11 must-see plekken in Tarragona, de Costa Dorada

Prachtige zomerse dag aan het strand van Tarrogona

Ga jij op vakantie naar de Costa Dorada? Of verblijf je een aantal nachtjes in Barcelona? Overweeg dan ook zeker een bezoek aan de bijzondere stad Tarragona.

Want alhoewel deze stad misschien niet over de meeste wereldfaam beschikt, zegt dat niets over het vele moois dat het te bieden heeft. Dit havenstadje is namelijk erg veelzijdig, zo bevat het cultuur, strand, eeuwenoude architectuur, geschiedenis, een heerlijke keuken en de prachtigste uitzichten over de Middellandse Zee.

Van het fijne strand Platja del Miracle loop je dan ook zo naar de belangrijkste bezienswaardigheden, waarvan meerderen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Geschiedenis vind je dan ook overal terug in de stad, van de Romeinse ruïnes, de middeleeuwse steegjes, de geplaveide straatjes tot de bijzondere kathedraal. En heb je even genoeg van de zon en het lopen, dan ga je toch gewoon op een terrasje in de wijk El Serrallo zitten. Dit is het voormalige vissersdorp dat uitgroeide tot de stad Tarragona. Hier kun je van de heerlijkste verse zeevruchten genieten in een van de vele restaurants met uitzicht op de zee.

Want ja, Tarragona kent dankzij de ligging aan de gouden kust de meest prachtige uitzichten, en dit alles op maar 100 kilometer afstand van Barcelona (met een uitstekende treinverbinding tussen de twee steden). Tarragona is echt een soort mini-Barcelona: een bruisende culturele stad, máár dan zonder hordes toeristen.

Is Tarragona wellicht iets voor jou? Ga er dan zeker heen en bezoek deze 11 must-see plekken!

1. Het Romeinse amfitheater

Met een indrukwekkende ligging aan zee, is dit Amfitheater zeker een van de belangrijkste hoogtepunten van Tarragona te noemen. Dit Romeinse amfitheater werd in de 2e eeuw na Christus gebouwd en vormt de erfenis van een tijd waarin Tarragona, of Tarraco zoals het toen nog werd genoemd, een van de hoofdsteden was van het door de Romeinen bestuurde Hispania. Wanneer je rondloopt in dit theater kun je je goed voorstellen wat de Romeinse burgers hier wel niet allemaal gezien hebben.

2. De Santa Maria kathedraal

Deze prachtige 12e-eeuwse kathedraal van Tarragona kent elementen uit zowel de romaanse als gotische stijl. Daarnaast is het gebouwd in de kenmerkende gouden zandsteen van de Costa Dorada.

Deze bijzondere kathedraal is gelegen in een centraal plekje in het oude centrum van de stad. Tijdens je bezoek zal je het dan ook zeker niet over het hoofd zien als je Tarragona bezoekt en het plein Plaça de Santiago Rossinyol op loopt. Het is een indrukwekkend gezicht als vanuit de smalle straatjes rondom de kathedraal opeens de prachtige gotische façade voor je opduikt.

3. Part Alta

Hoog boven de zee, vind je het oude centrum (part Alta) van Tarragona. Het hoogste deel van Tarragona is namelijk ook meteen het oudste gedeelte van de stad. Het is de plek waar Tarraco’s oude provinciale forum lag. Honderden jaren lang, tot aan het einde van de middeleeuwen, woonde hier de gehele bevolking van de stad, gescheiden van El Serrallo, de gemeenschap aan de kust van Tarragona.

Dit is dan ook een prachtig labyrint van kronkelende middeleeuwse steegjes, gotische torens en kleurrijke pleinen ingesloten in de stadsmuren. Het is een heerlijke plek om doorheen te wandelen dankzij de smalle straatjes en het prachtige Romeinse steenwerk.

4. De stadsmuren

Aan de westkant van Part Alta kun je de oorspronkelijke Romeinse muren beklimmen en een rondleiding langs de stadsmuren krijgen waarbij je veel te weten komt over de boeiende geschiedenis van dit historische gedeelte. In dit gebied kun je namelijk de geschiedenis terugzien van meerdere tijdperken. Zo vind je naast de middeleeuwse wapenschilden en 18e-eeuwse geschutsopstellingen ook de originele Romeinse torens en stenen met 2000 jaar oude inscripties.

5. Balcó del Mediterrani

Balcó del Mediterrani vormt een prachtig uitkijkpunt over de zee, een romantische plek om samen met je geliefde te genieten van het uitzicht. Slenter samen over de Rambla Nova en kom bij het uitkijkpunt uit. Als je er eenmaal aankomt, raak dan volgens het bijgeloof de ijzeren balustrades aan voor geluk. Dit is een ritueel die bij deze bijzondere plek hoort. En na het bezoekje kun je genieten van de vele bars, restaurants en cafés die aan de Rambla liggen.

