14 tips voor het nemen van betere vakantiefoto´s

Stel je eens voor… Je bent op een prachtige plek tijdens je vakantie, bijvoorbeeld het adembenemende Cinque Terre in Italië of het ultra culturele Valencia in Spanje, het is het perfecte moment om een foto te maken van je vakantie en je doet dit met veel enthousiasme. Het resultaat? Je vakantiefoto´s zijn niet zoals je verwacht en eigenlijk lukt het je niet om de schoonheid van je omgeving vast te leggen zoals jij dat zou willen…

Overkomt dit jou ook? Dat is natuurlijk erg jammer, het is immers altijd leuk om mooie vakantiefoto´s te hebben: om je vrienden of familie jaloers mee te maken, of om later terug te kunnen kijken naar al die mooie momenten.

Wanhoop niet langer… vakantiefoto´s maken is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is het kennen van een aantal handige tips en tricks. Ben jij klaar voor het nemen van dé perfecte vakantiefoto´s? Lees deze 14 tips en leer betere vakantiefoto´s nemen.

1. Vertel een verhaal

De meest aantrekkelijke vakantiefoto’s vertellen het verhaal van jouw reis van begin tot einde. Bouw met je foto´s een verhaal op door foto´s op belangrijke momenten te maken, zoals het reizen van punt A naar punt B. Maak hiervoor bijvoorbeeld een foto van de inhoud van je koffer voordat je vertrekt, of een foto met het uitzicht vanuit het vliegtuig of je autoraam. En vergeet ook niet foto´s te maken van mensen en plaatsen die je onderweg tegenkomt. Je bouwt zo een samenhangend en persoonlijk verhaal op dat meer vertelt dan losse foto´s van mooie plekken waar je geweest ben of random selfies van enkele city highlights.

2. Maak foto´s van memorabele maaltijden

Als je naar Instagram kijkt dan zie je dat het maken van foto´s van maaltijden er wel een beetje bij hoort, en eigenlijk geldt dit ook voor de traditionele vakantiealbums. Op vakantie gaan is een perfecte gelegenheid voor het ontdekken van nieuwe restaurants en lokale keukens. Onthoud al deze lekkernijen door speciale maaltijden te fotograferen voordat je er van gaat smullen. Maak bijvoorbeeld een foto van dat enorme Italiaanse ijsje dat je gaat verorberen op dat idyllisch pleintje. En om tip één eer aan te doen: en goede manier om foto’s van maaltijden te maken tijdens het vliegen is om zittend bij een raam je bord van bovenaf te fotograferen.

3. Fotografeer de lokale bevolking

Niets drukt het gevoel van een plaats zo uit als de mensen die er ook daadwerkelijk wonen. Als je het durft, overweeg dan om lokale winkeliers en interessante personages te fotograferen die je op straat tegenkomt. Als je dat toch iets teveel gevraagd vindt, vraag dan obers, gidsen, taxichauffeurs en hotelhouders om voor foto’s te poseren. Ze werken in de horeca- of reisbranche en zijn het vast al meer gewend dat toeristen om foto’s vragen. Onthoud wel, vraag eerst om toestemming voordat je van de lokale bevolking foto´s maakt.

4. Ga naar een lokaal evenement of festival

Wanneer je je vakantie al geboekt hebt en dus de data en plek kent, check dan altijd of er speciale evenementen of festivals plaatsvinden tijdens jouw vakantie. Jaarlijkse feesten zijn niet alleen geweldige fotomomenten; ze bieden je ook een inkijk in de lokale cultuur. In het zuidelijke Spaanse stadje Buñol vindt er bijvoorbeeld jaarlijks in augustus het tomatenfestival La Tomatina plaats: een waar voedselgevecht met 160.000 tomaten. Deze traditie bestaat al sinds 1945, niet alleen zal het een onvergetelijke ervaring zijn, het zorgt ook voor geweldige foto´s.

5. Vind unieke manieren om bezienswaardigheden te fotograferen

Beroemde bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren in Parijs of de Sagrada Familia Kathedraal in Barcelona zijn al miljoenen malen gefotografeerd. Als je merkt dat je een populaire toeristische attractie fotografeert, geef het dan een unieke draai door een creatieve compositie te gebruiken, of overweeg van verder weg een foto te maken om andere toeristen in je opname te betrekken. Ga bijvoorbeeld naar een nabijgelegen rooftop bar, observatiedek of heuvel en probeer de trekpleister van bovenaf of verder weg vast te leggen. Wanneer je van bovenaf een foto maakt van je bestemming krijg je een heel ander perspectief van de plek die je bezoekt.

6. Zie de details niet over het hoofd

Of het nu gaat om een foto van een Venetiaans masker in Venetië of de Franse zonnebloemen, focus op kleine details. Dit geeft een gevoel van een plaats weer en herinnert je aan jouw reis. Daarnaast kan zo een ingezoomde foto van prachtige details ook zorgen voor een geweldige foto.

