen en bestaat uit keien en rotsen. Andere baaitjes die tijdens een vakantie in Benissa niet mogen ontbreken zijn Cala de Llobella en Cala Advocat.

De leukste activiteiten in het water en aan land

Vanwege de ligging aan de Middellandse Zee vinden veel sporten en activiteiten plaats op of in het water. Zo kun je snorkelend of duikend de verrassende onderwaterwereld ontdekken, waar je in de habitat van onder andere rotvissen, zeesterren en octopussen je ogen uitkijkt. In de haven van Benissa zit ook een duikschool, voor begeleide excursies naar duikspots in de Middellandse Zee. Ook kajakken en zeilen behoren tot de mogelijkheden voor wie zich graag bezighoudt met watersporten.

Blijf je liever droog, maar wil je wel genieten van de kust, dan is een wandeling of fietstocht over goed uitgezette paden een perfecte activiteit. Het bergachtige landschap bij Benissa nodigt daarnaast uit voor schitterende dagtochten te voet of per mountainbike. In het nabijgelegen natuurpark van de  Sierra Bernia wandel of fiets je naar de 1128 meter hoge top voor de mooiste uitzichten op de omgeving. En voor wie graag onder de Spaanse zon een balletje slaat, zijn er in Benissa en omgeving prachtige golfbanen om op iedere niveau te werken aan het verbeteren van zijn of haar golfvaardigheden.

Iedere week wel een festival

Benissa is een stadje met een rijke historie. Dat zie je niet alleen aan de prachtige gebouwen in het oude centrum, maar ook in de vele festivals die de stad rijk is. Het hele jaar door is er wel wat te vieren. Eén van de belangrijkste feesten is de dag van Purissa Xiqueta, wanneer met processies, vuurwerk en concerten deze patroonheilige wordt geëerd. Eind juni worden de Fiestas de Moros en Cristianos gevierd, waar de festiviteiten gepaard gaan met muziek, dans en theater. Ook in de maanden juli en augustus vinden er in de stad en de stadswijken vele festivals en feesten plaats. Wanneer je op vakantie gaat naar Benissa is de kans dus groot dat je zo’n plaatselijke festiviteit meemaakt.

De mooiste vakantiewoningen in Benissa

Je vakantie in Benissa wordt pas echt onvergetelijk als je verblijft in een accommodatie die perfect aansluit bij je vakantiewensen. Het is namelijk de plek waar je na een dag van leuke activiteiten en historische bezichtigingen bijkomt van alle indrukken die je hebt opgedaan. Waar je met je familie of vrienden geniet van de zwoele avonden en de kinderen ongestoord kunnen spelen op het terras of in het zwembad. Club Villamar biedt vakantievilla’s aan in vele soorten en maten. Verzeker jezelf van de perfecte vakantie en boek je ultieme villa.

********************************

Meer informatie over Spanje? Bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alles te weten over je vakantie naar Spanje.