6. El Serrallo

Om de oude visserswijk van Tarragona te ontdekken, kun je naar El Serrallo gaan, een bescheiden wijk met uitzicht op de haven. Hier vind je ook meteen de beste visrestaurants van de stad. Halverwege de heuvel ligt het onlangs gerestaureerde Mercat Central, de centrale markt, in een eeuwenoud modernistisch gebouw die nog steeds een centrale rol speelt in het dagelijkse leven van de bewoners van Tarragona.

7. De haven van Tarragona

We gaven het eerder ook al aan, Tarragona is echt een vissersplaatsje en daardoor ook een uitstekende plek om te genieten van de meest verse vis en zeevruchten. Ze wemelt het in de haven van Tarragona ook van de uitstekende visrestaurants met paella negra (paella bereid in inktvisinkt). Neem hier gerust plaats op één van de vele terrasjes en geniet van de heerlijke typisch Spaanse gerechten, van smaakvolle wijn uit de nabijgelegen wijngaarden en het ontspannende uitzicht op de jachten die op en neer dobberen in de haven.

8. De stranden in en rondom Tarragona

De beste stranden van Tarragona liggen net buiten de stad: de stranden Waikiki, Altafulla en Tamarit bieden allemaal uitgestrekte gouden zandstranden, op maar een half uur afstand van het stadscentrum. Maar Tarragona zelf kent ook het fijne stadsstrand Platja del Miracle.

Dit heerlijke zandstrand ligt aan de voet van de kliffen, aan de andere kant van de treinrails. Je kunt de treinrails oversteken via de tunnel bij het amfitheater of op de overweg net voorbij het station. Het is een lang strand van gouden zand met een korte boulevard aan de oostkant van Tarragona. Rondom de haven aan de westkant vind je hier leuke bars, restaurants en nachtclubs .

9. Les Ferreres Aquaduct

Vijf minuten ten noorden van Tarragona, ligt een 250 meter lang gedeelte van een aquaduct. Het aquaduct leidde vroeger water van de rivier Francolí naar het oude Tarraco. Het monument overbrugt een dal met dennenbomen, kent 36 bogen en is tot 27 meter hoog vanuit de vallei. Als je geen hoogtevrees hebt, kun je over het monument lopen, over het gedeelte waar het water doorheen stroomde. Maar pas wel goed op, de wanden zijn laag en zullen tot niet ver boven je dijbeen reiken.

10. Het pretpark PortAventura World

Ben je met je kids op vakantie? Dan zul je ze vast heel gelukkig maken wanneer je een bezoekje aan deze bijzondere stad combineert met een van de populairste themaparken in Europa: PortAventura. Dit uitstekende gezinsuitje ligt namelijk op maar tien minuten rijden met de trein van het Renfe station in Tarragona.

Er is hier voor jong en oud veel te doen. Zo is er voor de kleintjes bijvoorbeeld een hele zone met een Sesamstraat thema, met elf attracties voor jongere bezoekers. Voor oudere kinderen en volwassenen vind je hier spannende achtbanen. Verder kunnen jij en je kinderen hier ook genieten van een waterpark en golfbanen. Dit vormt de ideale manier om even af te koelen van de zomerhitte van de Costa Dorada.

11. Bruisende festivals

Tarragona kent naast een prachtige historische cultuur ook meerdere festivals die echt een bezoekje waard zijn. Heb jij bijvoorbeeld weleens een echte menselijke torens gezien? Deze traditie in Catalonië komt oorspronkelijk uit Tarragona, waar ze al meer dan 300 jaar bestaan. Om de twee jaar in oktober, vindt er hier het Concurs de Castells plaats. Op de Plaza de Toros strijden hier teams tegen elkaar. Maar ook in de zomer kun je van deze bijzondere traditie genieten, bezoek dan ook zeker de evenementen en tentoonstellingen die georganiseerd worden.

Maar dat is niet alles, van midden tot eind september vindt er in Tarragona ook het Santa Tecla festival plaats. Tijdens dit bijzondere festival kun je de Correfoc meemaken, dit is een traditioneel Catalaans ritueel waarbij mensen, meestal verkleed als mythische dieren zoals draken, door de straten paraderen met vuurwerk en veel lawaai. Verder kun je tijdens dit festival ook genieten van de bijzondere Sardanas, dit is een traditionele dans waarbij mannen en vrouwen elkaars hand vasthouden en in een cirkel dansen.