7. Ga op zoek naar interessante architectuur

Wanneer je een nieuwe stad of plaats verkent, vergeet dan niet om unieke architectuur te fotograferen. Je zult dat soort dingen willen onthouden, maak bijvoorbeeld foto´s van de smalle straatjes in Rome of de gekleurde huizen van Porto.

8. Vergeet niet om binnen ook foto´s te nemen

De meeste vakantiefoto’s worden buiten genomen, maar er is binnen ook genoeg te zien. Vergeet niet om prachtig ingerichte restaurants, chique hotelkamers, de interieurs van kerken of musea exposities te fotograferen (als dat is toegestaan). Het licht kan van binnen gedimt zijn, overweeg hiervoor dan een camera met hoge ISO-mogelijkheden te gebruiken.

9. Neem je camera overal mee naar toe

Probeer altijd een fatsoenlijke camera binnen handbereik te hebben, ook al is het alleen maar jouw smartphone. Zo zorg je ervoor dat je altijd een camera bij de hand hebt op die onverwachte momenten die juist de beste foto´s opleveren. Overweeg ook om een waterdichte tas of speciale onderwatercamera mee te nemen zodat je op het strand, vanuit een kajak of zelfs onder water foto´s kunt maken.

10. Wees voorbereid op het fotograferen van de lokale dieren in het wild

Als je ergens op vakantie bent waar je unieke dieren in het wild kunt zien, zorg er dan voor dat je de juiste uitrusting meeneemt om ze te kunnen fotograferen. Stel je bent bijvoorbeeld op vakantie in Tenerife en je maakt een dolfijn- walvisexcursie, dan zou het toch jammer zijn als je die prachtige beesten niet op de foto kunt zetten? Als je een goede lens of een krachtige zoomfunctie op je camera heeft, kun je van dieren die normaliter moeilijk te zien zijn foto´s maken. Als je liever geen geld uitgeeft aan een dure lens voor je camera, kun je in plaats daarvan altijd apparatuur huren. Verder bestaan er tegenwoordig voor smartphones zelfs ook lenzen die het maken van dit soort foto´s erg kunnen vergemakkelijken.

11. Maak landschapsfoto’s (maar overdrijf niet)

Tenzij je een ervaren landschapsfotograaf bent, is het vullen van je vakantiealbum met tientallen landschapsfoto’s vaak een slecht idee. Je krijgt dan al snel een vrij onpersoonlijk album vol met middelmatige foto’s. Mocht je de mooie plekjes echt willen onthouden dan kunt je meestal online of op een ansichtkaart betere foto´s vinden. Uiteraard horen een aantal landschapsfoto´s wel echt bij een vakantie, zeker als je een opvallend landschap ziet. Overweeg dan echter om je reisgenoten aan de foto toe te voegen, zo maak je de foto´s een stuk interessanter.

12. Maak ook foto´s met je reisgenoten erop

Vergeet niet om voldoende foto’s te maken van je vrienden en familie, zelfs als dat met veel gezucht en gesteun gaat.  Jaren later zijn de foto’s die je waarschijnlijk het meeste waardeert de foto´s van mensen die je dierbaar zijn en waar je herinneren mee hebt opgebouwd – geen landschappen, gebouwen of levenloze objecten. Én, je reisgenoten zullen je later ook dankbaar zijn.

13. Laat anderen foto´s van jou nemen of gebruik de zelfontspanner (of selfiestick, als dat echt nodig is)

Als jij degene bent die op vakantie altijd foto´s neemt, dan is er een grote kans dat je van vakantie terugkomt en wel erg weinig vakantiefoto´s zult hebben met jouw leuke hoofd erop. Als je met vrienden of familie reist, vergeet dan niet om hen ook foto’s van jou te laten nemen. Indien je alleen op vakantie gaat, gebruik dan de zelfontspanner functie van jouw camera of een selfiestick. Of knoop een praatje aan en vraag iemand om een foto van jou te maken.

14. Leg onbevangen momenten vast

Een geweldige manier om je reis te onthouden, is door foto´s te maken van onbevangen momenten van je geliefden. Geposte vakantiefoto’s zijn onvermijdelijk, maar met een beetje extra inspanning kun je een echte lach of spontane uitdrukking vastleggen. Dit levert ook nog eens veel mooiere foto´s op.

Maak nu nog mooiere vakantiefoto´s met je eigen spectaculaire vakantievilla

Heb je dé perfecte bestemming gevonden voor het maken van geweldige vakantiefoto´s? Maak deze droomvakantie dan compleet met het huren van een mooie vakantievilla in Spanje, zo zul je nog meer uit je vakantie én foto´s kunnen halen. Boek een villa op een centrale plek in jouw favoriete gebied en bevind je nog dichter in de buurt van al die fotogenieke plekken. En na een lange dag uit, kun je in je eigen vakantievilla thuiskomen. Je beschikt zelfs daar over een prachtige achtergrond voor je foto´s.

Wil je graag meer te weten komen over het huren van een vakantiehuis? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder!