Stress verminderen? Ontdek hoe met deze top 9 van Lifehacks

Ben je de laatste tijd enigszins gestresst? En klinken de volgende symptomen je bekend in de oren: slapeloosheid, snel geïrriteerd zijn, een gespannen gevoel in je lichaam, slecht eten (teveel of juist te weinig), besluiteloosheid, concentratie problemen, en ga zo maar door.

Er zijn allerlei factoren die ons gestrest kunnen maken, of het nou je werk, geliefde, familie, studie of een andere persoonlijke reden betreft. En uiteindelijk zorgt de stress, die vaak ontstaat bij één negatief aspect in je leven, dat het invloed krijgt op alle aspecten in je leven.

De tijd is echter nu gekomen om daar dan wat tegen te doen. Niet alleen jij maar ook je omgeving verdient een persoon waar ze weer oprecht van kunnen en mee willen genieten!

Het motto is dan ook ´No stress´! Er zijn meer dan genoeg handige trucs die je kunt toepassen om wat relaxter en ontspannender door het leven te gaan.

Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Ontdek dat in deze top 9 van Lifehacks die je stresslevel drastisch helpen te verlagen.

Top 9 van Stress-Less Lifehacks

1. Eet gezonder

Wanneer je gestresst bent, zul je waarschijnlijk al snel de neiging hebben om slechter te eten. Je hebt weinig tijd om na te denken, rent van hot naar her en je hebt dan echt geen zin om uitgebreid te gaan koken. Heel begrijpelijk, maar probeer dan een manier te vinden om gezond en regelmatig te blijven eten, zónder dat het veel tijd kost. Je lichaam (en geest) hebben het op een stressvol moment al zwaar genoeg, dan kun je maar beter goed voor jezelf zorgen met alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Een slecht dieet zorgt er namelijk voor dat je lichaam sterker reageert op stress. Dit terwijl een gezond dieet zorgt voor een groot fysiek en emotioneel welzijn.

Ga dus voor “snelle” gezonde snacks en maaltijden, je zult merken dat je door je eetpatroon aan te passen de stress veel beter aan zult kunnen.

 2. Slaap meer

Eén van de grootste veroorzakers van stress is (te) weinig slapen. Dit werkt namelijk als een soort vicieuze cirkel: je bent gestrest en moet honderd dingen doen, je wilt goed uitrusten om die honderd dingen te kunnen doen maar bent dan zo gespannen in bed dat je niet kunt slapen en de volgende ochtend extra moe bent en slechter functioneert, je werkt stapelt zich op en uiteraard heb je daardoor alleen maar meer stress. Oké, stop, houd op.

Gelukkig bestaan er bepaalde trucs om relaxter naar bed te gaan, de sleutel voor succes is namelijk dat je de ontspanning voor het slapen gaan al optimaliseert: zorg ervoor dat je slaapkamer een oase van rust is, drink geen cafeïne of overdreven veel alcohol ‘s avonds, stop met werken meerdere uren voor het slapen gaan, neem een warm bad of douche en lees een paar minuten voor slapengaan een boek.

3. Beweeg meer

Sporten is een van de belangrijkste dingen die je kunt  doen voor het verminderen van stress. Het klinkt misschien tegenstrijdig en je zult er misschien helemaal geen zin in hebben op een moment van grote stress, maar door fysieke stress op je lichaam toe te passen kun je juist je geest bevrijden van stress.

De voordelen zijn het grootste wanneer je regelmatig sport. Actief bezig zijn verlaagt namelijk op lang termijn je stresshormonen, zoals cortisol, en helpt met het vrijgeven van endorfine, stofjes die helpen met het verbeteren van je gemoedstoestand. Kies voor een sport die je met veel plezier beoefent, het zal nog ontspannender werken en de kans is groter dat je het regelmatig blijft doen.

Actiever bezig zijn zal er ook voor zorgen dat je beter kunt slapen én beter in je vel zult zitten. Voel je je dus gestresst? Neem dan lekker wel de tijd om even te sporten!

4. Stimuleer een positieve instelling

“Bekijk het van de positieve kant”… Heeft iemand dit weleens tegen je gezegd wanneer je erg gestrest was? Op zo een moment kun je hier waarschijnlijk weinig mee en roept het eerder irritatie op dan wat anders, maar eigenlijk is dit wel een waardevolle raad. Wanneer je het glas eerder vol dan leeg ziet, dan kan dat echt je stresslevel verminderen. Optimisten genieten van een betere gezondheid, sterkere relaties, zijn productiever en ervaren minder stress. Kun je tijdens veel stress neigen naar een negatieve instelling? Positief denken in stressvolle tijden is ook niet altijd makkelijk en sommige omstandigheden maken dit nog moeilijker. Gelukkig bestaan er manieren om hier mee om te gaan.

Probeer tijdens stressvolle momenten negatieve gedachtes om te draaien, zoek dat lichtpuntje en ga bewust na denken over productieve, positieve aspecten van de situatie. Oefening baart kunst!

5. Lach meer

Lachen is gezond… Het klinkt misschien als een cliché maar toch is het waar. Zo helpt het ook met het verminderen van stress: het bevrijdt je van een stressreactie, je wordt er vrolijker en positiever van, het helpt bij het ontspannen van je spieren en op de lange termijn kan lachen zelfs helpen met het verbeteren van je immuunsysteem.

