10 activiteiten om niet te missen aan de Spaanse kust

Overweeg je Spanje voor je volgende vakantie? Spanje is een heerlijk vakantieland met haast eindeloze reismogelijkheden en -ervaringen. Spanje´s veelzijdigheid zorgt er namelijk voor dat het een ideale keuze is voor vrijwel iedereen: voor de sportieve vakantiegangers zijn er prachtige fiets- of wandelpaden, voor de echte strandgangers zijn er honderden prachtige stranden om uit te kiezen, voor de fanatieke feestganger zijn de Spaanse nachten nooit te kort en voor de ware citytrip liefhebber kent Spanje vele bruisende steden om uit te kiezen.

De keuze is reuze en zo ook in kustgebieden zoals de Costa Brava, Costa Maresme, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol, de Balearen en de Canarische eilanden. Ook al zou je hier vooral luie strandvakanties verwachten (en die zijn er zeker ook te vinden), ook hier valt het diverse aanbod op: prachtige natuur, pittoreske dorpjes, leuke steden, adembenemende stranden, adrenaline gevende activiteiten en niet te vergeten heerlijke gastronomie. Zie je door de Spaanse bomen het bos niet meer? Oftewel, vind je het moeilijk kiezen tussen de vele mooie Spaanse kustregio´s?

Wanhoop niet maar bekijk gewoon deze 10 activiteiten om niet te missen aan de Spaanse kust. Doe zo inspiratie op voor je volgende Spaanse avontuur.

1. Wandel van Cadaqués naar Cap de Creus

Cap de Creus is één van de meest bijzondere plekken aan de Costa Brava, in dit natuurpark zal je namelijk je ogen uitkijken dankzij de ruige kliffen, beboste gebieden, weelderige weiden en rustige baaien.

Ben je een wandel liefhebber? Vanuit Cadaqués kan er een lange wandeling naar dit natuurpark gemaakt worden: de Camí Antic. Begin deze wandeling van 14 kilometer in het schattige vissersdorpje Cadaqués, loop langs Portlligat (waar Salvador Dalí woonde, je kunt hier zijn huis bezoeken), loop verder en kom aan bij de stranden van Sant Lluís en La Guillola, ontdek hier uitgestrekte gebieden met ´verlaten´ wijngaarden en de beroemde lokale vuurtoren. Voor de terugreis kiezen sommige wandelaars voor de weg, terwijl anderen een mix van wegen en paden maken. In totaal is het ongeveer vier uur wandelen en elke minuut is echt de moeite waard dankzij het prachtige uitzicht.

2. Geniet van waterpret in Waterworld, Lloret de Mar

Als je je in de Costa Brava bevindt, dan mag zeker niet een bezoekje aan het waterpark Waterworld in Lloret de Mar ontbreken. Of je nou met je gezin, vrienden of liefje op vakantie bent, voor iedereen is het heerlijk om even weer kind te worden in een waterpark en bij te komen van de Spaanse zon. En dit is dan ook niet zomaar een waterpark, dit is namelijk het grootste waterpark van Europa. Dit waterpark net buiten het centrum van Lloret bedraagt maar liefst 140.000 m2. Je kunt hier dus echt je waterpret hart ophalen met een uitgebreid aanbod aan waterattracties, glijbanen, zwembaden, een golfslagbad en jacuzzi´s. Bevind je je op een andere plek in de Costa Brava en heb je geen eigen vervoer? Vanuit de grotere plaatsen rijdt er een gratis shuttlebus.

3. Ontdek Mallorca per fiets

Mallorca is een heerlijk gevarieerd eiland dat zowel vlaktes, heuvels als bergen kent, en deze verschillende soorten oppervlaktes zorgen er dan ook voor dat het een populaire vakantiebestemming is om te fietsen. Race door de amandelboomgaarden, put je uit in de zware beklimmingen van de Serra de Tramuntana of fiets op je gemak langs de mooie kust.

Het is een leuke manier om Mallorca nog beter te leren kennen en nog meer te kunnen genieten van al het moois dat dit bijzondere eiland te bieden heeft: afgelegen baaien, mooie stranden, velden vol bloemen en leuke dorpjes. Je kunt voor een dagje een fiets huren in Mallorca of je kunt zelfs kiezen voor een echte fietsvakantie.

4. Snuif cultuur op in het bruisende Barcelona

Barcelona zit vol met cultuur: van prachtige gebouwen, vernieuwende architectuur, leuke musea, gezellige cafés, heerlijk eten, hippe rooftop bars tot nog veel meer. Bezoek bijvoorbeeld in deze bijzondere stad aan de Costa del Maresme de schatten van Gaudi: beklim de prachtige kathedraal Sagrada Familia, verwonder je over de bijzondere standbeelden en versieringen in Parc Guell of bezoek de adembenemende gebouwen Casa Milà en Casa Batllo.

Of je nou wel of niet een fan van klassieke muziek bent, het Palau de la Música Catalana concertgebouw is een architectonisch hoogstandje dat het bezoeken waard is. Ontdek je graag een echte Catalaanse zondagse traditie? Drink dan een vermouth voor de lunch met typische snacks zoals chips, anchovies of olijven. En ben je eerder een sportieve cultuurliefhebber? Dan mag een bezoekje aan Camp Nou ook zeker niet ontbreken.

