Costa Brava vs. Costa Dorada vs. Costa Maresme – welke kuststreek past het beste bij jou?

Spanje is een heerlijk vakantieland en elke Spaanse regio is uniek en heeft net weer wat anders te bieden. En de regio die je kiest, bepaalt natuurlijk ook weer hoe je vakantie er uiteindelijk uit komt te zien.

Van prachtige eilanden tot het diverse vasteland, van het heerlijke strand, de mooie bergen, het fijne platteland, de bruisende steden tot de pittoreske dorpjes. Er is zoveel om uit te kiezen en dat maakt het soms moeilijk om jouw perfecte vakantiebestemming te vinden tussen al het pracht en praal dat dit land te bieden heeft.

Heb je zin in zon, zee en strand en wil je graag in het noordoosten van Spanje verblijven? Dan helpen we je graag een handje op weg.  

De Costa Brava, de Costa Dorada en de Costa Maresme zijn drie heerlijke kustgebieden die elk veel te bieden hebben. Ze lijken misschien op het eerste gezicht veel op elkaar, maar ze zijn natuurlijk allemaal net weer wat anders. Kan jij moeilijk kiezen tussen deze drie prachtige kustgebieden? Lees dan zeker dit Costa Brava vs. Costa Dorada vs. Costa Maresme artikel! Leer de verschillende gebieden kennen en ontdek welke kuststreek het beste bij jou past.

De Costa Brava

De Costa Brava dankt haar naam aan de wilde, ongerepte kustlijn. Costa Brava betekent namelijk in het Spaans wilde kust en deze naam doet dit mooie gebied dan ook zeker eer aan. Zo vind je hier ruige roze rotsen die mooi weerspiegelen in de glanzende mediterrane zee en omlijst worden door grote dennenbomen. De Costa Brava reikt van Portbou (bij de Franse grens) tot Blanes. In het oosten grenst het aan de middellandse zee, verder wordt het ook gekenmerkt door ruig berglandschap met als hoogste punt de Puig de Peni gelegen op het schiereiland Cap de Creus.

De Costa Brava is veelzijdig, zo vind je hier aan de ene kant hele toeristische plekjes voorzien van alle gemakken en populaire feest bestemmingen onder jongeren, maar kun je hier aan de andere kant ook rustige kustdorpjes, afgelegen baaien en maagdelijke stranden vinden. Verder is het ook de juiste plek voor foodies, zo kun je hier de meest heerlijke Catalaanse gerechten uitproberen. En mocht je toch het Nederlandse voedsel missen, dan kun je in toeristische plekken (zoals Lloret de Mar) ook nog wel je geluk op en genieten van een patatje oorlog.

Houd je van cultuur en kunst? Dan is de Costa Brava een hele goede keuze voor jou, dit is namelijk echt de regio van Dali, zo vind je hier meerdere musea van hem, waaronder zijn voormalige huis in Cadaques. Verder vind je in dit gebied ook  enkele van de meest schilderachtige en belangrijke Grieks-Romeinse en Iberische archeologische vindplaatsen in Europa.

Waar je het beste heen kunt gaan? De keuze is reuze, maar laten we een kleine selectie maken. Als je houdt van onaangetaste stranden verwijderd van hordes mensen, ga dan naar de kust tussen het strand van Pals en Palamos. Verder zijn twee van de mooiste baaien van de Costa Brava de hoefijzervormige baai van Llafranc en Calella de Palafrugell, terwijl je bij het mooie Tamariu kunt genieten van gegrilde sardientjes vers uit de zee. In het binnenland vind je het ommuurde middeleeuwse stadje Begur, dit ligt op een heuvel en is een doolhof aan geplaveide straatjes, restaurants en eigenzinnige winkels.

De Costa Dorada

De Costa Dorada staat net als de Costa Brava bekend om het zon-, zee- en strandplezier. Het is dan ook niet voor niets een populaire vakantiebestemming onder strandliefhebbers. Costa Dorada betekent goudkust, een naam die te danken is aan de 215 kilometer lange goudgele zandstranden. Het zijn de breedste stranden van heel Catalonië. De stranden zijn heel divers, van uitgerekte en brede stranden tot smalle baaitjes. Het aantal mooie stranden met een goede ligging, vele voorzieningen en een mooie omgeving zijn gewoonweg teveel om op te nemen. Maar daar houdt het nog niet mee op…deze prachtige regio kent ook nog eens bergen en een vlak binnenland.

Dit kustgebied ligt in het zuiden van Catalonië, onder Barcelona, en grenst in het zuiden aan Valencia. Mocht je dus voor dit gebied kiezen, dan kun je je vakantie ook nog combineren met een bezoekje aan deze twee bruisende steden.