Vind je het moeilijk om te lachen wanneer je gestresst bent? Probeer dan kleine dingetjes aan je dagelijkse leven toe te voegen die je aan het lachen maken. Kijk bijvoorbeeld die ene serie die je zo aan het lachen maakt. Of kijk die oude vakantiefoto´s of video´s terug waar je zoveel plezier had? Ga een uurtje online blooperfilmpjes kijken, niets werkt beter op de lachspieren dan anderen die blooperen. Like vervolgens op jouw social media een paar van deze filmpjes en ontspan bij de gedachten dat jouw contacten er net zo van zullen genieten als jij!

6. Mediteer

Heb je weleens van mindfulness gehoord? Dit is een activiteit waarbij je je ankert in het ‘nu’. Door even stil te staan bij het moment, kun je negatieve, stressvolle gedachten bestrijden. Je kunt jouw mindfulness verhogen door bijvoorbeeld te mediteren. Meditatie heeft namelijk als doel om je lichaam en geest samen te brengen. Je wordt bewuster van je ademhaling en lichaam, waardoor je dus als het ware uit je gedachten stapt. Door meditatie ga je van de “actieve stand” naar stilte, laat die duizenden gedachten los en krijg even rust in je hoofd. Hierdoor ontspan je, kun je beter slapen, krijg je je focus en aandacht weer terug en kun je rustiger nadenken over je gevoelens en gedachten.

Meditatie geeft je praktische oefeningen die perfect werken als stress verlichters en die je uitstekend kunt toepassen wanneer je dat het meest nodig hebt (zo ook op werk of in de drukke trein).

7. Breng meer tijd door met de mensen waar je om geeft

Als je gestresst bent én je eindelijk de tijd hebt om te ontspannen, dan wil je na het werk waarschijnlijk het liefste in je eentje op de bank liggen en heel de avond alleen maar netflix kijken (waarbij een grappige serie zeker zal helpen tegen de stress, zie punt 5). Dit is zeker niet verkeerd, maar het kan ook heel ontspannend werken om op die momenten juist je familie en/of vrienden op te zoeken.

Deel uitmaken van een sociaal netwerk geeft je een gevoel van verbondenheid en eigenwaarde, daarnaast is het samenzijn met vrienden en familie ook gewoon erg gezellig. Praat er samen over, lach erom, en praat vooral ook over andere dingen. Dit kan de perfecte afleiding vormen om al je stress even lekker te relativeren.

8. Leer nee te zeggen

Een veel voorkomende oorzaak van stress is te veel te moeten doen en te weinig tijd hebben om dit te doen. Je hebt natuurlijk niet over alles controle, maar over sommige stress stimulansen heb je daadwerkelijk wel wat te zeggen. Zeg soms ‘nee’ en neem weer controle over de delen van je leven die je de ergste stress opleveren.

Ben jij altijd degene van je werk die dat extra taakje doet? En ben je die ouder die op de school van je kinderen altijd aan alles meedoet? En Ben je constant allerlei verantwoordelijkheden thuis aan het jongleren?

Wees dan selectiever met waar je ‘ja’ tegen zegt. Onderzoek waarom je die “ja-zeg-neiging” hebt, geef duidelijker je grenzen aan en bedenk manieren om vriendelijk nee te zeggen. Je takenlijst zal zo heel wat korter worden, en jij een blijer, zelfverzekerder en stressvrijer mens.

9. Geniet en ontspan tijdens een vakantie in een zonnig land

Is het allemaal eventjes te veel en halen de bovenstaande punten niets uit of slechts gedeeltelijk? Ben je toe aan echte ultieme ontspanning en acute stress vermindering?

Dan kan het weleens tijd zijn voor een heerlijke, zonnige, ontspannende vakantie. Want laten we eerlijk zijn, een vakantie werkt uiteindelijk toch het beste tegen de stress? Tijdens je vakantie krijg je namelijk een boost aan ontspanning gezien meerdere lifehacks dan samenkomen: je eet gezonder (je hebt meer tijd om te eten en je eet regelmatiger), je kunt heerlijk uitslapen, je hebt meer tijd om je te bewegen (of dat nou zwemmen in de zee is of hiken door de bergen), je bent samen met de mensen om wie je het meeste geeft, je lacht veel, je leeft bewuster en ook nog eens positiever. Je neemt vakantie, je zegt eventjes ‘nee’ tegen al je verplichtingen en ‘ja’ tegen je eigen welverdiende ontspanning. Boek snel je vakantiehuis in Spanje.

Kortom, met een zonvakantie vat je alle 9 lifehacks samen op de meest ontspannen manier, en niet alleen voor jezelf maar ook voor je geliefden!

Zonder stress jouw ideale vakantievilla boeken

Ben je toe aan een ontspannende vakantie? Dan kan een prachtige vakantievilla in het altijd relaxte Spanje wel eens de ideale plek voor jou zijn. Je hebt je eigen plekje, beslist over je eigen vakantie en hebt alle ruimte en luxe die je maar wenst. Boek echter wel zonder stress bij een verhuurder waarbij je verzekerd bent van het beste aanbod.


Zo vind je op één plek alles wat je zoekt. Bij Club Villamar komen je vakantiedromen uit. Dankzij het uitgebreide aanbod aan luxe villa’s in Spanje zul je hier gegarandeerd de perfecte villa vinden om te ontstressen.

Heb je je droomvilla gezien op de Club Villamar website maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, als echte Spanje experts helpen wij je aan jouw ideale relaxte vakantie!