5. Dompel je onder in de Spaanse cultuur in Valencia

Ook Valencia is zo een kuststad die bruist van de cultuur, zo vind je hier de Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen. Deze futurische constructie strekt zich over maar liefst twee kilometer uit. Dit is dan ook dé attractie aan de Costa Blanca voor de ware cultuurliefhebber vol met bijzondere attracties: de Umbracle, een openlucht kunstgalerie en een grote verscheidenheid aan inheemse planten, de Hemisfèric, met zijn Laserium, Planetarium en Imax Cinema, het Principe Felipe Wetenschapsmuseum, dat een centrum van interactieve wetenschap vertegenwoordigt, het Palau de les Reina Sofía, een operagebouw en een centrum voor podiumkunsten, en de Oceanográfico, het grootste aquarium van Europa. Maar ook buiten dit juweeltje is er in Valencia veel cultuur te ontdekken, de stad zit vol kunst, muziek en gastronomie. Wil je een echte bijzondere ervaring beleven? Breng dan tussen eind februari (laatste zondag van de maand) en 19 Maart een bezoek aan deze prachtige stad en ontdek de ´Las Fallas´. Las Fallas is het grootste en meest magische straatfestival van Spanje met gigantische, geknutselde beelden, prachtige klederdracht en een enorme dosis vuurwerk! 

6. Ga op safari in de Doñana duinen in Huelva

Het Doñana Nationaal Park is een van de meest indrukwekkende natuurparken van Spanje. Dit park van maar liefst 116.000 hectare ligt voor een groot deel in Huelva, maar verspreidt zich ook naar de provincies van Sevilla en Cádiz. Dit zorgt er dan ook voor dat het een gevarieerd park is dat over stranden, kliffen, duinen, meren, beken en dennenbossen beschikt. Er leven meer dan 200.000 watervogels in dit moerasland. Wil je dit park echt goed leren kennen? Je kunt er een vier uur durende tocht maken met een 4×4 auto en een gids. Verder kun je in dit park ook paardrijden, kajakken, ballonvaren, mountainbiken, kitesurfen en nog veel meer.

7. Duik in El Bajón del Río, Fuerteventura

De Canarische eilanden zijn ontstaan uit vulkanische activiteit, dus duiken in de wateren rondom deze eilanden is een bijzondere ervaring. El Bajón del Río kent namelijk een gevarieerd onderwaterleven en vulkanische rotsen die de vorm hebben van gigantische paddenstoelen. Sommige structuren zijn maar liefst tien meter hoog en ze kennen vaak een rijk zeeleven waar je tijdens het duiken vele vissoorten kunt ontdekken. Deze fantastische duikplek ligt ten noorden van Fuerteventura, precies in het midden van de straat die Fuerteventura scheidt van het kleine eiland Lobos.

8. Haal alles uit de Spaanse zee op Ibiza

Op Ibiza is de zee als het ware een grote speeltuin. Alle grotere stranden hebben hier wel een watersportcentrum voor jetski’s, parasailing en waterskiën en ander gemotoriseerd waterplezier. Stand-up peddelen en kajakken staan hier ook op het menu.

Ga je liever voor iets meer luxe? Bij de haven in Ibiza-stad kun je ook een jacht huren, dit kan wel alleen als je zelf ook een vaarbewijs hebt of je huurt er gewoon een kapitein bij. Ibiza kent een prachtige steile kust met vele mooie baaien om te ontdekken. Je kunt ook je avontuur onder de golven vinden. Er zijn 17 duikscholen op het eiland, de helderheid van het water is erg hoog en er zijn allerlei grotten en onderwaterschepen te zien.

9. Ga op avontuur in Spanje’s grootste pretpark PortAventura World, Salou

Houd je wel van wat spanning? Dan is een pretpark vast wel aan jou besteed. Nou in dat geval mag je niet het pretpark PortAventura World missen. Dit is namelijk Spanje’s grootste pretpark en trekt per jaar meer dan vier miljoen bezoekers. Dit pretpark aan de Costa Dorada kent zes “werelden”, waaronder China, Mexico en het verre oosten. In het park vind je adrenaline gevende achtbanen, zoals de Dragon Khan met 8 loops en een snelheid van 110 kilometer per uur. Maar het park is ook geschikt voor families, zo zijn er familievriendelijke attracties zoals theekopjes en carrousels. Je vindt in dit complex verder ook het PortAventura Caribe Aquatic Park en Ferrari Land.

10. Zie walvissen en dolfijnen in het wild in de wateren rondom Tenerife

Je zal misschien niet snel denken dat je dit aan de Spaanse kust kunt doen, maar je kunt dus echt walvissen en dolfijnen in het wild zien in de warme wateren tussen Tenerife en het naburige La Gomera. Maar liefst 28 soorten walvissen en dolfijnen leven in en trekken door deze wateren. Hierdoor is dit dus een geweldige plek om deze mooie beesten in hun natuurlijke habitat te zien. Dagelijkse tours gaan vanaf de Los Cristianos en Los Gigantes havens, de boten gaan zo een twee tot drie keer per dag. Het is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring.

Kom bij van al dit moois in je vakantievilla aan de Spaanse kust

Je droomvakantie in Spanje maak je verder helemaal af met het huren van een mooie vakantievilla in Spanje gelegen op de plek van jouw dromen, vanuit waar je al deze leuke activiteiten kunt ondernemen maar waar je ook optimaal kunt ontspannen. Zo kun je na een dagje uit echt thuiskomen in je vakantiehuisje, samen met je reisgezelschap lekker barbecueën op het terras of een frisse duik nemen in je zwembad.

Wil je graag meer te weten komen over het huren van een vakantiehuis aan de Spaanse kust? Neem dan gerust contact met ons op, als echte Spanje experts helpen wij jou hier graag verder mee!