Waarin de Costa Dorada en de Costa Brava nog meer met elkaar overeenkomen, is dat beide bestemmingen ook populair zijn onder feestliefhebbers. Zo ligt Salou aan de Costa Dorada, dit is een populaire vakantiebestemming onder jongeren met vele mogelijkheden om tot in de late uurtjes te blijven dansen. Maar denk zeker niet dat dit alles is dat dit kustgebied te bieden heeft! Zo is de Costa Dorada ook een diverse streek waar je naast het feesten ook heel goed terecht kunt voor een rustige vakantie. Je kunt hier namelijk perfect genieten van de brede, rustige stranden, de leuke steden en de mooie dorpjes.  

Prachtige zomerse dag aan het strand van Tarrogona

Ben je een cultuurliefhebber?  De Costa Dorada is namelijk een gebied met een zeer rijke geschiedenis. Zo heeft bijvoorbeeld de stad Tarragona een prachtige monumentale binnenstad en ware must-see aan historische bezienswaardigheden. In het centrum van Cambrils kun je genieten van oude poortbogen. Verder ligt er in dit kustgebied het pittoreske vissersdorpje Sitges, met een mooi authentiek centrum. Maar als echte geschiedenis- en cultuurliefhebber, mag een bezoekje aan de kloosters van Poblet en Santes Creu ook zeker niet ontbreken. Hier vind je namelijk enkele van de belangrijkste Romeinse schatten van Spanje, waaronder de poort Arco de Berà, mozaïeken van het mausoleum van Centelles of het grafmonument Torre de los Escipiones. De Costa Dorada kent dan ook een “Romeinse route” die via de kust van Tarragona loopt langs belangrijke Romeinse monumenten en uitgestrekte stranden.

Houd je van natuur? Ga dan naar L’Ametlla de Mar, de baaitjes rondom kennen mooie stranden met veel groen. Nog wat zuidelijker, ligt er ook een mooie natuurgebied aan de Spaanse Middellandse-Zeekust, Parque Naturel Delta del Ebre, met een rijk vogelstrand (met zo een 260 vogelsoorten!). Een paradijs voor fans van vogels en de wandelliefhebbers.

De Costa Maresme

De Costa Maresme is een wat onbekender kustgebied, in vergelijking met haar buren Costa Brava en Costa Dorada. Het is dan ook een wat kleiner gebied dat maar 50 kilometer lang en 10 kilometer breed is. Het is dus een smalle kuststrook die van Blanes tot aan de kosmopolitische wereldstad Barcelona loopt. En alhoewel dit kustgebied misschien niet de meeste naamsbekendheid kent, liggen hier zeker wel populaire vakantieplaatsjes in. Wist je bijvoorbeeld dat Calella hier ligt?

De Costa Maresme heeft echt heel veel te bieden! Het mooiste aan dit kustgebied is dat het in vergelijking met de andere kustgebieden nog een relatief onontdekt gebied is. Zo is het vooral een populaire bestemming onder Spanjaarden en inwoners van Barcelona. En het is zeker ook niet zo gek dat dit een populaire vakantiebestemming is! Zo kent het mooie stranden, groene dennenboom bossen, rotsachtige baaien, leuke dorpjes en een prachtige natuur. En dit alles ook nog eens net naast de bruisende stad Barcelona. Zo kun je je vakantie hier heel goed combineren met een citytrip naar deze hippe stad.  

Wil je graag van het openbaar vervoer gebruik maken tijdens je vakantie in Spanje? In de Costa del Maresme kun je heel goed per trein langs de kust reizen. Zo kent het een goede treinverbinding die langs de kust loopt en stopt bij vele kleine dorpjes. Doordat het een stoptrein met veel haltes is, kun je met de trein naar zo´n 90% van de kustplaatsen reizen. Minimaal twee keer per uur rijdt er dan ook een trein van en naar de bruisende stad Barcelona door dit kustgebied.

Maar waar kun je nou het beste heen in de Costa del Maresme? Caldes d’Estrac is echt een pareltje van een kustplaatsje, dit kuuroord kent een een scala aan spa-behandelingen, een fijn strand, heerlijke eetgelegenheden en een eerbetoon aan Pablo Picasso in Fundació Palau. Arenys de Mar is de belangrijkste vissershaven van het gebied met een actief marktleven en restaurantjes waar je de heerlijkste verse vis kunt eten. In Canet de Mar kun je echt zien hoe de nieuw rijken van het bloeiende 19e-eeuwse Barcelona verliefd werden op dit gebied en er hun (tweede) thuis van maakten. Houd je van modernista gebouwen? Haal dan gerust je hart op in dit gebied, je vindt ze in Mataró, Argentona, Canet de Mar en Caldes d’Estrac. Ten slotte is er ook nog het slaperige Sant Pol de Mar met een fijn strand en heerlijke kronkelende straatjes om doorheen te slenteren.

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel hebben deze drie prachtige kustgebieden voor iedereen wel wat wils. Ondanks dat ze enigszins op elkaar lijken zijn ze toch uniek! Ik hoop dan ook dat het je helpt om een keuze te maken voor jouw perfecte droombestemming! En als je ook nog opzoek bent, in een van deze prachtige gebieden, naar jouw ideale droomvilla voor een betaalbare prijs…neem dan eens een kijkje op op de website van Club Villamar